• IK, STA

    23. 10. 2019  |  Kultura

    Mladinina naslovnica prejela nagrado 

    Veliko nagrado Brumen je na 9. bienalu slovenskega oblikovanja Brumen mednarodna žirija prisodila oblikovalski in naročniški ekipi projekta Bienale oblikovanja BIO 26. V petih kategorijah je žirija podelila še 31 nagrad, v dveh nagrad ni podelila. Podelitev je bila včeraj ob odprtju pregledne razstave slovenskega oblikovanja v Narodni galeriji. V kategoriji Komunikacijska in promocijska gradiva je bila nagrajena tudi naslovnica Mladine, na kateri je britanski premier Boris Johnson, ki sta jo ustvarila Peter Zabret (ideja) in Vida Igličar (ilustracija).

  • IK, STA

    23. 10. 2019  |  Svet

    Dokaz, da je Trump iskal obremenilne dokaze o svojem tekmecu?

    Vršilec dolžnosti ameriškega veleposlanika v Ukrajini Bill Taylor je v torek s svojim pričanjem v pristojnih odborih predstavniškega doma še podžgal preiskavo za odstavitev predsednika ZDA Donalda Trumpa. Demokrati menijo, da je Taylorjev izkaz v kongresu potrdil očitke, da je Trump zlorabil položaj, ker je od druge države zahteval, naj mu priskrbi obremenilne dokaze o političnem tekmecu.

  • Darja Kocbek

    23. 10. 2019  |  Svet

    Predsedniški kandidat, ki nima mobilnega telefona in pravi, da je čas za nestrankarskega predsednika

    Nekdanji zvezdnik wrestlinga, hollywoodski igralec, avtor bestselerjev in voditelj televizijske oddaje Jesse Ventura je pred kratkim namignil, da utegne prihodnje leto kandidirati za predsednika ZDA. Zakaj ne? Njegov nekdanji prijatelj in sedanji predsednik Donald Trump je širši javnosti tudi postal znan predvsem prek televizijskega šova. Ronald Reagan je bil, preden je vstopil v politiko, prav tako filmski igralec, kasneje pa je postal predsednik države. Kot nekdanji zvezdnik Hollywooda je postal guverner zvezne države Kalifornije tudi Arnold Schwarzeneger, ki pa predsednik ZDA ne more postati, saj v Ameriki ni rojen. 

  • PV

    23. 10. 2019  |  Svet

    VIDEO: Policijsko nasilje v Kataloniji 

    V Kataloniji vse od prejšnjega ponedeljka, ko je špansko vrhovno sodišče obsodilo devet katalonskih voditeljev zaradi poskusa odcepitve od Španije, potekajo protesti, ki se sprevračajo v nasilje. Ranjenih je bilo že več kot 500 ljudi, družabna omrežja pa so preplavili posnetki spopadov med protestniki in policijo. Nad nasiljem je zaskrbljena tudi Dunja Mijatović, komisarka Sveta Evrope za človekove pravice.

  • PV

    23. 10. 2019  |  Družba

    »V nevladnem sektorju zelo redko kdo dela s figo v žepu«

    "Prepričani smo, da v nevladnem sektorju zelo redko kdo dela s figo v žepu. Še več, vsak vlaga veliko energije in znanja. Rezultati so dobri," je povedal Franc Zalar, član vodstva Nacionalne mreže NVO s področja javnega zdravja 25 x 25 in Društva za zdravje srca in ožilje Slovenije ter dodal, da se je, odkar so stopili skupaj, njihova moč izkazala za veliko večjo, kot so jim jo pripisovali drugi.

  • Uredništvo

    23. 10. 2019  |  Družba

    Maja Hrovat: Nihče ne primerja, koliko otrok, ki niso vegani, je prav tako umrlo v nekem obdobju

    "Velikokrat se izpostavljajo primeri otrok, ki jih ali niso primerno hranili ali pa so zboleli in se ni v pravem času ukrepalo ali so nastali kakšni drugi zapleti in je otrok umrl. Ampak nihče pa ne primerja, koliko otrok, ki niso vegani, je prav tako umrlo v nekem obdobju. Nihče ne pove, da morda nekateri niso bili dovolj hranjeni, ali je prišlo do kakšnih drugih komplikacij ali pa si starši celo niso upali do zdravnika. Zaradi prej omenjene diskriminacije." (Maja Hrovat, veganka, veterinarka in predsednica Slovenskega veganskega društva, o predsodkih v povezavi z veganstvom v intervjuju na MMC RTV SLO)

  • Danes je nov dan

    23. 10. 2019  |  Družba

    Napoteni v izkoriščanje

    Področje napotitev delavcev po državah članicah EU je v porastu. V preteklih letih je ustvarilo poslovne modele, ki se napajajo z izkoriščanjem delavcev ter njihovim nepoznavanjem sistemov socialne varnosti in zaščite v državah, kamor so bili napoteni na delo. Izjema niso niti nekateri naši delodajalci, med najbolj odmevnimi kršitelji pa je več primerov slovenskih podjetij.  

  • IK, STA

    22. 10. 2019  |  Politika

    Kaj je Janša v resnici rekel na za javnost zaprti seji

    Po zahtevi prvaka SDS Janeza Janše, ki mu je poslanka LMŠ Jerca Korče očitala grožnje na seji komisije za nadzor obveščevalno-varnostnih služb, je danes razkrit Janšev nagovor. Napovedal je vztrajanje pri nadzoru Sove in opozoril na težave, če to ne bo omogočeno: "Če predsednik vlade tega ne vidi, bo na koncu plačal s svojo glavo, kot sedaj kaže."

  • Damjana Kolar

    23. 10. 2019  |  Kultura

    Razmerje med izbranim predmetom, fotografsko podobo in prostorom

    V Galeriji Jakopič v Ljubljani je od 22. oktobra 2019 do 26. januarja 2020 na ogled razstava Jake Babnika z naslovom Pigmalion, ki poskuša tako na vsebinski kot na formalni ravni spodbuditi razmislek o razmerju, ki vselej nastaja med izbranim predmetom, fotografsko podobo in prostorom. Vsak izmed predstavljenih predmetov oziroma fotografij nosi zelo specifično simbolno vrednost, ki jo je mogoče prepoznati izključno v odnosu do njegovega konteksta; najsi gre za Tacitovo Germanijo, votivne podobe iz cerkve Matere božje na Brinjevi gori, zlato olimpijsko kolajno Tine Maze, silikonski prsni vsadek, referendumsko volilno skrinjico iz leta 1990 ali delček berlinskega zidu. Kustos razstave: Tevž Logar

  • IK, STA

    22. 10. 2019  |  Svet

    Julian Assange: Ti ljudje imajo neomejene vire in nepošteno prednost

    Ustanovitelj Wikileaksa Julian Assange, ki ga je Washington obtožil izdaje vladnih skrivnosti in mu grozi izročitev ZDA, se je včeraj prvič po šestih mesecih pojavil v javnosti na zaslišanju v Londonu. Sodišče je zavrnilo zahtevo njegovih odvetnikov za preložitev sojenja, poročajo tuje tiskovne agencije.

  • IK, STA

    22. 10. 2019  |  Svet

    Je Vatikan res blizu bankrota?

    V Italiji je včeraj izšla knjiga preiskovalnega novinarja Gianluigija Nuzzija z naslovom Zadnja sodba, v kateri avtor piše, da je "sveti sedež" blizu bankrota. Vatikan se na pisanje preiskovalnega novinarja, ki redno objavlja prispevke na podlagi tajnih dokumentov, ki pricurljajo v javnost, še ni odzval, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

  • LP, Global

    22. 10. 2019  |  Družba

    Kdo plača za umor?

    Kaj imajo skupnega ženska, ki ne more več prenašati moža, življenja brez njega pa si ne more privoščiti, človek, ki mu gre na živce policist, ki šoferjem njegovega podjetja redno deli parkirne listke, in moški, ki izgubi bitko za skrbništvo in je skupaj z novo partnerico besen na nekdanjo ženo? Vsi so poskušali najeti morilca, da bi s sveta spravil osebo, ki jim je predstavljala trn v peti, a jim je podvig spodletel, saj so namesto na plačanca naleteli na policista pod krinko in pristali v zaporu.

  • Darja Kocbek

    22. 10. 2019  |  Družba

    Rasizem je prevelik nasprotnik za 22 mož v kratkih hlačah

    Potem, ko so bolgarski navijači na kvalifikacijski tekmi za evropsko prvenstvo 2020 v Sofiji rasistično žalili angleške nogometaše, so na stadionih Premier League začeli kampanjo Ni prostora za rasizem. Kot zvezdnika v videoposnetku nastopata igralca angleške reprezentance Tammy Abraham, ki igra za klub Chelsea, in Raheem Sterling, ki igra za Manchester City.

  • Danes je nov dan

    21. 10. 2019  |  Družba

    Reci rasistu – rasist!

    Po volitvah leta 2016 je obveljala interpretacija, da je Trump zmagal, ker mu je uspelo nagovoriti revne bele volilce, ki jih je Washington pozabil. Tiste volilce, ki jih je neolibralizem pustil na cedilu, politika pa jim ni ponudila alternative. 

  • Uredništvo

    21. 10. 2019  |  Družba

    »Klicali so jo Milka Debilka. Jaz pa sem noči prejokala.«

    Mariborsko društvo Humanitarček (društvo za promocijo humanitarne dejavnosti) je na Facebooku objavilo zgodbo o Meri, Milkini mamici, ki razkriva, kako se je kot ženska z zavidljivo voljo borila s predsodki družbe, zgolj zato, ker je imela hčer z Downovim sindromom. To je zgodba o človeški hudobiji, a nenazadnje tudi o dobroti. Zapis Meri objavljamo spodaj v celoti.

  • Uredništvo

    22. 10. 2019  |  Politika

    Sodnik Radonjić: Lahko rečete, da sem komunist, zgodnji krščan

    "Vedno sem sledil potrebi, da obstaja družba enakopravnih ljudi, ki sodelujejo plansko, kolektivno, ki sprejemajo odločitve zrelo, ne pa da so to odtujeni posamezniki, ki se srečujejo na neoliberalnem trgu in ne morejo biti del nekega konstruktivnega človeškega vzdušja. Lahko rečete temu, da sem komunist, zgodnji krščan, ali pa, da želim verjeti, da bo čez sto let, ko naju že dolgo ne bo več, vzpostavljena neka družba takšnega tipa." (Sodnik Zvjezdan Radonjić v oddaji Intervju na TV Slovenija o svojem svetovnem nazoru)

  • Damjana Kolar

    22. 10. 2019  |  Kultura

    Dnevi nemškega filma v Ljubljani

    V Slovenski kinoteki bodo med 23. in 26. oktobrom potekali 5. Dnevi nemškega filma v organizaciji Goethe-Instituta Ljubljana in Slovenske kinoteke. Letošnja edicija bo nekoliko drugačna, saj bo ob poudarku na Bauhausu ob 100. letnici te slavne umetniško-obrtniške šole, v ospredju tudi TV produkcija posebnega kulturnega pomena. Na velikem platnu bosta tako zaživela dva filma, posneta za male zaslone in predvajana na nemški nacionalni televiziji – 180 minut Brechta in zgodba mlade študentke na Bauhausu.

  • Uredništvo

    22. 10. 2019  |  Kultura

    Senidah v Ljubljani z do zdaj največjim samostojnim koncertom pri nas

    Senidah, glasbenica in pevka skupine Muff, se s svojimi samostojnimi projekti predstavlja v popolnoma drugačni luči in tokrat bo prvič na doslej največjem samostojnem koncertu nastopila tudi v prestolnici, in sicer 22. decembra v Kurzschlussu, ki ga organizatorji oglašujejo kot njen največji samostojni koncert v Sloveniji doslej. Na Gospodarskem razstavišču bo nastopila z uspešnicami, ki na portalu YouTube dosegajo več kot 40 milijonov ogledov. 

  • Uredništvo

    22. 10. 2019  |  Kultura

    Mušič po Dunaju še v Ljubljani

    "Zoran Anton Mušič (1909-2005) je ime velikega formata. Je slovenski umetnik, ki je presegel državne meje in dosegel svetovno slavo. Njegova dela so znana vsem ljubiteljem umetnosti in navdušujejo s konjički kot potopljenimi v sanjsko podobo krajine ali opozarjajo s figurami iz travmatičnega spomina vojnega koncentracijskega taborišča," so zapisali v vabilu na odprtje razstave v Galeriji Antikvitet Novak na Jurčičevem trgu 2. 

  • IK, STA

    21. 10. 2019  |  Kultura

    Letošnji Ježkov nagrajenec je Marko Brecelj

    Kantavtor, performer in družbeni kritik Marko Brecelj je 31. dobitnik Ježkove nagrade, ki jo podeljuje RTV Slovenija. Po oceni predlagateljev je sodobni ustvarjalec, ki ga je težko ujeti v eno samo definicijo. Podelili mu jo bodo v nedeljo v oddaji Vikend paket v neposrednem prenosu ob 17.20 na TV SLO 1, so sporočili z RTV Slovenija.

  • Borut Mekina

    21. 10. 2019  |  Politika

    Kdo je izdal tajno agentko?

    Razkritje tajnega podatka – to je tudi identiteta zaposlenih v Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova) – je kaznivo dejanje, če seveda takšno razkritje ni v javnem interesu. Zaradi razkritja identitete njihove zaposlene Nataše Hribar in zaradi izdaje tajnih podatkov je zato minuli teden Sova vložila ovadbe. Kot je povedal njihov direktor Rajko Kozmelj tudi v ta teden objavljenem intervjuju v Mladini, so na agenciji »v zadnjih dneh na agenciji zbrali vse dokaze, ki smo jih lahko, in smo zoper znane in neznane osebe tudi vložili kazensko ovadbo.«

  • Uredništvo

    21. 10. 2019  |  Politika

    Mencinger: Šarec dela zmeraj več napak, ker ne posluša Levice

    "Šarec dela zmeraj več napak, to pa zaradi tega, ker ne posluša Levice. Levica pa očitno diktira vse socialne ukrepe in je v Sloveniji edina socialnodemokratska stranka." (Ekonomist Jože Mencinger na zadnjem srečanju Foruma 21; via Topnews.si)

  • Izak Košir

    21. 10. 2019  |  Politika

    Primorskim študentom je prekipelo

    V torek, 22. oktobra, bodo potekale nove predčasne volitve za Študentski zbor Študentske organizacije Univerze na Primorskem. "Ker se študenti s temi volitvami ne strinjamo, saj bodo prirejene in nedemokratične, vabimo vse študente in podpornike, da se udeležite velikega študentskega protesta, ki se bo zgodil pred sedežem Študentske organizacije Univerze na Primorskem. Zborno mesto je Titov trg, Koper," pa je Študentska lupa zapisala v povabilo na protest, ki se bo pričel na dan volitev ob 12. uri. Cilj organizatorjev protesta je razveljavitev celotnega volilnega procesa in ponovitev volitev. 

  • JAVNO PISMO 

    21. 10. 2019  |  Kultura

    Javno pismo slovenskih umetnikov ob objavi članka Petra Raka v Delu

    Prispevek novinarja Petra Raka z naslovom Nov začetek ali začetek konca?, ki je bil 19. oktobra 2019 objavljen na naslovnici Sobotnega Dela je znak alarmantne tabloidnosti in žalostno nizkih strokovnih kompetenc novinarskega dela v tem nekoč uglednem časopisu. Časopis, ki mu javne kulturno-umetniške institucije še vedno plačujejo visoke zneske za oglaševanje svojih dogodkov in ki ima že dobro desetletje velike težave s strokovnim novinarskim in kritiškim pisanjem o domači umetniški in kulturni produkciji, se je odločil neko interno sistemsko protislovje javnih kulturnih institucij, v katerih so zaposleni vselej neprimerno močneje zaščiteni kot njihovi umetniški programi in kjer vsaka menjava umetniških vodstev neizbežno pripelje do notranjih opozicij v kolektivih, napihniti s stopnjo senzacionalizma, ki ga v Delu že vrsto let ni bil deležen noben umetniški in kulturni dogodek.

  • Dr. Boris Vezjak

    21. 10. 2019  |  Politika

    Zlorabljen v politične namene tistih, ki z njim igrajo šah

    So se sodni procesi v zadnjem času iz sodnih dvoran preselili na javno radiotelevizijo? Imajo tamkajšnji uredniki in novinarji pretenzije v črnih haljah odmerjati pravico, ali pa se, kar je še huje, v studiih odvijajo javna sojenja po neki čisto svoji, z neposrednim političnim aktivizmom zabeljeni logiki?

  • Danes je nov dan

    21. 10. 2019  |  Družba

    To je ta občutek – natega.

    V začetku meseca je Coca-Cola predstavila "revolucionarno" tehnološko inovacijo, in sicer plastenko, narejeno iz plastike, ki so jo pobrali iz oceanov in reciklirali. Mnogi novo plastenko pozdravljajo, češ da gre za pozitiven ekološki premik, podjetje samo pa pravi, da je (doslej le prototipen) izdelek pomemben korak na poti proti zero-waste politiki. Zaenkrat so izdelali 300 plastenk, v njih pa je približno 25 % plastike, ki prihaja z mediteranskih plaž.

  • IK, STA

    21. 10. 2019  |  Politika

    Priljubljenost vlade občutno padla

    Delo vlade kot uspešno ocenjuje 49,2 odstotka vprašanih (kar 11,4 odstotka manj kot septembra), kot neuspešno pa skoraj ravno toliko, in sicer 48,2 odstotka (12,2 odstotka več kot septembra), kaže anketa Vox populi. To je 11,4 odstotka manj kot septembraOcena dela vlade je tako precej slabša od septembrske. Med strankami pa se je največ sodelujočih, 20,1 odstotka, vseeno odločilo za največjo vladno stranko LMŠ. 

  • IK, STA

    21. 10. 2019  |  Svet

    Brexit lovi začrtani rok

    Britanska vlada je po odločitvi parlamenta, da preloži odločanje o dogovoru brexitu, tik pred iztekom roka poslala v Bruselj prošnjo za novo preložitev brexita za tri mesece. A vseeno nameravajo ujeti rok za brexit konec oktobra. Prepričani so tudi, da bo Boris Johnson v naslednjem tednu dobil dovolj podpore v parlamentu za ločitveni dogovor.

  • IK, STA

    20. 10. 2019  |  Svet

    Sistem nadzora prepozna posameznika že zgolj po načinu hoje

    Kitajska se že daljše obdobje intenzivno pripravlja na leto 2020, ko ima v načrtu polno uvedbo sistema "družbenega točkovanja državljanov". V ta namen so oblasti vzpostavile tehnološko izjemno napredno mrežo nadzora prebivalcev - od spremljanja njihovih mobilnih naprav do preletov z droni in snemanja s kamerami za prepoznavanje obraza.

  • Damjana Kolar

    21. 10. 2019  |  Kultura

    Med oblikovanjem, umetnostjo in ilustracijo

    V Kinu Šiška Ljubljana bodo danes, 21. oktobra ob 19.00 odprli pregledno razstavo VII. edicije Bienala slovenske neodvisne ilustracije, ki bo gostil več kot 20 umetnikov in umetniških kolektivov iz Slovenije in tujine. Bienale neodvisnih je periodični dogodek, ki raziskuje področja in kontekste sodobne ilustracije, ki je bil leta 2007 ustanovljen za namen podpore in promocije mladih slovenskih ustvarjalcev, ki delujejo na presečiščih med oblikovanjem, umetnostjo in ilustracijo.