• STA

    13. 5. 2024  |  Svet

    Erdogan / »Imenovati Hamas za teroristično organizacijo bi bilo kruto«

    Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je dejal, da se v Turčiji zdravi več kot tisoč pripadnikov palestinskega gibanja Hamas, ob tem pa ponovil, da Hamas ni teroristična organizacija. Z grškim premierjem Kiriakosom Micotakisem sta se sicer strinjala glede prekinitve ognja v Gazi, vendar pa se v mnogih vprašanjih še naprej razhajata.

  • STA

    13. 5. 2024  |  Svet

    Netanjahu / »Ali mi, Izrael, ali oni, Hamasove pošasti, za to gre v tej vojni«

    Izraelska vojska danes nadaljuje napade na mesto Rafa na jugu območja Gaze in v Džabaliji na severu palestinske enklave. Obe mesti množično zapuščajo ljudje. Izraelski premier Benjamin Netanjahu pa je vojno v Gazi danes označil za vojno za obstanek Izraela, poročajo tuje tiskovne agencije.

  • STA

    13. 5. 2024  |  Svet

    Slovenski sodnik izvoljen za predsednika Evropskega sodišča za človekove pravice

    Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) v Strasbourgu je na današnji plenarni seji za svojega predsednika izvolilo slovenskega sodnika Marka Bošnjaka. Prvi Slovenec na tem položaju je izvolitev za STA označil kot velik izraz zaupanja svojih kolegov, pa tudi za priznanje Slovencem kot narodu in Sloveniji kot državi.

  • STA

    13. 5. 2024  |  Svet

    Več tisoč Gruzijcev znova na ulicah

    Več tisoč Gruzijcev je v nedeljo zvečer v Tbilisiju znova protestiralo proti uvedbi zakona o tujem vplivu, o katerem bo parlament predvidoma glasoval v torek. Oblasti so pridržale najmanj 20 ljudi, ki so po navedbah notranjega ministrstva poskušali ovirati delo parlamenta, poročajo tuje tiskovne agencije.

  • STA

    13. 5. 2024  |  Svet

    Putin predlagal zamenjavo obrambnega ministra

    Ruski predsednik Vladimir Putin je dosedanjega obrambnega ministra Sergeja Šojguja imenoval za vodjo ruskega sveta za nacionalno varnost, so po poročanju tujih tiskovnih agencij pozno zvečer sporočili iz Kremlja. Šojgu bo kot sekretar ruskega varnostnega sveta zamenjal Nikolaja Patruševa.

  • STA

    13. 5. 2024  |  Svet

    Katalonija / Separatisti izgubili večino

    Delni izidi regionalnih volitev v Kataloniji kažejo, da bodo separatisti v regionalnem parlamentu izgubili večino. Največ poslanskih sedežev je po prvih projekcijah osvojila Katalonska socialistična stranka (PSC). Separatistične stranke bi za večino potrebovale 68 mandatov, po do sedaj znanih izidih pa so jih osvojile 60.

  • STA

    12. 5. 2024  |  Svet

    Egipt se bo pridružil tožbi proti Izraelu za genocid

    Egipt se bo formalno pridružil tožbi proti Izraelu, ki jo je zaradi obtožb o genocidu v Gazi na Meddržavnem sodišču (ICJ) vložila Južna Afrika, je sporočilo egiptovsko zunanje ministrstvo. Kot poroča palestinska tiskovna agencija Wafa, so se za to odločili zaradi krepitve izraelskih napadov na palestinske civiliste v Gazi.

  • STA

    12. 5. 2024  |  Svet

    Srbski politiki zanikali genocid v Srebrenici

    Srbski politiki iz Bosne in Hercegovine, Srbije in Črne gore so danes v Donji Gradini v BiH priredili slovesnost v spomin na žrtve koncentracijskega taborišča Jasenovac, v katerem je ustaški režim med drugo svetovno vojno pobil na deset tisoče ljudi. Ob tem pa so zanikali genocid v Srebrenici, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

  • STA

    10. 5. 2024  |  Svet

    Iz Rafe zbežalo že okoli 110.000 ljudi

    Iz Rafe na jugu Gaze je od ponedeljka, odkar je Izrael okrepil vojaške operacije v tem mestu, zbežalo že okoli 110.000 ljudi, je danes ocenila agencija ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA). V Rafi naj bi po podatkih ZN živelo 1,4 milijona notranje razseljenih oseb.

  • Uredništvo

    10. 5. 2024  |  Svet

    »Gaze se ne jemlje več kot prioriteto«

    "Zame je od začetka vojne jasno, da se status quo ne more nadaljevati. Ne more se nadaljevati status quo sistema apartheida, ki je fragmentiral in ločil Palestince. Prav tako se ne more nadaljevati status quo razmislekov svetovnih voditeljev, da bodo pravice Palestincev uresničene, ko bo prišlo do rešitve dveh držav, kot da bi ta lahko padla z neba in se sama uresničila. Medtem je sicer vsem postalo jasno, da je rešitev dveh držav postala nemogoča zaradi nadaljevanja ekspanzije Izraela njegovim neodpovedanim ozemeljskim ambicijam na Zahodnem bregu, v vzhodnem Jeruzalemu, zdaj pa tudi v Gazi, kjer želi vzpostaviti tamponsko območje. Judovski naseljenci že govorijo, da bodo ponovno naselili severno Gazo. Cinično je, da se še vedno pretvarjamo, da so izraelska zagotovila resnična. Izrael laže mednarodni skupnosti že desetletja. Govoril je, kaj dejansko počne. Konsolidiral je status quo, dokler ta ni eksplodiral. S tem nočem pojasnjevati nasilja nad Izraelci, do katerega je prišlo 7. oktobra. Želim si, da se to ne bi nikoli zgodilo. Kaj lahko pričakujemo od prihodnosti, je odvisno od hrabrosti mednarodne skupnosti."

  • Marcel Štefančič jr.

    10. 5. 2024  |  Mladina 19  |  Svet  Za naročnike

    Pošast hodi po Ameriki / Zakaj imajo študentje vedno prav

    Ko je ameriški predsednik Joe Biden študente in študentke, ki na univerzah množično in odločno protestirajo proti izraelskemu pobijanju in zatiranju Palestincev, razglasil za »antisemite« (»ki ne razumejo, kaj se dogaja s Palestinci«), ko jih je izraelski premier Benjamin Netanjahu razglasil za »antisemitsko drhal« in »teroriste«, ki terjajo »izničenje Izraela« (in jih primerjal z nacisti, češ da to, kar se dogaja na ameriških univerzah, »spominja na to, kar se je v tridesetih letih dogajalo na nemških univerzah«), ko je Donald Trump njihov protest razglasil za »hujšega« od rasistično-neonacistično-antisemitskega shoda v Charlottesvillu (ki ga je sam med vrsticami podprl, češ da so tudi med neonacisti, rasisti in antisemiti »dobri ljudje«!), ko so kongresniki in osrednji mediji pozivali k represiji ter protestnice in protestnike razglašali za »elitiste«, »tuje agitatorje«, »komuniste«, »marionete Hamasa in Hezbolaha« in »uničevalce Amerike« (Kdor podpira Palestince, podpira Hamas!), ko so predsednice, rektorji in dekani teh univerz in fakultet na pomoč poklicali policijo (da bi vzpostavila »red«), ko je policija na kampusih brutalno obračunavala s protestniki in protestnicami (in jih vlekla stran), ko so kampuse preplavljali specialci in robocopi, ko so kampusi nenadoma izgledali tako, kot da so doživeli vojaški udar, ko so se univerze in fakultete prelevile v vojna območja in ko so študentke in študente pozivali, naj ostanejo doma in študirajo ter se vzdržijo protestov, so v Gazi v dveh bolnišnicah – v mestih Han Junis in Gaza – odkrili dve množični grobišči, v kateri so Izraelci zmetali na stotine palestinskih trupel. Zdravnikov, medicinskih sester, pacientov in pacientk, otrok. Golih. Z zvezanimi rokami. Nekatere so žive pokopali.

  • Britta Sandberg

    10. 5. 2024  |  Mladina 19  |  Svet  Za naročnike

    Bardellomanija

    Jordan Bardella slovi po selfijih, ki jih večinoma posname kar sam, da gre hitreje. Pokrči kolena, da ima glavo v višini drugih na fotografiji, raztegne ustnice v nasmeh in klikne. Na vseh fotografijah je videti enak, ljudem pa kljub temu ugaja. Francoski novinarji so pojav krstili za bardellomanijo. Dekleta se poleg njega razburjeno hihitajo, odrasle ženske si popravljajo dekolte in sončna očala, moški se izprsijo, da ob impozantnem Bardelli ne bi delovali preslabotno.

  • STA

    9. 5. 2024  |  Svet

    Putin / »Ruske jedrske sile so vedno v pripravljenosti«

    Ruski predsednik Vladimir Putin je ob 79. obletnici zmage nad nacistično Nemčijo danes dejal, da so ruske jedrske sile vedno v pripravljenosti in da Rusija ne bo dovolila nobenih groženj Zahoda. Nagovoril je zbrane na Rdečem trgu v Moskvi, kjer je potekala tradicionalna vojaška parada ob udeležbi več tisoč vojakov in prikazu vojaške opreme.

  • STA

    9. 5. 2024  |  Svet

    Zelenski / »Če to ni nacizem, kaj je?«

    Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ob današnji obletnici konca 2. svetovne vojne v Evropi primerjal obrambo njegove države pred rusko agresijo z ukrajinskimi prizadevanji za poraz nacistične Nemčije, pri čemer je opozoril, da bi se lahko zgodovina ponovila v prid Ukrajine. Ta je bila znova tarča ruskega obstreljevanja s smrtnimi žrtvami.

  • STA

    9. 5. 2024  |  Svet

    Biden / »Izraelu sem dal jasno vedeti, da če gredo v Rafo, jim ne bom dobavljal orožja«

    Ameriški predsednik Joe Biden je v sredo v intervjuju za televizijo CNN dejal, da bodo ZDA Izraelu v primeru obsežne vojaške kopenske ofenzive na Rafo prenehale pošiljati bombe in drugo orožje. Izrael je ta napoved ZDA zelo razočarala, se je odzval izraelski veleposlanik pri Združenih narodih Gilad Erdan, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • Uredništvo

    9. 5. 2024  |  Svet

    »Novi stari voditelj v Kremlju je realnost, s katero se je Zahod že sprijaznil«

    "Novi stari voditelj v Kremlju je realnost, s katero se je Zahod že sprijaznil. Da je pri inavguraciji Putina manjkala večina veleposlanikov iz EU in ZDA, je znak neodobravanja ruskega predsednika in morda še zadnja gesta diplomatskega zmrdovanja nad režimsko orkestriranimi volitvami, ki ljudem s slamnatimi protikandidati niso puščali nikakršne prave izbire. In vsaj na kratek rok te izbire ni na vidiku na notranjepolitičnem ruskem parketu. Opozicija je zbežala iz države ali pa je v zaporu. Interesni vplivi v Rusiji so že leta razdeljeni med oligarhe in različne varnostne aparate, ki tako ali drugače hranijo Putinov režim z delnim vračanjem prisluženih rubljev v divji privatizaciji bogatenja peščice in z lojalnostjo – dobrino, ki je za Putina v zadnjih dveh letih postala še pomembnejša. To je dosegel tudi s popolno kriminalizacijo dvomov o vojni v Ukrajini ter z zadušitvijo še zadnjih ostankov delujoče civilne družbe."

  • STA

    8. 5. 2024  |  Svet

    Sprememba podatka o spolu brez operacije

    Češko ustavno sodišče je v torek odločilo, da bo v prihodnje v državi zakonska sprememba spola mogoča brez medicinskih posegov za spremembo spola, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Po mnenju sodišča so namreč sedanje zakonske zahteve na tem področju v nasprotju s temeljno pravico do telesne integritete in kršijo človekovo dostojanstvo.

  • STA

    8. 5. 2024  |  Svet

    »Vsi, ki napadajo politike, napadajo našo demokracijo«

    V berlinski knjižnici so v torek napadli nekdanjo županjo in socialdemokratko Franzisko Giffey. Napadalec jo je udaril s torbo po glavi, jo lažje poškodoval in zbežal. Tudi v Dresdnu se je zgodil nov napad. Po navedbah policije je bila žrtev članica Zelenih. Med lepljenjem plakata sta skrajna desničarja nanjo pljuvala in ji grozila.

  • STA

    8. 5. 2024  |  Svet

    »Kitajci ne bomo nikoli dovolili, da se takšna tragična zgodovina ponovi«

    Kitajski predsednik Xi Jinping je v torek zvečer svojo evropsko turnejo nadaljeval v Srbiji, kjer ga danes čaka srečanje s kolegom Aleksandrom Vučićem. Ta je Xiju dobrodošlico izrekel že na beograjskem letališču, njegov obisk pa označil za veliko čast. Javna televizija RTS je ob tej priložnosti prekinila prenos tekmovanja za pesem Evrovizije.

  • STA

    8. 5. 2024  |  Svet

    Enajsti zaporedni mesec z rekordno visokimi temperaturami

    Letošnji april je bil enajsti mesec zapored, ko so podnebni znanstveniki zabeležili rekordno visoke temperature, ter prvi april v zgodovini z globalno povprečno temperaturo nad 15 stopinjami Celzija, so pokazali podatki službe EU za spremljanje podnebnih sprememb Copernicus (C3S).

  • STA

    8. 5. 2024  |  Svet

    Se bo sojenje Trumpu začelo šele po predsedniških volitvah?

    Ameriška zvezna sodnica Aileen Cannon je v torek začetek sodnega procesa proti bivšemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu preložila za nedoločen čas, poročajo ameriški mediji. Sodnica, ki jo je na položaj imenoval Trump, je kot razlog preložitve navedla nerešena pravna vprašanja.

  • STA

    8. 5. 2024  |  Svet

    »Moramo najti način, da Rusiji preprečimo zmago v vojni proti Ukrajini«

    Ameriški predsednik Joe Biden je v torek v Beli hiši sprejel romunskega kolega Klausa Iohannisa, s katerim sta ponovno izrazila trdno podporo obeh držav Ukrajini, je sporočila Bela hiša. Sicer pa sta se na srečanju spomnila pridružitve Romuniji zvezi Nato pred dvema desetletjema.

  • STA

    8. 5. 2024  |  Svet

    ZDA ustavile pošiljko bomb Izraelu

    ZDA so prejšnji teden začasno ustavile dobavo pošiljke bomb Izraelu zaradi skrbi, da bo izraelska vlada nadaljevala svoje načrte za ofenzivo na Rafo na jugu Gaze, je v torek dejal predstavnik ameriške vlade. To je prvič od začetka vojne v Gazi, da so ZDA ustavile dobavo orožja svojemu ključnemu zavezniku, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • STA

    8. 5. 2024  |  Svet

    »Kri je na tvojih rokah, Biden«

    Ameriški raper Macklemore je izdal pesem o propalestinskih protestih in za mir v Gazi. Ob tem je napovedal, da bo ves izkupiček od pesmi podaril agenciji Združenih narodov za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA), poroča nemška tiskovna agencija dpa.

  • STA

    8. 5. 2024  |  Svet

    Rusija prepovedala delovanje nevladne organizacije

    Rusija je v torek ameriško nevladno organizacijo za spodbujanje demokracije Freedom House razglasila za nezaželeno, s čimer je prepovedala njeno delovanje v državi, poroča francoska tiskovna agencija AFP

  • STA

    8. 5. 2024  |  Svet

    Tudi Izrael privolil v nadaljevanje pogajanj o Gazi

    Obe strani, tudi Izrael, sta privolili v nadaljevanje pogajanj o premirju Gazi, poročajo tuje tiskovne agencije, ki se sklicujejo na visoke predstavnike. Pred tem so egiptovski viri sporočili, da že potekajo pogovori egiptovskih, katarskih in ameriških pogajalcev z delegacijo palestinskega gibanja Hamas.

  • STA

    7. 5. 2024  |  Svet

    Biden Judom / »Dokler bom jaz predsednik, ne boste nikoli sami«

    Antisemitizem močno narašča v ZDA in po svetu, je danes v kongresu na slovesnosti v spomin na holokavst dejal ameriški predsednik Joe Biden. Ameriške univerze sicer pretresajo protesti proti vojni v Gazi, ki jih predvsem republikanski politiki vse bolj enačijo z antisemitizmom.

  • STA

    7. 5. 2024  |  Svet

    Tajani / »Italija razmišlja o podaljšanju nadzora na meji s Slovenijo«

    Italija razmišlja o podaljšanju nadzora na meji s Slovenijo, je danes v Gorici dejal italijanski zunanji minister Antonio Tajani. "Razmišljamo, da bi zaprosili za podaljšanje nadzora na meji zaradi napetega vzdušja, ki vlada na Bližnjem vzhodu, in seveda ne zaradi odnosov s Slovenijo in Hrvaško, ki so odlični," je dejal, poroča Primorski dnevnik.

  • STA

    7. 5. 2024  |  Svet

    Putin prisegel za peti mandat 

    Ruski predsednik Vladimir Putin je danes prisegel za peti mandat predsednika Rusije, s katerim bo na oblasti ostal vsaj do leta 2030, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Na slovesnost v Kremlju so bili povabljeni diplomatski predstavniki vseh tujih držav, večina članic EU, vključno s Slovenijo, pa se inavguracije ni udeležila.

  • STA

    7. 5. 2024  |  Svet

    Policija nasilno prekinila propalestinski protest

    Nizozemska policija je davi z množičnimi aretacijami prekinila propalestinski protest na univerzi v Amsterdamu. Policisti so pridržali 125 ljudi, proti protestnikom pa so uporabili tudi silo in odstranili barikade, ki so jih ti postavili po zgledu podobnih protestnih akcij proti vojni v Gazi na univerzah v ZDA in drugod v Evropi.