Gensko spremenjena koruza na policah Walmarta

Monsantova gensko spremenjena koruza sedaj naprodaj v Walmartu

Monsanto je multinacionalna in gigantska korporacija, ki se ukvarja s proizvodi na vseh ravneh agrikulturne industrije, od gnojil in herbicidov do hrane. Najbolj znani in tudi kontroverzni pa so pri Monsantu s svojo usmeritvijo in neomajno agendo, s katero prikazujejo dobro in svetlo prihodnost, ki naj bi jo prinesla tehnologija GSO (gensko spremenjenih organizmov).

Do sedaj so bile njihove GS rastline na voljo le v predelani hrani, se pravi le v majhnih količinah, lansko leto pa so napovedali, da bodo na trg poslali prvi potrošniško usmerjen GS produkt - sladko koruzo. Po zavrnitvi prodaje s strani verig supermarketov, kot so General Mills, Whole Foods in Trader Joe’s, bodo po pisanju Chicago Tribuna  GS koruzo prodajali v Walmartu. Pri verjetno najbolj znani trgovski verigi z nizkimi cenami v ZDA so izjavili, da »potem, ko so podrobno proučili obe strani debate in po sodelovanju s številnimi spoštovanimi strokovnjaki na področju prehranske varnosti, niso našli nobenih znanstveno podprtih varnostnih razlogov, da bi proizvod prepovedali.«

V ZDA so trenutno po navedbah Co.Exist  GS sestavine, kot so koruza, soja in oljna repica, prisotne v približno 80 odstotkih pakirane hrane. Debata o možnih posledicah GSO za zdravje se še vedno nadaljuje, skupaj z raziskavami o učinkih, ki so še vedno neznanka. Sestavino Monsantovega herbicida Roundup, ki se uporablja na njihovi koruzi (BT toksin) so zasledili v krvi nosečnic, tako pri materi kot pri plodu. Trenutno sicer še nihče ne zna pojasniti, kaj naj bi to pomenilo, a po mnenju analitika znanstvene politike pri Centru za varnost hrane, Billa Freeseja, je »pri GS pridelkih, ki jih zelo malo obdelajo (kot na primeru sladke koruze), zaskrbljujoče dejstvo, da smo čemurkoli, kar je tam notri, izpostavljeni bolj kot pri obdelanih koruznih proizvodih«.

Zakonodaja v ZDA v nasprotju z zakoni v EU ne zapoveduje označevanja prisotnosti teh organizmov, zato o gensko spremenjenih živilih večina prebivalstva sploh ničesar ne ve. To se bo morda kmalu spremenilo v zvezni državi Kaliforniji, saj bodo na novembrskih volitvah v presojo volivcem dali tudi predlog zakona o obveznem označevanju živil, ki vsebujejo GS sestavine. Nekaterim potrošnikom mogoče sploh ni mar, če je njihova koruza gensko spremenjena, ampak trenutno je stanje takšno, da če pridejo v Walmart, ne morejo niti vedeti, katera je in katera ni.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.