|  Ekonomija

Pregled NLB končan

NLB

NLB
© Borut Krajnc

Vlada se bo po navedbah državnega sekretarja na ministrstvu za finance Dejana Krušca danes seznanila z informacijami o skrbnem pregledu NLB. "Ni pa še končnega poročila," je danes povedal na seji komisije DZ za nadzor javnih financ. Razmere v slovenskem bančnem sistemu naj bi po današnji seji vlade predstavil finančni minister Janez Šušteršič.

To, da bo skrbni pregled NLB končan v teh dneh, je že minuli četrtek napovedal Šušteršič. Vendar se morajo, kot je pojasnil, najprej z njim seznaniti glavni akterji v NLB, šele nato bodo z njegovimi izsledki seznanili javnost. To naj bi se zgodilo v nekaj tednih, je takrat dodal.

Skrbni pregled je bil po ministrovih besedah "najbolj skrben skrbni pregled", v okviru katerega so pregledali "vsako mapo" v NLB. Prinesel naj bi številke, koliko slabih kreditov dejansko ima banka, kako so ti zavarovani oz. izterljivi, bil pa naj bi podlaga tudi za ugotavljanje odgovornosti za stanje v banki.

Tudi premier Janez Janša je v sredo v Lenartu dejal, da je vlada v teh dneh dobila prve resne podatke o razmerah v NLB, o drugih bankah pa podatkov še nima. Razmere v NLB lahko Slovenija po njegovi oceni obvlada sama, vendar bo morala sprejeti določene ukrepe, ki jih bo v DZ poslala še ta mesec. (STA, tp)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.