• Darja Kocbek

    23. 10. 2018  |  Politika

    Italija postaja fašistična država

    Bogovi tiste, ki jih hočejo uničiti, najprej naredijo nore. Če ta stari pregovor drži, so obeti za Italijo črni. Italija ima namreč vlado, katere politike na prvi pogled niso videti neofašistične in krute, čeprav to dejansko so. Eden zadnjih čudaških ukrepov, ki jih je predlagal minister za notranje zadeve in namestnik predsednika vlade Matteo Salvini, je zahteva za zaprtje »etničnih« trgovin ob 21. uri, v Independentu piše Sean O'Grady. To predlaga zato, ker so nekatere, »večino vodijo tuji državljani«, zvečer postale »shajališče pijancev in razpečevalcev drog«.

  • Damjana Kolar

    23. 10. 2018  |  Kultura

    Dialog slikarja in fotografa

    V Savinovem likovnem salonu v Žalcu bodo 25. oktobra ob 18.00 odprli razstavo del slikarja Aleksija Kobala in fotografa Boruta Krajnca z naslovom Tekstura življenja, ki je del štiriletnega projekta ZKŠT Žalec – Misel, vrojena v času, linji in teksturi. Razstava predstavlja dialog slikarja in fotografa, ki sta hkrati tudi dobra prijatelja, ki imata skupne spomine na številna doživetja, pogovore in razprave, tudi na prelomne zgodovinske dogodke in ključne osebne prelomnice.

  • Izak Košir

    22. 10. 2018  |  Politika

    To je kandidat Levice za ljubljanskega župana 

    Predstavniki ljubljanskega mestnega odbora Levice so vložili kandidaturo Milana Jakopoviča za ljubljanskega župana. Ob tem so vložili tudi svetniško listo in kandidature za člane svetov četrtnih skupnosti. Jakopovič je sicer predsednik društva Petka za nasmeh, ki že nekaj let z zbranimi donacijami šolarjem zagotavlja topel obrok, saj mnogi pogosto ne zmorejo plačati niti subvencioniranih kosil v šolah. Jakopoviču so njegova humanitarna prizadevanja leta 2016 prislužila naziv Delova osebnost leta, saj mu je kljub številnim oviram uspelo zagotoviti topel obrok številnim otrokom.

  • Darja Kocbek

    22. 10. 2018  |  Politika

    Zakaj fašisti na volitvah dosegajo boljše rezultate

    Jair Bolsonaro, ki mu javnomnenjske ankete napovedujejo zmago v drugem krogu volitev za brazilskega predsednika, ki bodo 28. oktobra, je v zadnjih tridesetih letih marginalni ekstremist v brazilski politiki. Znan je bil predvsem po čudaških, hujskaških izjavah, s katerimi je častil najhujše mučitelje vojaškega režima obdobju 1964-1985, državni udar leta 1964 je bil po njegovih besedah »obramba demokracije«, poslanki socialistov v parlamentu je zabrusil, da je preveč grda, da bi si lahko »zaslužila« njegovo posilstvo, govoril je, da bi raje izvedel, da je njegov sin umrl v prometni nesreči kot da je istospolno usmerjen. Potem, ko se mu je po štirih sinovih rodila hčerka, je dejal, da jo je zaplodil »v trenutku šibkosti«.

  • Dominik Šik Vukovič

    22. 10. 2018  |  Družba

    Sovražnost športnih klubov do novinarjev

    Na petkovi novinarski konferenci so vodilni možje Bayerna iz Münchna ostro napadli poročanje medijev o predstavah nogometašev in kluba. Na kratko bi lahko povzeli, da so predsednik kluba Uli Hoeneß, predsednik izvršnega odbora Karl-Heinz Rummenigge in športni direktor Hasan Salihamidžić (nemške) medije obtožili pristranskega poročanja ter napovedali tožbo. Odnosi med mediji in trenerji, nogometaši, direktorji, klubi niso vedno rožnati. In zakaj bi bili, saj je naloga medijev neodvisno poročati, klubi pa bi morali znati sprejeti kritiko, če je ta na mestu. Predvsem v času rezultatske krize pa na plano vedno znova privre sovražnost do dela novinarjev.

  • IK, STA

    22. 10. 2018  |  Kultura

    Frontman legendarnih Dire Straits se vrača v Ljubljano

    Član legendarne glasbene zasedbe Dire Straits Mark Knopfler, ki se sicer že več kot dve desetletji posveča samostojni karieri, je za prihodnje leto napovedal svetovno turnejo Down The Road Wherever po istoimenski plošči, ki bo izšla prihodnji mesec. Koncertni pohod bo pričel v Barceloni, na poti po Evropi pa se bo 29. junija ustavil tudi v ljubljanskih Stožicah, kjer je nazadnje nastopil leta 2013.

  • Damjana Kolar

    22. 10. 2018  |  Kultura

    Mesto so ljudje, tudi v Ljubljani

    V Galeriji Fotografija v Ljubljani bodo 23. oktobra ob 20.00 odprli razstavo fotografij vizualnega umetnika, grafčnega oblikovalca in fotografa Igorja Andjelića z naslovom Cinecittà, ki se navezuje na njegovo predanost neorealizmu. Gre za nadaljevanje njegove majske razstave v Cankarjevem domu z naslovom Ljubljɐna, kjer je predstavil zgodbo o svoji tesni povezanosti z ljubljanskim urbanim življenjem. Ta tematika prikaza realnih ljudi, njihovega vsakdanjika in pristnih interakcij med njimi, pa je morda bolj kot za katerokoli evropsko umetniško obdobje značilna za italijanski neorealizem.

  • Uredništvo

    22. 10. 2018  |  Kultura

    Izzivi umetniške svobode

    V Vetrinjskem dvoru bodo 23. oktobra pripravili simpozij in okroglo mizo z naslovom Izzivi umetniške svobode z mednarodno udeležbo v soorganizaciji Slovenskega in Nemškega centra ITI, Akcijskega odbora za pravice umetnikov ITI ACAR (ITI Action Committee for Artists Rights) in Festivala Boršnikovo srečanje ob 70-letnici Mednarodnega gledališkega inštituta (ITI Worldwide)

  • Peter Petrovčič

    19. 10. 2018  |  Politika

    Barbara Brezigar zahteva izpustitev Andreja Šiška

    Pred dnevi je v medijih zaokrožila novica, da v postopku odločanja o priporu zoper samooklicanega vodjo t.i. Štajerske varde Andreja Šiška – postopek zdaj teče pred vrhovnim sodiščem – tožilstvo odstopa od zahteve za pripor. Mnenje je napisala vrhovna državna tožilka Barbara Brezigar. Glede na to, da celo tožilstvo predlaga izpustitev Šiška iz pripora, bodo vrhovni sodniki težko odločili drugače. 

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    19. 10. 2018  |  Mladina 42  |  Uvodnik

    Še en ideološki urad

    Urad vlade za makroekonomske analize in razvoj je bil včasih pomemben del slovenske ekonomske misli – veliko izjemnih ljudi je bilo zaposlenih v tem uradu, od tam prihaja na primer nekdanji varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek, pa velika zastopnica UTD Valerija Korošec in seveda nekdanji evropski komisar Janez Potočnik, njegov dolgoletni direktor. Nekako je bil to vladni think tank, v njem so delali družbene in ekonomske analize, razmišljali širše, Hanžkova poročila o človekovem razvoju so bila na primer izjemno branje, vpogled v drobovje družbe, in so dejansko ponujala razmislek o tem, kako naj se ta družba razvija glede na možnosti. Z odhodom Janeza Potočnika in nesrečno izbiro večno užaljenega Janeza Šušteršiča za njegovega naslednika je ta institucija začela izgubljati javni ugled, pa tudi propulzivnost.

  • Izak Košir

    19. 10. 2018  |  Politika

    Radio Mladina: Izvirna slovenska pravljica ne obstaja, pravljice so spomenik multikulturalizma

    Pogovor z novinarjem Mladine je nastal na podlagi članka Kdo se boji črnega moža, kjer Vasja Jager piše o pravljicah, ki so preresna zadeva, da bi jih prepuščali propagandistom politike sovraštva >> #Mladina42 

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/516124866&color=%23ff000f&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=fals

  • Peter Petrovčič

    19. 10. 2018  |  Mladina 42  |  Politika

    Rdeča maša

    Prejšnjo sredo je bila v ljubljanski stolnici tradicionalna rdeča maša, pri kateri katoliški pravniki »prosijo Svetega duha za pomoč in razsvetljenje pri delu in študiju«. Tokrat so v Akademskem društvu Pravnik, društvu mladih katoliških pravnikov, ki pripravlja mašo, presenetili z glavnim govorcem, maševalcem – tajnikom Slovenske škofovske konference Tadejem Strehovcem, ki se pred kazenskim sodiščem zagovarja zaradi sovražnega govora zoper zagovornike pravice do splava.

  • Vasja Jager

    19. 10. 2018  |  Mladina 42  |  Družba

    Kdo se boji črnega moža

    Leta 1938 je v Nemčiji izšla ena od mnogih knjig, ki so v tistem obdobju učile otroke, katere so temeljne resnice sveta. Pravljica se začne nedolžno, s svetlolasim fantičem po imenu Franz, ki se z materjo odpravi v gozd iskat gobe. Toda ko deček naleti na mušnico, začne zgodba dobivati zlovešči podton; mati, kleno nemško dekle v predpasniku in z dolgimi zlatimi kitami, sinovo najdbo brž izkoristi, da mu s primero razloži razmerja med narodi: »Prav kot imamo dobre gobe, imamo dobre ljudi. Obstajajo pa tudi strupene, škodljive gobe in tudi škodljivi narodi.« Zgodba se konča tako, da mali Franz navdušeno sprejme njen nauk: »Nemška mladina se mora naučiti, da prepozna strupeno židovsko mušnico. Spoznati mora nevarnost, ki jo Žid pomeni za Nemčijo in ves svet. Razumeti mora, da židovsko vprašanje vpliva na usodo vseh nas.«

  • Jure Trampuš

    19. 10. 2018  |  Mladina 42  |  Ekonomija

    Prazne besede Iva Boscarola

    Enajstega oktobra je imel Ivo Boscarol, podjetnik, izdelovalec ultralahkih letal, predavanje, ki ga je pripravil ajdovski Inštitut za mladinsko politiko. Šlo je za predavanje v sklopu razprav o podjetništvu, katerih namen je sporočiti mladim, »da sta za uspeh v življenju potrebni potrpežljivost in vztrajnost« in da so v življenju pomembni »trdo delo, tveganje, znoj in negotovost«.

  • Borut Mekina  |  foto: Borut Krajnc

    19. 10. 2018  |  Mladina 42  |  Politika

    Saša Arsenovič, kandidat za mariborskega župana

    Maribor je mesto, kjer bo županska tekma najbolj napeta. V njem kandidira največ kandidatov – do zaključka redakcije jih je bilo evidentiranih 13. Še preden je svojo kandidaturo napovedal Saša Arsenovič, je v javnomnenjskih anketah najbolje kazalo trenutnemu županu Andreju Fištravcu in bivšemu županu Francu Kanglerju, ki ga je tokrat jasno podprla tudi SDS. A teden dni pred rokom je Arsenoviča predlagalo nekaj uglednih mariborskih imen, od kulture, sociale do gospodarstva, kot je pesnik Andrej Brvar ali humanitarec Boris Krabonja. Arsenovič je v Mariboru znan podjetnik, ki je v zadnjih letih rešil kar nekaj propadajočih objektov in za njihovo prenovo dobil celo Steletovo priznanje za ohranjanje kulturne dediščine. Ker mu je zmanjkalo časa, je sprva računal, da bo za župana kandidiral s pomočjo ene od političnih strank, a se je tik pred zdajci odločil, da bo poskušal kot neodvisni kandidat. Ko smo se z njim pogovarjali, je še zbiral podpise.

  • Peter Petrovčič

    19. 10. 2018  |  Mladina 42  |  Politika

    Lastninska pravica ni absolutna

    »Skrajni čas je za zasebno lastnino in za zasebni kapital. Končno! « je pred časom svojo kolumno za spletni portal Ius-info začel vrhovni in nekdanji ustavni sodnik Jan Zobec – sodnik, ki nikoli ni skrival neoliberalnih pogledov na svet. Šlo je za odziv na napovedi nove vlade, da bi dodatno obdavčila najbogatejše. Te napovedi je – vrhovni sodnik – označil za »poskuse oderuške, zaplembene obdavčitve najsposobnejših, tistih, ki s svojim delom, ustvarjalnostjo in osebnim odrekanjem vlečejo nacionalni voz – z vso nebodigatreba navlako, ki se na njem udobno prevaža in se pri tem še šopiri«.

  • Marcel Štefančič jr.

    19. 10. 2018  |  Mladina 42  |  Kultura  |  Film

    Krč, skozi katerega mora slovenski gej, da bi se osvobodil

    Posledice so deželi, času, žanru in temi primerne – grobe, surove, nervozne. Andrej Podobnik (Matej Zemljič), atletski, mišičasti, testosteronski mladoletnik, noče hoditi v šolo, noče delati, ne oglaša se na centru za socialno delo, doma pa krade, da bi lahko žuriral. Tako pravi sodnica. In ko pretepe še punco, ki se posmehuje njegovi impotenci, ga udomijo – pristane v zavodu, v kakršnem so problematični, delinkventni najstniki pristali v Pogačnikovi »črni« klasiki Grajski biki (1967). Če bi ga vprašali, komu ali čemu se upira, bi verjetno tako kot Marlon Brando v Divjem (1953) odvrnil: »Whaddya got?« V očeh mu itak piše: a mislite, da si ne upam?

  • Damjana Kolar

    19. 10. 2018  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V Klubu Božidar bo potekala 5. edicija Stiropor Festivala, na katerem bodo nastopili: Samuel Kerridge, Robert Bergman, Stojche, Borut Cvajner, Goldberg b2b Attila, Stascha in SSS, v K4 se bo predstavil novoustanovljeni kolektiv Knauf v sestavi RSN, Shekuza in Tritch, v Channel Zeru bo novo sezono večerov ekipe Mami's Magic odprl DJ Stole iz Srbije, v Klubu Monokel pa bodo na večeru sodobne bass elektronike in klubskih hibridov vrteli DJ Piču Kuro, rezidenti ekip SNIF in Bojler ter posebni gost, italijanski producent in DJ Nahshi.

  • IK, STA

    18. 10. 2018  |  Politika

    Država še vedno plačuje tudi 17 nekdanjih poslancev

    Nadomestilo plače po prenehanju funkcije še vedno prejema 17 poslancev prejšnjega sklica državnega zbora. Za nadomestilo plače, ki je namenjeno tistim, ki še niso našli nove zaposlitve, ni zaprosil nobeden od nekdanjih ministrov vlade Mira Cerarja, ga pa prejema sedem nekdanjih državnih sekretarjev.

  • Uredništvo

    18. 10. 2018  |  Politika

    To je naslovnica jutrišnje Mladine

    42. številka Mladine bo na voljo od 19. oktobra na vseh prodajnih mestih in tudi v naši spletni trgovini >> #Mladina42 

  • Damjana Kolar

    18. 10. 2018  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo premiero lutkovne predstave Moj lajf po stripu avtorja Boštjana Gorenca - Pižame in ilustratorke Tanje Komadina v režiji Sebastijana Horvata, otvoritev 5. Stiropor Festivala z nastopom zasedbe KALU & The Gradient, otvoritev 53. Festivala Borštnikovo srečanje s koprodukcijsko predstavo Pohujšanje v dolini šentflorjanski v režiji Eduarda Milerja, koncert legendarne ameriške zasedbe The Sonics.

  • Izak Košir

    17. 10. 2018  |  Družba

    Prekarci, združite se!

    Prekarni delavci različnih z različnih področij (od kulture do medijev) so sklenili, da si olajšajo vsakomesečne tegobe ter ljudem pomagajo pri ustanovitvi zadrug kreativcev. Združitev pod eno streho namreč pomaga pri zmanjšanju stroškov zavarovanj, računovodstva, administracije, pori izboljšanju dostopa do trga, oblikovanju novih projektnih timov, predvsem pa je učinkovita pri večji pogajalski moči, pri bitki za pravično ceno za opravljeno delo.

  • Darja Kocbek

    17. 10. 2018  |  Družba

    Interesi elit niso teorija zarote

    Vsake toliko časa kak politični komentator samozavestno izjavi, da tisti, ki so kritični, jezni na uveljavljen red, niso samo napačno informirani, ampak tudi paranoični in so enaki kot teoretiki zarot. ZDA so velike skupine liberalne inteligence postale obsedene s tem, da Rusi skušajo spodnesti ameriško demokracijo, v Veliki Britaniji najdemo enako paranoično obsedenost s skritimi političnimi silami, ki naj bi stale za izstopom iz EU oziroma brexitom.

  • Vesna Teržan

    17. 10. 2018  |  Kultura

    Ko točko pogoltne tema

    V Hiši kulture v Pivki že od konca devetdesetih let prirejajo različne kulturne dogodke, leta 2013 pa jo je prevzela ekipa, ki se osredotoča na vizualno umetnost in jesensko sezono odprla s Pilićevo razstavo Točka izginotja. V prvem razstavnem prostoru pivške hiše naletimo na Pilićeve grafike iz serije Od New Yorka do Dallasa (2017/18). Te so na nek poseben način nadaljevanje njegove serije Fiktivni portret 1-10 nastale leta 2017. Pilić je obe seriji povezal tako, da je matrice Fiktivnih portretov položil na tla, grafične liste iz cikla Od New Yorka do Dallasa pa pripel na stene.

  • IK, STA

    17. 10. 2018  |  Družba

    Bi imeli policijskega psa?

    Policija je objavila javno zbiranje ponudb za prodajo sedmih psov. Večina je mladih nemških ovčarjev, nekoliko starejši je le belgijski ovčar. Zainteresirani lahko ponudbe na naslov ministrstva pošljejo do 7. novembra do 12. ure. Psi Lyra, Lu in Lom so bili poleženi 24. junija letos, izhodiščna cena zanje pa je 600 evrov. Prav toliko policija pričakuje za Kali, ki je bila poležena devet dni prej, in za Dallasa, ki je 11. julija dopolnil pet let. Pes Hilton je bil poležen 25. maja lani, izhodiščna cena zanj pa je 1000 evrov. Vsi našteti so pasme nemški ovčar. Službeni pes Lux, pasme belgijski ovčar, je bil poležen 17. maja 2007. Izhodiščna cena zanj je 50 evrov, potrebuje pa izkušenega vodnika, saj je ob morebitni neodločnosti in negotovosti njegovega vodnika lahko nepredvidljiv, so zapisali na ministrstvu.

  • Damjana Kolar

    17. 10. 2018  |  Kultura

    Ujeti na letališču

    Na Velikem odru Mestnega gledališča ljubljanskega bodo 18. oktobra ob 20.00 premierno uprizorili dramo Tene Štivičić Kresnice v prevodu Alenke Klabus Vesel in režiji Nine Rajić Kranjac. Gre za eno najbolj mednarodno prepoznavnih mladih hrvaških dramatičark, ki živi in dela v Londonu. V svojih delih se pogosto ukvarja s tematiko migracij, tudi v Kresnicah, ki so nastale po naročilu zagrebškega gledališča ZKM in bile premierno uprizorjene 12. oktobra 2007 v režiji Janusza Kice.

  • Darja Kocbek

    16. 10. 2018  |  Politika

    Skrajna desnica v državo vrača ovaduštvo

    Nemška skrajno desna politična stranka Alternativa za Nemčijo (AfD) na spletni strani, ki jo je vzpostavila konec septembra, poziva študente in njihove starše, naj prijavijo učitelje, ki v šoli širijo svoja politična prepričanja in tako kršijo zakon, ki jim prepoveduje v učilnici širiti svoja politična prepričanja, poroča New York Times. Kot primere kršitev navajajo vse od »žaljivih kritik AfD, napačnih in pristranskih učnih gradiv« do nedvoumnih pozivov k sodelovanju na protestih proti AfD.

  • Damjana Kolar

    16. 10. 2018  |  Kultura

    Na ogled tudi tisti dnevi, ki jih umetnik v celoti preživi v postelji

    V Kinu Šiška je do 2. novembra na ogled razstava berlinskega umetnika Maxa Graua z naslovom Love & Work [floating], ki je bila zasnovana posebej za ta razstavni prostor. Prosto lebdečo instalacijo novih in starih del ter fragmentov sestavljajo fotografije, risbe, e-maili, dnevniški zapisi, ljubezenska pisma prijateljem in drugim umetnikom. Kuratorja razstave: Lara Plavčak in Miha Kelemina.

  • IK, STA

    15. 10. 2018  |  Družba

    Orban prepovedal brezdomstvo

    Brezdomstvo bo poslej na Madžarskem pomenilo kršitev ustave, saj je parlament junija na predlog skrajno desne vlade Viktorja Orbana sprejel ustavni amandma, ki prepoveduje "stalno bivanje na javnem mestu". S tem je zaostril zakon iz leta 2013, ki brezdomstvo kaznuje z denarno kaznijo.