• DK, STA

    21. 12. 2020  |  Kultura

    Natečaja za najboljšo kratko zgodbo in esej

    Revija Sodobnost razpisuje natečaja za nagrado za najboljšo kratko zgodbo in najboljši slovenski esej leta 2021. Natečaja sta odprta do 10. marca 2021. Nagradi sta vredni vsaka po 1000 evrov, podeljeni bosta na posebnih prireditvah v Ljubljani.

  • Damjana Kolar

    21. 12. 2020  |  Kultura

    Tedenski napovednik kulturnih dogodkov

    Priporočamo zadnji del gledališke kriminalne nadaljevanke Praznina spomina, Noč kratkih filmov, razstavo 8. mednarodnega natečaja Drugačni svetovi, spletno premiero glasbenoplesne uprizoritve Ježkove Nanine pesmi v režiji in koreografiji Valentine Turcu, koncert violinistke Anje Bukovec, razstavo enigmatičnega francoskega umetnika Invaderja, ki je v mednarodnem prostoru znan po svojih pikseliranih mozaičnih umetniških delih.

  • Staš Zgonik

    18. 12. 2020  |  Mladina 51  |  Družba

    Nad virus s svežim zrakom

    Nošenje maske, higiena rok in kašlja ter vzdrževanje medosebne razdalje. To so ukrepi, ki jih zaradi nenehnega ponavljanja že vse od marca praktično vsak od nas zna odrecitirati sredi noči. A vse bolj je jasno, da ne odražajo najbolje dejanskega načina prenašanja virusa. Novi koronavirus se namreč ne obnaša povsem enako kot drugi virusi, ki povzročajo okužbe dihal. Higiena rok, ki je sicer temelj odgovornega obnašanja in jo je smiselno prakticirati tudi v obdobjih brez epidemije, se je v primeru prenosa okužb z virusom SARS-CoV2 izkazala za manj pomembno. Doslej znanstveniki namreč praktično niso našli jasnega dokaza o prenosu okužbe prek kontaminiranih površin. Mrzlično razkuževanje površin tako zelo verjetno nima velikega učinka na širjenje okužb.

  • Izak Košir

    19. 12. 2020  |  Politika

    »SDS je v protikoronski zakon podtaknila ukinitev sklada za nevladnike«

    Center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij (CNVOS) je v sporočilu za javnost opozoril, da je SDS v sedmi protikoronski zakon podtaknila ukinitev Sklada za NVO. "V preteklih mesecih je to poskušala že dvakrat, a brez uspeha. Tokrat ji je ukinitev uspelo izsiliti. Sklad za NVO je glavni vladni stranki trn v peti, ker je edini sistemski vir financiranja nevladnih organizacij, ki mu vlada samovoljno ne more odvzeti denarja, saj ga ščiti zakon o nevladnih organizacijah. Zato bi SDS zdaj spremenila zakon," so zapisali. 

  • Uredništvo

    20. 12. 2020  |  Politika

    »Treba je paziti, kot pri požaru, da voda na koncu ne naredi več škode kot ogenj«

    "V času covida-19 je pravo na resni preizkušnji. V vsej Evropi, ne samo v Sloveniji. Ni lahko najti ravnovesja med vsemi ukrepi, ki jih moramo sprejeti, da zavarujemo zdravje, ki je človekova pravica in dobrina, in med omejevanjem drugih človekovih pravic. Vedno je treba paziti, kot pri požaru, da voda na koncu ne naredi več škode kot ogenj. Pomisliti je treba, kaj ostane."

  • Uredništvo

    20. 12. 2020  |  Politika

    Zorčič: »Predčasne volitve so povsem realen scenarij«

    "Ta scenarij se mi zdi povsem realen in je o njem mogoče slišati po parlamentarnih hodnikih. Govori se o dveh scenarijih, torej da bi na tajnem glasovanju zmanjkali obljubljeni glasovi ali da ne bi bila potrjena ekipa ministrov. Oboje se mi zdi realno. Ko zadeve spremljaš od blizu, je jasno, da nesoglasja, ki so pokončala prejšnjo vlado, niso presežena. Vse je ostalo enako."

  • DK, STA

    20. 12. 2020  |  Svet

    Berlinale prihodnje leto v dveh delih

    Filmski festival v Berlinu bo v 71. izdaji kljub še oktobrskim zagotovilom vodstva, da bo potekal v fizični obliki, marca zaživel le v virtualni različici, na izvedbo v živo pa bo treba počakati do junija. Spomladanski del bo tako namenjen filmskim ustvarjalcem in predstavnikom filmske industrije, občinstvo pa si bo filme lahko ogledalo šele poleti.

  • Uredništvo

    20. 12. 2020  |  Kultura

    Nedeljska poezija #44

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih letih. Tokrat pesem Nejca Bahorja iz zbirke Ljubav in rat.

  • OŠTRO.SI

    19. 12. 2020  |  Družba

    Statistika s covidom povezanih smrti zajema vse umrle s potrjeno okužbo

    Vodja strokovne svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović je za Večer dejala, da so v statistiko o umrlih zaradi covida-19 zajeti bolniki, pri katerih je bil covid-19 osnovni vzrok smrti. Slovenski sistem spremljanja smrti naj bi tako upošteval smernice svetovne zdravstvene organizacije, po katerih se o smrtih zaradi covida-19 poroča glede na izpolnjevanje zdravniških potrdil in poročil o vzroku smrti.

  • DK, STA

    19. 12. 2020  |  Družba

    Interes za cepljenje izrazilo več kot 71.000 ljudi

    Interes za cepljenje s cepivom proti covidu-19 je z oddajo vloge prek portala e-uprava do včeraj zjutraj izrazilo že več kot 71.900 ljudi, kažejo podatki ministrstva za javno upravo. Slovenija bo skupaj z drugimi državami EU predvidoma 26. decembra prejela prve odmerke cepiva proti covidu-19 proizvajalcev Pfizer in BioNTech. 

  • Uredništvo

    19. 12. 2020  |  Politika

    »Glavna odgovornost za hitro razpadanje vlade je na Janši in njegovi politiki«

    "Glavna odgovornost za hitro razpadanje vlade je na Janši in njegovi politiki, ki partnerje postavlja v nelagoden položaj. Izstop Desusa pa še ne zagotavlja alternativne večine 46 poslancev za konstruktivno nezaupnico, nujno ni niti, da bi z domino efektom kmalu sledil še izstop SMC. Vprašanje je predvsem razmerje moči med poslansko skupino in predsednikom in koliko želijo poslanci sploh še nadaljevati politično kariero. Zdi se verjetno, da bomo znova, vsaj začasno, imeli de facto manjšinsko vlado. Na kratek rok se bo okrepila dosedanja dinamika, ko vlada ni zmogla spraviti zakonskih ukrepov skozi državni zbor in se je zato odločala za vprašljive bližnjice v obliki vladnih ukrepov."

  • Uredništvo

    19. 12. 2020  |  Politika

    »Poslanci DeSUS so ob rušenju Aleksandre Pivec odkrili svojo veliko moč«

    "Poslanci DeSUS so ob rušenju prejšnje predsednice stranke Aleksandre Pivec odkrili svojo veliko moč. A če so tedaj za svoje ravnanje želeli pokritje organov stranke, so v zadnjih dneh poudarjali, da odločitve organov niso dolžni spoštovati. Zatekli so se k določilu ustave, na katero so v preteklosti dosledno pozabljali: da so poslanci predstavniki vsega ljudstva in da niso vezani na kakršna koli navodila."

  • Uredništvo

    19. 12. 2020  |  Politika

    Poziv poslancem SMC, naj zapustijo Janševo vlado

    Danes sta člana Mladinske aktivistične organizacije (MAO) (ob upoštevanju ukrepov NIJZ) pred sedežem SMC postavila protestniško instalacijo s pozivom poslancem stranke SMC, naj glasujejo za konstruktivno nezaupnico Janševi vladi. MAO poslance SMC poziva, naj izstopijo iz vlaka, ki po njihovem, kot so zapisali v sporočilu za javnost, drvi v prepad. 

  • Uredništvo

    19. 12. 2020  |  Družba

    FOTOGALERIJA: Petkovi protivladni protesti

    Včeraj zvečer so se protestniki individualno sprehodili skozi mestno jedro. Za vrhunec večera je po vzoru nekaterih drugih mest ter mnogih kreativnih posameznic in posameznikov sredi decembrske praznične Ljubljane zasvetil tudi simbol upora, v obliki spektakularne prostorske instalacije.

  • IK, STA

    19. 12. 2020  |  Svet

    Kurz potrdil popolno zaprtje države po božiču

    V Avstriji bo od 26. decembra veljalo popolno zaprtje za najmanj tri tedne, je včeraj potrdil kancler Sebastian Kurz. Od 18. januarja bodo lahko spet odprte trgovine, kulturne ustanove in restavracije, ampak le za osebe, ki se bodo prostovoljno udeležile množičnega testiranja za novi koronavirus, je dodal.

  • DK, STA

    19. 12. 2020  |  Svet

    Hekerski napad tudi na sistem, ki vodi jedrske projekte

    Ameriško ministrstvo za energijo je v četrtek zagotovilo, da je bil hekerski napad, ki naj bi potekal iz Rusije, omejen le na poslovno omrežje ministrstva in ni ogrozil jedrskih skrivnosti države. Gre za del organizirane kampanje hekerskih napadov, ki so prizadeli ameriška ministrstva in tudi podjetja, kot je Microsoft.

  • Danes je nov dan

    19. 12. 2020  |  Družba

    Kulturni monopoli

    V družbi, v kateri vse bolj prevladuje menedžerski odnos do kulture, ne preseneča več nič. Ali si je glasbenica Grimes zaslužila nepovratna sredstva, ki jih delno financira Oddelek za kanadsko dediščino, ali ne, verjetno nikoli ne bomo nikoli izvedeli. Precej zaskrbljujoče pa je, kako so jo mediji v zelo kratkem času iz uspešne umetnice prelevili v zgolj partnerico milijarderja Elona Muska in mamo njegovega otroka. Še bolj problematično je, da se o kulturi vse pogosteje piše samo z rumeno, obenem pa se jo tudi zaničuje.

  • DK, STA

    19. 12. 2020  |  Svet

    Trumpovi sosedje na Floridi nasprotujejo njegovi preselitvi

    Prebivalci okrog posestva predsednika ZDA Donalda Trumpa Mar a Lago v Palm Beachu na Floridi so v torek ameriški tajni službi prenesli zahtevo, naj obvesti odhajajočega predsednika, da ne želijo, da se preseli v njihovo bližino. V peticiji so izpostavili, da Trump nima pravice do dolgoročnega bivanja na posestvu, ker gre za zasebni klub. Trump je posestvo spremenil iz stanovanjskega objekta v zasebni klub v 90. letih minulega stoletja.

  • Jure Trampuš

    18. 12. 2020  |  Mladina 51  |  Politika

    Išče se epidemiolog

    V prvem letniku katerekoli družboslovne ali humanistične fakultete, če ne že prej, te profesorji naučijo, da kulturnih vzorcev ne moreš neposredno prenašati iz enega okolja v drugega. Družbena, kulturno pogojena pravila ravnanja, ki veljajo v kakšni južnoameriški državi, ne morejo veljati v strogi Nemčiji. Enako kot denimo učinkovitost z nadzorom države, ki jo je vpeljala kitajska komunistična partija, pač ne more enako dobro delovati v državah, kjer je svoboda posameznika (in njegova odgovornost) osnovno vezivo družbe. Ne more, kajti družbe in njene zakonitosti so kompleksne stvari, ki jih ne moremo preprosto prezrcaliti v ta ali ona okolja.

  • DK, STA

    19. 12. 2020  |  Svet

    Prepoved prodaje konfederacijske zastave

    Newyorški guverner Andrew Cuomo je v torek podpisal zakon, ki prepoveduje prodajo zastave nekdanje separatistične konfederacije na javnih površinah in sejmih. Ob tem je izjavil, da se zaveda, da zakon najverjetneje ni v skladu s prvim amandmajem k ameriški ustavi, ki ščiti svobodo izražanja.

  • Borut Mekina

    18. 12. 2020  |  Mladina 51  |  Politika

    Janši se mudi

    Še pet mesecev mora miniti – vmes bo zima in prišla bo pomlad –, da bo šestim nadzornikom naše največje naftne družbe, Petrola, potekel mandat. To se bo zgodilo sredi aprila daljnega leta 2021. Kdo ve, kaj nas do takrat še vse čaka. V normalnih okoliščinah, s čimer ne mislimo na epidemijo, ampak na upravljalca državnega premoženja in vlado, bi v Petrolu skupščino, tako kot vsako leto, sklicali aprila prihodnje leto. Ker pa očitno okoliščine niso normalne, bo dejansko država skupščino organizirala na vrat na nos sredi božično-novoletnih praznikov, 28. decembra. Na dan, ko bomo državljani osredotočeni na novo zaprtje javnega življenja, bo vlada z mislimi pri novem rokohitrskem političnem kadrovanju v gospodarstvu.

  • DK, STA

    19. 12. 2020  |  Kultura

    Nova Gorica bo nosilka naziva EPK 2025

    Izbirna komisija je priporočila Novo Gorico kot tisto slovensko mesto, ki bo leta 2025 skupaj z nemškim mestom Chemnitz nosilo naziv Evropska prestolnica kulture (EPK). Nova Gorica je kandidaturo za EPK 2025 pripravila v sodelovanju s čezmejno Gorico. Poimenovali so jo Go! Borderless, Gremo! Brezmejno. V ožji izbor so se uvrstili Ljubljana, Nova Gorica, Ptuj in Piran.

  • Jure Trampuš

    18. 12. 2020  |  Mladina 51  |  Politika

    Vasko Simoniti ni le aroganten politik ...

    Vasko Simoniti je bil nekoč dober univerzitetni profesor, razgledan, zanimiv, poglobljen. V svojem doktoratu se je ukvarjal z obrambno strategijo, ki so jo v teh deželah uvajali v času turških vpadov, na Filozofski fakulteti pa je predaval zgodovino srednjega veka. V času prebujanja slovenske demokracije ni bil preveč dejaven, se pa je leta 1984 podpisal pod peticijo, ki je obsojala t. i. beograjski proces. V javnosti se je začel pojavljati kasneje; leta 1998 je s pisateljem Dragom Jančarjem pripravil zbornik in razstavo, naslovljeno Temna stran meseca, ki je obravnavala zgodovino totalitarizmov v Sloveniji. Štiri leta za tem je bil vodja volilnega štaba Barbare Brezigar, ki v boju za mesto predsednice Slovenije ni uspela premagati Janeza Drnovška.

  • Damjana Kolar

    19. 12. 2020  |  Kultura

    Film tedna: Apokalipsa danes

    Na prvem programu TV Slovenija bodo danes ob 22.45 predvajali epsko vojno dramo Apokalipsa danes. Gre za drugo različico, ki jo je režiser Francis Ford Coppola dopolnil leta 2000, ker je ob ogledu filma na televiziji več kot dvajset let po njegovi premieri dognal, da je občinstvo že posvojilo prizore, ki naj bi bili ekstremni. 

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    18. 12. 2020  |  Mladina 51  |  Uvodnik

    Koliko mrtvih še?

    V sredo je Bojana Beović, prvo ime slovenskega boja zoper epidemijo koronavirusa, po izvolitvi za predsednico Zdravniške zbornice Slovenije prostodušno izjavila, da bodo sicer formalni postopki za prevzem nove funkcije trajali še nekaj časa, je pa seveda normalno, da ji bo funkcija vodje strokovne skupine za boj zoper epidemijo zdaj ugasnila, ker odhaja v novo službo. Nenavadna lahkost, kako je to povedala, je bila šokantna. Kot bi zapuščala neko mesto sekretarke v vladi, ne ravno pomembno. A zdi se, da je Beovićeva tako ravnala le zato, ker se hoče umakniti brez besed, s katerimi bi naredila še dodatno škodo zavoženemu projektu boja zoper epidemijo.

  • Uredništvo

    19. 12. 2020  |  Družba

    Plakatna akcija »Petarde? Ne, hvala!«

    Že osmo leto zapored se odvija plakatna akcija "Petarde? Ne, hvala!", ki jo pripravljajo pri družbi TAM-TAM. Zaradi situacije, ki nas je doletela v tem letu, so projekt v sodelovanju z agencijo Luna/TBWA zasnovali malo drugače. V preteklih akcijah so bile v ospredju predvsem živali, tokrat pa so to pozitivno naravnana sporočila, ki kličejo k mirnemu zaključku nemirnega leta.

  • STA

    19. 12. 2020  |  Družba

    »Današnji roboti še niso dovolj sposobni, da bi bili nevarni ljudem«

    Robotov in umetne inteligence se ni treba bati, saj prvi vsaj zaenkrat še niso dovolj sposobni, da bi bili nevarni ljudem, druga pa kot taka niti ne obstaja. Pri umetni inteligenci gre namreč za množico prijemov, s katerimi se rešuje zahtevne probleme, hkrati pa bi takšne prijeme lahko obvladoval že nekdo s srednješolskim znanjem matematike.

  • IK, STA

    18. 12. 2020  |  Politika

    Gantar odstopil s položaja ministra za zdravje

    Premier Janez Janša je predsednika Državnega zbora (DZ) Igorja Zorčiča obvestil o odstopu Tomaža Gantarja z mesta ministra za zdravje. Prosil ga je, da se DZ čim prej seznani z odstopom, in ga obvestil, da bo začasno funkcijo ministra za zdravje opravljal sam. Gantar se je v odstopni izjavi Janši zahvalil za zaupanje in ocenil, da so skupaj opravili pomembno delo.

  • IK, STA

    18. 12. 2020  |  Politika

    Počivalšek trdi, da poslanci SMC ne bodo podprli Erjavca, a viri pravijo, da to ne drži

    Poslanska skupina SMC je soglasno odločila, da ne bo podprla morebitne kandidature predsednika DeSUS Karla Erjavca za mandatarja nove vlade, je po današnjem srečanju s poslanci v izjavi v DZ sporočil predsednik SMC Zdravko Počivalšek. To pa po neuradnih informacijah ne drži. Poslanska skupina SMC je namreč sestanek prekinila in ni sprejela nobenih sklepov. Nadaljevali naj bi kasneje, a je med poslanci stranke zaradi Počivalškove izjave precej zavrelo, trdijo neuradni viri. 

  • Peter Petrovčič  |  foto: Uroš Abram

    18. 12. 2020  |  Mladina 51  |  Družba

    »Družbeni diskurz mora biti dovolj odporen, da ne pristane na teorije zarote o Sorosu in Kučanu«

    Vladavina prava in pravna država sta nedoločna pojma, ki marsikomu ne pomenita ničesar. Tudi vlada pa vedno odločneje ravna tako, kot da res ne pomenita ničesar. Ampak, prav nasprotno, gre za pojma, ki se, ko ju razplastimo na posamezne pravice, tičeta vsakega od nas. O vladnem odnosu do pravne države in posledicah, ki jih prinaša, pa tudi o naraščajoči avtoritarnosti in represiji smo govorili z dr. Sašo Zagorcem s Pravne fakultete v Ljubljani.