Jure Trampuš

 |  Mladina 13  |  Politika

Muke po Karlu in Ljudmili

Nekoč za upokojence, danes proti njim, nekoč za družino, danes proti

Ljudmila Novak in Karl Erjavec

Ljudmila Novak in Karl Erjavec
© Borut Krajnc

Karla Erjavca, predsednika Desusa, domnevno najbolj leve in socialne stranke v Sloveniji, naj bi rušili „strici iz ozadja“. Torej stari komunisti, klika Milana Kučana in njegovih, ki so poskušali ustoličiti Zorana Jankovića. Tako je prepričan minister za notranje zadeve in plodovit bloger Vinko Gorenak, pa tudi Karl Erjavec. Teorija zarote pač selektivno izbira dejstva, ki pritrjujejo njenim interpretacijam. Druga dejstva niso pomembna.

In zakaj so nekateri člani Desusa nezadovoljni s svojim predsednikom? Zaradi sprenevedanja. Vlada, v kateri sedi stranka, ki zagovarja upokojence, je pripravila predlog uravnoteženja javnih financ, ki znižuje letni dodatek za upokojence. Predlog je postal javen že prejšnji teden, Erjavec pa ga ni resneje komentiral, kaj šele da bi mu nasprotoval. Nasprotno, stranka Desus naj bi pristajala na predloge varčevanja. Nekoč je bilo drugače. Ko je Desus pred dvema mesecema vstopil v Janševo koalicijo, je Erjavec dejal, da je bila ta odločitev sprejeta v „korist upokojencev“. Zaradi pokojninske reforme je isti Erjavec maja lani s stranko izstopil iz Pahorjeve vlade, leta 2008 pa je vstop vanjo pogojeval z izboljšanjem položaja upokojencev z najnižjimi pokojninami. Tokrat Erjavec raje hodi po diplomatskih poteh.

Ni pa edini, ki je pred časom vpil drugače, kot pa dela danes. Tudi v Novi Sloveniji, stranki za prave družine, so v svojem programu zapisali, da ne bodo „podprli reform, ki bi imele za cilj zmanjšati obseg pravic na področju družinske politike“. Zapisali so še, da se bodo zavzemali za povišanje otroških dodatkov, za finančno podporo pri varstvu predšolskih otrok, tudi tistih, ki niso v vrtcu. Predlogi Janševe vlade gredo v drugo smer - zmanjšuje se krog upravičencev za otroški dodatek, zmanjšuje se višina nadomestila za nego otroka, ukinja se brezplačni vrtec za drugega otroka, povečuje se število otrok v oddelkih ... In kaj na vse to pravi Ljudmila Novak? Nič. Namesto protestov in groženj prva novica na spletni strani Nove Slovenije govori o tem, da predsednica „spodbuja gospodarsko sodelovanje z rojaki po svetu“. V Novi Sloveniji sicer pravijo, da se zavedajo pomena krize in da so predlagani ukrepi zgolj izhodišče za pogajanja, a kakšnih resnih, natančnih izjav o škodljivosti predlaganih ukrepov stranka (še) ni objavila.

Ne gre torej za strice iz ozadja, ki naj bi želeli škodovati Janševi vladi. Gre za politiko sprenevedanja. Erjavec, Novakova in še kdo drug so pred volitvami volivce prepričevali z gesli o socialni in pravični družbi. Ko so prišli na oblast, so ta gesla izginila. Zamenjala jih je politika, ki želi bremena krize razporediti nepravično. Politika, ki želi v imenu varčevanja obremeniti družine in upokojence, a Erjavca in Novakove to pač ne moti.

Koalicijske zaveze so pomembnejše od zavez volivcem.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.