• Jure Trampuš

    23. 10. 2020  |  Mladina 43  |  Politika

    Predsednik brez maske

    Predsednik državnega sveta Alojz Kovšca se je pred časom odločil, da je državni svet premalo prepoznaven. Nihče ne pozna drugega doma slovenskega parlamenta, zelo malo ljudi ve, da obstaja. Zato v duhu politične prodornosti tvita, piše, stresa neumnosti, a je, kot pravi sam, deležen pozornosti javnosti. Nato je stopil še korak dlje. S »televizijo s strokovno dušo« S-TV Skledar, ta že dolgo sodeluje z državnim svetom, se je dogovoril, da bo v živo prenašala seje tega organa. S-TV Skledar skrbi tudi za druge stvari, z neutrudnim Kovšco potuje po Sloveniji, objavlja njegove fotografije, izjave, misli. Skrbi za medijsko prepoznavnost.

  • Svinčeni časi

    Notranji minister Hojs je rekel, da uvajajo policijsko uro, a da to ni policijska ura, ker je ne uvajajo na podlagi zakona o policiji, temveč na podlagi zakona o nalezljivih boleznih. Potem je vse v redu. To je približno tako, kot da bi rekli: uvajamo fašizem, toda ne uvajamo ga na podlagi zakona o policiji, temveč na podlagi zakona o nalezljivih boleznih, tako da je vse v redu! Lahko ste mirni! Policijska ura ni policijska ura, ker jo uvajajo po zakonu o nalezljivih boleznih! Zakaj nas potem o tem obvešča notranji minister, ne pa recimo minister za zdravje ali direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje?

  • Izak Košir

    23. 10. 2020  |  Mladina 43  |  Politika

    Ljubljana brez varde

    Ljubljanski mestni svetniki so sprejeli sklep, s katerim so na predlog Levice obsodili delovanje in zbiranje predstavnikov paravojaških milic in nacionalističnih skupin v Ljubljani.

  • Jure Trampuš

    23. 10. 2020  |  Mladina 43  |  Politika

    Šola trenutno ni dosegljiva

    V tistih evropskih državah, v katerih je koronavirus najbolj razširjen, zapirajo tudi šole. Tako je recimo na Češkem, ponekod v Belgiji in v nekaterih nemških deželah ali mestih. A sistemi so različni: na Poljskem so zaprte samo srednje šole, na Nizozemskem je odprto vse, v Italiji so prilagodili režim obiskovanja šol in pouka, enako je v Franciji in Španiji. Med državami z največ okuženimi je tudi Slovenija in pri nas so dosledno zaprli šole, osnovne deloma in srednje v celoti, brez prehodnega obdobja, podaljšanih počitnic, izmenskega pouka ali prilagoditev. Takšna je bila odločitev vlade in podprla jo je ministrica za izobraževanje Simona Kustec.

  • Jure Trampuš

    23. 10. 2020  |  Mladina 43  |  Politika

    Drugi napad na RTV Slovenija

    Pogosto je res težko racionalizirati slovensko politiko, še posebej poteze predsednika vlade Janeza Janše, kot pravijo, »prvega revolveraša na Twitterju«, za katerega so družabna omrežja najpomembnejši komunikacijski kanal. Janša vsak dan besno tvita. Kot so izračunali na blogu GreznicaBlok.si, v povprečju objavi kakšnih pet tvitov na dan, še 65-krat pa poobjavi kako drugo tviteraško mojstrovino, včasih tudi samega sebe. Veliko časa torej preživi z mobilnim telefonom oziroma tablico v roki. A to je kljub vsemu logično, njegovo politično kariero zaznamuje boj z mediji, družabna omrežja pa omogočajo neposredni nagovor sledilcev, brez zoprnih novinarskih podvprašanj in preverjanja izrečenih dejstev.

  • Peter Petrovčič

    23. 10. 2020  |  Mladina 43  |  Politika

    Pritiskov s strani politike je ogromno

    »Neposrednih političnih pritiskov ne zaznavam, posrednih pritiskov s strani politike pa je ogromno,« je skrb zbujajoč stavek, ne glede na to, kdo ga izreče. Izrekel pa ga je mag. Boštjan Valenčič, tožilec na specializiranem državnem tožilstvu, ki je pristojno za pregon storilcev kaznivih dejanj na področju organiziranega klasičnega in gospodarskega kriminala ter korupcije. Šlo je za intervju za spletni portal Tax-Fin-Lex, tožilec pa je izrekel nekaj, kar je sicer očitno že dlje – da vladajoča koalicija izvaja pritisk tudi na tožilstvo, a se o tem na glas zelo malo govori.

  • Vanja Pirc

    23. 10. 2020  |  Mladina 43  |  Politika

    Nov udarec kulturi

    Provladna skupina Rumeni jopiči, katere zamaskirani člani so dokazano tudi neonacisti, je prejšnji konec tedna na svojem Twitter profilu delila video, v katerem eden od njenih članov v zabojnik za smeti zaluča slikanico Svetlane Makarovič Čuk na palici. Znana zbirka otroških pesmic ene najbolj priljubljenih slovenskih avtoric za otroke, ki je prvič izšla leta 1986, je zabavna, a tudi poučna, nekakšen vodnik iz življenjskih zagat za bralce vseh generacij. Zakaj bi pristala med odpadki? Odgovor moramo poiskati v petkovih protivladnih protestih, katerih se je teden dni prej sredi večtisočglave množice udeležila tudi Svetlana Makarovič, ki vedno zelo jasno pove, s čim se strinja in s čim ne. Z njenimi stališči se lahko strinjamo ali ne, pa vendar njena dela za otroke ne glede na to ostajajo med najvidnejšimi v naši literaturi za najmlajše. A skupina, v kateri so tudi neonacisti, je na njena protivladna stališča odgovorila z uničenjem enega od njenih umetniških del za otroke. »Knjige Svetlane Makarovič ne sodijo nikamor drugam kot v smeti!« so pripisali k videu.

  • Jaz, koritnica

    »Sogovornika sta v studiu komentirala tudi petkove proteste v Ljubljani in drugih slovenskih mestih. Hojs je bil do protestnikov precej kritičen.’'Petkovi protesti so protesti koritnikov oziroma tistih, ki so prisesani na državne jasli. Ljudje me kličejo domov in me sprašujejo, kdaj bomo ustavili te delomrzneže.’' Ob tem je opozoril, da so se nezakonitih shodov, ko je bila v veljavi prepoved zbiranja, udeležili tudi nekateri znani politiki. Posebej je omenil poslanca SD Marka Koprivca in prvaka LMŠ Marjana Šarca.

  • Lara Paukovič, Vanja Pirc  |  foto: Borut Krajnc

    23. 10. 2020  |  Mladina 43  |  Kultura

    Desant na Metelkovo, 2.0

    Bil je četrtek, 9. septembra 1993. Arhitekt Ira Zorko in fotograf Igor Delorenzo Omahen sta ravno predstavljala, kako bodo severni del nekdanje vojašnice JLA na Metelkovi v Ljubljani v kratkem spremenili v nov kulturni center pod okriljem Mreže za Metelkovo, pobude približno 300 umetnikov in pripadnikov najrazličnejših subkultur, ko so jima njuni poslušalci, študenti arhitekture, povedali, da so nekaj dni prej tam opazili delavce. Delavce? Kaj so pa počeli, sta vprašala. Zorko in Delorenzo Omahen sta se nemudoma odpeljala na Metelkovo in ugotovila, da je mestna oblast, ki je prostore obljubila kulturnikom in subkulturam, besedo požrla. Tam so bili bagerji, stavbe so že imele luknje, začelo se je rušenje. Stekla je bliskovita akcija, zbrala se je množica med 50 in 100 ljudi, ki se je večala in večala, zvečer so preplezali ograjo in Metelkovo zasedli, da bi jo zaščitili. Ostalo je zgodovina.

  • Stanka Prodnik

    23. 10. 2020  |  Mladina 43  |  Kultura  |  TV

    Pahorjev dan

    Ni znano, kdo je mojster, ki je Janeza Janšo učil javnega nastopanja. A verjetno je ta mojster kar on sam. Morda je obstajalo obdobje, ko se je dal še kaj poučiti, takrat, ko je bil prvič predsednik vlade. Tam leta 2005, 2006 je namreč nenadoma vedel, kam dati roke, kako malo postati med stavki, kdaj pogledati naravnost v kamero in se kratko nasmehniti in podobne drobne skrivnosti dobrih govorcev. In šlo mu je res kar dobro, dokler se ni razkrilo, da je svoj najbolj povzdignjeni nagovor prepisal od Tonyja Blaira. No, ne vemo, ali ga je prepisal sam ali ga je prepisal človek, ki mu je pomagal pri javnih nastopih – vemo pa, da od takrat spet nastopa vedno, kot da smo pred razglasitvijo izrednih razmer. Naj se še tako trudi, noben nagovor, tudi ta, ki ga je imel preteklo soboto na javni televiziji, ne zveni kot nagovor javnosti v stiski, kot očetovski nagovor, ampak vedno znova kot nagovor vojski.

  • IK, STA

    22. 10. 2020  |  Politika

    Janša: »V soboto zaprtje vseh nenujnih dejavnosti«

    Vlada s soboto za teden dni ugaša večino dejavnosti v državi v želji, da bi ustavili širjenje novega koronavirusa med prebivalstvom, je napovedal premier Janez Janša. Zaprti bodo gostinski obrati, hoteli in trgovski centri z nekaterimi izjemami, vrtci, dijaški in študentski domovi. Preverjajo tudi možnost množičnega testiranja na novi koronavirus.

  • JAVNO PISMO

    22. 10. 2020  |  Kultura

    Vsak najemnik si zasluži spoštljiv odnos, tudi najemniki stavbe Metelkove 6

    Spoštovani minister, Metelkova 6 je naslov, kjer ustvarja producent drugega najbolj gledanega filma v samostojni Sloveniji, Gremo mi po svoje.

  • Uredništvo

    22. 10. 2020  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: ZLORABA EPIDEMIJE

    Jutri izide nova Mladina! Namesto da bi se vlada borila proti virusu, razmere izkorišča za veliko kadrovsko čistko na vseh ravneh v državi. Več si preberite v jutrišnji številki. Nova Mladina bo na voljo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani. #Mladina43

  • Moralni razpad slovenske desnice

    Ko smo opozarjali na neprimeren nivo komuniciranja Janeza Janše in njegove druščine iz SDS, tega nismo počeli zgolj zaradi forme ali nasprotovanja primitivizmu, ki sicer niti približno več ne sodi v politični in družbeni prostor 21. stoletja.

  • IK, STA

    22. 10. 2020  |  Politika

    Janković: »Da ti nekdo reče, da nikoli ni tako slabo, da ne bi moglo biti še slabše, je slabo sporočilo«

    Župan Mestne občine Ljubljana (MOL) Zoran Janković pravi, da vladne ukrepe za omejitev širjenja novega koronavirusa sprejema. Nasprotuje ločenemu ukrepanju občin, je pa Ljubljana pripravljena pomagati z nastanitvenimi objekti. Moti ga pretiran pesimizem pri komuniciranju stanja, v pogovoru za STA pa je opozoril še, da pozabljamo na socialni čut in empatijo.

  • Vsi, ki se tako spoznajo na naše delo, naj preživijo en dan z nami v ambulanti 

    Kaj me je vzpodbudilo, da napišem nekaj o delu medicinske sestre v ambulanti družinske medicine? Zlasti naša nenadna »prepoznavnost« na družabnih omrežjih, forumih, radiu in televiziji … po tem, da smo prenehale dvigovati telefone, imamo povsem prazne čakalnice, pacienti pa kljub temu ne morejo do nas.

  • Uredništvo

    22. 10. 2020  |  Politika

    »Janša in Kacin vojno živita ves čas«

    "Jelko Kacin je bil včasih obrambni minister. Pa tudi Janez Janša je bil obrambni minister. In logično, da je vojna osrednji pojem obrambnih ministrov. Da v bistvu živijo vojno ves čas. Se ne izkopljejo iz nje. In banalno gledano je za takšne kalibre tudi prevzem oblasti neke vrste vojaška zmaga. Zavzetje terena, ki ga je prej nadziral nekdo drug. Zdaj premaganec. In tej garnituri gre res pohvala, kako temeljito upošteva vsa vojaška načela in stare preverjene vojaške strategije.

  • IK, STA

    21. 10. 2020  |  Svet

    Papež podprl istospolne partnerske zveze

    Papež Frančišek je v dokumentarnem filmu, ki so ga danes premierno prikazali na filmskem festivalu v Rimu, podprl pravico istospolno usmerjenih oseb, da sklenejo partnersko zvezo. V filmu Francesco režiserja Evgenija Afinejevskega je papež še dejal, da imajo "homoseksualci pravico biti v družini", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • Uredništvo

    22. 10. 2020  |  Družba

    »Švedski epidemiologi so se že od samega začetka zavedali, da tega ne bo konec v pol leta«

    "Cilj strategije je vzdržnost. Iskanje vzdržnega modela, po katerem lahko dalj časa živimo s tem virusom, ne da bi se naš svet popolnoma sesul. Švedske oblasti in epidemiologi so se že od samega začetka zavedali, da tega ne bo konec v pol leta, ampak bo verjetno trajalo precej dlje, a tudi če bi pol leta, potrebujemo vzdržno strategijo. Kaj torej lahko storimo, da ukrepamo, a je še vedno sprejemljivo za celotno populacijo. Hkrati pa, kaj lahko storimo, da bi zajeli vse vidike javnega zdravstva."

  • IK, STA

    22. 10. 2020  |  Svet

    Trump zapustil televizijski intervju 

    Ameriški predsednik Donald Trump je v sredo po 45 minutah predčasno končal intervju s televizijo CBS za priljubljeno oddajo "60 minut" (60 minutes), nato pa po Twitterju in na zborovanju v Pensilvaniji napadel voditeljico, ker mu ni bil všeč njen ton in njena vprašanja.

  • Danes je nov dan

    22. 10. 2020  |  Družba

    Tvoje pice niso spekli pri Goldman Sachsu

    Wolt, dostavljalec hrane, je po podatkih FT trenutno drugo najhitreje rastoče podjetje v EU s skoraj 500 % skupno letno stopnjo rasti. Ne čudi torej, da so na zmagovalnega konja svoje upe položili tudi mnogi investitorji in da je podjetje v zgolj dveh letih prejelo kar 230 mio eurov investicijskega denarja

  • DK, STA

    22. 10. 2020  |  Družba

    Ureditev področja umetne inteligence

    V torek je evropski parlament na plenarnem zasedanju sprejel predloge, kako bi najbolje uredili področje umetne inteligence, da bi v Evropski uniji spodbujali inovacije, utrdili etične standarde in okrepili zaupanje v tehnologijo. Španec Iban Garcia del Blanco (S&D) je v zakonodajni pobudi Evropsko komisijo pozval k oblikovanju novega pravnega okvira glede etičnih načel in pravnih obveznosti, ki jih je treba upoštevati pri razvijanju in uporabi umetne inteligence, robotike in sorodnih tehnologij v Evropski uniji, vključno s programsko opremo, algoritmi in podatki. Pobudo so poslanci sprejeli s 559 glasovi za, 44 proti in 88 vzdržanimi, so sporočili iz Evropskega parlamenta.

  • DK, STA

    22. 10. 2020  |  Kultura

    Novi razstavni prostori Kinoteke

    Slovenska kinoteka bo nove razstavne prostore odprla z razstavo Stoletnica. Fellini v svetu. Gostujoča razstava, ki bo na ogled od 23. oktobra, predstavlja življenje in delo filmskega mojstra Federica Fellinija. Na ogled bodo scenske fotografije, originalne Fellinijeve risbe, filmski kostumi in intervjuji s Fellinijem. Razstavljeno gradivo prihaja iz zbirk številnih italijanskih javnih in zasebnih arhivov. Kustosi razstave so novinar in Fellinijev prijatelj Vincenzo Mollica, mednarodno priznani kustos Alessandro Nicosia in Fellinijeva nečakinja Francesca Fabbri Fellini.

  • Peter Petrovčič

    21. 10. 2020  |  Politika

    Erbežnik ni bil izvoljen za ustavnega sodnika

    Tudi ponovljeni razpis predsednika republike Boruta Pahorja za novega ustavnega sodnika ni bil uspešen. Predsednikov kandidat dr. Anže Erbežnik, ki si ga je na tem mestu zaželela SDS, namreč ni dobil dovolj glasov za izvolitev. Zmanjkala sta mu dva glasova, dobil jih je 44. Gre za še en pokazatelj nastajajoče nove večine v državnem zboru, Koalicije ustavnega loka?

  • Oštro.si

    21. 10. 2020  |  Politika

    Kacin primerjal neprimerljiva zemljevida

    Vladni govorec Jelko Kacin je na novinarski konferenci 19. oktobra komentiral tudi epidemiološke razmere po Evropi. Predstavil je dva zemljevida, ki ju je objavil evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni.

  • IK, STA

    21. 10. 2020  |  Politika

    Podaljšanje veljavnosti turističnih bonov za eno leto

    Glede na trenutne epidemiološke razmere v državi, ki terjajo sprejem novih ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa, bo vlada zagotovo podaljšala veljavnost turističnih bonov za eno leto, je danes napovedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

  • Poziv k takojšnjemu sprejetju ukrepov, nujnih za zaščito najbolj ogroženih skupin prebivalstva

    Spoštovani predsednik vlade, glede na skrb zbujajoče naraščanje tako števila okuženih s covid-19 kot tudi hospitaliziranih, glede na odpoved pregledov, operacij in preostalih necovid programov, ki so za dolgoročno zdravje družbe izrednega pomena, glede na pomanjkanje usposobljenih zdravnikov in zdravstvenih delavcev ter zaradi naraščajočega nezaupanja javnosti v vladne ukrepe in njihovo utemeljenost vas štiri opozicijske stranke, pobudnice Koalicije ustavnega loka, pozivamo k takojšnjemu sprejetju ukrepov, nujnih za zaščito najbolj ogroženih skupin prebivalstva ter urgentno okrepitev kapacitet za bolnike s Covid-19.

  • IK, STA

    21. 10. 2020  |  Politika

    »Ministrstvu in vladi sporočamo, da Metelkove 6 ne bomo zapustili«

    Potem, ko je Levica v ponedeljek opozorila, da je ministrstvo za kulturo nekatere nevladne in kulturniške organizacije, ki delujejo na Metelkovi 6, pozvalo k izselitvi do konca januarja 2021, so se oglasili še nevladniki. Ti opozarjajo, da so sredstva za obnovo v proračunu predvidena šele v letu 2023 in sporočajo, da stavbe ne nameravajo zapustiti.

  • IK, STA

    20. 10. 2020  |  Politika

    Janša nasprotnikom policijske ure: »Streznite se.«

    Ob 21. uri je v Sloveniji začela veljati omejitev gibanja, ki bo veljala vsako noč med 21. in 6. uro. Ulice prestolnice so bolj ali manj prazne, v središču Maribora pa so se zbrali protestniki. Po poročanju spletnega Večera jih je bilo okoli 100. Premier Janša je ob tem na Twitterju zapisal, naj se streznijo. 

  • DK, STA

    21. 10. 2020  |  Kultura

    Samobor: »Ne vemo, koliko predstav bomo sploh lahko izvedli v tej sezoni«

    Zaradi ukrepov vlade za zajezitev širjenja koronavirusa so s petkom ponovno za obiskovalce vrata zaprla gledališča. Kako dolgo ne bo predstav, zaenkrat še ni znano. V SNG Drama Ljubljana trenutno potekajo vaje za prihajajoče premiere. Poleg tega skušajo po besedah ravnatelja Igorja Samoborja narediti vse, da ostanejo v stiku z gledalci.