• LP

    6. 8. 2020  |  Kultura

    Kliči U za umor

    Tretja edicija festivala Poletje na platnu in med platnicami, ki ga Slovenska kinoteka pripravlja v sodelovanju s Pisarno Ljubljane, Unescovega mesta literature, bo letos obarvana žanrsko. Kriminalka, ki je bila sicer z vsemi svojimi podzvrstmi vedno priljubljena tako med bralci kot gledalci, zadnjih nekaj let v globalni popularni kulturi – v literaturi, filmu, na televiziji in v podkastih – doživlja nov razcvet. Novo zanimanje za omenjeni žanr je pred kratkim, z brezglavim truplom neznane mladenke v bohinjskem jezeru, priplavalo tudi do nas. Z romanom in miniserijo Jezero smo tudi Slovenci dobili svoj pravi kriminalni hit.

  • IK, STA

    6. 8. 2020  |  Svet

    Slavni rock glasbenik bo tožil Trumpa

    Kantavtor Neil Young bo tožil ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da bi mu preprečil nadaljnje predvajanje njegovih pesmi med volilnimi zborovanji, piše v tožbi, objavljeni na rockerjevi spletni strani.

  • IK, STA

    6. 8. 2020  |  Svet

    Disneyjev Mulan brez premiere na filmskih platnih neposredno na splet

    Disneyjev večkrat preloženi film Mulan bo preskočil velika platna in premiero doživel na Disneyjevi platformi pretočnih vsebin Disney Plus, saj je zaradi pandemije covida-19 še vedno zaprtih večina kinematografov po ZDA. Dostopen bo od 4. septembra, naročniki omenjene platforme pa bodo morali zanj odšteti dodatnih 29,99 dolarja (25,36 evrov).

  • Uredništvo

    5. 8. 2020  |  Politika

    Pivec: »Političnim konkurentom svetujem, naj se v to tarčo ne zaletavajo več«

    Ministrica za kmetijstvo in predsednica stranke DeSUS se je včeraj na družabnem omrežju Facebook končno odzvala na obtožbe, ki jo bremenijo v razkritih aferah Vinakras in Izola. "Vsak človek, vsaka mama in celo vsaka ministrica, če sem malce cinična, ima po mojem pravico do tedna dopusta. A ker nekateri mediji terjajo takojšnje odgovore, jih moram podati. Slovenski javnosti zagotavljam, da nikoli nisem in ne bom izkoriščala položaja ministrice za koristi mene ali mojih bližnjih," je poudarila. 

  • IK, STA

    5. 8. 2020  |  Družba

    Za liter razkužila od 9,8 do 62,5 evra

    V Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so preizkusili 15 razkužil, dostopnih v slovenski maloprodaji. Vsa razen enega so vsebovala najmanj 60 odstotkov alkohola, kar je pogoj za uničenje novega koronavirusa. Zelo velik pa je bil cenovni razpon izbranih razkužil, saj je liter stal med 9,80 in 62,50 evra. Potrošnikom zato svetujejo, naj primerjajo cene.

  • IK, STA

    5. 8. 2020  |  Svet

    Italija na mejo s Slovenijo pošilja vojake

    Zaradi "povečanega števila nezakonitih migracij iz Slovenije v Italijo" je vlada v Rimu napovedala, da bo v Furlanijo-Julijsko krajino na mejo s Slovenijo poslala dodaten kontingent vojakov, je dejala senatorka v Rimu Tatjana Rojc. S tem se bodo odvali na poziv deželnih oblasti, da je treba bolje nadzorovati manjše mejne prehode s Slovenijo.

  • Vesna Teržan  |  foto: Bprut Krajnc

    31. 7. 2020  |  Mladina 31  |  Družba

    »Karantanci se niso imeli za Slovence in njihova zgodovina ne more biti del zgodovine Slovencev«

    Peter Štih je doktor zgodovinskih znanosti in redni profesor za srednjeveško zgodovino in pomožne zgodovinske vede na Oddelku za zgodovino na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, letos pa je postal predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti – SAZU. Njen član je od leta 2007, od leta 2017 do 2020 je bil podpredsednik za humanistične, družboslovne in umetnostne vede. Je član več znanstvenih institucij v Avstriji, Italiji in Nemčiji. Njegova raziskovalna področja so zanimiva, ukvarja se z etnogenezo Slovencev, z državnimi tvorbami zgodnjega srednjega veka v Vzhodnih Alpah, z zgodovino plemstva itd., pa tudi s kritiko slovenskega zgodovinopisja. Velja za zgodovinarja, ki je postavil nova konceptualna izhodišča, s katerimi je v slovensko medievalistiko prinesel bistveni preobrat. Z drugačnim dojemanjem starejših zgodovinskih obdobij, sodobnejšim razmislekom o zgodovinskih stereotipih in mitih ter natančnim pretresom zgodovinskih dognanj in dejstev pa se uvršča med prepoznavne in pomembne evropske zgodovinarje.

  • IK, STA

    5. 8. 2020  |  Politika

    5G: Huawei slovenski vladi ponuja sporazum o neprisluškovanju

    Huawei Technologies je po objavi namere sklenitve skupne izjave Slovenije in ZDA o varnosti omrežja 5G pripravljen na pogovore s slovensko vlado in njenimi strokovnjaki o varnostnih vprašanjih tehnologije 5G. Vladi ponuja podpis sporazuma o neprisluškovanju, s katerim bi zagotovil, da ne bo dopustil uporabe svoje tehnologije za nadzor.

  • Oštro.si

    5. 8. 2020  |  Svet

    Nemčija ne more samovoljno opustiti postopka zoper Madžarsko

    »Nemška kanclerka Angela Merkel je obljubila, da bo v času nemškega predsedovanja EU, torej do konca leta 2020, opuščen postopek iz člena 7 proti Madžarski,« je 21. julija o zaključku srečanja voditeljev držav EU poročala Nova24TV.si. Kot je znano, so tega dne voditelji evropskih držav dosegli dogovor o skladu za okrevanje zaradi pandemije covida-19 in proračunu EU.

  • IK, STA

    5. 8. 2020  |  Svet

    Libanon žaluje po uničujočih eksplozijah: najmanj 100 mrtvih, več kot 4000 ranjenih

    V Libanonu se je danes začelo tridnevno žalovanje po uničujočih eksplozijah, ki sta v torek odjeknili v prestolnici Bejrut. Po najnovejših podatkih libanonskega Rdečega križa je v eksplozijah umrlo najmanj sto ljudi, več kot 4000 jih je bilo ranjenih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • IK, STA

    5. 8. 2020  |  Svet

    Alarmanten porast kibernetskega kriminala v času pandemije

    Interpol je opozoril na alarmanten porast kibernetskega kriminala v času pandemije covida-19. Napadalci to, da ljudje delajo od doma, izkoriščajo za napade na večje institucije. Okrepilo se je tudi število napadov na zdravstvene ustanove.

  • IK, STA

    5. 8. 2020  |  Družba

    Znanstveniki ovrgli domnevo o spermijih 

    Človeški spermiji plavajo podobno kot vidre, v novi študiji trdijo raziskovalci, ki so na podlagi modernih 3D-mikroskopov ovrgli več kot 300 let staro domnevo, da semenčice plavajo s pomočjo repka, ki se giblje levo in desno. Odkritje so avtorji univerz v Bristolu in Ciudad de Mehiki predstavili v reviji Science Advances.

  • Danes je nov dan

    4. 8. 2020  |  Družba

    Trump proti zumerjem

    Trump je napovedal vojno kitajskemu gigantu TikTok. Mobilna aplikacija je med mlajšimi globalna naduspešnica, vsebine, ki jo polnijo, pa so, kot na vseh družbenih omrežjih, večinoma trivialne. Čeprav smo na manipulacije in razprodajo osebnih podatkov že navajeni, ameriška administracija opozarja prav na zasebnostni vidik, Američani, ki se Kitajske na splošno bojijo, pa se Trumpu v "skrbi" bodisi pridružujejo bodisi opozarjajo na razliko med Kitajsko in TikTokom. V obeh primerih debato zamejuje vprašanje zasebnosti.

  • IK, STA

    5. 8. 2020  |  Svet

    Ebay med pandemijo krepko povečal prihodke in dobiček

    Ameriški spletni trgovec Ebay je v drugem četrtletju letos, ko je spletno nakupovanje med pandemijo novega koronavirusa poskočilo, zabeležil 2,87 milijarde dolarjev prihodkov od prodaje, kar je 18 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček je porasel za 85 odstotkov na 740 milijonov dolarjev, je v torek po zaprtju borze objavila družba.

  • IK, STA

    4. 8. 2020  |  Svet

    VIDEO: Eksplozije v Bejrutu terjale najmanj 27 življenj, okoli 2500 ranjenih 

    Eksplozije v libanonski prestolnici Bejrut so danes terjale več deset življenj, ranjenih je okoli 2500 ljudi, je drevi sporočil minister za zdravje Hamad Hasan. Eksplozije so odjeknile popoldne v pristanišču, najverjetneje v skladišču z eksplozivnimi materiali, poročajo tuje tiskovne agencije.

  • IK, STA

    4. 8. 2020  |  Politika

    Tudi poslanci iz ministričine stranke DeSUS od Aleksandre Pivec zahtevajo konkretna pojasnila

    V poslanski skupini DeSUS od predsednice stranke Aleksandre Pivec enotno zahtevajo konkretna pojasnila o ravnanjih, povezanih z obiskom podjetja Vinakras in občine Izola. Pojasnila pričakujejo na petkovem sestanku v prostorih DZ, so sporočili iz poslanske skupine, a kot kaže, se bo ministrica za kmetijstvo zaradi odsotnosti z njimi sestala šele prihodnji teden.

  • Uredništvo

    4. 8. 2020  |  Politika

    Kučan: »Zahteval je, da odpovemo razglasitev samostojnosti«

    "Da, ampak grozil pa je, grozil, ne morem drugače reči, je rekel, če boste to, tako, on je zahteval, da odpovemo to razglasitev samostojnosti. Sem mu rekel, da ga ni demokratičnega politika, ki bi zoper takšno in tako izraženo voljo, kot je bila slovenska na plebiscitu, ravnal drugače. Je rekel, če boste to naredili, vas Združene države ne bodo nikoli priznale. Sem rekel, priznali nas boste prej ali slej. In so nas, aprila 1992, mislim da. Tako se je potem končalo to. Ampak ne krivim toliko Bakerja, krivim pravzaprav takratno jugoslovansko vlado, ki ga je informirala enostransko o tem in seveda, človek, ki je vezan na te informacije, je tako tudi ravnal."

  • Uredništvo

    4. 8. 2020  |  Politika

    »Dva. Pivca.«

    Minister za zunanje zadeve Anže Logar je ministrico za kmetijstvo Aleksandro Pivec na svojem Instagram profilu simbolično podprl tako, da je konec tedna objavil njuno skupno fotografijo, na kateri nazdravljata s kozarci vina, nato pa je objavil tudi račun (sicer brez zneskov). Fotografijo je všečkal tudi predsednik vlade Janez Janša. 

  • Uredništvo

    4. 8. 2020  |  Politika

    »Nova24TV prinaša ogromno informacij, ki jih poglavitni mediji zamolčijo«

    "Najprej poslušajte Radio Ognjišče, to oddajo. Je cel spekter medijev: Siol.net, spletni portal Časnik.si, portal Domovina.je, Družina, Slovenski čas, Demokracija odpira določene zadeve, Nova24TV prinaša ogromno informacij, ki jih poglavitni mediji zamolčijo. Pozornost gledalcev do nekaterih poglavitnih medijev zelo upada, število gledalcev Nova24TV pa raste. Nivo gor ali dol, ampak ljudje hlepijo po informacijah, ki jih v glavnih medijih ne dobijo."

  • IK, STA

    4. 8. 2020  |  Svet

    V Italiji protitelesa razvilo 1,5 milijona ljudi

    V Italiji je protitelesa proti novemu koronavirusu po oceni italijanskega statističnega urada Istat razvilo skoraj 1,5 milijona ljudi, kar je okoli 2,5 odstotka Italijanov. To je šestkrat več od števila potrjenih primerov okužbe v Italiji. Zabeležili so jih okoli 248.000.

  • IK, STA

    4. 8. 2020  |  Svet

    Trump grozi s prepovedjo TikToka, če ga Kitajci ne bodo prodali Američanom 

    Ameriški predsednik Donald Trump je dal kitajskemu lastniku priljubljenega kitajskega spletnega družbenega omrežja za deljenje videoposnetkov TikTok šest tednov časa, da proda svojo ameriško enoto ameriškemu podjetju. Če se za to ne bo odločil, bo omrežje v ZDA prepovedano, je napovedal.

  • Uredništvo

    4. 8. 2020  |  Politika

    KPK: »Funkcionarji so dolžni prijaviti vsa prejeta darila in storitve«

    "Funkcionarji so dolžni prijaviti in voditi seznam vseh prejetih daril v omenjenih denarnih vrednostih tako za materialna kot za nematerialna (storitvena) darila. O darilih (materialnih in nematerialnih) 5. točka 30. člena Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije pravi, da veljajo prepovedi in omejitve iz tega člena tudi za družinske člane funkcionarja."

  • Danes je nov dan

    4. 8. 2020  |  Družba

    Razbijte Amazon

    Prejšnji teden so ameriški kongresniki zaslišali prve može Appla, Googla in Facebooka, med njimi pa je bil prvič tudi najbogatejši človek na svetu, ustanovitelj in direktor Amazona, Jeff Bezos. 

  • IK, STA

    4. 8. 2020  |  Družba

    Doslej unovčenih za 40,2 milijona evrov turističnih bonov

    Turistične bone je do ponedeljka deloma ali v celoti koristilo 292.561 upravičencev, s tem pa se je v turistični sektor steklo 40,2 milijona evrov, so za STA pojasnili na Finančni upravi RS (Furs). Skupaj je država sicer razdelila za 345 milijonov evrov turističnih bonov, ki jih je mogoče koristiti od 19. junija do najpozneje 31. decembra.

  • IK, STA

    3. 8. 2020  |  Politika

    Pot do dobrih medijev, kot si jo predstavlja direktor vladnega urada za komuniciranje

    Vršilec dolžnosti (v. d.) direktorja vladnega urada za komuniciranje Uroš Urbanija je na Twitterju javnost pozval, naj opozarja na novinarske prispevke, v katerih gre za domnevno manipulacijo. Njegov zapis, da mora javnost od vseh medijev in sodstva zahtevati enaka merila ter javno objavljati vsakega novinarja in sodnika, je naletel predvsem na negativne odzive. V opoziciji opozarjajo, da gre za ponovni pritisk na neodvisne novinarje. 

  • Oštro.si

    3. 8. 2020  |  Politika

    Aleksandra Pivec ima najmanj etično dolžnost, da javnosti pojasni obisk na Krasu

    Kmetijska ministrica Aleksandra Pivec bi morala račune, povezane z obiskom Krasa in podjetja Vinakras Sežana, po mnenju štirih strokovnjakov razkriti, ker nejasne okoliščine obiska vzbujajo dvom o njeni integriteti.

  • Za njimi kmalu pridemo tudi ostali okopavati krompir

    Ležim in razmišljam. Ura je pozna. Spet sem nemiren. Pravkar sem prebral objavo kolega, ki dela v glasbeni industriji, pred tem pa še vse druge mogoče zapise v zadnjih mesecih o glasbeniki in naših (ne)delovnih pogojih. Tudi tisto z Nino Badrić o pobiranju krompirja. In vse ostale komentarje in opažanja okolice. Mnogo je takšnih, ki menijo, da "denar pa seveda en Jan Plestenjak ali pa Magnifico itak ima" in "kaj se 'ma sploh za bunit" ... berem, da je treba počakati, da epidemija mine, da je zdravje na prvem mestu, šele potem pride zabava ... in tako dalje.

  • Primož Siter

    3. 8. 2020  |  Družba

    Izpoved prostovoljca: za zidovi Doma starejših Hrastnik

    Vse je stvar politične odločitve. Družba o sebi pove največ skozi način, kako skrbi za najšibkejše. Za otroke, revne, bolne in stare. En šiht sem preživel kot prostovoljec med zaposlenimi v Domu starejših Hrastnik. Prostovoljec, ker drugih ljudi ni. Vladna politika je tam odpovedala, zgarani delavci doma so krizo primorani reševati sami. Včasih ne gre drugače, kot da starčki ležijo na hodniških tleh.

  • IK, STA

    3. 8. 2020  |  Svet

    WHO opozarja, da bo pandemija še dolga, njene posledice pa bo čutiti še več desetletij

    Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je opozorila, da bo pandemija covida-19 trajala še dolgo, njene posledice pa bo čutiti še več desetletij. Svet se medtem približuje 18 milijonom okužb z novim koronavirusom, v Južni Afriki pa je število okuženih preseglo 500.000, s čimer se je ta država uvrstila na peto mesto na svetu.

  • IK, STA

    3. 8. 2020  |  Svet

    Nekdanji papež Benedikt zelo krhkega zdravja

    Nekdanji papež Benedikt XVI. je hudo zbolel in je "zelo šibkega zdravja", poroča nemški časnik Passauer Neue Presse. Po navedbah njegovega nekdanjega biografa Petra Seewalda je zbolel za rdečico obraza, potem ko je v Nemčiji junija obiskal brata Georga.