• Dr. Jože Mencinger

    10. 12. 2019  |  Svet

    V Evropo prihajajo nesrečneži, ki smo jim tudi mi vsaj simbolno pomagali zrušiti domove

    Zaradi nedavnih dogodkov v bosanskem Bihaću ponovno objavljamo komentar ekonomista dr. Jožeta Mencingerja, ki smo ga objavili že pred časom, a je še vedno aktualen in menimo, da bi marsikomu pomagal pri razumevanju prostora in časa, če bi ga prebral. Iz taborišča Vučjak blizu Bihaća bodo namreč migrante danes začeli premeščati drugam. Operacija naj bi trajala tri dni. Številni, med drugim tudi Svet Evrope ter EU, so opozorili, da je Vučjak povsem neprimeren za bivanje, življenje in zdravje ljudi v njem pa sta ogrožena. V zadnjem času so bili vse pogostejši pozivi k zaprtju tega taborišča. Za to se je prejšnji teden ob obisku Vučjaka zavzela tudi komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović, ki je razmere v tem taborišču v petek označila za najslabše v vsej Evropi.

  • Uredništvo

    10. 12. 2019  |  Kultura

    Umrla pevka skupine Roxette Marie Fredriksson

    V 62. letu starosti je po dolgi bolezni umrla pevka legendarne švedske pop zasedbe Roxette, Marie Fredriksson. Tragično novico o smrti je za švedske medije sporočila njena družina - soprog Mikael Bolyos in njuna dva otroka, hči Inez Josefin in sin Oscar.

  • Uredništvo

    10. 12. 2019  |  Svet

    Ne v mojem imenu

    Danes bodo v Stockholmu ob podelitvi Nobelovih nagrad organizirane demonstracije proti podelitvi nagrade avstrijskemu pisatelju Petru Handkeju. Handkeju najbolj zamerijo, da je simpatiziral z nekdanjim srbskim predsednikom Slobodanom Miloševićem in da je zanikal genocid v Srebrenici. Demonstracije organizirajo matere Srebrenice in Žepe, predstavniki prijedorskih taboriščnikov in spominski center Potočari. Med govorniki bodo tudi Roy Gutman, novinar, ki je prvi objavil zgodbe o zloglasnih taboriščih med vojno v Bosni, Florence Hartman, nekdanja pomočnica glavne haške tožilke za vojne zločine Carle del Ponte in še mnogo drugih.

  • IK, STA

    10. 12. 2019  |  Politika

    Angeliko Mlinar, ki je že zaprosila za slovensko državljanstvo, bodo predlagali za ministrico

    Izvršni odbor stranke SAB se je odločil, da tudi uradno predlaga koroško Slovenko Angeliko Mlinar za novo ministrico za razvoj, strateške projekte in kohezijo. Ta je prejšnji teden že vložila tudi vlogo za slovensko državljanstvo, čeprav od Avstrije dovoljenja za to še ni dobila.

  • Uredništvo

    10. 12. 2019  |  Družba

    Vse zgodbe Humanitarčka: Namesto pravljic za lahko noč

    Tragične zgodbe upokojenk in upokojencev so se letos dotaknile številnih bralk in bralcev. Usode starejših deli društvo Humanitarček, in sicer v okviru dobrodelne kampanje #projektVida. Gre za družbeno odgovoren, na trenutke kritičen projekt, kjer slovenski javnosti predstavljajo resnične zgodbe starostnikov, ki so jih srečali pri svojem skoraj delu. S projektom želijo opozoriti na vedno večje število slovenskih upokojencev, ki živijo na socialnem dnu in so jih uradne državne institucije spregledale.

  • Dominik Šik Vukovič

    10. 12. 2019  |  Družba

    Zakaj se nogomet ne more znebiti rasistov?

    Kdor le bežno spremlja poročanje o nogometu, je brez dvoma slišal za val rasizma, ki je zajel nogometne stadione širom Evrope. Rasisti so, na krilih svobode govora in vzpona nacionalističnih ter populističnih politikov, dobili veter v jadra in svojo nestrpnost do drugačnih začeli intenzivneje izražati. Seznam rasističnih izbruhov je iz tedna v teden daljši. Bolgarija, Anglija, Škotska, Francija, Italija, Srbija, Ukrajina, Španija, Rusija, Grčija, Slovaška, Hrvaška, Črna gora, tudi Slovenija ni izjema. Seveda pa ne gre le za evropski problem, saj imajo težave z rasizmom na stadionih tudi v Latinski Ameriki, predvsem v Braziliji in v Argentini. Stanje v sosednji Italiji je še posebej alarmantno, saj ne gre le za peščico idiotov na stadionu, kakor rasistične zmerljivke s tribun opravičuje Matteo Salvini, pač pa je celoten sistem osnovan tako, da ščiti rasiste.

  • Danes je nov dan

    10. 12. 2019  |  Družba

    Francozi spet na ulicah

    Pred dobrim letom so Francijo preplavili protesti rumenih jopičev, ki jih je francoski vladi z bolj ali manj brutalnimi prijemi uspelo zadušiti, ti pa so spotoma izgubili tudi kredibilnost in potencial, da bi prerasli v gibanje za širše družbene spremembe. 

  • Uredništvo

    10. 12. 2019  |  Družba

    Dragan Petrovec: »Približno 20 odstotkov je takih, ki jih je treba imeti pod ključem, ker so nevarni«

    "V tistih zaporih, kjer delo temelji samo na zaklepanju in odklepanju ter na varnostnih sistemih, tam je veliko več bolezni osebja, asocialnih pojavov, kot sta alkoholizem in agresivnost. Odprt režim odpira dušo, srce in počutje tako za osebje kot za obsojence. Pokazalo se je, da večini obsojenih lahko zaupaš. Nisem naiven, vem, da je približno 20 odstotkov takih, ki jih je treba imeti pod ključem, ker so nevarni. Problem so tudi odvisniki, lahko imajo dobre namene, a enostavno ne zdržijo, ko pridejo v skušnjavo. Večina preostalih pa lahko biva v odprtem sistemu, za to pa se je treba truditi. To je najbolj odvisno od osebja, če se je pripravljeno odreči klasični moči nad obsojenci, takrat lahko dosežeš odprt režim, sicer pa ne."

  • DK, STA

    10. 12. 2019  |  Kultura

    Kaj so Laibach igrali v Severni Koreji?

    Skupina Laibach je pri priznani britanski založbi Mute izdala EP Party Songs, na katerem je šest doslej neobjavljenih skladb, ki so bile na repertoarju koncerta skupine v Severni Koreji leta 2015. Gre za skladbe Honourable, Dead or Alive, When Following the Revolutionary Road, We Will Go to Mount Paektu in Arirang.

  • DK, STA

    10. 12. 2019  |  Kultura

    Netflixova ločitvena saga z največ nominacijami za zlate globuse

    Šest nominacij za zlate globuse, med drugim za najboljšo celovečerno dramo, si je prislužila Netflixova ločitvena saga Marriage Story v režiji Noaha Baumbacha. Po pet nominacij za prestižne nagrade sta prejela še filma Irec (The Irishman) režiserja Martina Scorseseja ter Bilo je nekoč ... v Hollywoodu Quentina Tarantina.

  • DK, STA

    10. 12. 2019  |  Kultura

    Nedokončano Beethovnovo simfonijo bo dokončala umetna inteligenca

    Mednarodna skupina muzikologov, pianist Robert Levin in računalniški strokovnjaki bodo uporabili osnutke za nedokončano deseto simfonijo nemškega skladatelja Ludwiga van Beethovna, da bi s pomočjo umetne inteligence dokončali omenjeno delo. Simfonijo bodo krstno izvedli 28. aprila 2020 v Bonnu, je potrdilo podjetje Deutsche Telekom, ki je spodbudilo projekt. Delo bo izvedel Beethovnov orkester s sedežem v Bonnu in tako obeležil 250. letnico njegovega rojstva.

  • Damjana Kolar

    10. 12. 2019  |  Kultura

    Sinhronizacija vidnega in slišnega

    V Kinu Šiška Ljubljana bo 10. decembra ob 20.00 premiera avdiovizualnega dela Tadeja Droljca Žarkolom, ki je nastala v koprodukciji osmo/ze in Kina Šiška. Kompozicija za laser, luč, projekcijo in zvok gradi avdiovizualni objekt, ki temelji na tesni sinhronizaciji vidnega in slišnega. Omejitve, ki jih avdiovizualna vzajemnost postavlja posameznemu mediju, ustvarjajo med-modalno tenzijo in težnjo po osvoboditvi. Njeno možnost Droljc išče v med-modalnem razpadanju objektov v svobodnejše avdiovizualne percepte, kjer časovno-prostorsko sinhronizacijo nadomeščajo bolj poetične vezi. 

  • IK, STA

    9. 12. 2019  |  Politika

    Štefanec bo ponovno kandidiral za predsednika protikorupcijske komisije

    Predsednik KPK Boris Štefanec je danes razkril, da ponovno kandidira za ta položaj. Kot je pojasnil na novinarski konferenci, za takšno odločitvijo stojijo tako njegova družina kot sodelavci, sam pa je prepričan, da je "bistveno boljši kandidat" za predsednika KPK, kot je bil pred šestimi leti, saj ima že šest let izkušenj.

  • IK, STA

    9. 12. 2019  |  Svet

    Hrvaškim ribičem več kot milijon evrov slovenskih kazni

    V manj kot dveh letih je približno 20 hrvaških ribičev z območja Savudrije zaradi nedovoljenega prestopanja slovenske meje v Piranskem zalivu dobilo več kot 2000 kazni v skupnem znesku več kot milijon evrov, danes poroča Glas Istre. Največ prekrškov sta zbrala zakonca Makovac; Slovenija zgolj za lani od njiju zahteva 200.000 evrov kazni.

  • IK, STA

    9. 12. 2019  |  Politika

    SDS ponovno na prvem mestu, njen predsednik Janša pa daleč zadaj

    Največja opozicijska stranka SDS je po nekaj mesecih znova prevzela vodstvo na lestvici priljubljenosti strank. Volilo bi jo 16,3 odstotka vprašanih, njeno zasledovalko LMŠ, ki je bila še prejšnji mesec v vodstvu, pa 16,1 odstotka vprašanih, je pokazala anketa. To je za Delo opravila Mediana. Ocena dela vlade še naprej pada.

  • Uredništvo

    9. 12. 2019  |  Družba

    »Stopimo v bran Križankam, ki pripadajo vsem državljanom Slovenije!«

    Učitelji in učenci Srednje šole za oblikovanje in fotografijo prek spletne peticije nagovarjajo potencialne podpisnike, da stopijo v bran Križankam, kulturnemu spomeniku, ki pripada vsem državljanom Slovenije. "Na slovensko javnost se obračamo, ker so državne institucije, ki bi morale skrbeti za šolstvo in hkrati spoštovati kulturno dediščino, odpovedale. Zaradi pridobitniških interesov peščice bo ta spomenik izgubil svojo vsebino, saj se skuša Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo Ljubljana izriniti iz prostorov Križank," so zapisali.

  • Uredništvo

    9. 12. 2019  |  Politika

    Zoran Janković: »Mislite, da sem jaz toliko mimo pameti, da bom svojo vodo zastrupil, ki jo pijem iz pipe?«

    "A vi mislite, da sem jaz toliko mimo pameti, da bom svojo vodo zastrupil, ki jo pijem iz pipe, pa svojim vnukom ali pa pravnukom?"

  • Danes je nov dan

    9. 12. 2019  |  Družba

    Okoljsko čistih avtomobilov ni

    Promet prispeva četrtino izpustov toplogrednih plinov. V Sloveniji se je količina emisij v 26 letih kar dvakratno povečala. Logično rešitev problema prevelikih izpustov v prometu bi lahko predstavljala električna vozila, a žal so ta (še vedno) problematična z več vidikov.

  • IK, STA

    9. 12. 2019  |  Svet

    Bi za zaščito podnebja zmanjšali božično osvetlitev?

    Si predstavljate božične praznike z manj svetlikajočih se luči na oknih in brez lesketajočega se Božička na travi pred hišo? Večina Nemcev bi bila za zaščito podnebja pripravljena zmanjšati božično osvetlitev, kaže včeraj objavljena raziskava nemške tiskovne agencije dpa.

  • IK, STA

    9. 12. 2019  |  Politika

    Kako bo Slovenija leta 2021 predsedovala EU

    Predsednik državnega zbora Dejan Židan se bo danes v Berlinu srečal s predsednikom nemškega parlamenta Wolfgangom Schäublom na neformalnem pogovoru. Osrednja tema pogovorov bo med drugim predsedovanje Slovenije Svetu Evropske unije v drugi polovici leta 2021, saj bo to potekalo v triu z Nemčijo in Portugalsko.

  • IK, STA

    9. 12. 2019  |  Svet

    Danes je mednarodni dan boja proti korupciji

    Na današnji dan obeležujemo mednarodni dan boja proti korupciji, 9. decembra 2003 je bila namreč podpisana konvencija ZN proti korupciji, prvi pravno zavezujoč mednarodni instrument za boj proti korupciji. KPK bo danes predstavila rezultate dela v zadnjem letu, predsednik Boris Štefanec pa naj bi obelodanil, ali se bo potegoval za še en mandat.

  • Damjana Kolar

    9. 12. 2019  |  Kultura

    Ženska telesa 

    V Stari mestni elektrarni-Elektro Ljubljana bo 9. decembra ob 20.00 slovenska premiera plesne predstave Conversation Pieces koreografinje Magdalene Reiter, ki je nastala v sodelovanju s Studiem za suvremeni ples iz Zagreba. V predstavi se primarno osredotoča na (ženska) telesa in njihove lastne monologe. Conversation piece je portretni žanr iz 18. stoletja; portretirana skupina srednjega sloja je predstavljena v domačem ali podeželskem okolju; vključena je v pogovor ali drugo formo družbene interakcije.

  • Bernard Nežmah

    6. 12. 2019  |  Mladina 49  |  Kultura  |  Knjiga

    Milena Miklavčič: Ogenj, rit in kače niso za igrače, 3. del: Moške zgodbe

    Na več kot 500 straneh nekaj sto izpovedi. Generacije dedov, sinov in vnukov: kaplani, mladeniči, obrtniki, poslovneži, študentje, kmetje, kulturniki vseh slojev in starosti.

  • Uredništvo

    8. 12. 2019  |  Politika

    Zadnji predsednik socialistične vlade: »Niso povedali za privatizacijo in denacionalizacijo«

    "Šel sem glasovat in glasoval sem za samostojno Slovenijo. Natančno sem vedel, za kaj glasujem, drugi Slovenci pa morda niso vedeli. Demos je takrat že jasno povedal, da gremo v spremembo družbenega sistema. Niso pa povedali, kako nameravajo spremeniti sistem. Niso povedali, za kakšno vrsto privatizacije gre, za denacionalizacijo, da bomo imeli zaprta podjetja. Tega niso povedali. Na referendumu za Nato pa sem glasoval proti. Z ženo se udeleživa vseh volitev, glasujeva pa za Levico."

  • Janko Lorenci

    Janko Lorenci

    6. 12. 2019  |  Mladina 49  |  Kolumna

    Prihaja čas za Jankovićevo slovo?

    Okoli ljubljanskega župana je spet živo. Nič novega, Zoran Janković je eden bolj štrlečih, živahnih in zunajserijskih slovenskih politikov, čeprav samo župan. Poskusil se je tudi v nacionalni politiki, kot nov obraz celo zmagal, a na samem začetku propadel zaradi politične nespretnosti. Bog ve, kako bi se obnesel kot premier. A tudi na županskem položaju ostaja že zaradi moči »svojega« mesta vplivna nacionalna figura.

  • DK, STA

    8. 12. 2019  |  Družba

    Zaradi politične afere je beseda leta postala Ibiza

    V Avstriji je na spletnem glasovanju za besedo leta 2019 največ podpore dobilo ime otoka, na katerem je bil tajno posnet video, ki je z vseh položajev odnesel bivšega predsednika svobodnjakov (FPÖ) Heinz-Christiana Stracheja. Afera Ibiza pa je zaznamovala tudi druge besedne kategorije Družbe za avstrijsko nemščino.

  • Uredništvo

    8. 12. 2019  |  Družba

    Denis Baš: »Komunikacija o znanstvenih dejstvih ni tako privlačna kot razne teorije zarote«

    "Mediji imajo zelo pomembno vlogo. Če primerjamo na primer z ekonomijo in pravom, kjer imajo strokovnjaki skoraj o vsaki pomembni temi več različnih mnenj in teorij, je pri cepljenju svetovna medicinska stroka enotna. Pri cepljenju gre za najučinkovitejši način zaščite ljudi pred nalezljivimi boleznimi. V preteklosti so mediji storili napako, ker se je o cepljenju razpravljalo in poročalo skozi soočanja strokovnjakov z laiki, ki pa so govorili dva povsem različna jezika. Komunikacija o znanstvenih dejstvih ni tako privlačna kot razne teorije zarote in zgodbe z lastnimi zaključki, podkrepljene s čustvenimi nastopi." (Pediater Denis Baš o vlogi medijev v intervjuju za časopis Dnevnik)

  • Stanka Prodnik

    6. 12. 2019  |  Mladina 49  |  Kultura  |  TV

    Zadnjo besedo vedno znova gledamo zadnjič

    Ker pametna, raznolika ženska mnenja veljajo za medijsko zapostavljena, smo tiho upali, da bo oddaja Zadnja beseda to popravila. Po skoraj letu dni predvajanja se še kar drži na programu. A je hkrati še en razlog, da delovni teden začnemo in končamo s spoznanjem, da smo se spet nategnili. Mnenja v panelu žensk se namreč sicer krešejo manj puhlo in dramatično kot v ameriškem ženskem šovu The View, nismo pa deležni debat, ki bi bile posebej v ponos kateremukoli od spolov.

  • IK, STA

    7. 12. 2019  |  Svet

    Uberjevo varnostno poročilo priznava kar 3000 spolnih napadov 

    Spletna platforma za prevoze Uber je v četrtek objavila 84 strani dolgo varnostno poročilo za ZDA za leto 2018, v katerem navaja, da je bilo lani med prevozi prijavljenih 3000 spolnih napadov. To naj bi bilo po njihovem sicer 16 odstotkov manj kot leto prej, a Uber poročila za leto 2017 ni objavil.

  • IK, STA

    7. 12. 2019  |  Družba

    Za večjo enakost spolov so nujne spremembe

    V prizadevanjih za večjo enakost spolov je treba narediti nekatere nujne spremembe, meni Milica Antić Gaber s filozofske fakultete v Ljubljani. Za posamezno institucijo bi moralo biti normalno, da poskrbi, da so njena odločevalska telesa spolno uravnotežena, je dejala na pogovoru v organizaciji Inštituta za proučevanje enakosti spolov.