|  Ekonomija

Dars objavil razpis za novo upravo

Dars

Dars
© Borut Krajnc

Družba za avtoceste v RS (Dars) je objavila razpis za za predsednika in dva člana uprave družbe. Vsi zainteresirani lahko prijave oddajo v 15 dneh oziroma do 28. julija. Medtem ko je bila dosedanja uprava Darsa tričlanska, bo nova uprava štiričlanska. Mandat nove uprave bo petletni.

Med pogoji za zasedbo mesta predsednika in članov uprave Darsa sta med drugim najmanj univerzitetna izobrazba ustrezne smeri in najmanj pet let delovnih izkušenj na vodilnih mestih ali v organih upravljanja.

Kandidati morajo podati tudi izjavo, da niso bili pravnomočno obsojeni zaradi kaznivega dejanja zoper gospodarstvo, delovno razmerje in socialno varnost, pravni promet, premoženje, okolje, prostor in naravne vire. Ta omejitev velja za obdobje petih let po pravnomočnosti sodbe, a ne poteče prej kot dve leti po prestani zaporni kazni.

Kandidati morajo poleg tega izjaviti, da niso bili člani uprave podjetja, nad katerim je bil začet stečajni postopek, ni smel biti pravnomočno obsojen na plačilo odškodnine upnikom po veljavnih predpisih o finančnem poslovanju podjetij, zadnja omejitev pa velja za obdobje dveh let po pravnomočnosti sodbe.

Poleg predsednika in dveh članov bo v upravi še delavski direktor, ki ga v upravo imenuje svet delavcev. Zaposlene zdaj v upravi zastopa Alojz Ratajc.

Objava razpisa za novo upravo Darsa sledi razrešitvi Mateje Duhovnik s čela družbe in Gordane Bošković z mesta članice uprave konec junija. Nadzorniki Darsa so se za razrešitev odločili zaradi hujših kršitev obveznosti, ki izhajajo iz zakona in pravnih aktov družbe.

Dars od konca junija začasno vodi Matjaž Knez, član uprave pa je Tine Svoljšak. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.