|  Ekonomija

Evropski finančni davek že ima podporo enajstih članic EU

Evropski davek na finančne transakcije že ima podporo enajstih članic EU, so povedali viri v Luksemburgu. Sedmerici, ki je uvedbo davka podprla že pred današnjim zasedanjem finančnih ministrov EU - Franciji, Nemčiji, Avstriji, Belgiji, Portugalski, Grčiji in Sloveniji - so se danes pridružile še štiri - Italija, Španija, Estonija in Slovaška.

Prvi pogoj za preučitev možnosti zagona mehanizma okrepljenega sodelovanja, v okviru katerega je mogoče tesnejše sodelovanje na nekem pomembnem evropskem področju, na katerem se sicer odloča s soglasjem, pa tega ni mogoče doseči, je, da interes za takšno sodelovanje izrazi vsaj devet članic unije.

Ko najmanj devet članic Evropski komisiji uradno sporoči, da so pri okrepljenem sodelovanju pripravljene sodelovati, komisija to pobudo preuči in se odloči, ali bo predlagala zagon mehanizma. Odločitev morajo sicer na koncu sprejeti vse članice unije s kvalificirano večino, podpreti pa jo mora tudi Evropski parlament. (STA, mh)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.