|  Ekonomija

Letalo na zalogi. Cena? Malenkost!

Iztekel se bo rok za oddajo ponudb za prodajo falcona

Letalo je vlada kupila leta 2001 za 33 milijonov dolarjev, tri leta pozneje pa ga je dala v najem v ZDA.

Letalo je vlada kupila leta 2001 za 33 milijonov dolarjev, tri leta pozneje pa ga je dala v najem v ZDA.
© Arhiv Mladine

Javna agencija za civilno letalstvo bo še danes do 14. ure zbirala ponudbe za prodajo vladnega letala falcon. Javno odpiranje ponudb bo 31. avgusta v prostorih ministrstva za infrastrukturo in prostor. Zbiranje ponudb je bilo v uradnem listu objavljeno konec julija, v njem pa je zapisano, da ponujena cena ne sme biti nižja od 12,6 milijona evrov.

Letalo je naprodaj po načelu videno-kupljeno. Ponudniki morajo ponudbi priložiti potrdilo o vplačani varščini v višini 10 odstotkov ponujene cene. Izbrani kupec bo nato kupnino poravnal na podlagi izstavljenega računa, in sicer najpozneje v roku 30 dni. Letalo bo lahko prevzel v roku osmih dni po vplačilu celotne kupnine.

Merilo za izbor najugodnejše ponudbe je cena, v primeru več enakih najugodnejših ponudb pa bodo o izbiri kupca odločala dodatna pogajanja, je zapisano v uradnem listu. Besedilo javnega zbiranja ponudb je bilo sicer objavljeno tudi na spletni strani Javne agencije za civilno letalstvo RS in v tuji strokovni letalski literaturi.

Letalo je vlada kupila leta 2001 za 33 milijonov dolarjev, tri leta pozneje pa ga je dala v najem v ZDA. Avgusta 2009 je letalo iz ZDA priletelo v švicarski Basel na servis, oktobra istega leta pa je pristalo na brniškem letališču. Po vrnitvi letala v Slovenijo je vlada nameravala letalo oddati v najem, a neuspešno. Slovenski poslovni letalski prevozniki, ki so se v preteklosti prijavljali na različne razpise za najem ali upravljanje letala falcon, tokrat niso oddali ponudb za nakup letala. Za podjetji Linxair in Gio Poslovna aviacija je najnižja ponujena cena, torej 12,6 milijona evrov, previsoka. Prav tako ponudb niso oddali v PartnAiru in Adrii Airways.

Poslovni direktor podjetja Linxair Ludvik Uhan je pojasnil, da ponudbe zaradi finančnih težav in tudi sicer previsoke cene ne bodo oddali. Tudi direktor podjetja Gio poslovna aviacija Bojan Žlebnik je za STA dejal, da je "cena malo previsoka" in da zato ne bodo šli v prijavo. Da niso oddali ponudbe, so za STA potrdili tudi v podjetjih PartnAir in Adria Airways. Predsednik uprave Adrie Airways Klemen Boštjančič je dejal, da gre za letalo, ki operira v poslovni aviaciji, s katero se Adira ne ukvarja.

Ker za nakup falcona danes do 14. ure ni prispela nobena ponudba, se bo Javna agencija za civilno letalstvo z vlado najprej posvetovala o nadaljnjih postopkih. Če bodo od vlade prejeli soglasje, bodo nadaljevali z razpisom za trženje Falcona v komercialne namene, hkrati pa želijo vladi ponuditi možnost, da falcon uporablja sama, je povedal Kotnik.

 Zatem bodo po njegovih besedah ponovili razpis za odprodajo falcona, in sicer z novo cenitvijo, ker so nastale nove okoliščine. Potek postopkov je, pravi Kotnik, odvisen od tega, kako hitro se bo vlada odločila. To se lahko zgodi že v enem mesecu, lahko pa v enem letu, je dejal in dodal, da cenitev poteka devet mesecev. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.