• Darja Kocbek

    15. 10. 2018  |  Politika

    Ko so politiki zvezde, žrtve ostanejo v senci

    Pričakovali bi, da bi novinarji prosili za pogovor večinoma ljudi, ki imajo največ za povedati ali morda tiste, ki imajo najbogatejše in najbolj čudne izkušnje. To so filozofi, detektivi, zdravniki, ki delajo na vojnih območjih, znanstveniki, otroci z ulice, gasilci, aktivisti, pisatelji ali potapljači. Ne, najpogostejši sogovorniki novinarjev so igralci, v Guardianu piše George Monbiot. Z empirično študijo sicer ni preverjal, kdo so sogovorniki novinarjev, a po njegovi oceni je med tretjino in polovico sogovornikov igralcev. To so ljudje, ki živijo od tega, da prevzamejo osebnost nekoga drugega in govorijo besede nekoga drugega.

  • Damjana Kolar

    15. 10. 2018  |  Kultura

    Trk prava in verskih prepričanj

    V slovenskih kinematografih bo od 18. oktobra dalje na ogled drama Sodnica, v kateri spremljamo, kaj se zgodi, ko trčita pravo in verska prepričanja, pa tudi razmerje med čustvi in razumom. Film je režiral Richard Eyre, scenarij pa je po svojem romanu V imenu otroka priredil Ian McEwan, eden najbolj prepoznavnih sodobnih britanskih pisateljev, ki je bil že šestkrat nominiran za Bookerjevo nagrado, leta 1998 pa jo je prejel za roman Amsterdam. Mnogi njegovi romani so doživeli uspešne filmske priredbe: V naročju tujcev (r. Paul Schrader), Nedolžen (r. John Schlesinger), The Cement Garden (r. Andrew Birkin), Pokora (r. Joe Wright), Na obali Chesil (r. Dominic Cooke).

  • Izak Košir

    13. 10. 2018  |  Politika

    "Sovražni govor, ki je v porastu tudi v Sloveniji, ogroža mir"

    Združenje borcev za ohranjanje vrednot NOB Grosuplje je danes ob 75. obletnici dramatičnih bojev na Ilovi gori kot slavnostnega govorca gostilo prvega predsednika republike Slovenije Milana Kučana, ki je v svojem govoru opozoril na številne aktualne pereče teme in sovražni govor, ki ogroža mir tudi v Sloveniji, saj, kot je poudaril, nemalokrat preide tudi k dejanjem.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    12. 10. 2018  |  Mladina 41  |  Uvodnik

    Oko iz Mordorja

    Pretekli teden smo dobili v Sloveniji res dober primer, kako deluje ta država – pa ne mislimo na državo kot tvorbo, ampak na to, v kaj so se ljudje v tej državi spremenili in kaj so postali v 25 letih nenehnih diskvalifikacij, podtikanj in strašenja. Kako ostati razumen v državi, v kateri obstaja cel aparat (okoli enega človeka), ki načrtno in zavestno diskvalificira drugače misleče, zlorablja podatke, lažira dogodke, pretirava in straši – sploh pa, odkar ima cel propagandni stroj, ki ga financira »prijatelj iz Madžarske«, mimikriran v navidezne medije.

  • Izak Košir

    12. 10. 2018  |  Družba

    Radio Mladina: Je cerkvi res mar za otroke?

    Pogovor z novinarjem Mladine Borutom Mekino je nastal na podlagi članka Pokvarjeni moralni kompas >> #Mladina41 #podcast #RKC

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/513206763&color=%23ff000f&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • Borut Mekina

    12. 10. 2018  |  Mladina 41  |  Družba

    Pokvarjeni moralni kompas

    Države po vsem svetu odkrivajo zastrašujoče razsežnosti zlorab, ki so jih zagrešili visoki cerkveni dostojanstveniki nad otroki. Cerkev je po vsem svetu v defenzivi, saj so razkritja grozljiva. V Sloveniji pa medtem cerkev ustanavlja novo gibanje »Za otroke gre«, tokrat v obliki vala protestov pred sodišči. Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je ta teden namreč začel proces proti generalnemu tajniku Slovenske škofovske konference oziroma slovenske rimskokatoliške cerkve Tadeju Strehovcu zaradi njegovega nenavadnega in grobega napada na skupino (večinoma) ženskih podpisnic peticije, zagovornic 55. člena slovenske ustave, ki pravi, da je v Sloveniji odločanje o rojstvu otrok svobodno. Ali cerkev res skrbijo otroci? Ali pa je njen križarski pohod proti pravici žensk, da se svobodno odločajo o rojstvu otrok, zgolj druga plat iste medalje – to je cerkve, ki je izgubila moralni kompas?

  • Peter Petrovčič

    12. 10. 2018  |  Mladina 41  |  Politika

    Marksistično pravosodje? Prav nasprotno.

    Zavestno kršenje delavskih pravic je kaznivo dejanje. V praksi pa se lahko delodajalec, kapitalist, izogne kazenskemu pregonu, če delavcu izplača vsako tretjo plačo oziroma skupaj štiri na leto. To je tako, kot če bi delojemalec, delavec, na leto oddelal le štiri mesece, pa se mu ne bi bilo treba bati resnejših posledic zaradi takšnega ravnanja, vsekakor ne tiste, zanj najusodnejše – izgube zaposlitve. Vendar ni tako. V svetu, v katerem živimo, se prej zdi, da bi nevestno opravljanje dela lahko postalo kaznivo dejanje, kot da bi se odpravile vedno številnejše neenakosti med tistimi na vrhu in vsemi drugimi.

  • Jure Trampuš  |  foto: Uroš Abram

    12. 10. 2018  |  Mladina 41  |  Družba

    Mladen Dolar: Kapitalizmu gre bistveno bolje, če odvrže politično navlako. Zato se demokraciji ne smemo odreči.

    Za intervju s profesorjem dr. Mladenom Dolarjem smo se dogovarjali nekaj mesecev, veliko predava, potuje, piše, a ni preveč optimističen, »zapleteno je«, pravi, »težko«. Družba se hitro spreminja, kar je bilo nekoč neizrekljivo, postaja standard. Zato smo se pogovarjali o govoricah, o tej gmoti laži, ki zmagujejo nad umom, o tem, kako znajo ta fenomen nekateri hitro zlorabiti, ko namesto pravih družbenih problemov – neenakost je eden izmed njih, vsemogočnost trga drugi – za nasprotnike postavijo ali Jude ali migrante ali tujce ali kogarkoli, ki je drugačen. Kako se temu upreti? Kaj manjka levici? Zakaj je Evropska unija kljub vsem svojim napakam vseeno nekaj, za kar se splača boriti, ne samo splača, razsvetljenske ideje nas pravzaprav zavezujejo, če ne bi bilo razsvetljenstva, ne bi bilo demokracije.

  • Marjan Horvat  |  foto: Uroš Abram

    12. 10. 2018  |  Mladina 41  |  Kultura

    Žiga Divjak / »V današnjih razmerah si molka ne moremo več privoščiti«

    Šestindvajsetletni Žiga Divjak se je s svojimi dosedanjimi predstavami gledališkemu občinstvu predstavil kot režiser, ki z izrazitim čutom za socialne in človeške krivice na podlagi dokumentarnega gradiva preizprašuje ustroj svetovne in slovenske družbe, zlasti v tistih njegovih razsežnostih, ki določajo misel in življenje posameznikov in posameznic. Njegove predstave so politične per se, vendar svoje raziskovalne (in kritične) osti ne usmeri v politike in politiko, temveč v »drobovje« družbe, saj ga zanima, kako se politične odločitve odražajo v življenju konkretnih ljudi, ne le tistih na vrhu družbene piramide ali na njenem dnu, ki so postali – kot je dejal pokojni sociolog Zygmunt Bauman – »kolateralna škoda« sistema, temveč zlasti v srednjem sloju. Zdi se, da je to poslušno, tiho, konformistično družbeno okolje tudi naslovnik njegovih predstav, saj želi v njem privzgojiti občutljivost za družbene krivice in razumevanje (težav) sočloveka.

  • N'toko

    N'toko

    12. 10. 2018  |  Mladina 41  |  Žive meje

    Manifest proti spremembam

    Soseda je iz gledanja skozi okno naredila umetnost. Tisto značilno špejanje skozi žaluzije, ki ga poznajo vsi prebivalci predmestnih sosesk, je pripeljala na profesionalno raven. Nobena še tako majhna sprememba ji ni ušla. Vnaprej je vedela, kakšne rože namerava posaditi stara mama čez cesto, in razglasila svoje nestrinjanje celotni ulici. Vedela je, čigavi razpuščeni otroci so začeli pretep na dvorišču, in vsakič znova sinčku prepovedala druženje z njimi. Vedela je, kdo je bil pri kom na obisku, in znala iz frekventnosti njihovih srečanj izračunati, v kakšnih odnosih so. Poznala je vse registrske tablice na ulici in vsak kos perila, ki se je sušilo na balkonih. Ta panoptikonski nadzor ji je dajal občutek, da je gospodarica svojega sveta. Če že nima besede pri ničemer drugem, bo pač gospodovala nad šumi in ropoti v svoji ulici. Do skrajnosti je razvila tisto fanatično malenkostnost, za katero je v letih gospodarske rasti obolelo toliko pripadnikov srednjega sloja.

  • Damjana Kolar

    12. 10. 2018  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? Channel Zero začenja z novo mesečno serijo klubskih dogodkov SUBØ, namenjeno promociji širokega spektra basovsko usmerjenih ritmov s poudarkom na svežini in raznolikosti aktualne elektronike. Na prvem dogodku bo skupaj z ekipo Tigerbalm nastopil Scratcha DVA, eden ključnih akterjev založbe Hyperdub Records. V mariborski Pekarni bo gostoval ruski mojster neurofunka Gydra, v K4 pa Saverio Celestri in Pascal iz Berlina.

  • 11. 10. 2018  |  Družba

    Kdor molči o pedofiliji, naj ne kriči o splavu!

    Več si preberite v novi številki Mladine, ki izide jutri! #Mladina41 

  • Darja Kocbek

    11. 10. 2018  |  Družba

    Ko je za 200 ljudi na voljo zgolj eno stranišče

    Hamid Mousavi med olivami ob begunskem taborišču Moria sedi na plastičnem stolu. Za hrbtom 23-letnega Iranca, ki svojega imena iz varnostnih razlogov ne želi povedati, na veji visi karton. Okrog vratu ima polnilec za telefon. Z denarnico sta to edina predmeta, ki sta mu ostala po devetih mesecih, ko je prišel na grški otok Lezbos. Ali se bo karton, ki ga uporablja kot podlogo za spanje, do večera posušil, ne ve. Prav tako ne ve, kako bo na blatnih tleh preživel zimo s snegom, je v die Zeit Franziska Grillmeier začela svojo reportažo z Lezbosa.

  • IK, STA

    11. 10. 2018  |  Kultura

    Film o Fox News

    Pri Annapurna Pictures nastaja film o škandalu na ameriški televiziji Fox News, ki je odnesel njenega ustanovitelja in šefa Rogerja Ailesa. Pokojnega medijskega mogotca bo upodobil John Lithgow, avstralskega medijskega mogotca Ruperta Murdocha, ki je Ailesu pred desetletjema naročil, naj ustanovi konservativno in republikancem naklonjeno Fox News, pa Malcolm McDowell.

  • Damjana Kolar

    11. 10. 2018  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo otvoritev Dnevov nemškega filma s tankočutno zgodbo o ljubezni v vzhodnonemški veletrgovini Med policami v režiji Thomasa Stuberja, premiero monodrame Jeana Cocteauja Človeški glas v režiji Ajde Valcl, koncert irske instrumentalne post-rock skupine, ki se v Ljubljano vrača z novim albumom Epitaph, razstavo Bojana Šumonje, Marka Jakšeta in Pierra Tola ter koncert popularnega islandskega glasbenika Ólafurja Arnaldsa.

  • Uredništvo

    10. 10. 2018  |  Družba

    Ko se otroško literaturo zlorablja za rasistično propagando

    V Društvu slovenskih pisateljev (DSP) so napisali javno pismo, v katerem protestirajo zoper javni razpis za pravljice tednika Demokracija in založbe Nova obzorja. V sporočilu so zapisali, da je nedopustno, da se otroško literaturo zlorablja za rasistično propagando. "Verjamemo, da si vsi otroci zaslužijo človečne, odprte in strpne pravljice, ki spodbujajo empatijo, ne pa netijo sovraštvo. Le tako jim lahko omogočimo, da bodo ponotranjili osnovne človeške vrednote, ki edine omogočajo varen jutri za vse," so dodali in priložili seznam podpisnikov protestnega pisma, ki vključuje številne slovenske kulturne ustanove in pomembne organizacije, med katerimi so tudi Slovenski center PEN, SNG Drama Ljubljana, Mirovni inštitut, Amnesty International Slovenije, UNICEF Slovenija, Zveza prijateljev mladine Slovenije in Center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij (CNVOS). 

  • Izak Košir

    10. 10. 2018  |  Politika

    Zgodovinska zmaga proti nestrpnosti

    Avstrijskega ministra za notranje zadeve Heberta Kickla, ki prihaja iz vrst skrajnodesne svobodnjaške stranke FPÖ, so izključili iz programa dogodka evropskega telesa EU Antiracist Group, ki se ukvarja z bojem proti rasizmu, ksenofobiji in drugim oblikam nestrpnosti. To zgodovinsko zmago je doseglo gibanje EGAM (The European Grassroots Antiracist Movement), evropsko protirasistično združenje z mednarodnim ugledom, ki se je zavzelo, da skrajnodesne in sorodne politične stranke z nestrpnimi stališči nimajo vstopa v demokratične evropske institucije. EU Antiracist Group sicer deluje že dve leti in se sestane vsake pol leta v Bruslju, tokrat pa se bodo njeni člani prvič sestali zunaj Bruslja, natančneje 16. in 17. oktobra na Dunaju. In prav zaradi Avstrije in njene aktualne vladajoče politike se je zgodba zapletla. 

  • Damjana Kolar

    10. 10. 2018  |  Kultura

    Ženske in zaupanje

    Na več kot dvajsetih različnih prizoriščih v Mariboru bo od 12. do 19. oktobra potekal 24. Mednarodni festival računalniške umetnosti (MFRU), ki bo v sedmih festivalskih dneh ponudil izhodišča za temeljni razmislek o zavedanju človeka, prostora, časa in kulture, v katerih se nahajamo. Z osrednjo tematiko mednarodno Zaupanje, se letos zaključuje trilogija Zaupanja 2016-2018. Fokus letošnjega programa bo "Ženski forum 2018", v okviru katerega bo na razstavah in spletni medijski platformi predstavil vrsto mednarodno in regionalno priznanih računalniških umetnic in teoretičark. 

  • Darja Kocbek

    9. 10. 2018  |  Družba

    V Evropi lahko bankir v enem letu zasluži tudi 33 milijonov evrov

    Bankirji v finančnem središču Wall Street v New Yorku, pa tudi v Evropi si deset let po izbruhu največje finančne in gospodarske krize po drugi svetovni vojni, ko državljani še vedno občutijo posledice varčevalnih ukrepov in so države zaradi reševanja bank večinoma še vedno prezadolžene, spet zelo debelo postiljajo. Analiza kontrolorja v New Yorku Thomasa P. DiNapolija je po poročanju Bloomberga pokazala, da se je v letu 2017 povprečna letna plača bankirja na borzi v New Yorku povečala za 13 odstotkov in tako dosegla najvišjo raven po letu 2008. Povprečna plača, ki vključuje osnovno plačo in nagrade,  je lani na letni ravni dosegla 422.500 dolarjev, kar je okoli 364 tisoč evrov.

  • Lara Paukovič

    5. 10. 2018  |  Mladina 40  |  Politika

    Manifest za domovino v vsako splošno knjižnico?

    Na portalu Vrabec Anarhist Društva slovenskih pisateljev je bil objavljen članek Igorja Divjaka o knjigi Manifest za domovino desničarskega gibanja Generacija identitete. Avtor je med drugim problematiziral to, da so se za nabavo na nekaj mestih odkrito rasističnega pamfleta odločile nekatere splošne knjižnice.

  • Uredništvo

    9. 10. 2018  |  Družba

    Danes v Ljubljani protest proti Natu

    Zveza NATO prehaja v naslednjo fazo svojega razvoja, sporočajo organizatorji današnjega shoda, ki se bo ob 14.15 odvil na Trgu republike pred parlamentom. "Misije na oddaljenih lokacijah po svetu z "lahkim" orožjem niso več dovolj, potrebna je tudi skupna obramba Evrope," sporočajo. 

  • Damjana Kolar

    9. 10. 2018  |  Kultura

    Aparati za premišljevanje družbe

    V Galeriji Kapelica v Ljubljani bodo danes, 9. oktobra ob 20.00 odprli razstavo intermedijske umetnice Tanje Vujinović z naslovom Destilatorji eliksirjev, ki je del večletnega projekta Antropomorfni stroji ob dvajseti obletnici njenega ustvarjanja. Projekt vključuje monografijo in serijo razstav, ki so delno preglednega značaja, skozi nove in prvič prikazane instalacije o eliksirjih pa povzema ključno v temah, ki opredeljujejo njena dela. Instalacije, ki jih imenuje aparati za premišljevanje družbe, so sestavljene iz zvoka, videov, objektov in interaktivnih računalniških del, ki jih lahko razumemo kot antropomorfne in abstraktne stroje.

  • Darja Kocbek

    8. 10. 2018  |  Družba

    Mladi imajo dovolj prekariata

    Dan, ko so zaposleni v koncernu McDonald's odšli protestirat na cesto, je najlepši dan v življenju Shen Batmaz.  Slednja je takšnega mnenja, ker je protestirala skupaj z ljudmi, s katerimi je delala in jih ima rada. Združili so se, da bi nekaj dosegli in s skupnimi močmi jim je uspelo. Pred nekaj dnevi so se namreč na skupnem protestu, ki so ga poimenovali McStrike, zbrali zaposleni v Veliki Britaniji, ki delajo v podjetjih UberEats, JD Wetherspoon, TGI Friday's in McDonald's. Owen Jones v Guardianu piše, da je to boj, od katerega bo lahko odvisna prihodnost zaposlenih.

  • Damjana Kolar

    8. 10. 2018  |  Kultura

    Težave mladih pri iskanju identitete

    V Cankarjevem domu v Ljubljani bo 10. oktobra ob 20.00 predpremiera filma Posledice, prvenca scenarista in režiserja Darka Štanteta, ki je svetovno premiero doživel na TIFF - mednarodnem filmskem festivalu v Torontu, slovensko pa na 21. Festivalu slovenskega filma v Portorožu, kjer je prejel 4 vesne: za najboljšo režijo, glavno moško vlogo, stransko moško vlogo, celovečerni film po izboru občinstva in nagrado žirije slovenskih filmskih kritikov in kritičark. Film govori o težavah, s katerimi se srečujejo mladi pri iskanju svoje identitete.

  • IK, STA

    7. 10. 2018  |  Politika

    Koprivnikar izstopil iz stranke SMC

    Nekdanji minister za javno upravo Boris Koprivnikar je danes na svojem Facebook profilu objavil, da se je odločili za izstop iz stranke SMC. Koprivnikar se sicer sooča z očitki o domnevni korupciji v zvezi s svojo zaposlitvijo v družbi BTC po izteku mandata, ki jih je danes za Radio Slovenija znova zavrnil. Ali je družbi še kot minister podelil brezplačne testne frekvence 5G v zameno za službo po izteku ministrovanja, zdaj preiskujejo tudi kriminalisti.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    5. 10. 2018  |  Mladina 40  |  Uvodnik

    Epilog protestov 2012

    Pravkar poteka zadnje dejanje vseljudskih vstaj leta 2012. Govorimo o tistem trenutku, ko so Slovenci imeli dovolj. Dovolj korupcije, dovolj politikov, ki goljufajo, krmijo svoj širši dvor z državnim premoženjem in koncesijami, dovolj so imeli divjega kvazi kapitalizma in lažnega odprtega trga. To je bil trenutek, ko je ljudstvo odneslo totalitarnega Janeza Janšo, ko so njegovi zvesti vojščaki (Gregor Virant) uvideli, da se ljudje tokrat ne šalijo in da mislijo resno. To je bil čas, ki je oblikoval neko novo generacijo politikov, čas, iz katerega je nastala stranka, ki je dobila najvišjo podporo v sodobni Sloveniji (Stranka Mira Cerarja na volitvah 2014), čas, ki je omogočil nastanek Levice. Pač čas, ko je ljudstvo razumelo, da lahko zahteva spremembe in jih tudi doseže – že zgolj z navzočnostjo na mestnih ulicah.

  • Izak Košir

    5. 10. 2018  |  Politika

    Radio Mladina: Orbán je dokapitaliziral SDS. Kje je preiskovalna komisija?

    Pogovor z novinarjem Borutom Mekine je nastal na podlagi članka iz nove številke Mladine >> #Mladina40 

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/509409183&color=%23ff000f&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • Vasja Jager

    5. 10. 2018  |  Mladina 40  |  Politika

    Dobri stric iz Amerike

    Konec septembra je v elektronske nabiralnike uredništev osrednjih slovenskih medijev prispelo prijazno sporočilo za javnost. Urednike in novinarje je obveščalo, da se je začel peti krog »nacionalne platforme za sodelovanje«, imenovane Partnerstvo za spremembe. Gre za program, v sklopu katerega subjekti iz javnega sektorja – občine in ministrstva – izmenjujejo kadre s podjetji, nevladnimi organizacijami, zasebnimi zavodi in znanstvenimi ustanovami, s katerimi jih druži vera v »vrednote drzna odgovornost, igriva inovativnost in partnersko sodelovanje«. Med mentorji projekta je novi minister za javno upravo Rudi Medved; je član »komisije navdiha«, ki bo pregledala prijave zainteresiranih subjektov in izbrala pet izzivov, z rešitvijo katerih naj bi izboljšali kakovost življenja in poslovnega okolja v Sloveniji.