• Vanja Pirc

    21. 8. 2020  |  Mladina 34  |  Politika

    Prekrita umetnina

    Prejšnji četrtek je Slovenijo za šest ur obiskal ameriški državni sekretar Mike Pompeo in večino časa preživel v Vili Bled, nekdanjem protokolarnem objektu, danes hotelu s štirimi zvezdicami z idiličnim razgledom na jezero in otok sredi njega. Nekaj dni kasneje, v nedeljo, je prav tja prispela umetnostna zgodovinarka in predavateljica na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje dr. Petja Grafenauer in želela sinu pokazati to čudovito poslopje in njegovo opremo, ki si jo večinoma lahko ogledajo le hotelski gostje. Žal mu tisti dan največje umetnine, kar 56-metrske freske pod stropom največje dvorane, kjer je Slavko Pengov leta 1947 prikazal narodnoosvobodilni boj jugoslovanskih narodov, osvoboditev in obnovo domovine, ni mogla pokazati. Na njeno veliko presenečenje jo je v celoti prekrivala zavesa. Na poizvedovanje, zakaj je umetnina prekrita, je dobila neformalen odgovor, da je zavesa prek nje razprostrta še od Pompeovega obiska in jo bodo umaknili v ponedeljek, kar se je potem tudi zgodilo.

  • Peter Petrovčič

    21. 8. 2020  |  Mladina 34  |  Politika

    Janšizem in naboji v ceveh

    V času, ko notranje ministrstvo vodi Aleš Hojs, policija pa je vse bolj prestreljena z novimi vodstvenimi kadri, kakršne ceni SDS, so policisti zaslišali vsaj osem protestnikov, ker so ti na protivladnih protestih v rokah držali transparent z napisom »Smrt janšizmu«. In to ne zaradi storitve prekrška, pač pa, ker naj bi bili storili kaznivo dejanje grožnje s smrtjo.

  • Lara Paukovič  |  foto: Borut Krajnc

    21. 8. 2020  |  Mladina 34  |  Družba

    »Nekateri učenci hodijo v šolo samo zato, da se družijo«

    Dr. Albert Mrgole je psiholog in sociolog, ki se kot terapevt skupaj z ženo Leonido posveča partnerskim in družinskim odnosom (med drugim sta zakonca Mrgole avtorja uspešnega priročnika Izštekani najstniki in starši, ki štekajo), pa tudi konfliktom med učitelji in učenci. Maja letos, ko so se po koncu karantene v šole lahko vrnili učenci višjih letnikov, šolarji do desetega leta pa so se še naprej poučevali na daljavo, je sestavil javni poziv psihoterapevtske skupnosti, v katerem je opozoril na prepogosto spregledane plati poučevanja na daljavo – pomanjkanje veščin za samostojno učenje, obremenjene starše, povečan stres v družinah, negotovost ljudi, onemogočanje socialnih stikov, zmedeno pedagoško osebje. Z njim smo se pogovarjali o tem, na kaj moramo biti pozorni, če učence vsaj delno učenje na daljavo ponovno čaka jeseni – smernice ministrstva glede tega so namreč še vedno nejasne.

  • Vlado Miheljak

    Vlado Miheljak

    21. 8. 2020  |  Mladina 34  |  Dva leva

    780 milijonov

    Prejšnji teden smo imeli visok, pa tudi precej okrogel obisk. Namreč ameriškega državnega sekretarja Mika Pompea. Vidno vzhičeni in vznemirjeni Borut Pahor je ob obisku sla svetovnega gospodarja rekel, da »imata državi glede vrste vprašanj zelo, zelo sorodne poglede«. »In to je dobro,« je pripomnil. Da imata aktualni državni politiki obeh dežel podobne poglede, je sicer res. A to ni dobro, ampak slabo. Predvsem zato, ker te poglede, kot se je še enkrat potrdilo z ekspresnim obiskom na Bledu, misli in definira samo en partner v odnosu. Vendar v tem naša sedanja oblast ne vidi težave. Neenakovrednost v odnosu razume kot naravno stanje. Pač, avtoritarna pamet ne zna misliti enakovrednih odnosov. Z Adornovo prispodobo rečeno zaznamuje avtoritarno osebnost biciklistična narava: ali se podrejaš, ko si šibkejši, ali si podrejaš, ko si močnejši. To se je ob Pompeovem obisku še enkrat potrdilo.

  • Zagovarjati koristi otrok

    Po milo rečeno nenavadnem šolskem letu 2019/20 so učenci brezskrbno na počitnicah, ki pa letos minevajo v senci negotovosti glede prihajajočega šolskega leta. Prav v času dopustov se v organih, ki odrejajo šolsko politiko, sprejemajo pomembne odločitve o poteku šolanja od 1. septembra. Sprejemajo se različni modeli organizacije šolanja, zbirajo in obdelujejo se pridobljene izkušnje, primeri dobre prakse, pripravljajo enotne internetne platforme itd. V šolskem letu 2020/21 bo nad nami verjetno ves čas visela grožnja šolanja da daljavo.

  • Stanka Prodnik

    21. 8. 2020  |  Mladina 34  |  Kultura  |  TV

    Dva bleferja in gosposki voditelj

    Pa smo dočakali dan, ko je ministrica za šolstvo Simona Kustec, ministrica širokega nasmeha, ki tako neizmerno uživa v svoji funkciji, da tega sploh ne more skriti, predstavila, kako bo potekala šola. »Šola bo!« je skorajda vzkliknila, kot da je to vse, kar nas je zanimalo po dveh mesecih domnevnih mučnih priprav. Štirje modeli so, je bila zadovoljna s svojim delom. Najverjetnejši je model B, normalen pouk za vse z nekaterimi omejitvami. To je vsa vsebina, to je bilo to. Igor Bergant ji je sicer – uglajen kot vedno – postavil tudi podrobnejša vprašanja, ampak je ministrica presodila, da si starši sredi počitnic ne zaslužijo odgovorov. Ko se je po svojem praznem nastopu poslovila s kacinovsko puhlico »Uživajte še zadnje počitniške dni«, je Bergant že nakazal, da je bilo nekaj narobe pri tem nastopu – da se namreč ministrica ni izogibala le vprašanjem, ampak tudi soočenju. Takole je sporočil gledalkam in gledalcem, kaj se je dejansko zgodilo, le trenutek po koncu pogovora z ministrico: »Ker o nekaterih podrobnostih izvajanja pouka še ni bilo odločeno, se ministrica nocoj ni želela soočiti v širši razpravi.« In v naslednjem trenutku napovedal ločen pogovor z uglednim ravnateljem in predsednikom združenja ravnateljev osnovnega šolstva Gregorjem Pečanom.

  • Janko Lorenci

    Janko Lorenci

    21. 8. 2020  |  Mladina 34  |  Kolumna

    Najprej Amerika

    V Odmevih je novinar Edvard Žitnik rekel, da Slovenija nima druge možnosti, kot da s Trumpovo Ameriko podpiše sporazum o telekomunikacijskem omrežju 5G. To ne drži, cela vrsta članic EU takega sporazuma ni sklenila. A če ga Slovenija ne bi podpisala, zunanjega ministra Pompea seveda ne bi bilo k nam in Janša, Logar, Pahor se mu ne bi mogli pokloniti. Vsak visoki ameriški obisk je v Sloveniji predvsem stvar veljave, zanj pa je treba tudi kaj žrtvovati. Taka je tradicionalna logika slovenske politike in očitno tudi umevanje našega Edvarda.

  • Zadnji in prvi ljudje

    Najprej zagledamo to, kar skozi okno svoje kabine visoko nad gradbiščem, na katerem rastejo nebotičniki, znaki kapitalističnega triumfa, vidi kitajski žerjavist. Ne vidimo ga. Vidimo le to, kar vidi on. Njegove oči so kamera – no, telefon ali kamkorder. Njegova kabina se počasi obrača – in kamera tudi. Žerjavist izgleda kot najbolj osamljen človek na svetu, toda to radikalno odrezanost od sveta – družbe, človeštva – si lajša s spletnim prenosom, live-streamingom. To, kar vidimo, namreč v živo predvaja na spletu. Da ne bi bil tako jebeno osamljen, izključen in odrezan, da bi se počutil bolje, da bi bil del nečesa, da bi se povezal s človeštvom.

  • Uredništvo

    20. 8. 2020  |  Družba

    Petkov protivladni protest

    "Ker se počitnice počasi končujejo in se politiki vračajo k svojim represivnim ukrepom, klientelizmu in korupciji, moramo tudi mi ponovno zaostriti svoje delovanje. Pripravili jim bomo prav posebno "dobrodošlico" in jih opomnili, da se njihov čas nepreklicno izteka", so zapisali organizatorji.

  • Uredništvo

    20. 8. 2020  |  Politika

    To je jutrišnja naslovnica Mladine

    Jutri izide nova Mladina! Za tokratno naslovnico sta poskrbela Uroš Abram (fotografija) in Ivian Kan Mujezinović (oblikovanje). Dekle z naslovnice je Klara Kuk, za ličenje pa je poskrbela Ana Lazovski. Več o tem, da je razkol med urbanim in ruralnim zaradi hujskačev postal glavna politična delitev v Sloveniji, si preberite jutri. Nova številka Mladine bo na voljo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani od 21. avgusta dalje. #Mladina34

  • Danes je nov dan

    20. 8. 2020  |  Družba

    Spodobi se in pravično je

    Res se spodobi in je pravično, da se družba kolektivno sooča s pretečo nevarnostjo porasta okužb. Za vse prebivalce bi morala veljati enaka pravila.

  • OŠTRO.SI

    20. 8. 2020  |  Družba

    Društvo je upravičeno opozarjalo na nedoslednosti v projektu HE Mokrice

    Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak je 18. julija v intervjuju za Dnevnik dejal, da društvo za preučevanje rib zlorablja zakonodajo s tem, ko nasprotuje hidroelektrarni Mokrice in išče upravne nedoslednosti pri pridobivanju soglasja za njeno gradnjo.

  • Uredništvo

    20. 8. 2020  |  Družba

    Danes se začenja Festival Grounded

    Festival, ki prepleta elektronsko glasbo, kritično misel in aktivizem in na svojevrsten način promovira razpravo o pomembnih družbenih vprašanjih, bodo odprli ob 18. uri z uvodnima predavanjema dr. Igorja Bijukliča z naslovom Svet kot dobava in nakup in dr. Vlaste Jalušič z naslovom (Politična) odgovornost v času organiziranega laganja.

  • DK, STA

    20. 8. 2020  |  Politika

    Hrvaška na rdečem seznamu

    Vlada bo danes Hrvaško uvrstila na rdeči seznam držav z znatnim tveganjem za okužbo z novim koronavirusom. Vse, ki bodo od petka naprej odšli na Hrvaško, čaka ob povratku 14-dnevna karantena, tisti, ki so že tam, pa bodo imeli nekaj dni za vrnitev. Po seji bo več znanega tudi o možnosti, da bi s 1. septembrom v šolo odšli vsi učenci in dijaki.

  • Uredništvo

    20. 8. 2020  |  Politika

    »Na predsedniških volitvah si stojita nasproti dva starca, en narcisistično infantilen in drugi dementen«

    "Amerika je nefunkcionalna kot država. Na veliko opevana demokracija se je izkazala za to, kar je vedno bila: demofobična oligarhija. Ljudstvo je izključeno iz odločanja, spopad med frakcijami oligarhov pa je ohromil delovanje političnega sistema. Medtem ko plutokrati odločajo, kdo bo vodil državo, ne morejo kupiti novega političnega sistema in nobene volitve ne morejo več rešiti politične krize. Dolgoletna negativna selekcija in korupcija sta pripeljali do tega, da si na predsedniških volitvah stojita nasproti dva starca, en narcisistično infantilen in drugi dementen."

  • Damjana Kolar

    20. 8. 2020  |  Kultura

    TV napovednik od četrtka do nedelje

    Priporočamo dokumentarec Ustvarjalka vladarjev o dinastiji Marcos, dokumentarni film Ples srca: Balet Klavir, v katerem kultni film Jane Campion Klavir interpretirata priznana češka plesalca Jiří in Otto Bubeníček, film Nikoli zares tukaj, o nekdanjem vojaku, ki ga najamejo, da poišče izginulo najstnico, hčerko ambicioznega politika, igrano dokumentarno dramo Dnevnik Diane Budisavljević, o ženi uglednega zagrebškega zdravnika, ki izve, da ustaška vojska pravoslavne ženske in otroke zapira v taborišča, kjer umirajo od lakote in bolezni.

  • Danes je nov dan

    19. 8. 2020  |  Družba

    Koga briga za Belorusijo?

    Nasilje v Belorusiji se stopnjuje iz dneva v dan. Gumijaste naboje so že zamenjali tudi pravi, iz zaporov, kamor vozijo protestnike, odmevajo kriki bolečine, po spletu pa krožijo grozljivi posnetki pretepenih aktivistov.

  • Uredništvo

    19. 8. 2020  |  Družba

    Preplet elektronske glasbe, kritične misli in aktivizma

    Od 20. do 22. avgusta bo pred Švicarijo v Parku Tivoli potekala četrta izdaja Festivala Grounded, ki prepleta elektronsko glasbo, kritično misel in aktivizem in na svojevrsten način promovira razpravo o pomembnih družbenih vprašanjih. Na festivalu se bo odvilo več kot deset pogovornih in glasbenih dogodkov z več kot 50 sodelujočimi.

  • DK, STA

    19. 8. 2020  |  Svet

    V Berlinu moški namerno povzročil več nesreč

    Na avtocesti v nemški prestolnici Berlin je moški v torek zvečer namerno povzročil več nesreč, v katerih je bilo poškodovanih šest ljudi, od tega trije huje. Po dosedanjih ugotovitvah preiskovalcev je šlo verjetno za napad s političnim oziroma islamističnim ozadjem, nikakor pa ne za nesrečo, je povedal tiskovni predstavnik tožilstva.

  • DK, STA

    19. 8. 2020  |  Politika

    Uvedba karantene konec tega tedna

    Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je napovedal, da bo vlada odločitev o uvedbi karantene za osebe, ki bodo v Slovenijo vstopale iz Hrvaške, sprejela v četrtek zvečer. Ljudem želijo dati lčas, da se pravočasno vrnejo domov, a je realno pričakovati, da se bo ta čas iztekel pred začetkom prihodnjega tedna, je povedal na novinarski konferenci.

  • Uredništvo

    19. 8. 2020  |  Politika

    Rupel: »Majniška deklaracija je eden od petih temeljev slovenske samoodločbe«

    "Uspeli smo v eni zadevi, ki se ji reče samoodločba. Sami odločamo o svoji usodi. Tega ni bilo nikoli prej v zgodovini. Tako da s tega vidika je bilo to, kar smo storili, zelo dobro, zelo učinkovito, zelo velik dosežek. Veste, tista Majniška deklaracija je eden od petih temeljev slovenske samoodločbe – Majniška deklaracija, vojna, plebiscit, referendum 2003 o Natu in Evropski uniji ... in seveda ustava. Majniška deklaracija je povedala vse, kar je bilo treba povedati. Tako rekoč vse."

  • Uredništvo

    19. 8. 2020  |  Družba

    Pred-akcija pred petkovim protestom

    Na Prešernovem trgu bo danes ob 19.00 potekala Protestna pred-akcija, na kateri bodo posneli kratek video, v katerem bodo povedali zakaj vztrajajo na protestih, hkrati pa bodo tudi pozvali čim večje število sodržavljanov, da se jim pridružijo v petek na protestih.

  • DK, STA

    19. 8. 2020  |  Politika

    Aplikacijo #OstaniZdrav si je naložilo skoraj 5000 prebivalcev

    Aplikacijo #OstaniZdrav, ki je uporabnikom naprav s sistemom android na voljo od ponedeljka, si je že naložilo okoli 5000 prebivalcev, je navedel minister za javno upravo Boštjan Koritnik. Znova je poudaril, da aplikacija ne uporablja lokacijske informacije, se pa boji, da bomo potrebovali tudi aplikacijo, ki bo obvezna in na kateri že delajo. Aplikacijo so sicer pripravili tudi za uporabnike naprav z operacijskim sistemom iOS, zanje pa bo v Applovi spletni trgovini predvidoma na voljo do konca avgusta, saj preverjanja tam trajajo nekoliko dlje, je pojasnil minister.

  • DK, STA

    19. 8. 2020  |  Družba

    Svetovni dan humanitarnosti 

    Svetovni dan humanitarnosti, ki ga obeležujemo danes, je letos posvečen spominu na humanitarne delavce, ki so bili tarča napadov, ter vsem, ki še naprej rešujejo in nudijo podporo ljudem v stiski. Pri Združenih narodih in Evropski uniji opozarjajo, da pandemija covida-19 za humanitarne delavce predstavlja še dodaten izziv. Dan je mišljen kot zahvala humanitarnim delavcem, ki so svoja življenja posvetili drugim v najbolj skrajnih razmerah po svetu, poudarjajo pri ZN.

  • Danes je nov dan

    18. 8. 2020  |  Družba

    Rasistična znanost

    J. Marion Sims velja za očeta moderne ginekologije, za njegov uspeh pa so zaslužne temnopolte sužnje, na katerih je v 19. stoletju v ZDA izvajal poskusne kirurške posege in operacije. Kljub dosegljivosti anestezije v času njegovega eksperimentiranja je na svojih temnopoltih pacientkah ni uporabljal. 

  • Uredništvo

    18. 8. 2020  |  Družba

    Rode: »Raje imajo hlapčevski molk in idejno meglo«

    "Očitali so mi, da vnašam razdor v slovenski prostor, da sejem sovraštvo do drugače mislečih in podobno. Niso razumeli ali niso hoteli razumeti, da nisem govoril iz potrebe po protagonizmu ali iz želje po oblasti, ampak iz notranje nuje, kot pastir, ki je pred Bogom odgovoren za svojo čredo, prepričan, da je tu v igri njegova večna usoda. Tega neverni seveda niso mogli doumeti. Razumeli pa so me verniki in duhovniki, ki so jih boleli napadi na pastirja."

  • DK, STA

    18. 8. 2020  |  Politika

    Septembra v šolo vsi učenci in dijaki 

    Trenutno kaže, da se bodo lahko 1. septembra v šole vrnili vsi dijaki in učenci, a ob upoštevanju priporočil za preprečevanje okužb z novim koronavirusom, je na novinarski konferenci povedala ministrica za izobraževanje Simona Kustec. "Če pa se bo epidemiološka slika v prihodnjih 14 dneh bistveno poslabšala, bomo morali to spoštovati," je dejala.

  • DK, STA

    18. 8. 2020  |  Politika

    Marioneta levičarskih skrajnežev

    Ameriški predsednik Donald Trump je v času demokratske nacionalne konvencije obiskal Minnesoto in Wisconsin, kjer je predsedniškega kandidata opozicije Joea Bidna označil za marioneto levičarskih skrajnežev. Trump se je v Minnesoti srečal z lastniki trgovin in drugih dejavnosti, ki so bili poškodovani v času protestov proti policijskemu nasilju po smrti temnopoltega Georgea Floyda, ki ga je 25. maja v Minneapolisu ubil policist.

  • DK, STA

    18. 8. 2020  |  Svet

    Najvišja temperatura na svetu

    V puščavski Dolini smrti v ameriški zvezni državi Kalifornija so v nedeljo izmerili 54,4 stopinje Celzija, kar je verjetno najvišja temperatura, ki so jo doslej na svetu zanesljivo izmerili. Tako visoko temperaturo je izmeril avtomatski sistem nacionalnega meteorološkega centra ob 15.41 po lokalnem času. Podatek mora sicer še potrditi Svetovna meteorološka organizacija.

  • Uredništvo

    18. 8. 2020  |  Družba

    Kamen z Lune in replika vesoljske obleke

    Ameriško veleposlaništvo v Sloveniji je v sodelovanju z ameriško vesoljsko agencijo NASA Centru vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga v Vitanju včeraj predalo eksponat vzorca kamnine, prinesene z Lune. Kamen, ki so ga pridobili na površju Lune 14. decembra 1972 med misijo Apolla 17, bo razstavljen v Centru Noordung od 18. avgusta do 31. decembra kot simbol skupne predanosti raziskovanju vesolja.