• Uredništvo

    21. 5. 2020  |  Politika

    Hvala, ker kolesarite.

    Jutri izide nova Mladina! Za oblikovanje naslovnice je poskrbel Damjan Ilić, osnovna ideja je zrasla na zelniku inštituta Danes je nov dan, fotografijo pa je prispeval Borut Peterlin. Vabljeni k branju! Že jutri pri vašem najbližjem prodajalcu časopisov in na naši spletni strani! #Mladina21 

  • Kaj želita s slikami sporočiti Janez Janša in Borut Pahor?

    Redko vidimo, da se nekdo trudi okoli mizanscene v nastopih domačih politikov. Primer: predsednik Pahor se običajno usede za pisalno mizo v svojem kabinetu predsedniške palače, v zadnjem času nanjo položi poljuben kup knjig, da bi po naporni instagramski telovadbi na plaži in čilanju na soncu pred kamero izpadel bolj modro. Kar stori sploh takrat, ko mora v stiski popravljati svoje napake ali se v video nagovoru celo opravičiti (Vojaški pogum, laži in filmski trakovi).

  • Uredništvo

    20. 5. 2020  |  Kultura

    Minister Simoniti, zakaj niste zaščitili sektorja, za katerega ste odgovorni?

    Neformalna skupina za pomoč samozaposlenim v kulturi je na ministra za kulturo Vaska Simonitija naslovila javno pismo, zakaj na seji vlade 19. maja 2020 med sprejemanjem t.i. "tretjega paketa" za reševanje (post)koronske krize ni zaščitil sektorja, za katerega je odgovoren.

  • Uredništvo

    21. 5. 2020  |  Družba

    Karoli: »Mi ne delamo uspešnic« — Avdić: »Naša filozofija je zabavanje poslušalcev«

    Andrej Karoli (Val 202): "Odkar sem na radiu, je bila ideologija Vala 202, da glasbeni uredniki vrtijo muziko, za katero menijo, da bi jo morali poslušalci slišati (…) Mi ne delamo in ne želimo delati uspešnic, kar pa ne pomeni, da ne vrtimo uspešnic, ki so že zaznane zunaj našega okolja. Količina muzike je 20.000 različnih na leto. Najvišje število predvajanj je 100. Hitra matematika pove, da se pri nas posamezna skladba ne zavrti nevemkolikokrat, sploh pa ne v daljšem časovnem obdobju."

  • Uredništvo

    21. 5. 2020  |  Družba

    Viralni video o kolesarjenju zdaj tudi v angleščini 

    Priljubljeni glasbeni video, ki je v zadnjem tednu zaokrožil po spletnih družabnih omrežjih, je zdaj dobil tudi angleško različico. Skupina Prešerne misli je namreč skladbo 10.000 biciklov preobrazila v 10.000 Bicycles in Ljubljana, ker želijo tudi ljudem, ki ne govorijo slovensko približati dogajanje o protivladnih protestih, ki se odvijajo vsak petek ob 19. uri po Sloveniji, med katerimi so najbolj množični v prestolnici. 

  • Uredništvo

    21. 5. 2020  |  Družba

    »Nogomet se ni spremenil med prvo in drugo svetovno vojno in se ne bo niti po epidemiji«

    "Apokaliptična stališča, da moramo počakati na drugi, tretji ali pa celo peti val epidemije, mi niso všeč. Prepričan sem, da se bo v zelo kratkem času vrnil dobri stari nogomet in da bodo na stadionih kmalu tudi nogometni privrženci. Nogomet se ni spremenil med prvo in drugo svetovno vojno in se ne bo niti po epidemiji novega koronavirusa."

  • Janko Lorenci

    Janko Lorenci

    15. 5. 2020  |  Mladina 20  |  Kolumna

    Na robu izdajstva

    Orbán je spet objavil zemljevid Velike Madžarske, ki obsega tudi del Slovenije. Opozicija se je odzvala ostro, oglasil se je celo Pahor, premierov kabinet in zunanje ministrstvo pa sta ostala gluha, slepa in nema. To je še eno jasno znamenje, da Slovenija, mednarodno tradicionalno izgubljena, dobiva jasno smer: kompas kaže proti višegrajcem, nazaj na vzhod, na periferijo Unije. Iglo na kompasu je odločilno zasukala Janševa vlada.

  • Danes je nov dan

    21. 5. 2020  |  Družba

    Nevidni sektor Indije

    24. marca je Indija odredila karanteno za njenih 1,3 milijarde prebivalcev. Zaradi tega je 470 milijonov delavskih migrantov, ki poganjajo indijsko gospodarstvo, obtičalo na "nikogaršnji zemlji". Brez možnosti zaslužka in prebivališča so se številni v odsotnosti javnega prevoza odpravili na tudi 500 km dolgo pot domov. 

  • Damjana Kolar

    21. 5. 2020  |  Kultura

    TV napovednik od četrtka do nedelje

    Priporočamo dokumentarni film Avtošola za Savdijke, film Dobra laž o sudanskih otrocih, ki so zaradi vojne postali sirote in begunci, film Glasnejša od bomb o pripravi razstave, posvečene sloviti vojni fotografinji Isabelle Freed, ki tri leta po njeni nenadni smrti poveže njenega moža in sinova, kubansko-ameriški dokumentarni film Buena Vista Social Club – Slovo, nostalgičen sprehod po poti starost kubanske glasbe.

  • DK, STA

    21. 5. 2020  |  Svet

    Zaradi pandemije bo verjetno preložena tudi podelitev oskarjev

    Podelitev prestižnih filmskih nagrad oskar, ki jih podeljuje Ameriška akademija filmskih umetnosti in znanosti, bi bila lahko zaradi pandemije novega koronavirusa preložena na poznejši datum. 93. podelitev nagrad naj bi sicer potekala 28. februarja 2021 v Los Angelesu, vendar je bila ameriška filmska akademija z zaprtjem gledališč, preložitvijo premier novih filmov in zaustavitvijo produkcij že prisiljena v spremembe glede pravil.

  • Uredništvo

    21. 5. 2020  |  Kultura

    Spletna projekcija nemških kratkih filmov

    Slovenska kinoteka v sodelovanju z Goethe-Institutom Ljubljana in Društvom Kraken pripravlja posebno spletno projekcijo aktualnih nemških kratkih fimov. Filmi bodo brezplačno na ogled 24. maja, med 20. in 24. uro na spletni platformi Vimeo.

  • Jure Trampuš

    20. 5. 2020  |  Politika

    O poslanski prestopih

    Te dni, ko SMC izgublja poslance v svoji poslanski skupini (za zdaj sta odšla dva: Jani Möderndorfer je prestopil k LMŠ, Gregor Židan pa k SD, morebiti jima bo sledil še kakšen), se pojavljajo komentarji, da so prestopi poslancev nekaj nezaslišanega. Pravzaprav izdaja politične stranke, skupnega političnega programa, zaradi katerega so bili poslanci sploh izvoljeni v parlament.

  • Uredništvo

    20. 5. 2020  |  Politika

    Država, v kateri lahko politik brez pravnih posledic novinarko žali z odsluženo poceni prostitutko

    Inštitut za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani je javno obsodil medijske žalitve novinark in novinarjev s strani politikov, V pismu, ki ga je podpisalo več uglednih pravnic in pravnikov, so zapisali, da je nesprejemljivo, da so novinarke in novinarji v medijih izpostavljeni grobim osebnim žalitvam s strani vidnih politikov. Posebej problematične in nesprejemljive se jim zdijo žalitve storjene z namenom zaničevanja, kot primer pa so navedli, da politik novinarko označi za »odsluženo prostitutko, ki se jo da dobiti za 30 evrov«.

  • Dk, STA

    20. 5. 2020  |  Politika

    Vložena obtožnica v zadevi Teš 6

    Specializirano državno tožilstvo je na celjsko okrožno sodišče vložilo obtožnico v zadevi Teš 6 zoper 12 slovenskih in tujih fizičnih oseb ter eno slovensko in eno tujo pravno osebo zaradi skupno 24 kaznivih dejanj. Sodišče je odredilo prevod obtožnice v nemški in francoski jezik, temu pa bo sledilo vročanje obtožnice s pravnim poukom o pravici do vložitve ugovora zoper obtožnico. Zaradi obsežnosti zadeve bo reševanje primera dolgotrajen proces. Obtožnica se nanaša na kazniva dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in pranja denarja ter pomoči k navedenima kaznivima dejanjema.

  • IK, STA

    20. 5. 2020  |  Svet

    Novinarji uspešni v ustavni pritožbi glede pooblastil obveščevalne službe

    Nemško ustavno sodišče je odločilo, da nemška obveščevalna služba BND ne sme nadzorovati spletnega prometa in pretoka informacij tujcev v tujini. To je zmaga za novinarje, ki so trdili, da BND pri zbiranju informacij v tujini ne spoštuje zasebnosti novinarske komunikacije in svobode medijev.

  • Danes je nov dan

    20. 5. 2020  |  Družba

    HDZ hiti na volitve

    V ponedeljek so hrvaški poslanci na pobudo HDZ razpustili Sabor, tako da bodo imeli naši južni sosedje namesto jeseni volitve že v začetku poletja. Računica je jasna: trenutno HDZ v javnomnenjskih raziskavah dobro kaže (zaradi dobre epidemiološke slike je vlada dobila nekaj točk na račun "odločnega odziva"), jeseni pa bo razpoloženje v državi zagotovo že precej bolj turobno: takrat bo namreč že znano, kako uničujoče posledice bo imela epidemija na turistično sezono. V državi, v kateri turistična dejavnost predstavlja kar 20 % delež BDP-ja (največ v Evropi), se je na volitve seveda oportuno odpraviti, preden se znatni del prebivalstva znajde na robu revščine. 

  • Uredništvo

    20. 5. 2020  |  Družba

    »Kdor trdi, da ni virusa, ne more uveljavljati svojega mnenja s tem, da je zobozdravnik!«

    "Proces postopnega seznanjanja ljudi z novimi pojavi izjemno zmotijo intervencije ljudi, ki si po eni strani nadenejo avtoriteto stroke, po drugi strani pa izjavljajo s stroko povsem skregane trditve. Ta teden sem na primer dobil preposlan medijski zapis kolega zobozdravnika, ki pravi: Ne moreš se okužiti z virusom SARS-CoV-2, lahko narediš svoj SARS-CoV-2, zelo lahko ti pripišejo diagnozo covid-19. Ni virusa stekline, ni polia, ni ošpic, ni HIV-a, ni gripe, to lahko dobiš samo, če te cepijo. Virusi niso kužni. Če bodo testirali kužnost izdihanega zraka ali kapljični prenos, sem prvi zraven, čisto blizu. Ne morete dobiti moje bolezni, kot jaz ne morem dobiti vašega zdravja."

  • Uredništvo

    20. 5. 2020  |  Politika

    »Da bi zaščitile zdravje svojih državljanov, so vlade delno ustavile svoje ekonomije«

    "Položaj je zdaj povsem drugačen. Tokrat ne gre za krizo, ki prihaja s finančnega ali nepremičninskega sektorja, niti ne gre za to, da bi bila ena država v povsem drugačnem položaju od drugih zaradi slabe kombinacije ekonomskih politik. Tokrat gre za simetrični šok, ki je vse države udaril ob istem času. Da bi zaščitile zdravje svojih državljanov, so evropske vlade delno ustavile svoje ekonomije. Zdaj je za vse države pomembno, da ponovno zaženejo gospodarstvo in uporabijo vse razpoložljive ukrepe."

  • DK, STA

    20. 5. 2020  |  Kultura

    Poziv k odprtju dvoran

    Predsednica Združenja kulturnih domov in ustanov Slovenije – KUDUS, Pavla Jarc, je v imenu 37 kulturnih institucij iz vse Slovenije na ministra za kulturo dr. Vaska Simonitija naslovila poziv k ponovnemu odprtju koncertnih in drugih dvoran ter predlog smernic za postopno odprtje dvoran in prizorišč na prostem za kulturno-umetniške dogodke. "Glede na ugodno epidemiološko sliko se nadejamo, da bi lahko čim prej zagnali naše dejavnosti in po vzoru gostinske dejavnosti odprli svoja vrata ter v dvoranah in na prizoriščih na prostem pozdravili občinstvo", so zapisali v združenju.

  • DK, STA

    20. 5. 2020  |  Kultura

    Bienale v Benetkah prestavljen na prihodnje leto

    Beneški arhitekturni bienale, ki ga kurira Hashim Sarkis, bo zaradi epidemije koronavirusa prestavljen na prihodnje leto. Sedemnajsta mednarodna arhitekturna razstava z naslovom How Will We Live Together? (Kako bomo živeli skupaj?) bo na ogled med 22. majem in 21. novembrom 2021. V Benetkah vsako leto izmenično gostijo razstavi sodobne umetnosti in arhitekture. Zdaj se bo vrstni red zamenjal, saj bo razstava sodobne umetnosti potekala leta 2022.

  • DK, STA

    20. 5. 2020  |  Svet

    Nova različica filmske klasike Brazgotinec

    Režiser Luca Guadagnino se bo tokrat lotil režije nove različice kultne gangsterske drame Brazgotinec, v kateri je leta 1983 blestel Al Pacino. Pri režiji dolgo pričakovane posodobljene priredbe filma bo uporabil scenarij, ki sta ga napisala brata Joel in Ethan Coen (Veliki Lebowski, Barton Fink, Ni prostora za starce). Guadagnino je zaslovel z romantično dramo Pokliči me po svojem imenu, ki je leta 2018 osvojila oskarja za najboljši prirejeni scenarij, nominirana pa je bila tudi v kategoriji najboljši film in najboljšega igralca v glavni vlogi.

  • Uredništvo

    20. 5. 2020  |  Kultura

    Natečaj za Klubski maraton 2020

    Radio Študent tudi v letošnjem letu poziva vse mlade, kreativne, še neuveljavljene glasbene ustvarjalce in skupine, naj se prijavijo na natečaj za sodelovanje na jubilejnem dvajsetem Klubskem maratonu.

  • Peter Petrovčič

    19. 5. 2020  |  Družba

    Varda zasliševala policista

    Dolgo je že tega, kar se je nekakšna zasebna uniformirana obmejna milica, Štajerska oziroma Slovenska varda, ki jo vodi Andrej Šiško, prenehala skrivati po gozdovih. Najprej so začeli s postroji pred mariborskim sodiščem, kjer je potekalo sojenje Šišku zaradi rušenja ustavne ureditve, letos, na kulturni praznik so marširali po Ljubljani in celo vstopili v urad predsednika republike. Zdaj pa so »obiskali« kar policijsko postajo in ne, ni šlo za vljudnostni obisk, kar kaže tudi posnetek, ki so ga sami objavili na svoji Facebook strani.

  • JAVNO PISMO

    19. 5. 2020  |  Družba

    Učiteljski (korona) manifest

    Spoštovani predstavniki MIZŠ in NIJZ!

  • Izak Košir

    19. 5. 2020  |  Kultura

    »Ostro nasprotujemo poskusom diskreditacije in kriminalizacije ljudi, ki so se odločili za protest«

    Podpisane kulturnice in kulturniki izražajo solidarnost s petkovimi kolesarskimi protesti in drugimi oblikami mirnega izražanja nestrinjanja z ravnanjem vladne koalicije in vlade. "Svoboda izražanja misli, vključno z izražanjem političnega nestrinjanja z vlado, je eden od temeljev demokracije. Zato jo nedvoumno zagotavlja tudi Ustava RS, države, katere izoblikovanje pred 30 leti so spremljale neke druge množične demonstracije," so zapisali v javnem pismu, ki so ga med drugim podpisali tudi urednik in publicist Aljoša Harlamov, režiserka in producentka Ema Kugler, pesnik Brane Mozetič, pisateljica Maja Novak, slikar Arjan Pregl, slikarka Alenka Sottčer ter pisateljici Alenka Spacal in Suzana Tratnik.

  • Uredništvo

    19. 5. 2020  |  Družba

    Med pripravami na izpite skrbi za bolna starša

    V času šolanja na daljavo se je izkazalo, da družinske razmere in socialna stiska ključno vplivajo na uspešnost in motivacijo za opravljanje šolskih obveznosti. Nihče ne ve, kaj se je dogajalo v času karantene, s kašnimi težavami in strahovi so se spopadali otroci, ki živijo v nezavidljivih razmerah. Eden od njih je tudi polnoletni dijak, ki poleg opravljanja honorarnega dela, skrbi za preživetje in zdravstveno oskrbo hudo bolnih staršev. Njegovo zgodbo so objavili na spletni strani Vala 202 v okviru projekta Botrstvo

  • Pia Nikolič

    19. 5. 2020  |  Svet

    Maša za ustaše?

    Hrvaška komisarka za človekove pravice pri Svetu Evrope, Dunja Mijatović, je razburila del hrvaške javnosti z javnim komentarjem glede žalne slovesnosti v Pliberku, ki ga je Svet Evrope objavil na svoji spletni strani. V njem je opozorila na možnost napačnega razumevanja namena proslave, ki lahko deluje tudi kot slavljenje kolaboracije ustašev z nacističnim režimom. Na to je opozoril tudi hrvaški predsednik sabora, Gordan Jandroković. Zaradi ukrepov za zajezitev pandemije novega koronavirusa letos množične spominske slovesnosti za hrvaške žrtve povojnih pobojev na Libuškem polju pri Pliberku sicer ne bo. V preteklih letih pa, kljub avstrijski prepovedi povzdigovanja nacističnih in fašističnih simbolov, na prizorišču ni manjkalo ustaških simbolov. Prav zato je mnogim slovesnost v Pliberku prej kot obujanje žalostnega spomina postal primer dogodka za promocijo fašističnih idej.

  • Uredništvo

    19. 5. 2020  |  Kultura

    Mikrokrediti za samozaposlene in pomoč za kulturnike, ki so imeli največje izpade dohodkov

    Neformalna skupina Pomoč samozaposlenim v kulturi je na ministra Vaska Simonitija naslovila predloge za uvedbo novih ukrepov in spodbud za prekarne in samozaposlene delavke in delavce v kulturi v okviru tretjega protikoronskega svežnja. 

  • Uredništvo

    19. 5. 2020  |  Politika

    Jelko Kacin: »Resnično komuniciramo in dvigamo zavedanje ljudi, ki je izjemno visoko«

    "Uvedli smo zelo stroge ukrepe in hkrati redno komuniciramo z javnostjo. Vsak dan imamo redne novinarske konference. Resnično komuniciramo in dvigamo zavedanje ljudi, ki je izjemno visoko. To je en del zgodbe. Drugi del zgodbe so kulturne posebnosti. Smo majhna država in vsako življenje je dragoceno. Poskušali smo reagirati nemudoma in na podlagi tega naše bolnišnice niso bile polne bolnikov. Vedno je bilo dovolj prostih postelj v naših bolnišnicah. Zasedenost naših COVID-19 oddelkov bolnišnic ni bila nikoli več kot 25 %. Bili smo pripravljeni na veliko slabše razmere. Ker smo se pripravili na slabše razmere, smo se bili sposobni odzvati pravočasno in razmere uspešno nadzorovati."

  • Danes je nov dan

    19. 5. 2020  |  Družba

    Geneplanet po ameriško

    Da se Janša komuniciranja uči od Trumpa, smo že pisali. A obmetavanje novinark in novinarjev z zmerljivkami na Twitterju in izražanje dvoma v legitimnost vsakega medija, ki si ga drzne kritizirati (problem nima le z domačimi mainstream mediji, temveč tudi z BBC-jem, The Guardianom, Spieglom in Deutsche Wellejem), ni edina podobnost med tema dvema voditeljema.