|  Ekonomija

Moody's znižal oceno 16 španskih bank

Bonitetna hiša Moody's je sinoči znižala bonitetno oceno 16 španskih bank, med njimi obeh največjih, Santander in BBVA. Moody's je ocene znižal za eno do tri stopnje in zadal nov udarec močno načetemu španskemu bančnemu sistemu. Razlog za znižanje je deloma položaj posameznih bank, deloma pa nezmožnost fiskalno oslabljene države, da bankam pomaga.

Za največ, torej za tri stopnje, je Moody's znižal bonitetno oceno devetih bank, med njimi pa sta tudi Santander, sicer ena največjih bank v evrskem območju, in BBVA. V to skupino sodi tudi tretja največja španska banka CaixaBank.

Cene vseh teh bančnih velikanov so tako trenutno pri A3, prav tako pa je na tej ravni sedaj še ena velika španska banka Banesto. Obeti za obe največji banki so negativni, CaixaBank pa je v postopku vnovične revizije ocene navzdol. Med bankami, ki jim je Moody's znižal oceno, je tudi Santanderjeva britanska podružnica Santander UK.

Trem bankam je bonitetna hiša oceno znižala za dve stopnji, petim pa za eno. Med bankami gre večinoma za regionalne španske banke, ki jih je zlom nepremičninskega sektorja in kopičenje slabih naložb ter posojil najbolj prizadelo.

Obeti za deset od 17 bank z znižano oceno (poleg 16 španskih bank še omenjena Santander UK) so negativni, za sedem pa se že zelo kmalu obeta novo znižanje. Ocene bank so sedaj med A3 in Ba3, kar je pod povprečno ravnjo zahodnoevropskih bank.

V Moody's pojasnjujejo, da so jih pri odločitvi vodili štirje glavni pomisleki. Prvi je občutno poslabšano poslovno okolje zaradi vnovične recesije v četrtem največjem gospodarstvu območja evra, še vedno trajajoče nepremičninske krize in stopnje brezposelnosti v višini skoraj 25 odstotkov.

Drugi pomislek je fiskalna šibkost in znižana bonitetna ocena Španije, ki otežuje nastop bank na finančnem trgu in bistveno omejuje sposobnost države, da priskoči na pomoč bankam v primeru resnih težav.

Tretje vodilo je nadaljnje hitro poslabševanje kakovosti posojilnega portfelja, še posebej tistega, povezanega z nepremičninskim sektorjem. Moody's pričakuje, da se bodo začele postopno poslabševati tudi druge kategorije posojil.

Vse to bankam močno otežuje refinanciranje, to težavo pa dodatno zaostruje vnovična zaostritev dolžniških težav območja evra in krepitev pritiska finančnih trgov na Španijo, še pravijo v Moody's.

Moody's sicer priznava, da bodo banke v okviru bančne reforme okrepile svojo kapitalsko trdnost in povečale rezervacije za slabe naložbe, da imajo na voljo obsežno likvidnostno pomoč Evropske centralne banke in da jim država kljub omejenim virom vseeno pomaga, kot je to primer pri banki Bankia. A v agenciji vseeno menijo, da negativni trendi odtehtajo te pozitivne značilnosti.

V odzivu na odločitev Moody's se je vrednost delnic na madridski borzi najprej močno znižala, a se je vmes očitno že zgodil odboj in madridska borza je trenutno približno na izhodiščni ravni. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.