MLADINA Trgovina

Borut Mekina

6. 5. 2016  |  Mladina 18  |  Ekonomija

Z detektivi nad delavce

Strahovlada poljskega holdinga v privatizirani Adrii Tehniki

Uspešno zaključena prodaja ni prinesla maksimiranja kupnine, pač pa izseljevanja in odpuščanja

Uspešno zaključena prodaja ni prinesla maksimiranja kupnine, pač pa izseljevanja in odpuščanja
© Franja Zagorc, STA

Še pred nekaj meseci so bili Roman Repnik, Tomaž Pečnik, Andrej Černe, Alenka Vrhunec in Tadej Gabrovšek na čelu iniciative več kot 150 zaposlenih v Adrii Airways Tehniki, ki so si prizadevali za delavski odkup podjetja. Čeprav so imeli podporo svetovalca v kabinetu predsednika vlade Tadeja Slapnika, podporo lokalne skupnosti, sindikalnih central, čeprav so v razmeroma kratkem času zbrali več kot pet milijonov evrov kapitala za odkup in poplačilo dolgov, se je vodja Slovenskega državnega holdinga (SDH) Marko Jazbec novembra odločil, da podjetje raje proda poljskemu holdingu Linetech, med drugim tudi zato, ker naj bi novi lastnik »vzdrževal dobre odnose z vsemi deležniki družbe«.

Te napovedi se ne uresničujejo. Do danes so dva izmed naštetih, Pečnika in Repnika, odpustili, več kot deset drugih pa drži v rokah zadnje opozorilo pred odpovedjo delovnega razmerja.

Zadnjega so iz Adrie Airways Tehnike vrgli Romana Repnika. Razlog je bil prozoren: z delovnega mesta naj bi bil odšel brez »registracije«, avto pa naj bi bil parkiral na parkirnem mestu za stranke. Repnik je med zaposlenimi užival veliko zaupanje. Med drugim je bil izvoljen v svet delavcev in bil izbran za predstavnika delavcev v upravnem odboru podjetja. Pred tem so se v podjetju, kjer voljo poljskih lastnikov izvršuje direktor Maksimiljan Pele, rešili še Pečnika. Zunanji sindikalni zaupnik Matej Nemec (ZSSS) pravi, da je bil prav Pečnik, vodja operativnega vzdrževanja letal in sindikalni zaupnik, zaslužen »za prerod družbe po kriznem letu 2012, ko ji je grozil stečaj«. Kljub temu so ga decembra lani odstavili z delovnega mesta in ga poslali na prisilni dopust, nato pa je podjetje zapustil sam.

Poleg njiju je po podatkih sindikata ZSSS od 10 do 20 delavcev prejelo opozorila pred odpovedjo zaposlitve, med drugim tudi zato, ker so nekateri odšli na cigareto, ne da bi se pred tem registrirali. Kot pojasnjuje Nemec, so v sindikatu ugotovili, da je Pele najel detektivsko agencijo, da sledi delavcem in išče kršitve. »Razpoloženje je res zelo slabo. Sprva so se spravili na najuglednejše, najmočnejše zaposlene, ki so se doslej najbolj izpostavljali pri varovanju delavcev,« razlaga. Potezo vodstva razume kot šikaniranje in ustrahovanje zaposlenih ter sindikata zaradi zavzemanja za varovanje delavskih pravic, zaradi pobude za delavski odkup družbe in nasprotovanja zmanjševanju delavskih pravic v prihodnosti. V vmesnem času so v Adrii Tehniki tudi odpovedali kolektivno pogodbo.

Izvršitelj volje poljskih lastnikov Pele doslej tega nenavadnega napada na zaposlene delavcem ni hotel pojasnjevati, do zaključka redakcije se ni odzval niti na našo prošnjo za pojasnilo, iz SDH pa so odgovorili, da so za razvoj dogodkov izvedeli iz medijev, zaradi česar jim »razlogi za tako odločitev poslovodstva AA Tehnike niso znani in je zato ne moremo komentirati«. Jazbec še vedno ponavlja, da so v skladu s pravili EU v SDH podjetje morali prodati najboljšemu ponudniku. Poljski holding je po naših podatkih ponudil malce višjo kupnino od delavcev – 7,8 odstotka več. Žal se o tem v SDH z zaposlenimi niti niso pogajali, poleg tega pri izračunu kupnine niso upoštevali nadomestil za brezposelnost, ki jih bo morala sedaj odpuščenim plačevati država …

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.