|  Ekonomija

Kitajska z dodatnimi ukrepi oživlja gospodarstvo

IMF: Kitajska bo letos zabeležila osemodstotno rast BDP

Kitajska gospodarska rast se bo v drugi polovici letošnjega leta znova okrepila in bo na letni ravni dosegla osem odstotkov. Ukrepi kitajskih oblasti za oživitev gospodarstva namreč že prijemljejo. Leta 2013 se bo obseg kitajskega bruto domačega proizvoda (BDP) povečal za 8,5 odstotka, je ocenil mednarodni denarni sklad (IMF).

Četudi bo Kitajska na koncu res zabeležila osemodstotno rast BDP, kot so v letnem poročilu o položaju kitajskega gospodarstva napovedali v skladu, pa bo to v letni primerjavi pomenilo občutno upočasnitev. Drugo največje gospodarstvo na svetu je namreč lansko leto sklenilo z 9,2-odstotno, leto 2010 pa z 10,4-odstotno rastjo, poročajo tuje tiskovne agencije. Kot je sklad še zapisal v letnem poročilu, je Peking v preteklosti sprejel politike, s katerimi je želel preprečiti pregrevanje kitajskega gospodarstva oz. zagotoviti bolj vzdržno rast. Zaradi vse globlje dolžniške krize območja evra pa se je rast nato upočasnila bolj, kot je bilo pričakovano.

Ob tem so v IMF ocenili, da Peking zadnje čase sprejema pomembne ukrepe za spodbujanje gospodarske aktivnosti. Med drugim je prišlo do znižanja ključne obrestne mere in znižanja zahtevanih rezerv bank, kar naj bi omogočilo obsežnejše potrjevanje kreditov. V skladu sicer menijo, da ima Kitajska še precej prostora za dodatne ukrepe za oživitev gospodarstva. Te kitajske oblasti napovedujejo že nekaj časa. Kitajski premier Wen Jiabao je pred dnevi zatrdil, da je stabilizacija rasti BDP njihova glavna prednostna naloga. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.