|  Ekonomija

Prvi delavci Primorja že prijavljeni na zavodu za zaposlovanje

Primorje

Primorje
© Borut Krajnc

Prvi delavci Primorja, ki so v ponedeljek dvignili delovne knjižice, so se že prijavili na ajdovskem uradu zavoda za zaposlovanje. Na današnji novinarski konferenci zavoda bodo predstavili možnosti, da nekdanji delavci Primorja dobijo delo in kako bo stečaj ajdovskega gradbinca vplival na socialni položaj v zgornji Vipavski dolini.

Brezposelnost bo na območju občine Ajdovščina in Vipava močno narasla. Po prvih ocenah naj bi bil brez dela že vsak četrti delavno sposoben prebivalec zgornje Vipavske doline. Zato so na ajdovskem zavodu za zaposlovanje že napovedali, da bodo iskali vse možnosti, da bi brezposelnim kar najhitreje našli delo.

Prva nadomestila zaradi brezposelnosti bodo prejeli šele prihodnji mesec, izplačila jamstvenega sklada pa lahko pričakujejo šele v jesenskih dneh. Pri iskanju dela bodo zavodu pomagali tudi tamkajšnji obrtniki in podjetniki, ki so v časopisu Območne obrtno-podjetniške zbornice Ajdovščina že objavili nekaj potreb po delavcih. Precej pa bi jih lahko zaposlili tudi v novih podjetjih, ki jih nekateri načrtujejo na pogorišču starega gradbenega velikana.

Nekateri zaposleni pa še vedno delajo naprej, saj morajo po naročilu stečajnega upravitelja dokončati nekatere začete projekte. Nekatere med njimi bi morali dokončati tudi za ajdovsko občino, med njimi je nova šolska stavba, za katero so pripravljalna dela že zaključili. O nadaljnji usodi gradnje šolske stavbe bodo spregovorili na današnji seji občinskega sveta Ajdovščina, na katerem bodo svetniki na pobudo svetniške skupine SD med drugim odločali tudi o odvzemu naziva častni občan občine Ajdovščina Dušanu Črnigoju. (STA, tp)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.