• Uredništvo

    17. 3. 2021  |  Družba

    Zakaj Bowie skoraj ni prišel v Ljubljano

    "To je bil koncert, ki ga skoraj ne bi bilo. Zakaj? David Bowie je bil takrat, leta 1995, če se prav spominjam, res velika zvezda. Po, recimo, enomesečni predprodaji je bilo prodanih samo nekje, ne vem, 1.500 ali nekaj takega. In agent je bil že kar malo nejevoljen, je rekel: 'Kaj se dogaja?' Potem ko je bil pa koncert nekako en teden prej razprodan, je rekel agent: 'OK, super, hvala bogu. Ker me je David Bowie že spraševal: Pa kam me ti pelješ? Kam me spravljaš v neko Džubldžano?'"

  • DK, STA

    17. 3. 2021  |  Svet

    Če se potrdijo očitki o spolnem nadlegovanju, Biden želi njegov odstop

    Predsednik ZDA Joe Biden meni, da bi moral guverner zvezne države New York Andrew Cuomo odstopiti s položaja, če bo preiskava potrdila resničnost navedb o spolnem nadlegovanju žensk. To je prvi Bidnov odziv na škandal, ki se je začel že pred nekaj tedni.

  • Uredništvo

    17. 3. 2021  |  Družba

    Kaj je diskriminacija in kako ravnati v primeru suma neenake obravnave

    V Zgodovinskem atriju Mestne hiše v Ljubljani bo od 19. do 28. marca na ogled razstava Zagovorniki načela enakosti. "Ste bili kdaj obravnavani slabše samo zato, ker ste moški ali ženska? Ste bili kdaj obravnavani slabše, ker ste mlajši ali pa starejši? Vas je nekdo slabše obravnaval zaradi vašega priimka ali barve vaše kože? Ali pa morda poznate koga, ki se mu je to zgodilo?" se sprašujejo organizatorji razstave.

  • Uredništvo

    17. 3. 2021  |  Družba

    Prvi ris na Gorenjskem

    V začetku marca so v prilagoditveno oboro na Pokljuki pripeljali prvega risa, ki bo izpuščen na Gorenjskem. Ime za risa, ki so ga pripeljali iz Romunije, so izbirali učenci Skupnosti šol Biosfernega območja Julijske Alpe, poimenovali pa so ga Tris (triglavski ris). 

  • STA

    16. 3. 2021  |  Politika

    Slovenija decembra ni naročila cepiva 

    Slovenija je naročila 90 odstotkov odmerkov cepiv, ki ji v prvem in drugem četrtletju pripadajo po sistemu pro rata. Ta številka ni višja, ker decembra v drugem krogu nabave cepiva BioNTecha in Pfizerja ni naročila ničesar. Tako sta se poleg nje tedaj odločili le še Slovaška in Bolgarija, kažejo številke, o katerih razpravlja usmerjevalni odbor.

  • Uredništvo

    18. 3. 2021  |  Politika

    Izšla je nova Mladina: SMC

    Izšla je nova Mladina! Tokratno naslovnico sta zakrivila Borut Krajnc (fotografija) in Damjan Ilić (oblikovanje). Pogled v drobovje nekoč najmočnejše stranke: SMC je postala ujetnica dvojca Janša-Počivalšek. Pogovarjali smo se z njenimi pomembnejšimi člani. In še mnogo več zanimivega, poglobljenega in informativnega branja! Ne zamudite nove Mladine, ki je že na voljo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani. #Mladina11

  • IK, STA

    16. 3. 2021  |  Politika

    »Temu pritisku ne bom podlegel«

    Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel predlog SDS, NSi in SNS o ugotovitvi prenehanja njegovega mandata razume kot nedostojen in nesprejemljiv politični pritisk na vodenje neodvisne institucije. Ta pritisk pa sovpada s časom izdaje revizijskega poročila o zaščitni opremi, je spomnil in zagotovil, da ne bo podlegel pritisku.

  • Staš Zgonik

    16. 3. 2021  |  Družba

    Nova blamaža države pri organizaciji cepljenja splošne populacije

    Prijave interesa za cepljenje na portalu eUprava, ki jih je ministrstvo za javno upravo omogočilo decembra lani, naj bi po večkratnih zagotovilih predsednika vlade Janeza Janše in direktorja NIJZ Milana Kreka služile kot podlaga za določanje vrstnega reda cepljenja splošne populacije. Na ta način se je za cepljenje prijavilo približno 140 tisoč ljudi. Nekateri so se, ker so državni predstavniki dajali dvoumna sporočila ali ker niso bili vešči v uporabi spletnih orodij, raje prijavili pri osebnem zdravniku. Nekateri so se za vsak slučaj prijavili na oba načina.

  • Vanja Pirc

    16. 3. 2021  |  Kultura

    Težave z »določeno konotacijo«

    Slovenska tiskovna agencija je danes objavila (pisni) intervju z v. d. direktorjem Moderne galerije Robertom Simoniškom, ki je vodenje naše osrednje kulturne inštitucije za sodobno umetnost prevzel decembra, in to kljub odločnemu nasprotovanju strokovne javnosti, ki mu je očitala neizpolnjevanje pogojev za zasedbo tega vodstvenega položaja. Intervju je zanimiv zlasti zato, ker je Simonišek v njem verjetno prvič javno pokomentiral razstavo »Večje od mene/Junaški glasovi iz nekdanje Jugoslavije«, ki jo v rimskem MAXXI-ju, enem najpomembnejših muzejev sodobne umetnosti, letos pripravlja Zdenka Badovinac. Razstava, kjer bodo med drugim predstavljena dela številnih slovenskih sodobnih umetnikov, je izjemno mednarodno priznanje slovenski umetnosti in umetnosti našega širšega prostora. A Simonišek tega ni zmogel izreči. Preprosto ni zmogel. Do razstave, do zasnove Zdenke Badovinac, je zavzel kritično stališče.

  • Izak Košir

    16. 3. 2021  |  Družba

    Sodobna šola je zgrajena na načelih humanizma in razsvetljenstva

    Včeraj je skupina angažiranih učiteljev in učiteljic javnosti poslala pismo, ki je nastalo iz opažanj in refleksij o času, v katerem živimo. Napisali so ga profesorice in profesorji Gimnazije Bežigrad (njihova imena in priimke objavljamo ob koncu članka), ki verjamejo, da je prišel čas, da ponovno premislijo o svojem poslanstvu, prav tako pa se želijo kritično odzvati na aktualne družbene razmere, ki zbujajo skrb, saj so po njihovem opažanju ogrožene nekatere temeljne vrednote, za katere so se zavzemale tudi mnoge generacije pred nami.

  • Zakaj so v oddaji na TV Slovenija dovolili obračun z novinarko Eugenijo Carl?

    Je odgovorna urednica Manica Janežič Ambrožič pred predvajanjem intervjuja s Sebastjanom Jeretičem preverila resničnost trditev gosta, s katerimi je v pogovoru na TV Slovenija obračunal z novinarko iste radiotelevizije, torej z njeno sodelavko Eugenijo Carl, označeno za politično aktivistko? Je pri tem kot podpisana pod oddajo postopala dovolj profesionalno, ali pa je, ravno nasprotno, iz nekega razloga klecnila?

  • Luka Volk

    15. 3. 2021  |  Politika

    Grims: »Iz šol je treba nagnati vso LGTB in ostalo kulturno-marksistično indoktrinacijo«

    Poslanec SDS Branko Grims se je med razpravo o interpelaciji ministrice za šolstvo Simone Kustec odločil predstaviti model javnega šolstva, ki je po meri vrednot vladajoče stranke. 

  • Damjana Kolar

    16. 3. 2021  |  Kultura

    Ulični umetnik Invader pušča sledi tudi v Ljubljani

    V Ljubljani se te dni mudi mednarodno uveljavljeni francoski ulični umetnik Invader, ki razstavalja grafike v Mednarodnem grafičnem likovnem centru v Ljubljani. Ob tej priložnosti bo v sklopu projekta Alternative Ljubljane v nedeljo, 21. marca ob 15.00 potekal voden ogled po ljubljanski ulični umetnosti.

  • IK, STA

    16. 3. 2021  |  Politika

    »Morali bi biti lokomotiva svojega področja. Žal pa ste ročna zavora.«

    Opozicijskim LMŠ, SD, Levici in SAB v DZ ni uspelo zbrati dovolj glasov v podporo interpelaciji ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec. Za interpelacijo je glasovalo 38 poslancev, proti jih je bilo 41. Da bi interpelacija uspela, bi jo moralo podpreti najmanj 46 poslancev.

  • IK, STA

    16. 3. 2021  |  Politika

    »Počasi bomo videli, kakšno bo razmerje moči«

    Poslanec Levice Matej T. Vatovec je po neuspešni interpelaciji ministrice za izobraževanje Simone Kustec v izjavi novinarjem ocenil, da je razprava pokazala vso praznost njenega ministrovanja. A kot pravi, ni razočaran, saj se na nek način pričakuje, kako bo glasovala koalicija. "Očitno ima še dovolj glasov," je ugotavljal.

  • IK, STA

    16. 3. 2021  |  Politika

    Za znižanje davka na ženske higienske izdelke

    V Levici so vložili predlog novele zakona o davku na dodano vrednost, s katero bi znižali davek na ženske higienske izdelke z 22 na pet odstotkov. S tem bi ženskam omogočiti cenovno dostopnejše osnovne življenjske potrebščine. Za znižanje davčne stopnje za menstrualne higienske pripomočke so se zavzeli tudi v Mladem forumu in Ženskem forumu SD.

  • JAVNO PISMO

    16. 3. 2021  |  Družba

    »S svojim ravnanjem dijaki niso ogrožali javnega zdravja«

    9. februarja so na Trgu svobode v Mariboru dijaki, ki so od začetka pouka do tedaj imeli le mesec in pol pouka, zahtevali odprtje šol. Še prej so se želeli sestati z ministrico MIZŠ, ki pa ni imela časa za sestanek z njimi, zato so se odločili za skrajno možnost pri izražanju njihove želje po vrnitvi v šole oziroma k izvajanju pouka v šolah. Protest dijakov je potekal mirno, z zaščitnimi maskami in ob upoštevanju medosebne razdalje. S svojim ravnanjem dijaki tako niso ogrožali javnega zdravja.

  • Tomaž Lavrič

    16. 3. 2021  |  Politika

    »To je tisti prvi korak v svet odraslosti«

  • Uredništvo

    16. 3. 2021  |  Politika

    »Predstavljajte si, da bi imeli predsednika vlade, ki bi rekel ...«

    "Imamo razmere, v katerih predsednik vlade zahteva, da se zamenja direktorja Slovenske tiskovne agencije (STA), ki je postavljen s strani Državnega zbora – namreč Državni zbor postavlja nadzorni svet STA, ta postavlja direktorja. Tisto, kar se v tem trenutku dogaja, je, da predsednik vlade hoče, da se tega človeka zamenja, sicer pa ljudje na STA čez en mesec ne bodo imeli za plače. Predstavljajte si, da bi imeli predsednika vlade, ki bi rekel: dokler bo Urška Bačovnik, namenoma izpostavljam to ime, zaposlena v celjski bolnišnici, do takrat ne bom dajal za plače."

  • Uredništvo

    16. 3. 2021  |  Politika

    »To, da te dobijo na laži, je znak, da so te opazili«

    "Več ko se sproducira norih laži, potvorjenih dejstev, manipulacij in izmišljotin, bolj se družba konstituira kot homogena celota. Laž postane vezivo. Laganje po dolgem in počez pa že kar umetniška instalacija. Včasih so to še zakamuflirali v besede, da se grejo še malo hecat. Zdaj ne potrebujejo več tega odvoda. Gre za čisto umetnino. Čisto poezijo. Gre za neznosno lahkost laganja. Ne gre več za to, da bo tisti, ki laže, javno osramočen in izbrisan s političnega parketa. Ne gre več za to, da bi se posameznik, ki se ga ujame na laži, najraje pogreznil v blato ali gnoj. Jok, ravno obrnjeno. To, da te dobijo na laži, je kvaliteta. Je znak, da so te opazili."

  • DK, STA

    16. 3. 2021  |  Svet

    Vse več držav prekinja cepljenje s cepivom AstraZenece

    Strokovnjaki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) s področja cepiv bodo danes razpravljali o varnosti cepiva proti covidu-19 britansko-švedske družbe AstraZeneca. Najnovejše podatke bodo začeli preučevati tudi na Evropski agenciji za zdravila (Ema).

  • Uredništvo

    16. 3. 2021  |  Družba

    »Sosežig bi regiji prinesel več škode kot koristi«

    Danes so predstavniki Šaleškega eko gibanja (ŠEG) med sejo občinskega sveta Mestne občine Velenje (MOV) pred stavbo kulturnega doma na tla položili transparent z napisom #NESOSEŽIG. 

  • DK, STA

    16. 3. 2021  |  Svet

    Skupaj ubitih že več kot 180 ljudi

    Vojska v Mjanmaru je znova ostro posredovala proti protestnikom v največjem mestu Yangon. Uporabila je tako solzivec kot gumijaste naboje, pa tudi prave naboje. V ponedeljek je bilo ubitih najmanj 20 ljudi, skupaj pa že več kot 180, je po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočilo mjanmarsko Združenje za pomoč političnim zapornikom (AAPP).

  • DK, STA

    16. 3. 2021  |  Kultura

    Mednarodni uspeh slovenskega filma 

    Celovečerni film Vsi proti vsem režiserja in scenarista Andreja Košaka beleži uspehe na mednarodnih filmskih festivalih. V zadnjem mesecu je osvojil tri nagrade za najboljši film ter nagrado za najboljšo fotografijo in najboljši plakat.

  • STA

    15. 3. 2021  |  Politika

    Tudi Slovenija začasno prekinja cepljenje s cepivi AstraZenece 

    Minister za zdravje Janez Poklukar je odredil začasno zaustavitev cepljenja proti covidu-19 s cepivom AstraZeneca. Kot je dejal, je svetovalna skupina sicer ugotovila, da ni utemeljenih strokovnih podlag za prekinitev cepljenja, kljub temu pa je iz previdnosti predlagala začasno zaustavitev do končne odločitve Evropske agencije za zdravila.

  • IK, STA

    15. 3. 2021  |  Politika

    »V resnici sploh ni ministrica, ampak zgolj izvrševalka politike ministra Janeza Janše«

    V večjem delu opozicije so v predstavitvi stališč poslanskih skupin ob obravnavi interpelacije ministrice Simone Kustec izpostavili predvsem dolgotrajno zaprtje šol, ki da bi ga ministrica morala preprečiti. Podporo interpelaciji napovedujejo v LMŠ, SD, Levici in SAB, v SNS je ne bodo podprli, v DeSUS pa svojega ravnanja niso jasno napovedali.

  • Borut Mekina

    15. 3. 2021  |  Politika

    Protikorupcijska komisija zaključila postopek o Hojsovi parceli

    Iz protikorupcijske komisije (KPK) so sporočili, da so postopek v zvezi s prodajo parcele na območju Kolombana v koprski občini, ki jo je med drugim kupil tudi minister za notranje zadeve Aleš Hojs, zaključili. Glede na zbrane podatke, so zapisali na KPK, ni mogoče potrditi obstoja kršitev iz pristojnosti komisije, so pa zaznali »določena tveganja«, zaradi katerih so koprski občini tudi podali določena priporočila.

  • Oštro.si

    15. 3. 2021  |  Politika

    Dokaz, da je Ukom STA spraševal o uredniških odločitvah

    Vlada je 8. marca na uradnem Twitter profilu pod ključnikom #StopDezinformacijam objavila izjavo direktorja STA Bojana Veselinoviča in Ukomov komentar nanjo. Veselinovič je namreč tistega dne v oddaji Tednik dejal, da je vladni urad za komuniciranje od agencije zahteval, naj mu posreduje pojasnila o dolžini člankov in razlogih za poročanje, na kar niso odgovorili.

  • Tomaž Lavrič

    15. 3. 2021  |  Politika

    »Spet lažete! Niso me obsodili, ampak le obtožili!«

  • STA

    15. 3. 2021  |  Svet

    Vatikan: »Cerkev ne more blagosloviti istospolnih parov«

    Katoliška cerkev glede na nov dekret iz Vatikana ne more blagosloviti istospolnih partnerstev. V pojasnilu so zapisali, da "ne morejo blagosloviti greha". Ob tem so dodali, da "ne gre za diskriminacijo" in da pri takšnih zvezah "priznavajo pozitivne elemente", poročajo tuje tiskovne agencije.