• Klemen Košak

    14. 10. 2016  |  Mladina 41  |  Politika

    Zagnani predsednik

    sredo zvečer ste si lahko prek spleta ogledali, kako je predsednik Borut Pahor v studiu podjetja OnlineGym4me vneto telovadil s strokovnjakinjo za hujšanje Natasho. Podjetje je že pred predsednikovo pomočjo računalo na hitro rast in velike dobičke zaradi prepričanja, da so ljudje pripravljeni plačevali za spletne oglede vadb osebnih trenerjev. Slovenskim uporabnikom ponuja tri mesece brezplačnega dostopa in predsednik države je častni pokrovitelj te ponudbe. Pahor akcijo za privabljanje strank podpira, ker gre za »originalno in globalno zamisel, ki spodbuja bolj aktiven in zdrav življenjski slog«, bolj »vitalni« ljudje pa »lažje rešujemo stare in nove življenjske izzive«.

  • Uredništvo

    17. 10. 2016  |  Politika

    Kako je intervju v Mladini pripomogel k rahljanju določb o volilnem molku

    Andrej Fištravec, v tistem času še vzhajajoča zvezda mariborske politike, je teden ali dva pred lokalnimi volitvami leta 2014 spregovoril v intervjuju za Mladino. Obljubil je marsikaj, to pač počnejo politiki. V soboto, dan pred volitvami, je Sašo Pelko, član predvolilnega štaba mariborskega župana, na profilu na Facebooku spomnil na ta intervju. Napisal je: »Odličen intervju, vabljeni k branju.« Zaradi kršitev določb o volilnem molku mu je inšpektor za notranje zadeve izrekel globo 125 evrov. Šlo naj bi za nedopustno politično agitacijo na dan, ko naj bi bila ta prepovedana. »Vsebina intervjuja govori proti ostalim kandidatom za župana Maribora in propagira kandidata za župana Andreja Fištravca,« so zapisali na inšpektoratu. Pelko se je na odločitev pritožil, a na višji instanci, na okrajnem sodišču, ni dosegel nič. Intervju v Mladini naj bi bil navadna politična propaganda.

  • IK, STA

    17. 10. 2016  |  Politika

    Pahor bo danes v Vatikanu papeža ponovno povabil v Slovenijo

    Predsednika republike Boruta Pahorja bo danes v Vatikanu sprejel papež Frančišek. Pahor se bo srečal tudi z državnim tajnikom Svetega sedeža kardinalom Pietrom Parolinom. Na uradnem obisku v Vatikanu ga spremlja zunanji minister Karl Erjavec. Kot so napovedali v uradu predsednika republike, bo Pahor papežu ponovil vabilo za obisk Slovenije.

  • IK, STA

    18. 10. 2016  |  Politika

    Zelena luč podpisu sporazuma CETA in njegovi začasni uporabi

    Odbora DZ za zadeve EU in za gospodarstvo sta po večurni razpravi, ki je večinoma potekala za zaprtimi vrati, prižgala zeleno luč podpisu trgovinskega in investicijskega sporazuma med EU in Kanado (Ceta) ter njegovi začasni uporabi. Temu sta, preden so sejo odbora že dopoldne zaprli za javnost, nasprotovala predvsem poslanca ZL. Po vnosu nekaterih sprememb, tudi na zahtevo Slovenije, je podpis sporazuma v četrtek potrdila vlada. O sporazumu bodo v torek najprej odločali ministri držav EU, pristojni za trgovino, med njimi tudi Zdravko Počivalšek. Podpisali pa ga bodo predvidoma na vrhu EU - Kanada 27. oktobra.

  • IK, STA

    17. 10. 2016  |  Politika

    SDS spet na vrhu ankete, višja tudi podpora vladi

    Anketa Vox populi, ki jo za časnik Dnevnik in Televizijo Slovenija izvaja agencija Ninamedia, je pokazala, da je na vrhu strankarske lestvice SDS, sledita ji SD in SMC. Podpora vladi je nekoliko višja kot prejšnje mesece. Med politiki ostaja najbolj priljubljen predsednik republike Borut Pahor. Pomembno pa je dodati, da je večina vprašanih proti sporazumoma TTIP in Ceta.

  • Damjana Kolar

    17. 10. 2016  |  Kultura

    Simpozij o vidikih pojma postjugoslovanski film

    V Slovenski kinoteki bo od 18. do 20. oktobra potekala Jesenska filmska šola, mednarodni simpozij filmske teorije, ki ga organizira Slovenska kinoteka v sodelovanju z revijo Ekran in Društvom za širjenje filmske kulture KINO! Priznani strokovnjaki bodo skozi 8 predavanj in 8 filmskih projekcij razmišljali, kaj se je v 25 letih v kontekstu filmske ustvarjalnosti zgodilo oziroma spremenilo na območjih, ki so nekdaj sestavljala skupno državo. Letošnji simpozij v ospredje postavlja dva problemska sklopa. Prvi predstavlja vprašanje fenomena "postjugoslovanski film" kot koncepta, ki se je uveljavil za obravnavanje filmske ustvarjalnosti na območju nekdanje Jugoslavije. Drugi sklop pa se ukvarja z vprašanjem, ali je že napočil čas, ko je mogoče v kontekstu postjugoslovanske kinematografije zaslediti vidike preseganja tragične dejanskosti vojne in njenih grozodejstev, ali pa je prav dejstvo nemožnosti preseganja travmatske izkušnje ključnega pomena za sam koncept oziroma njegovo legitimnost.

  • Izak Košir

    14. 10. 2016  |  Družba

    Življenje po Tarči 

    Če niste skriti pod kakšnim kamnom, ste najbrž včeraj gledali oddajo Tarča. Če je niste gledali, vam tega ne zamerimo, ste pa o včerajšnji oddaji zagotovo kaj slišali, ali pa vsaj prebrali na družabnih omrežjih. Nacionalna televizija se je namreč odločila, da bo tudi glede splava odprla debato pro-et-contra in goste razdelila na dva tabora. Leta 2016 se torej na nacionalki še vedno pogovarjajo o temeljni pravici žensk - 64 let po legalizaciji splava in 25 let po vpisu pravice do splava v ustavo RS. Če bi v oddajo povabili zgolj strokovnjake, bi to še nekako razumeli, a so kot sogovornico izbrali tudi nasprotnico pravic žensk do samoodločanja Angelco Likovič, ki je nastopila kot predstavnica Gibanja za otroke in družine Aleša Primca. In to le nekaj dni pred prvim taborom tega novoustanovljenega konservativnega gibanja, ki bo v nedeljo v Slovenski Bistrici (na livadi ob župnijski cerkvi).

  • Izak Košir

    14. 10. 2016  |  Mladina 41  |  Družba

    Jutranja demagogija

    V oddaji Dobro jutro na TV Slovenija so 11. oktobra že navsezgodaj začeli pogovor o (ne)pravici do splava. Leta 2016 se torej na nacionalni televiziji še vedno pogovarjajo o temeljni pravici žensk, 64 let po legalizaciji splava in 25 let po vpisu te pravice v ustavo RS. Če bi v oddajo povabili zgolj strokovnjake, bi to še morebiti razumeli, a so kot nasprotnico pravic žensk do odločanja o sebi izbrali upokojeno konservativko Angelco Likovič, ki je nastopila kot predstavnica Gibanja za otroke in družino Aleša Primca.

  • IK

    14. 10. 2016  |  Družba

    Al Jazzeera o Sloveniji kot o obljubljeni deželi 

    "Kakšne lepote vse skriva ta mala država? Kdo so njeni uspešni ljudje? Športni prvaki? Proizvodi in znamke, ki jih je bilo tam vedno več kot v drugih državah nekdanje Jugoslavije? Pogovarjali smo se z legendarnim urednikom Mladine Robertom Botterijem, katerega Mladina je prva demontirala Titov kult osebnosti, z najbogatejšim Slovencem Samom Loginom, ki je s svojo soprogo Izo ustvaril Talking Toma, bili pa smo tudi v kuhinji Svetozarja Raspopovića - Popa. Vse to v Sloveniji, kjer 80 odstotkov študentov pravi, da je zadovoljnih ali zelo zadovoljnih z življenjem v svoji državi." Tako se glasi napovednik iz 1. dela oddaje Alhemija/Alkemija Balkana u Sloveniji na televiziji Al Jazzeera. Serijo oddaj, v kateri nastopajo tudi nekdanji predsednik republike Milan Kučan, Jani Novak iz skupine Laibach, alpska smučarka Tina Maze in smučarski skakalec Peter Prevc, je pripravil dolgoletni novinar Goran Milić.

  • Anže Tomić

    14. 10. 2016  |  Politika

    Grega Repovž o tem, ali bo dovolj sprava, ali bi še prepoved splava?

    Pogovor je nastal na podlagi članka Bo dovolj sprava, ali bi še prepoved splava?>>

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/287485174&color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    14. 10. 2016  |  Mladina 41  |  Uvodnik

    Suvereni premier?

    intervjuju, ki ga je v sredo objavil poslovni portal Bloomberg, je predsednik slovenske vlade Miro Cerar napovedal, da bo Slovenija »zaradi negotovosti glede brexita ter nestabilnosti na finančnih trgih verjetno preložila prodajo Nove Ljubljanske banke«. Iz te izjave še ni mogoče sklepati, da vlada res začenja bolj suvereno sprejemati odločitve, ki brez dvoma lahko vplivajo na dolgoročno moč te države, da je torej konec vnetega prikimavanja finančnim trgom, evropski komisiji in Evropski centralni banki. A ker so finančni špekulanti in nanje vezani posredniki, ki računajo na zaslužke tudi pri tej prodaji, že začeli rožljati zoper vlado – češ da bo Slovenija izpadla neresno in druge floskule –, velja Cerarjevo izjavo podpreti.

  • Damjana Kolar

    15. 10. 2016  |  Kultura

    Umetnost 80. let v Moderni galeriji

    V Moderni galeriji Ljubljana so odprli razstavo z naslovom Novi prostori, nove podobe. Osemdeseta skozi prizmo dogodkov, razstav in diskurzov – 1. del, ki se posveča predvsem klasičnim likovnim medijem, arhitekturi ter oblikovanju z vidika novih bienalnih prireditev in novih razstavnih strategij. Razstava, ki sta jo pripravili kustosinji Asta Vrečko in Martina Malešič, bo na ogled do 1. januarja 2017.

  • Javno pismo

    15. 10. 2016  |  Družba

    Jezikovna pravila so tako zadeva družbenega dogovora kot njegovih sprememb

    Članice skupine FemA v medijskih objavah – apelih, komentarjih, izjavah, praviloma uporabljamo slovenščino tako, da z njo utrjujemo »prisotnost žensk v jeziku«. Dosledno upoštevanje pravila generičnega moškega slovničnega spola in njegove navidezne nevtralnosti ženske namreč umesti na podrejeni položaj. Osebe, ki so izven družbene delitve na moške in ženske po telesnosti in opredelitvi pa izključuje. Jezik namreč kaže, se nanaša na stvarnost in je obenem sredstvo njene kreacije. Tako učinkovanje velja tudi za nazaj, ko se obuja zgodovinski spomin. Ob tem naše pozorno in premišljeno verbalno izražanje spolov ostaja pretežno v predpisanih slovničnih okvirih, onkraj njih uporabljamo tiste jezikovne oblike, ki so del emancipacijskega govora obravnavanih robnih skupin.

  • Damjana Kolar

    14. 10. 2016  |  Kultura

    REJVikend

    Izbor elektronskih dogodkov za petek in soboto.

  • IK, STA

    13. 10. 2016  |  Politika

    Vlada podpira podpis sporazuma CETA

    Vlada je danes sklenila, da Slovenija podpira podpis trgovinskega in investicijskega sporazuma med EU in Kanado (Ceta), a mora o tem odločiti še DZ, so iz vladnega urada za komuniciranje sporočili prek Twitterja. Podrobnosti sklepa vlade bodo znane po koncu seje. Prihodnji torek naj bi tako ministri EU za trgovino odločali o zeleni luč za podpis Cete in začasno uporabo sporazuma, po katerem bi Ceta v določenih delih začela veljati že po potrditvi Evropskega parlamenta in še pred zaključkom ratifikacijskih postopkov po članicah. 

  • 13. 10. 2016  |  Kultura

    Bob Dylan prejemnik Nobelove nagrade za literaturo

    Legendarni ameriški glasbenik Bob Dylan je prejemnik letošnje Nobelove nagrade za literaturo. Podelitev te prestižne nagrade so pojasnili z besedami, da je ustvaril novo poetično izraznost znotraj dolge tradicije ameriškega pesništva, med drugim pa so izpostavili njegov izjemen smisel za rimo, vsebinske ideje in luciden um. Dylan je prvi ameriški državljan, ki je prejel Nobelovo nagrado za literaturo po letu 1993, ko jo je prejela pisateljica Toni Morrison, sicer pa 259. ameriški prejemnik kakršnekoli Nobelove nagrade. 

  • Darja Kocbek

    13. 10. 2016  |  Svet

    Katastrofalni podatki o duševnem zdravju otrok v Angliji odražajo globalno krizo

    Ljudje po vsem svetu imajo težave s tesnobo, stresom, depresijo, strahovi, motnjami prehranjevanja, samopoškodbami in osamljenostjo. Zadnji katastrofalni podatki o duševnem zdravju otrok v Angliji odražajo globalno krizo, v Guardianu piše George Monbiot. Za to obstaja vrsto razlogov, a glavni je nedvomno, da ljudje kot ultradružabna bitja, katerih možgani so ustvarjeni za odzivanje na druge ljudi, niso več povezani med seboj.

  • IK, STA

    13. 10. 2016  |  Svet

    Na pogovorih o Ceti dosežen napredek, Slovenija še z zadržki

    Na včerajšnjem srečanju veleposlanikov držav članic EU v Bruslju je bil dosežen napredek glede skupne pojasnitvene izjave k sporazumu med EU in Kanado (Ceta), vendar pa imajo nekatere države, med njimi tudi Slovenija, še nekaj zadržkov. Če bodo te zadržke umaknile, bi lahko ministri za trgovino EU prihodnji torek prižgali zeleno luč podpisu sporazuma.

  • Damjana Kolar

    13. 10. 2016  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Izbor dogodkov od 13. do 15. oktobra.

  • Darja Kocbek

    12. 10. 2016  |  Svet

    Islandija je zaprla kriminalne bankirje in ohranila državo blaginje

    Vrhovno sodišče v Reykjaviku je v tem tednu poslalo v zapor devet bankirjev, ki so s tržnimi manipulacijami pripomogli k izbruhu finančne krize leta 2008, poroča Island Monitor. Islandija, ki ima samo 400 tisoč prebivalcev, se je reševanja finančne krize lotila po svoje. Namesto, da bi enako kot ZDA in države EU zavožene zasebne banke reševala z davkoplačevalskim denarjem, je bankirje obsodila in poslala v zapor kot kriminalce.

  • Urša Marn

    12. 10. 2016  |  Družba

    Zakaj o slovenskih arhitektih izpred druge svetovne vojne vemo tako malo?

    Kako to, da o arhitektih iz socializma vemo tako veliko, o arhitektih izpred druge svetovne vojne pa tako malo? Bogo Zupančič, zgodovinar arhitekture, odgovarja, da so bili mnogi odlični slovenski arhitekti, od Costaperarie, Šubica, Husa, Spinčiča do Vurnika in drugih, v obdobju socializma zamolčani zato, ker so delali za meščanske in kapitalistične naročnike: "Kot arhitekturnemu zgodovinarju se mi zdi škoda, da se slovenska arhitekturna zgodovina osredotoča samo na Plečnika in zadnje čase še na Ravnikarja, saj je imela Slovenija še veliko drugih odličnih arhitektov. Plečnikovi učenci so množično hodili študirat v Pariz, Vurnikovi učenci v Berlin, a ker so bili tam v času nacizma, se po vojni o tem ni smelo javno govoriti. Edvard Ravnikar, ki je na ljubljanski šoli za arhitekturo začel poučevati takoj po drugi svetovni vojni, se je s prvo generacijo študentov želel izkazati v pedagoškem smislu in uspelo mu je ustvariti res vrhunsko generacijo, v katero spada tudi Mušič. V šestdesetih je Ravnikar dobil v delo Trg revolucije, zaradi česar se je vse manj posvečal pedagoškim obveznostim. Prepustil jih je asistentom, ki pa mu žal niso bili dorasli. Od slavne ljubljanske šole za arhitekturo se tako ni ohranilo skoraj nič."

  • Boris Matić

    12. 10. 2016  |  Družba

    Zakaj pretirana skrb za varnost otrokom prej škodi kot koristi

    Varnost, posebej varnost otrok, nam je tako rekoč sveta. Argument varnosti prekaša vse druge, še zlasti, ko govorimo o otrocih. Z varnostjo v mislih oblikujemo javne prostore, ograje na stopniščih in seveda še posebej otroška igrišča – da le preprečimo čim več poškodb. Zato so si igrišča med seboj čedalje bolj podobna. Na njih se lahko pojavlja samo certificirana in atestirana oprema, ta pa je, seveda, draga. Velikost igral in podlage so skrbno predpisane. Povsod najdemo enak tobogan, enak vrtiljak, enako plezalo. Če poskušamo v javni prostor umestiti drugačno, nenavadno igralo, imamo opraviti z zakonodajo, ki tega ne dovoli. In če se otroci pritožujejo, da jim je na igrišču dolgčas, ali če starši ugotavljajo, da so se sami v otroštvu ukvarjali z veliko nevarnejšimi rečmi, skomignemo z rameni – časi so drugačni, tako pač je.

  • Damjana Kolar

    12. 10. 2016  |  Kultura

    Yasmina Reza z novo igro na odru MGL

    V Mestnem gledališču ljubljanskem bodo 16. oktobra ob 20.00 premierno uprizorili komedijo Bella Figura, sodobne francoske avtorice Yasmine Reza v režiji Mateje Kokol. Avtorica je zaslovela predvsem s svojimi satiričnimi igrami, kjer nastopajo predstavniki današnjega zgornjega srednjega razreda. Bella Figura je bila krstno uprizorjena lansko pomlad v Berlinu v režiji Thomasa Ostermeierja.

  • Peter Petrovčič

    12. 10. 2016  |  Družba

    Tožba pred evropskim sodiščem se obrestuje. Romi dobili vodo.

    Vlada je po desetletjih prigovarjanj na en mah rešila težave s pitno vodo v dveh romskih naseljih. Sočasno se je po letu in pol nedejavnosti sestala vladna komisija za zaščito romske skupnosti in napovedala skorajšnje sprejetje nacionalnega programa ukrepov za prihodnjo petletko ter prednostno obravnavo »bistvenih vprašanj, kot je zagotavljanje finančnih sredstev za urejanje komunalne infrastrukture na območjih, kjer večinsko živijo predstavniki romske skupnosti«. Kaj se dogaja? Je Slovenija nenadoma spremenila svoj negativni odnos do Romov?

  • Darja Kocbek

    11. 10. 2016  |  Svet

    Razdejanje je vse, kar ZDA lahko po 15 letih vojne pokažejo v Afganistanu

    Čeprav so ZDA za vojno v Afganistanu v zadnjih 15 letih porabile milijarde dolarjev, to ni ena od pomembnih tem predvolilnih razprav. Vojna v Afganistanu je pozabljena polsestra vojne v Iraku. V začetku leta 2003 so milijoni ljudi po svetu po razkritju, da so dokazi, da je imel režim Sadama Huseina »orožje za množično uničevanje«, , nedvomno ponarejeni, protestirali proti vojni v Iraku. Veliko manj aktivistov je protestiralo proti vojni v Afganistanu.

  • IK 

    11. 10. 2016  |  Svet

    Ko mediji pozabijo omeniti, da so terorista ujeli begunci

    Nekateri slovenski osrednji mediji so poročali o Sircu, ki ga je v Nemčiji iskala policija, saj so v njegovem stanovanju našli eksploziv. Nekatere naslovnice so bile ponovno polne teroristične grožnje, ki bi se lahko končala tragično, a do tega nato ni prišlo. Pozabili pa so posebej poudariti (nekateri so to celo v celoti zamolčati) resnični razlog zakaj. Ob senzacionalistični zgodbi so namreč zameglili dejstvo, da so ga na koncu ujeli in policiji predali prav trije begunci iz Sirije. Jaber al-Bakr, ki naj bi bil povezan z Islamsko državo, naj bi namreč v Nemčiji načrtoval bombni napad. Ko je policija v njegovem stanovanju v soboto našla eksplozivo, je že bil na begu iz kraja Chemnitz. Ko je prispel v Leipzig, je zaprosil tri svoje sodržavljane, ki jih je naključno srečal na železniški postaji, ali lahko prespi v njihovem stanovanju. Ker se jim je zdel sumljiv in jih skušal podkupiti, so ga nato v stanovanju zvezali in fotografirali ter obvestili policijo, poroča BBC, ki povzema lokalne nemške medije. 

  • IK, STA

    11. 10. 2016  |  Družba

    Slovenija poziva k popolni odpravi smrtne kazni

    Slovensko zunanje ministrstvo (MZZ) je ob svetovnem dnevu boja proti smrtni kazni pozvalo k njeni odpravi. "Slovenija je odločna nasprotnica smrtne kazni v vseh okoliščinah in si prizadeva za odpravo smrtne kazni povsod po svetu," so zapisali v sporočilu za javnost. "Globalna odprava smrtne kazni je pomembna tako z vidika varovanja človekovega dostojanstva kot zaradi nepovratne škode, ki jo povzroča, še posebej v luči dejstva, da nobeno sodstvo ni brez napak. Obenem podatki kažejo, da smrtna kazen ne zmanjšuje stopnje kriminala. Zato ob tej priložnosti pozivamo vse države, ki še ohranjajo smrtno kazen, da jo čim prej odpravijo oziroma uvedejo moratorij na njeno izvrševanje," pravijo na MZZ.

  • N'toko

    11. 10. 2016  |  Družba

    V kraljestvu zasebne lastnine

    Vozniki smo na cestah med seboj sklenili tiho zavezništvo proti oblastem. Čeprav na prvi vtis med vsakodnevnim manevriranjem po mestu delujemo kot smrtni sovražniki, med nami v resnici vlada uporniška solidarnost, kakršno zunaj prometa težko najdeš. Vsi poznamo tisti občutek tovarištva, ko ti nasproti vozeči avto poblenda in te opozori na policijo za vogalom. Voznika, popolna neznanca, ki si ne delita drugega kot skupni asfalt pod gumami, si izmenjata zadovoljni pomežik malih ljudi, ki sta s skupnimi močmi ukanila močnejšega predatorja. V isti predal prometnega tovarištva lahko uvrstimo starodavni medijski ritual, v katerem vozniki kličejo na radijske postaje in opozarjajo širšo Slovenijo na prežeče radarje. In mar niso prav radarji v Mariboru zanetili ljudske vstaje? Vozniki ne jebemo sistema in pika. Ko vidimo enega izmed nas, ki mu policija vsem na očeh piše kazen, nas prej kot privoščljivost popade jeza nad represivnimi organi države: »Glej jih, spet kasirajo!«

  • Damjana Kolar

    11. 10. 2016  |  Kultura

    Potujoča razstava o vsakdanjem življenju v socialistični Jugoslaviji

    Po Beogradu in Sarajevu bo potujoča razstava Muzeja zgodovine Jugoslavije (MIJ) iz Beograda z naslovom Nikoli jim ni bilo bolje? Modernizacija vsakdanjega življenja v socialistični Jugoslaviji gostovala tudi v Ljubljani in sicer v Muzeju novejše zgodovine Slovenije, kjer bo na ogled od 12. oktobra 2016 do 30. junija 2017. Razstava, ki jo je pripravila kustosinja Ana Panić s sodelavci, pripoveduje o vsakdanjem življenju v socialistični Jugoslaviji od leta 1945 do 1991.