• N'toko

    N'toko

    4. 12. 2020  |  Mladina 49  |  Žive meje

    »Dope on the table«

    Decembra 2018 so se policisti iz teksaškega mesta Tenaha v medijskem sporočilu pohvalili z novim uspehom v boju proti drogam. »Aretirali smo tri osebe, potem ko smo v preiskavi na domu odkrili marihuano, tablete, orožje in denar.« Objavo je pospremila tipična fotografija junaških policistov v bojni opremi, ki ponosno stojijo za mizo, polno zaseženega materiala. Vse je šlo po načrtu policijskih piarovcev, dokler niso spletni komentatorji začeli približevati »zločinskih predmetov«, ki so bili razstavljeni na mizi: ob dveh majhnih paketih marihuane in ročni pištoli so odkrili prazno steklenico vode, prazno embalažo za tablete in en bonbon Ferrero Rocher, pred njimi pa razprostrtih nekaj petdolarskih bankovcev v skupni vrednosti 70 dolarjev. Hitro je postalo jasno, da policisti niso aretirali nevarne mafijske združbe, ampak par zapohanih mulcev. Fotografija te policijske »trofeje« je takoj postala internetni mem, s katerim so se Američani norčevali iz policajev in njihove butaste vojne proti drogam.

  • Revolucionar

    Diego Maradona je nazadnje treniral Dorados, tretjerazrednega mehiškega drugoligaša iz Culiacána (pri katerem je igralsko kariero končal Pep Guardiola). Ko ga je leta 2018 prevzel, je bil na dnu lestvice, toda na koncu ga je spravil na vrh – do kvalifikacijske tekme za prvo ligo. V prvo ligo se ni prebil, toda naslednje leto se je to ponovilo: Dorados je bil spet na dnu lestvice in spet so pripeljali Maradono, ta pa je ekipo spet pripeljal do konca – do kvalifikacijske tekme za prvo ligo. In spet ni šlo.

  • Dejstva o vojski

    Sprejem zakona o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski (ZZSISV 26) in spektakularni začetek pobude za referendum o tem postajata osrednja fronta politično- ekonomskega spopada v državi. Stara tema vedno znova buri politične duhove in strasti, Slovenska vojska (SV) je že trideset let torišče političnih manipulacij in strokovnih zablod. Pandemija je vse skupaj zgolj izostrila. Covid-19 je zdravstveni problem in hkrati otipljiva varnostna grožnja državi, priložnost za obrambni zasuk te kokošje države. Virusi so nevarnejše orožje od konvencionalnih oborožitev, prihodnje velike vojne bodo biološke in ekološke. Hibridne vojne zahtevajo drugačne pristope, brez starih vojaških zablod. Naložbe v zdravstvo in znanost so dejansko obrambna investicija, zavezanost vojske civilnim potrebam je najboljša obramba države. SV je vse bolj arhaična institucija, vse bolj podobna politični misiji JLA. Investicijski ciklus 2021–2026 potrjuje zgrešene vojaške naložbe za obrambo države.

  • Staš Zgonik

    4. 12. 2020  |  Mladina 49  |  Politika

    Test zrelosti

    Število okužb se tudi po skoraj mesecu in pol zaprtja države noče bistveno zmanjšati, ta teden smo se znova približali rekordnim vrednostim. Odgovorni za obvladovanje epidemije se ne morejo zediniti, zakaj ukrepi ne delujejo. Vse več upanja se polaga v množično testiranje s hitrimi testi.

  • Lara Paukovič  |  foto: Uroš Abram

    4. 12. 2020  |  Mladina 49  |  Kultura  |  Portret

    Jona Bednjanec, modna oblikovalka, ki bi se pretihotapila v filme Wesa Andersona ali Quentina Tarantina

    Vse hladnejši dnevi kličejo po tem, da se v redkih trenutkih, ko zapuščamo domove, zavijemo v topel šal, si nadenemo volneno jopo ali se skrijemo v prevelik pleten pulover. Toliko bolje, če je pletenina koktajl eksplozivnih barv, da v turobnih časih vsaj malo pogreje dušo. Pletene kose razigranih tekstur in barvnih odtenkov izdeluje Jona Bednjanec (rojena leta 1991), magistrica oblikovanja tekstilij in oblačil na Naravoslovnotehniški fakulteti ter lanska dobitnica nagrade DiGi WOW za kolekcijo z največjim viralnim potencialom na ljubljanskem tednu mode.

  • Pia Nikolič

    4. 12. 2020  |  Mladina 49  |  Kultura

    Titanik po slovensko

    Pihalni orkestri imajo v Sloveniji dolgo in bogato tradicijo, ki jo zaznamujejo imenitni in odmevni nastopi na festivalih v tujini. Tako se je tudi rudarski pihalni orkester iz Zagorja ob Savi nekega dne odpravil na gostovanje v avstrijsko mestece. Nekateri se tam niso počutili najbolje sprejete, spet drugi so se počutili večvredne od tistih, ki so jih tam spoznali. V vrtincu dogajanja se je znašlo pet posameznikov, to pa je zamajalo njihove identitete.

  • Tomaž Lavrič

    4. 12. 2020  |  Politika

    »Gospod Tonin, vi komentirate karikaturo«

    »Glejte, gospod Tonin, vi komentirate karikaturo. Razumete? To je karikatura. To ni dejanska slika. Tudi če pogledate zadnjo naslovnico Mladine, kjer sem na karikaturi jaz, imam tam krompirjast nos čez pol glave. Zdaj ne smem, ker bi moral sneti masko, bi vam pa lahko pokazal, da nimam takega nosu.«

  • Lara Paukovič

    4. 12. 2020  |  Mladina 49  |  Kultura

    Ilustracija za darilo

    Zadnjih pet decembrov se je Vodnikova domačija v ljubljanski Šiški za ves mesec spremenila v hišo slovenske ilustracije. Ljubitelji ustvarjalnosti, ki so želeli svojim bližnjim in prijateljem za praznike podariti izvirno darilo izpod rok domače umetnice ali umetnika, so lahko na sejmu ilustracije izbirali med printi in originali legendarnih ilustratork in ilustratorjev ter tudi tistih mlajših na začetku svoje poti. Sejem, ki je hitro dokazal, kako zelo je takšen dogodek pri nas manjkal, in je tudi vedno znova vsaj za nekaj tednov resno pokazal zobe našemu sicer skoraj povsem neobstoječemu trgu umetnin, pa ni bil le prodajna razstava, temveč tudi prostor medgeneracijskega srečevanja in sodelovanja. Povezoval je staroste slovenske ilustracije z začetniki, ki v ta prostor šele vstopajo, pa tudi ustvarjalce same z ljubitelji in potencialnimi kupci njihovih del.

  • Hentai, spid in emo pank

    Fant z dolgimi zelenimi lasmi in plastičnimi rožnatimi sončnimi očali, ki je videti kot mešanica lika iz risanke in Kurta Cobaina iz vzporednega vesolja, si za zajtrk Nesquickove kosmiče zmeša s pijačo Monster, se namesti v nakupovalni voziček in se odpravi na odisejado, na kateri med drugim beži pred Shrekom, z vodno pištolo strelja na Pokemone in se kopa v kadi, napolnjeni z energijskimi napitki. Če bi sklepali po pred kratkim izdanem videospotu za skladbo Hoću Da Mi Cijeli Svijet Popuši Kurac, gre za vsakodnevno rutino Žana Pasariča, 19-letnega pevca, producenta in multiinstrumentalista iz Žalca, ki ustvarja pod imenom Ružno Pače.

  • Uredništvo

    3. 12. 2020  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: SVOBODA PO MADŽARSKO

    Jutri izide nova Mladina! Fotografijo na naslovnici je zakrivil Borut Krajnc, za oblikovanje pa je poskrbel Ivian Kan Mujezinović. V naslovni temi pišemo o tem, da je v Sloveniji oblast začela grobo obračunavati z vsakim prebivalcem ali organizacijo, ki izrazi kritično mnenje. Več preberite jutri v leto že 49. številki Mladine, ki bo na voljo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani. #Mladina49 

  • Danes je nov dan

    3. 12. 2020  |  Družba

    🏳️‍🌈 Fidesz 🏳️‍🌈

    Novico o zadrogirani bruseljski orgiji, katere se je udeležil vodja poslanske skupine Fidesz in "dober kolega Milana Zvera", velja postaviti v kontekst.

  • Uredništvo

    3. 12. 2020  |  Politika

    Mirovni inštitut od poslanca SDS zaradi grožnje zahteva umik izjave in javno opravičilo

    "Najprej odvzem prostora, nato grožnja. Po tem, ko smo obsodili prekinitev vladnega financiranja STA, je poslanec SDS Franc Breznik prek tviterja pozval k uničenju Mirovnega inštituta. Izjava poslanca je še ena v nizu groženj, ki jih avtoritarna in avtokratska oblast namenja vsem, ki smo kritični do njenega samodrštva. Tvit poslanca je poskus ustrahovanja in poziv na pogrom, kar se zakonsko preganja. Zahtevamo umik izjave in javno opravičilo," so zapisali pri Mirovnem inštitutu na svoji Facebook strani. 

  • IK, STA

    3. 12. 2020  |  Politika

    Bojana Beović svari pred božično-novoletno katastrofo

    Infektologinja in vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović je opozorila, da mora biti kakršnokoli sproščanje protikoronskih ukrepov zelo previdno. Epidemiološka situacija po njeni oceni namreč ni dobra, potek epidemije, ki je že za več tednov obstal na platoju, pa se lahko v vsakem trenutku poslabša.

  • Uredništvo

    3. 12. 2020  |  Družba

    »Kar je bil Ivan Gale za javne uslužbence, je Zlatko za vse ostale«

    "Odločba ministrstva je pravno voluntaristična, saj zlorablja pravo za politične namene. Na sodišču bo razveljavljena, saj je njena obrazložitev pavšalna, temeljni očitek, da Zlatko v zadnjem letu s svojim javnim delovanjem bistveni del svojega ustvarjalnega časa namenja dejavnostim, ki niso povezane s kulturo, pa ni z ničimer izkazan. Ni jasno, kaj je mišljeno z ustvarjalnim časom, je to osem ali 24 ur na dan, so to vikendi, večeri ali noči. Tudi ni jasno, kaj so moteče dejavnosti, je to udeležba na protestih ali še kaj drugega. Izbris iz razvida samozaposlenih v kulturi je primerljiv z izbrisom samostojnega podjetnika iz Ajpesovega registra. V pravni državi imamo zagotovljeno svobodo izražanja, o morebitnih prekrških ali drugih pravnih kršitvah pa odločajo sodišča, ne vlada ali minister. Celo ljudje, ki so pravnomočno obsojeni za kazniva dejanja, avtomatično ne izgubijo službe."

  • IK, STA

    3. 12. 2020  |  Politika

    Etična komisija ministra Simonitija poziva k upoštevanju kodeksa muzejske etike

    Etična komisija Icom Slovenija ob današnjem Ta veselem dnevu kulture ministra za kulturo Vaska Simonitija poziva k upoštevanju Icomovega Kodeksa muzejske etike. Kot so zapisali, s strani ministrstva zaznavajo "zniževanje standardov muzejskega strokovnega delovanja ter razgradnjo pojmovanja muzejev kot strokovno neodvisnih institucij".

  • Uredništvo

    3. 12. 2020  |  Politika

    »Šole bomo odprli takrat, ko bo to izvedljivo in varno«

    "Te skrbi so na mestu. Šolska vrata bomo odprli takrat, ko bomo videli, da je to tudi z vidika zdravstvenega varstva možno in izvedljivo in varno. Tam, kjer so za to objektivni zdravstveni razlogi, se bodo učenci izobraževali na ustrezno prilagojen način, za kar bo poskrbela šola. Če pa gre zgolj za pričakovanja staršev, pa velja, da je osnovno šolanje obvezno in se pričakuje, da se ga bo otrok udeležil. Če bo tega več, pa bomo to reševali na ravni šol."

  • Uredništvo

    3. 12. 2020  |  Družba

    ROJSTVO DRŽAVE: Od »cokle« za razvoj do EU

    Dr. Aleksander Lorenčič, direktor Pokrajinskega muzeja Ptuj - Ormož, v posebni številki Mladine OSEMDESETA (ROJSTVO DRŽAVE) piše da, so pogledi na zgodovinske izkušnje različni in se z leti spreminjajo. "Dejstvo je, da smo Slovenci do vsakokratne državne tvorbe, v kateri smo živeli, izoblikovali tako rekoč mitični odnos. Enako velja tudi za drugo Jugoslavijo. V osemdesetih letih minulega stoletja in v času osamosvajanja je postala ’cokla’ za razvoj Slovenije, samoupravni socializem kot najboljši sistem je postal totalitarizem, tovariš Tito diktator, konec je bilo bratstva in enotnosti. Nov cilj je postala Evropska unija, katere zidealizirana podoba se je po začetnem navdušenju spremenila," je zapisal dr. Aleksander Lorenčič.

  • DK, STA

    3. 12. 2020  |  Družba

    Položaj invalidov v času protikoronskih ukrepov

    Varuh človekovih pravic Peter Svetina je pred današnjim mednarodnim dnevom invalidov opozoril, da je na področju enake obravnave invalidov mogoče še veliko storiti. Poudaril je neenak položaj invalidov med epidemijo covida-19 ter pozval k določitvi nadzornega telesa nad izvajanjem konvencije o pravicah invalidov. V letnem poročilu varuh predlaga 27 priporočil, ki zadevajo položaj in pravice invalidov.

  • DK, STA

    3. 12. 2020  |  Kultura

    Natečaj za umetniške domislice na poštnih dopisnicah

    Umetnostna galerija Maribor (UGM) je razpisala likovni natečaj umetniških domislic na poštnih dopisnicah na temo razburljivega leta 2020. Po vzoru mail arta oziroma izmenjave umetniških pisem po pošti vabijo kreativce in ljubitelje umetnosti, da se pridružijo v skupni akciji.

  • DK, STA

    3. 12. 2020  |  Kultura

    Stoletje korejskih žensk

    Veleposlaništvo Republike Koreje na Dunaju letos ponovno organizira Teden korejskega filma, ki bo potekal od 3. do 6. decembra. Pet filmov o zgodbah korejskih žensk med tradicionalnimi 20. leti minulega stoletja in sodobnim časom, bo brezplačno na ogled na spletu.

  • DK, STA

    3. 12. 2020  |  Kultura

    Festival sodobne umetniške glasbe

    V Ljubljani se je v torek, sicer prek spleta, začel nov festival sodobne umetniške glasbe z naslovom Forum nove glasbe. Pripravilo ga je novoustanovljeno društvo Uho z željo po nadaljevanju tradicije, ki jo je v zadnjih 20 letih gojilo glasbeno društvo Slowind. Člani organizacijskega odbora so skladateljica Larisa Vrhunc, muzikolog Gregor Pompe, skladateljica Nina Šenk in dirigent Steven Loy.

  • Izak Košir

    2. 12. 2020  |  Politika

    »STA je bila prisiljena sprožiti ustrezne postopke za zaščito svoje likvidnosti«

    Mladen Terčelj, predsednik nadzornega sveta (NS) Slovenske tiskovne agencije (STA), je v sporočilu za javnost zapisal, da NS vseskozi pozorno spremlja dogajanja, ki so privedla do odločitve Urada Vlade Republike Slovenije za komuniciranje (UKOM) o ustavitvi tekočega financiranja dejavnosti STA in napovedane »nezmožnosti sklenitve pogodbe o financiranju javne službe v letu 2021«. NS STA, ki je po Zakonu o STA (ZSTAgen) in Zakonu o gospodarskih družbah pristojen za nadzor poslovanja in vodenja agencije, te odločitve vlade ne podpira, je jasen Terčelj. 

  • Uredništvo

    2. 12. 2020  |  Družba

    UKC Ljubljana ob prvem snegu naproša ljudi, naj se ne izpostavljajo nevarnostim

    "Zaradi epidemije deluje UKC Ljubljana in verjetno celoten zdravstveni sistem na skrajni meji zmožnosti. Vidimo, da je pričelo snežiti. Vsako leto pričakujemo ob prvem snegu poledico in porast števila poškodovancev. Zavedamo se, da bi nenaden velik prirast pacientov lahko pomenil kolaps sistema. Zdravstveno osebje je namreč prerazporejeno na COVID oddelke. Zato vljudno naprošamo vse ljudi, naj se ne izpostavljajo aktivnostim, ki bi lahko pripeljale do tega, da bi nenadoma potrebovali obravnavo v urgetnih ambulantah," so danes sporočili iz UKC Ljubljana. 

  • IK, STA

    2. 12. 2020  |  Politika

    »Vladni sklep o prenehanju financiranja STA je totalitarna odločitev«

    Sklep vlade o prenehanju financiranja Slovenske tiskovne agencije (STA) je šokanten, neprimeren in obenem zelo nevaren, je za STA ocenil strokovnjak za medije Marko Milosavljević, profesor z ljubljanske Fakultete za družbene vede (FDV). Po njegovih besedah pa bi bil glede na razloge in način, na kakršnega je bil sprejet, takšen sklep verjetno lahko tudi nezakonit.

  • IK, STA

    2. 12. 2020  |  Družba

    Za trditev Žige Turka, da so tekači bistveno bolj kužni kot pešci, ni dokazov

    Član vladne svetovalne skupine za pomoč gospodarstvu v času krize zaradi epidemije covida-19 Žiga Turk je 26. oktobra tvitnil, da so »tekači brez maske bistveno večji problem kot pešci brez maske«. Svojo trditev je podkrepil z izračunom »čez palec«, da predihajo desetkrat več litrov zraka in izdihujejo z desetkrat večjo hitrostjo.

  • Danes je nov dan

    2. 12. 2020  |  Družba

    Vohunjenje nad zaposlenimi kmalu še lažje!

    Microsoft, ki je skozi desetletja svojega obstoja močno zaznamoval tako osebne kot službene računalnike, pripravlja ponudbo, ki bo šefom in šeficam precej olajšala vohunjenje nad zaposlenimi. V prihodnjem programskem svežnju Microsoft 365, ki vključuje popularna orodja Word, Excel in PowerPoint, bo na voljo nov nabor funkcionalnosti, združenih pod frazo productivity score.

  • Uredništvo

    2. 12. 2020  |  Politika

    »Čas bi bil, da slovenski državni vrh prizna rezultate ameriških volitev« 

    "Aktualna koalicija bi se morala zavedati, da je Donald Trump v ZDA resnično izgubil volitve, zato vladi kot kolektivnemu organu predsedniku vlade ni treba avtorizirati orožarskih popotovanj po poteh Mika Pompea v Izrael. Zavedati bi se morala, da se z Bidnom obnavlja vez med EU in ZDA in da bi bil čas, da slovenski državni vrh prizna rezultate ameriških volitev in novemu zmagovalcu spodobno čestita. Vladna koalicija bi se morala zavedati, da so obnovljeni vidiki vladavine prava, neodvisnih institucij, svobode tiska in ločenosti vej oblasti pomembnejši od prigodnih trenutkov lobijskega in privatizacijskega interesa. Predvsem pa bi se morala zavedati, da evropska razprava o svobodi medijev bržkone ni bila sama sebi namen, da ni bila osamljeno področno dejanje, temveč je bila uvod v širšo razpravo redefiniciji širšega evropskega demokratičnega procesa."

  • Uredništvo

    2. 12. 2020  |  Družba

    »Če učitelji pri ocenjevanju na daljavo učencem ne zaupajo, naj tega raje ne počnejo«

    "Če bo izobraževanje na daljavo trajalo velik del šolskega leta, bo seveda nujno pridobiti na neki način tudi ocene, tako da bo ocenjevanje potekalo tudi v tem segmentu. Predvsem bi pozval vse učitelje, ki ocenjujejo na daljavo, da tega ne počno, če to ni nujno potrebno, in da to počnejo na tak način, da zaupajo učencem in dijakom pri ocenjevanju. Če ne zaupajo, naj tega raje ne počnejo."

  • Uredništvo

    2. 12. 2020  |  Družba

    OSEMDESETA: V Evropo prek Ljubljane

    Zgodovinarka dr. Kornelija Ajlec v posebni številki Mladine OSEMDESETA (ROJSTVO DRŽAVE) piše o temeljnem izhodišču zgodovinopisja, ki po njenem pomeni, da je treba tudi najbolj lokalizirane zgodovinske dogodke postaviti v širši kontekst. "Pregled geopolitike nam omogoča ključen pogled na večplastne, mnogokrat prekrivajoče se politične procese, ki se dogajajo na lokalni in globalni ravni. Tako je treba tudi lokalizirana prizadevanja za demokratizacijo in osamosvojitev Slovenije postaviti v okvire duha časa druge polovice osemdesetih let, ko sta Sovjetska zveza in z njo t.i. vzhodni blok začela pokati po šivih," je zapisala v članku.

  • DK, STA

    2. 12. 2020  |  Družba

    Usmrtitve zagovornikov človekovih pravic

    Danes je mednarodna nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International (AI) obsodila "grozljive usmrtitve" v Egiptu. Tam so v zadnjih dveh mesecih egiptovske oblasti usmrtile najmanj 57 ljudi, v nekaterih primerih po nepoštenih množičnih sojenjih, kar odraža "globoko krizo človekovih pravic",  je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP opozoril vodja AI za Bližnji vzhod in Severno Afriko Philip Luther.