• IK, STA

    18. 5. 2020  |  Politika

    Vlada na seznam držav za prehajanje državne meje brez omejitev uvrstila Hrvaško

    Vlada je na seznam držav, iz katerih lahko osebe vstopajo v Slovenijo brez omejitev, uvrstila Hrvaško, so sporočili po dopisni seji vlade. Iz poročila NIJZ namreč izhaja, da je tveganje okužbe z novim koronavirusom v obeh državah primerljivo.

  • DK, STA

    19. 5. 2020  |  Politika

    Trajna zamrznitev financiranja Svetovne zdravstvene organizacije

    Ameriški predsednik Donald Trump je zagrozil, da bo trajno zamrznil financiranje Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), če v naslednjih 30 dneh ne bo poskrbela za znatne spremembe v svojem delovanju. Washington je že sredi aprila prekinil plačila WHO, Trump pa organizacijo obtožuje, da je kitajska lutka in da je zatajila v pandemiji novega koronavirusa.

  • DK, STA

    19. 5. 2020  |  Družba

    Tisoč kosov obutve, ki jih je naplavilo morje

    Na osrednjem trgu mesta Hvar na dalmatinskem otoku, je v soboto mimoidoče presenetila nenapovedana razstava 1000 Pepelk. Na Hvaru živeči nizozemski umetnik Mark Boellaard je razstavil 1000 kosov obutve, ki jih je zbiral v zadnjih dveh letih na plažah otoka. Z umetniško instalacijo je opozoril na onesnaženje okolja in potrebo po recikliranju.

  • Uredništvo

    18. 5. 2020  |  Politika

    Počivalškovo SMC zapustil že drugi poslanec

    Poslanec Gregor Židan je po informacijah časnika Dnevnik izstopil iz stranke SMC. V SD jim tega, da prestopa k njim, sicer uradno še niso potrdili, kot so že poročali, pa se je o tem v preteklih dneh s Socialnimi demokrati intenzivno pogovarjal. To je v zadnjih dneh že drugi poslanec, ki je zapustil Počivalškovo SMC. V petek je to storil tudi Jani Möderndorfer, ki je prestopil v Šarčevo LMŠ. 

  • JAVNO PISMO

    18. 5. 2020  |  Politika

    Neetično zlorabljanje spomina na hrabra dejanja tigrovcev v strankarskopolitične namene

    V društvu za negovanje rodoljubnih tradicij organizacije TIGR Primorske (društvo TIGR Primorske) vsako leto sredi maja organiziramo spominsko prireditev na Mali gori pri Ribnici v spomin na prvi oboroženi spopad tigrovcev v okupirani Sloveniji. Dne 13. maja 1941 je namreč v spopadu z italijansko vojsko in domačimi kolaboranti padel Danilo Zelen, vojaški vodja organizacije TIGR, Ferdo Kravanja je bil ranjen, Anton Majnik pa prijet, a je kasneje pobegnil.

  • IK, STA

    18. 5. 2020  |  Svet

    Na Hrvaško je v zadnjem tednu vstopilo že več kot 7000 slovenskih državljanov

    Potem ko je Hrvaška 9. maja med rahljanjem epidemioloških ukrepov vnovič odprla meje za tujce, je v tednu dni v državo vstopilo več kot 14.000 tujih državljanov, od tega je bilo več kot polovica Slovencev, je povedal glavni direktor hrvaške policije Nikola Milina.

  • Uredništvo

    18. 5. 2020  |  Politika

    »Če je to razumljivo za vodjo opozicije, pa nikakor ni za voditelja na oblasti«

    "Poleg njegove osebne narave (le zakaj mu je dr. Drnovšek nadel vzdevek Princ teme?) se odgovor nemara skriva v analizi nekaterih preteklih dejanj, ki spadajo v devetdeseta leta, recimo v 1992, 1997. Nemara bomo prav s tem bolje razumeli, zakaj danes depeša o medijih in "ideološka depeša o krivosodju"?

  • IK, STA

    18. 5. 2020  |  Svet

    Toplo vreme zmanjša možnost prenosa okužbe z novim koronavirusom

    Toplejše in bolj vlažno vreme zmanjša možnost prenosa okužbe z novim koronavirusom, so potrdili v okviru študije univerze Harvard in drugih ameriških univerz. Za Slovenijo tako napovedujejo najmanjšo ogroženost zaradi koronavirusa v avgustu. Obenem pa opozarjajo, da je vreme le eden od manjših dejavnikov pri širjenju okužbe.

  • Uredništvo

    18. 5. 2020  |  Politika

    Milan Krek: »Ljudje smo sprejeli nov način vedenja in zdaj bi ga morali spodbujati«

    "Imam zelo velike pomisleke glede sproščanja ukrepov. V Italiji je politika enotno podprla ukrepe za preprečevanje širjenja, ki so bili zelo radikalni, pri nas pa se mi zdi, da nekateri delujejo v nasprotju z dokazano učinkovitimi ukrepi. Ne vem, kaj je cilj. Če je cilj večja prekuženost, me zelo skrbi. Ljudje smo sprejeli nov način vedenja in zdaj bi ga morali spodbujati. Ob sproščanju ukrepov je slabo, da se zdaj po medijih širijo novice brez kakršnekoli znanst­vene podlage. Ker če se ljudje ne bodo držali novih načinov vedenja, se bodo okužbe spet začele širiti in spet bomo morali zapirati. Razen distance, mask in razkuževanja proti temu virusu namreč nimamo pravih sredstev, tudi zdravil ne. Poleg tega imamo v Sloveniji nizko prekuženost, zato lahko bolezen spet hitro izbruhne."

  • Pia Nikolič

    18. 5. 2020  |  Politika

    Tito vs. Leljak

    Vseslovenski protivladni protesti so s kolesarjenjem dosegli tudi Radence, kjer so protestniki kolesarili po Titovi cesti, ki se bo morda prav kmalu preimenovala v Cesto dr. Anteja Šarića. Občina zaenkrat ostaja ena od enajstih slovenskih občin, ki imajo v poimenovanju svojih ulic ime nekdanjega jugoslovanskega predsednika in vrhovnega poveljnika NOB Josipa Broza - Tita. Ulici v Ljubljani in Murski Soboti so preimenovali že pred leti, zdaj pa se zdi, da se bo zgodba ponovila še v Radencih.

  • 18. 5. 2020  |  Politika

    Popravek

    Spoštovani odgovorni urednik, zastopam prof. dr. Rudolfa Hoehn Sarica, ki je upravičenec do denacionalizacije za premoženje Radenske in dedič po dr. Anteju Šariću, lastniku zdravilišča Radenci, ki ga je gestapo ustrelil kot talca 5. aprila 1945 zaradi tega, ker je zdravil partizane. Pooblastilo je priloženo temu dopisu.

  • DK, STA

    18. 5. 2020  |  Družba

    Vrtci in šole ponovno odprti

    Danes, 18. maja se v šolske klopi vračajo učenci prvih treh razredov osnovne šole in dijaki zaključnih letnikov srednjih šol. Vrata odpirajo tudi vrtci, kamor naj bi se vrnila približno polovica otrok, ter fakultete in dijaški domovi, a bo treba upoštevati zaščitne in higienske ukrepe. Nadaljujejo se tudi izobraževalni programi za odrasle ter izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, odpirajo se višje strokovne šole ter glasbene šole.

  • DK, STA

    18. 5. 2020  |  Kultura

    Mednarodni muzejski dan letos zaradi pandemije tudi virtualno

    Muzejske ustanove po vsem svetu bodo danes 18. maja obeležile mednarodni muzejski dan, ki ga je mednarodni muzejski svet (ICOM) leta 1977 razglasil z namenom večje prepoznavnosti muzejev v družbi. Letošnja tema je Muzeji in enakost: raznolikost in inkluzivnost, s katero želijo "na enem mestu obeležiti raznolikost perspektiv, ki sestavljajo skupnosti in osebje muzejev, in hkrati osvojiti orodja za prepoznavanje ter premagovanje pristranskosti v tem, kar muzeji prikazujejo in v zgodbah, ki jih pripovedujejo," so zapisali pri ICOM. Kot je poudarila predsednica ICOM Slovenija Kaja Širok, se, ker so muzeji tako raznoliki, vedno išče temo, ki je široka in v kateri lahko lahko vsak muzej najde svoj košček vsebine.

  • DK, STA

    18. 5. 2020  |  Svet

    V več evropskih državah se danes odpirajo šole, restavracije in muzeji

    Tako kot v Sloveniji se bodo v več evropskih državah začele odpirati šole oziroma jih bo začelo obiskovati še več otrok, ponekod pa bodo odprli tudi restavracije in bare ter muzeje. V Italiji bodo kljub temu številni lokali ostali zaprti zaradi strogih pravil za zajezitev širjenja novega koronavirusa, ki jih bodo morali upoštevati.

  • Uredništvo

    18. 5. 2020  |  Kultura

    Odprte prijave za MENT 2021

    MENT Ljubljana, ki bo potekal od 3. do 5. februarja 2021, vabi evropske skupine, solo izvajalce in live acte s koncertnimi izkušnjami ter javno dostopnimi avdio in video materiali, da se prijavijo za nastop na festivalu. Če zaradi trenutne situacije MENT ne bo izvedljiv na napovedani datum oziroma se bo zgodil v drugačnem formatu kot predvideno, bodo vse prijave upoštevane za poznejši datum ali drugačen format.

  • Danes je nov dan

    18. 5. 2020  |  Družba

    Abecedarij svobode govora: reakcionarstvo

    Greg Lukianoff in Jonathan Haidt sta leta 2015 v časopisu The Atlantic objavila članek, ki je razkril novo ideološko vojno. Avtorja trdita, da univerze dovolijo študentom cenzurirati mnenja, s katerimi se ne strinjajo, s tem pa postavljajo čustva študentov nad njihovo izobrazbo. Lukianoff in Haidt sta del širšega kulturnega trenutka; že leto kasneje so ti isti študenti oklicani za snežinke in v slavo je katapultiran Jordan Peterson. 

  • Damjana Kolar

    18. 5. 2020  |  Kultura

    Tedenski pregled kulturnih dogodkov

    Priporočamo Sejem akademske knjige Liber.@, razstavo Jožeta Šubica, letošnjega prejemnika Nagrade ZDSLU za življenjsko delo – asemblaž, kiparsko instalacijo Andreja Škufce z naslovom Črni trg, spletni prenos koncerta Štream special, na katerem bodo  nastopili Silence: iz novega sveta, koncert za nabito prazno dvorano v živo na KŠ YT, Val 202, TV Slovenija 2 in www.rtvslo.si, razstavo risb in grafik Helene Tahir.

  • »V primeru atentata na Janšo sledi državljanska vojna«

    Stvari se radikalno slabšajo, ne samo atentat, madžarski lastniki slovenskih strankarskih občil so napovedali državljansko vojno. V ne-njihovi državi. No, daleč smo prišli – in ali gre še dlje, še nižje?

  • Borut Mekina

    15. 5. 2020  |  Mladina 20  |  Ekonomija

    Slovenski delavci med najbolj prizadetimi?

    Po podatkih zavoda za zaposlovanje se je brezposelnost v Sloveniji aprila povečala za okoli 20 odstotkov v primerjavi z aprilom lani. Glede na stanje iz marca letos so največje medletno povečanje zabeležili v Kranju (+37,3 odstotka), Ptuju (+33,5), Kopru (+32 odstotka), Velenju (+25,3) in Mariboru (+22,5), najmanjšega pa v Trbovljah (+11,4 %) in Ljubljani (+12,8 ). Seveda pa so to podatki o registriranih brezposelnih, torej tistih, ki so se v času epidemije prijavili na zavodu.

  • Uredništvo

    17. 5. 2020  |  Družba

    »Vsaka laž vlade mora biti zabeležena«

    "Laži so se v dveh mesecih nove vlade tako namnožile, da se resno zastavlja vprašanje, kaj storiti z njimi. Govorimo o lažeh na najvišji, vladni ravni, hiperprodukcija laži je sicer prisotna povsod. Upravičeno si je seveda mogoče zastaviti vprašanje, zakaj bi se sploh ukvarjali z lažmi, kakorkoli so že debele in očitne, če pa tej vladi uspe v istem dnevu napovedati vojno medijem, izničiti zakonska varovala pri zaščiti okolja in osramotiti državo v EU z ovajanjem lastne sodne veje oblasti, ker sodniki nosijo rdeče majice z zvezdo?"

  • IK, STA

    17. 5. 2020  |  Svet

    V Sloveniji zgolj 37 odstotkov LGBT+ populacije odprte glede svoje spolne identitete

    Ob današnjem mednarodnem dnevu boja proti homofobiji, transfobiji in bifobiji, 17. maju, se vrstijo odločni pozivi proti diskriminaciji LGBT+ oseb. LGBT+ osebe morajo biti vedno zaščitene pred nasiljem doma in v javnosti, tudi med krizo zaradi pandemije covida-19, je poudarila generalna sekretarka Sveta Evrope Marija Pejčinović Burić.

  • Uredništvo

    17. 5. 2020  |  Družba

    »To, da Janša enkratno socialno pomoč imenuje kar UTD, je skregano z resničnostjo«

    "Cilj univerzalnega temeljnega dohodka (UTD) ni aktivacija brezposelnih, ampak širitev svobode ter razmisleka o tem, kaj in pod kakšnimi pogoji želimo ljudje delati in ustvarjati v omejenem času, ki ga imamo za življenje. Gre za to, da lahko ljudje brez eksistencialnega strahu rečemo ne službam, ki so ponižujoče, izkoriščevalske in škodljive. Da se lahko odločimo za dodatno izobraževanje ali izpopolnjevanje. Da lahko več časa namenimo skrbstvenemu in prostovoljnemu delu."

  • Stanka Prodnik

    15. 5. 2020  |  Mladina 20  |  Kultura  |  TV

    Televizija namesto šole

    Ob začetku epidemije, ko so šolarji ostali doma, je nacionalka začela predvajati Izodrom, posebno izobraževalno in zabavno oddajo, ki jo vodita igralka Nika Rozman in igralec Nik Škrlec. Oddaji se dolgo časa nismo posvetili, predvsem ker se zdi nekoliko nepošteno ocenjevati nekaj, kar so bili ustvarjalci prisiljeni sestaviti čez noč, ter po možnosti obračunavati z voditeljema, ki sta se znašla v novem formatu in ga morata vsako jutro, pet dni na teden, dve uri obvladovati. To je težko delo. Drugi razlog je bil, da je odrasel človek vedno v zagonetnem položaju, ko mora ocenjevati stvari, namenjene otrokom. Ob tem hitro, ne da bi vedel, izpade moralizatorski, zadrt ali pa celo premalo didaktičen, česar si na tem mestu ne bi odpustili. Obstaja tudi tretja resnica: da nas je, ko smo se spravili k ogledu, popadla nekakšna tesnoba, cringe, in smo nemudoma preklopili. A glede na to, da se vsaj nekateri šolarji naslednji teden vračajo v šole, smo stisnili zobe in zagrizli v oddajo.

  • Uredništvo

    17. 5. 2020  |  Kultura

    Nedeljska poezija #16

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih dveh letih. Tokrat pesem Mihe Avanza iz zbirke Rorschach.

  • Lara Paukovič

    15. 5. 2020  |  Mladina 20  |  Družba

    »Spola nista samo dva, čeprav smo do zdaj v središče postavljali heteroseksualne pare«

    Pred desetletjem sta novinarja Izobraževalnega uredništva Prvega programa Radia Slovenija Liana Buršič in Mitja Blažič v večernem programu začela ustvarjati oddajo o spolnosti Izlivi, ki se je dotaknila marsikatere v javnem prostoru tedaj še ne tako pogoste teme: fetiši, seks med menstruacijo, poliamorija, incest, svinganje. Ko se je oddaja izpela, so novinarji Radia Slovenija spolnost občasno pokrivali v drugih oddajah, kljub vsemu pa želja po ustvarjanju oddaje o spolnosti ni nikoli zamrla, pravi novinarka Urška Henigman. Tako so se letos februarja odločili za zagon igrano-dokumentarnega podkasta Evolucija užitka, ki tematike, povezane s spolnostjo, kot so ženski orgazem, prezgodnji izliv ali spolnost v starosti, osvetljuje na zabaven način. Igralca Manca Dorrer in Domen Valič se v vsakem podkastu prelevita v lika Evo in Luko, ki iščeta zgodbe, skrite za štirimi stenami domov – eden se vživi v človeka, ki predstavlja svoj pogled na spolnost, drugi se o težavi ali seksualni praksi, o kateri teče beseda, posvetuje s strokovnjaki.

  • DK, STA

    17. 5. 2020  |  Kultura

    Glasbeni festivali in koncertni sektor ogroženi zaradi koronavirusa

    Britanski neodvisni festivali so resno ogroženi. Čeprav so bili prisiljeni odpovedati številne dogodke, ne uspejo pridobiti sredstev, ki jih je vlada namenila panogam, ki so zaradi pandemije koronavirusa utrpele škodo. Ogroženih je kar 92 odstotkov njihovih članov, so sporočili iz združenja, ki zastopa 65 britanskih festivalov.

  • Vasja Jager

    15. 5. 2020  |  Družba

    So bili starostniki že vnaprej odpisani?

    Kar 87 odstotkov oskrbovancev domov za starejše, žrtev epidemije covid-19, je umrlo v domovih. Nikdar ne bomo izvedeli, koliko bi jih lahko rešili, če bi jih prepeljali v bolnišnico. V tokratni Mladini razkrivamo, da je bila odločitev, da starostniki ne bodo napoteni v bolnišnico, sprejeta na vladni ravni vnaprej. In da so posebni konziliji ministrstva za zdravje prav tako vnaprej pripravili ocene, kdo izmed varovancev bo šel v primeru okužbe v bolnišnico in kdo ne – pri čemer o svoji usodi niso bili obveščeni ne varovanci ne njihovi svojci.

  • Uredništvo

    16. 5. 2020  |  Politika

    Šarec: »Posledica Janševih ukrepov bo visok javni dolg in skregan narod, to je pa tudi vse«

    Predsednik LMŠ in nekdanji premier Marjan Šarec se je na Facebooku odzval na dejstvo, da je Janševa vlada čez noč razglasila konec epidemije. In to ponovno mimo strokovnjakov in NIJZ, celo mimo vladnega ministra za zdravje. Slovenija je tako postala prva država v Evropi, ki je razglasila konec epidemije. Še pred kratkim pa je taisti premier Janša javnost prepričeval, da bi morali epidemijo razglasiti že januarja. "Ampak to vernikov Janeza Janše ne zanima preveč, ne v DZ, ne zunaj njega. Za vernike je namreč značilno, da verjamejo in ne razmišljajo, da mogoče ni vse tako," je na Facebooku zapisal Šarec.

  • IK, STA

    15. 5. 2020  |  Družba

    FOTO + VIDEO: V Ljubljani na protivladnih protestih ponovno več kot 10.000 ljudi

    Kljub slabemu vremenu so se na ulice slovenskih mest znova podali številni protestniki in protesnico, ki so večinoma s kolesarjenjem izražali nezadovoljstvo z ravnanji trenutne vlade Janeza Janše. Največ se jih je tudi ta teden zbralo v prestolnici, po neuradnih ocenah najmanj toliko kot prejšnji petek, torej več kot deset tisoč. Večinoma so protestirali na kolesih, nekateri pa tudi s skiroji, rolkami in peš. Protest je tudi ta teden potekal mirno in v skladu s pravili. 

  • Uredništvo

    17. 5. 2020  |  Družba

    »Ali bo človeštvo z novim znanjem doseglo globalno renesanso, ali pa bo zašlo v prepad«

    "Razvoj bo šel v dve smeri. Ena bo zagotovo robotika z umetno inteligenco. Robotika bo prodirala v vsakdanje življenje, roboti bodo pomagali na domovih, v bolnišnicah, imeli bomo robotizirane avtomobile. Na razpolago bodo čedalje zmogljivejši računalniki, ki bodo upravljali z enormnimi količinami podatkov. Druga smer razvoja pa bo šla v področje raziskovanja življenja, velik bo napredek biologije, biokemije, biomedicine, nanobiologije in podobnih znanosti, kar bo vplivalo predvsem na področje zdravja in okolja. Naše življenje bodo spremenili novi materiali ter raziskovanja na področju sodobne fizike. To bo odprlo tudi številna sociološka, psihološka in varnostna vprašanja."