• Uredništvo

    2. 5. 2019  |  Družba

    Love Me Tinder*

    Za oblikovanje naslovnice je tokrat poskrbel Ivian Kan Mujezinović, fotografija, na kateri sta igralca Nina Ivanišin in Klemen Janežič, pa je delo Uroša Abrama. Naslovno temo, ki jo je napisala Lara Paukovič, si lahko preberete v jutrišnji Mladini.

  • Danes je nov dan

    2. 5. 2019  |  Družba

    Preko skrajne desnice do bolj progresivne Evrope?

    Na nedeljskih volitvah v Španiji so slavili socialisti (po naše bolj socialdemokrati): Pedro Sanchez si z 29 odstotki sicer ni uspel izboriti večine, vendar si lahko obeta dokaj enostavno sestavo koalicije, suvereno pa verjame tudi v idejo manjšinjske vlade. Vikend je bil uspešen tudi za skrajno desno stranko Vox, ki je dobila 24 sedežev. Tako bo prvič po skoraj 40 letih v španskem parlamentu sedela skrajna desnica.

  • STA, MO

    1. 5. 2019  |  Družba

    Izkoriščanje in kršitev pravic delavcev ne sodita v naš čas

    Ob 1. maju, prazniku dela, so se na številnih prireditvah po državi vrstili pozivi k spoštovanju pravic delavcev. Predsednik republike Borut Pahor je opozoril na problem naraščajoče družbene enakosti, premier Marjan Šarec pa je spomnil na propad slovenskih podjetij, ki jih je po njegovih besedah uničil pohlep nekaterih ljudi.

  • Danes je nov dan

    1. 5. 2019  |  Družba

    O učinkovitosti spletne cenzure

    Ekipa iz Georgia Institute of Technology je pred kratkim zaključila študijo posledic prve velike čistke sovražnega govora na Redditu - gre za prvo večje brisanje skupnosti, ki so bile odprto sovražne, med njimi tudi najbolj znani r/CoonTown in r/fatpeoplehate. Raziskovalci so opazovali uporabnike, ki so bili prej aktivni na zdaj prepovedanih subredditih, zanimalo pa jih je, koliko sovražnega govora sproducirajo, kam so se prestavili in ali lahko na subredditih, na katere so migrirali, opazimo porast sovražnega govora.

  • Dominik Šik Vukovič

    1. 5. 2019  |  Svet

    Kaj se v resnici dogaja na Šrilanki

    Na Šrilanki je počilo, na velikonočno nedeljo je prišlo do serije eksplozij v cerkvah in hotelih. V napadih je življenje izgubilo več kot 250 ljudi. Na priljubljen turističen otok, ki ga letno obiščeta več kot dva milijona turistov, se je ponovno vrnila panika. Etnično in versko pestra populacija otoka se je čez noč znašla v negotovosti, vsaj tako situacijo prikazujejo številni mediji, ki po napadih obširno poročajo o dogajanju. Vendarle pa so težave šrilanške družbe in politike mnogo globlje, verske in etnične napetosti so na otoku prisotne že vsaj od razglasitve neodvisnosti leta 1948. 

  • IK, STA

    30. 4. 2019  |  Politika

    Janša ne bo plačal globe

    Okrajno sodišče v Ljubljani je stranki SDS in njenemu predsedniku Janezu Janši zaradi prekrška pri najemu posojila od Dijane Đuđić namesto globe izreklo zgolj opomin. Tako je razvidno iz sodbe, ki jo je objavila Demokracija.

  • Darja Kocbek

    30. 4. 2019  |  Politika

    Spoznajte skupino, ki stoji za volilnimi kampanjami skrajne desnice v Evropi

    Skupina CitizenGo sedežem v Madridu, ki jo podpirajo ameriški in ruski skrajni konservativci, pred volitvami v evropski parlament, ki bodo od 23. do 26. maja, podpirajo kampanje za prepričevanje volivcev po Evropi, naj glasujejo za skrajno desničarske stranke, ugotavljajo novinarji portala OpenDemocracy.

  • Danes je nov dan

    30. 4. 2019  |  Družba

    Airbnb te gleda

    Delitvena ekonomija pomembno vpliva na naša življenja, za največje spremembe sta poskrbela Airbnb in Uber. Zaradi dobička željnih lastnikov stanovanj, ki jih kratkoročno oddajajo turistom, ta večini postajajo nedostopna.

  • Damjana Kolar

    30. 4. 2019  |  Kultura

    Hipersonično plovilo za dve osebi

    Na 58. beneškem bienalu, ki bo potekal od 11. maja do 24. novembra, bo Slovenijo zastopal umetnik in raziskovalec Marko Peljhan, ki deluje na meji med umetnostjo, tehnologijo in znanostjo. Tokrat se bo predstavil s projektom Here We Go Again...SYSTEM 317 iz serije Resolucija, ki je nastal v produkciji Moderne galerije in Zavoda Projekt Atol iz Ljubljane. V središču postavitve bo "objekt hipersoničnega plovila za dve osebi", ki predstavlja neke vrste "kolonizacijsko, apokaliptično in piratsko orodje". Komisarka: Zdenka Badovinac, kustos: Igor Španjol.

  • Uredništvo

    30. 4. 2019  |  Družba

    Urbani sprehodi za boljši javni prostor

    Od 3. do 5. maja bodo po svetu že trinajstič potekali urbani sprehodi Jane's Walk, ki spodbujajo hojo po vsakdanjih opravkih in izpostavljajo njen pomen za vitalnost mest. V organizaciji lokalnih partnerjev bodo že devetič potekali tudi sprehodi po Sloveniji. Napovedani so sprehodi v 16 mestih: Mariboru, Kočevju, Črnomlju, Novem mestu, Ljubljani, Kranju, Tolminu, Kamniku, Dravogradu, Domžalah, Postojni, Ptuju, Celju, Litiji, Škofji Loki in Slovenj Gradcu. 

  • Uredništvo

    29. 4. 2019  |  Družba

    V spomin na 27. april 

    Prilagamo videoposnetek. Brez komentarja. 

  • Darja Kocbek

    29. 4. 2019  |  Družba

    Načini za ustvarjanje bogastva, ki so manj škodljivi kot kapitalizem

    Da je večino svojega odraslega življenja udrihal po »korporacijskem kapitalizmu«, »potrošniškem kapitalizmu« in »pajdaškem kapitalizmu«, je dolgo potreboval, da je ugotovil, da je problem pridevnik ne samostalnik, v Guardianu priznava George Monbiot. Medtem ko so nekateri z veseljem in hitro zavrnili kapitalizem, je sam to naredil počasi in nerad. Eden od razlogov za to je bil, da zanj ni videl jasne alternative, ker nikoli ni bil navdušen nad državnim komunizmom.

  • Damjana Kolar

    29. 4. 2019  |  Kultura

    Najbolj razvpiti serijski morilec vseh časov

    Od 3. maja dalje bo v Koloseju na ogled biografski kriminalni triler Čista zloba v režiji Joea Berlingerja. Gre za zgodbo o najbolj razvpitem serijskem morilcu vseh časov, Tedu Bundyju, ki ga je upodobil igralec Zac Efron. Kriminalna srhljivka, posneta po resničnih dogodkih, je prikazana skozi oči Bundyjevega dolgoletnega dekleta, ki si je vrsto let zatiskalo oči pred resnico in zanikalo vse obtožbe zoper njega, a ga na koncu le predalo policiji. Film je bil premierno prikazan januarja letos na filmskem festivalu Sundance točno trideset let po Bundyjevi usmrtitvi, nastal pa je po romanu Elizabeth Kendall The Phantom Prince: My Life With Ted Bundy, v katerem avtorica razkrije podrobnosti sedemletnega razmerja s serijskim morilcem.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    26. 4. 2019  |  Mladina 17  |  Uvodnik

    Primer Radonjič

    Ob razglasitvi sodbe v primeru Milko Novič (nedolžen) smo se mediji znašli v težavah. Pred sabo smo imeli primer obravnave umora direktorja Kemijskega inštituta dr. Janka Jamnika in nenavadno (ponovljeno) sojenje sodnika Zvjezdana Radonjiča, ki je primer zoper Noviča vodil čudno, predvsem pa ni naredil dovolj, da bi odstranil dvom o svoji pristranskosti. Na Mladini smo se na primer obregnili ob dejstvo, da je brez pomisleka za izvedenca angažiral človeka, ki je prek politične stranke neposredno povezan z Novičem, oba sta namreč jasno povezana s stranko SDS, ki se je tudi sama zelo angažirala pri branjenju svojega člana Noviča. In ko so stvari postajale vse bolj neobičajne, se je Radonjič odločil, da ta proces zaključi bliskovito, onemogoči večino zaslišanj. Kako, zakaj bi nekdo tako ravnal v enem najbolj zapletenih primerov v zadnjih letih?

  • Uredništvo

    26. 4. 2019  |  Politika

    Mladinina naslovnica v parlamentu

    Združena parlamentarna odbora za zunanjo politiko in kulturo sta v sredo popoldne razpravljala o tem, ali je Madžarska ravnala prav, ko je slovensko zunanje ministrstvo zaprosila, naj vendarle ukrene kaj, da Mladina ne bo več objavljala naslovnic, ki naj bi žalile Viktorja Orbána. Razprava je bila sklicana na pobudo parlamentarnih strank in večina navzočih je obsodila vmešavanje Madžarske v uresničevanje pravice do svobode izražanja. Pohvalno, a kljub nekaj spodbudnim besedam o tem, zakaj je pomembna svoboda tiska in kako Evropa vedno bolj spominja na 30. leta prejšnjega stoletja, nekaj jasnih stališč je do tega izrekel minister za kulturo Zoran Poznič, se je znova pokazalo, da SDS ni stranka, ki bi zagovarjala interese Slovenije, njeno demokratično ureditev, ljudi, ki živijo v njej.

  • Kako je Slavoj Žižek položil Jordana Petersona

    Ko sem vstopil v torontski Sony Centre for the Performing Arts, veliko dvorano, v kateri naj bi se v petek, 19. aprila, spopadla Slavoj Žižek in Jordan Peterson, je bilo takoj jasno, da to ne bo le njuno soočenje, temveč tudi soočenje njunih publik, njunih fenov, njunih navijačev, ki so nezdružljivi. Številni so prišli v klubskih dresih, z navijaškimi rekviziti, tako da si jih zlahka ločil. Levo od mene je sedel moški v rdeči majici, na kateri je ob velikem Žižkovem portretu pisalo: »And so on.« (Žižkov mem, če hočete.) V desnici pa je stiskal orjaško rdečo rokavico z zelo dolgim iztegnjenim kazalcem in pripisom: »Go, Zizek, Go!« Jasno: Žižkov fen. Nekaj vrst za njim je sedel mladenič z rdečo čepico, na kateri je pisalo: Make America Great Again! Točno: Petersonov fen. Na čepici Žižkovega fena bi kakopak bil refren Melvillovega Bartlebyja, pisarja: »I Would Prefer Not To.«

  • Peter Petrovčič

    26. 4. 2019  |  Mladina 17  |  Politika

    Lahkotnost razveljavljanja ljudskih glasovanj

    Vrhovno sodišče je z razveljavitvijo referenduma o drugem tiru postavilo visoke standarde za veljavnost ljudskega glasovanja, zato ni mogoče izključiti, da bo ustavno sodišče zdaj razveljavilo še ljubljanske občinske volitve. Ustavno pritožbo, tudi tokrat jo je vložil Vili Kovačič, so ustavni sodniki sprejeli skoraj soglasno in napovedali, da bodo vse drugo delo dali na stran in najprej odločili o tem vprašanju.

  • Danes je nov dan

    26. 4. 2019  |  Družba

    Rasizem po socialdemokratsko

    V soboto, 27. 4., na Dan upora proti okupatorju, bo v Ilirski Bistrici potekal sovražen protest proti nastanitvenemu centru za migrante v Jelšanah na hrvaški meji. Tovrstni protesti žal postajajo stalnica današnjega časa – oblastem je pač uspelo prepričati ljudstvo, da je njihov glavni sovražnik lačen in premražen migrant. 

  • Uredništvo

    26. 4. 2019  |  Politika

    Posebna predvolilna številka Mladine: Evropa 2019

    Danes je izšla tudi posebna predvolilna številka Mladine: Evropa 2019. Avtor naslovnice je Tomaž Lavrič, besedila in razmišljanja pa so prispevali ekonomist Jože Mencinger, zgodovinar Božo Repe, antropologinja Svetlana Slapšak, novinarka Polona Fijavž, anesteziologinja Nada Rotovnik Kozjek, zgodovinarka in pisateljica Manca G. Renko, pravnica Barbara Rajgelj, sociolog Rudi Rizman, režiserka Ivana Djilas, publicist Tadej Zupančič, literarni urednik Aljoša Harlamov, pravnica Vasilka Sancin, pravnik Matjaž Gruden, filozof G.M. Tamás, psiholog Andrej Korošak in zgodovinar Ian Kershaw. Že na voljo na vseh prodajnih mestih in tudi v naši spletni trgovini, priskrbite si svoj izvod!

  • Lara Paukovič  |  foto: Borut Krajnc

    26. 4. 2019  |  Mladina 17  |  Družba

    Janne Teller: Diktatorju se ljudje lahko uprejo, kapitalizmu pa ne, ker ne vedo, proti komu se borijo

    Danska avtorica avstrijsko-nemških korenin Janne Teller je v življenju počela že marsikaj: po študiju makroekonomije jo je pot popeljala po svetu, od Helsingørja do Pariza, Milana, Berlina in New Yorka, delovno pa je največ časa preživela v Afriki, predvsem v Tanzaniji in Mozambiku, kjer je za Organizacijo združenih narodov in Evropsko unijo opravljala humanitarno delo in spoznala vso grozo, pa tudi lepoto človeškega obstoja. Ob tem je ves čas pisala, a je leta 1995 ugotovila, da ji delu in književnosti ne uspe odmerjati enake količine časa, zato je pustila službo in se popolnoma posvetila pisanju.

  • Beti Trtorebro

    26. 4. 2019  |  Politika

    Partiji, ki ima takšno mladino, se ni treba bati za svojo prihodnost*

    Bolj ko jo klevetajo in napadajo, močnejša je partija SDS in na njenem čelu že dolga leta tudi njen predsednik Janez Janša. Nobena druga stranka se ne more pohvaliti s takšnim prilivom novih članov. Še migrantom ne uspe v takšnem številu vstopiti v Slovenijo. A najbolj nas razveseli očem prijetno dejstvo, da je med novimi člani veliko mladih članic.

  • Peter Petrovčič

    26. 4. 2019  |  Mladina 17  |  Politika

    Pritiski na sodnike

    »Moj komentar ob zadevi Radonjić: je poseben, ampak po mojem v bistvu pošten sodnik,« je na Twitterju zapisal znani kazenski odvetnik Blaž Kovačič Mlinar. Šlo je za odziv na številne razprave o tem, ali drži, kar je sodnik dejal o pritiskih nanj »z vrha pravosodja«, ali si je vse skupaj morda domišljal, o nekaterih objektivnih dogodkih napačno subjektivno sklepal … Zato je v tej zadevi še najbolje, če kar sodnik sam»spregovori« o sebi.

  • Tomaž Krištof

    26. 4. 2019  |  Mladina 17  |  Družba

    Predlogi za stanovanja za žvižgače na strehah in podstrešjih slovenskih veleposlaništev po svetu

    Veleposlaništva – rečeno nekoliko poenostavljeno – veljajo za suvereno ozemlje neke države znotraj druge države. Države se zelo dosledno držijo dogovorov, ki temeljijo na tem načelu; o tem smo se prepričali tudi med skoraj sedem let trajajočim bivanjem Juliana Assangea na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu. Moč Ekvadorja je nesorazmerno majhna v primerjavi z močjo Velike Britanije, a vendar je ta leta in leta imela v bližini veleposlaništva nameščene policiste, ki so nadzorovali okolico zaradi morebitnega Assangeevega pobega, v stavbo pa si njena policija ni dovolila vstopiti. Na mednarodne sporazume se je v takšnih primerih torej mogoče zanesti.

  • Vita Maksl

    26. 4. 2019  |  Družba

    Bi se z mejo 0,0 promila izognili več prometnim nesrečam?

    AVP se zavzema za znižanje stopnje dovoljene meje alkohola v prometu s trenutnega 0,5  na 0,2 grama alkohola na kilogram krvi. Ob tem so Ministrstvu za infrastrukturo podali tudi predlog za strožjo obravnavo voznikov, ki imajo v krvi več kot 1,1 promila alkohola. Prav ti so za volanom namreč najbolj nevarni. Največ hudih prometnih nesreč so v letu 2018 povzročili tisti alkoholizirani vozniki, ki so imeli v krvi zelo visoko vsebnost alkohola. Prav tako lani so po poročanju  Dnevnika pri kontrolah prometa policisti kaznovali 12.000 voznikov  zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Kazni za tak prekršek se gibljejo od globe od 300 do vsaj 1200 evrov in izrek 4 do 18 kazenskih točk, odvisno od teže prekrška.  

  • Izak Košir

    26. 4. 2019  |  Mladina 17  |  Družba

    Nesreča ali vandalizem?

    »Kranjčani zaprepadeni: Vandali pred praznikom Velike noči uničili kapelico!« se je 19. aprila glasil naslov na portalu Nova24TV, sestrska spletna stran Demokracije pa je isto zgodbo naslovila takole: »Šokantno: V Kranju porušili kapelico! Se vračamo v čas brezbožnega komunizma? Ali je to posledica barbarskega multikulturalizma?«

  • Vasja Jager

    26. 4. 2019  |  Mladina 17  |  Družba

    Nova doba stanovanjske gradnje

    V Sloveniji se pomembno krepi gradnja lastniških stanovanj višjega cenovnega razreda, še zmeraj pa močno primanjkuje najemniških nepremičnin, ki bi bile dostopne širši populaciji in predvsem mladim. Država in občine za javno stanovanjsko gradnjo skupaj namenijo komaj 0,05 odstotka BDP, kar je odločno premalo, za nameček pa iniciativo na tem področju dušijo administrativne ovire in neustrezno določena višina neprofitnih najemnin. Zaradi tega je pomanjkanje neprofitnih najemnih stanovanj vse očitnejše, samo Ljubljana bi potrebovala okoli 4000 novih. Da bi vlada okrepila to področje in vanj privabila tudi zasebno pobudo, je lani prenovila ključni trojček zakonov o gradnji in urejanju prostora, do letošnje jeseni pa naj bi v javno razpravo poslala še novelo stanovanjskega zakona.

  • Damjana Kolar

    26. 4. 2019  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V K4 bo nastopil turški minimal techno DJ Onur Özer, v Božidarju čilenska DJ-ka Shanti Celeste, v Gala hali v okviru serialke Umešana jajca DJ Jopa, Woo-D in Dado, v Channel Zeru pa A Humanoid Individual in Adamm. 

  • Darja Kocbek

    25. 4. 2019  |  Svet

    Svetovna zaloga žit se krči

    Letos bo drugo leto v tem desetletju, ko svetovna proizvodnja žit ne bo pokrila potreb poroča Süddeutsche Zeitung. Strokovnjaki vidijo glavni razlog za to v lanski suši, ki je prizadela velik del Evrope. Po najnovejši oceni organizacije OZN za hrano FAO bo zmanjkalo 30 milijonov ton. Ta manko ne pomeni, da nam grozi lakota, ker je žito še v skladiščih, a te zaloge kopnijo.

  • Ana Smrekar, STA

    25. 4. 2019  |  Družba

    Cepim se, zaščitim vse

    Letošnji svetovni in evropski teden cepljenja, ki od včeraj in vse do 30. aprila poteka pod sloganom Cepim se, zaščitim vse, želi ob porastu nezaupanja v cepljenje izpostaviti pomembnost tega, da lahko z velikim deležem cepljenih v družbi preprečimo prenos in širjenje nalezljivih bolezni in da lahko k zaščiti pred njimi prispeva vsak posameznik.