Izak Košir

 |  Mladina 25  |  Politika

Lepotni popravek

Skrivanje žice pred turisti

Panelna žica z dodatkom

Panelna žica z dodatkom
© Facebook, Bela krajina je proti žici in ograji

Kot da panelne ograje niso dovolj, se je vrnila še rezilna žica. Tokrat vrhu panelnih ograj, zavita v kolut, z nekoliko manjšim premerom. Vrnitev rezilne žice je zmotila Mira Cerarja, saj je v petek obiskal Belo krajino in ministrstvu ukazal, naj povsod ob Kolpi z vrha panelnih ograj odstrani grozečo žico. Domačini pa opozarjajo, da se to še ni zgodilo – rezila so še vedno nameščena med naseljema Sečje selo in Učakovci. Bodeče »kape« na glavah panelnih ograj naj bi tako odstranili zgolj na območjih, kjer poteka »turistična dejavnost«.

Gre zgolj za lepotne popravke. »Odstranili so tiste dele rezilne žice, ki so lahko vidni z mostu na mejnem prehodu,« opozarja eden od članov iniciative Bela krajina proti žici in ograji ter dodaja, da so panelne ograje manj škodljive za živali, vendar jih nihče ne vzdržuje, zato se ograja že zarašča.

Na Uradu vlade za komuniciranje so nam pojasnili, da je bilo v soboto, 18. junija, odstranjenih 480 metrov concertine s panelne ograje od kampa Katra na Vinici do mejnega prehoda Vinica in od mejnega prehoda Vinica do kopališča Brodišče: »Prav tako je bila concertina že odstranjena na območju občine Podčetrtek, od Termalnega parka Aqualuna do mejnega prehoda. Od včeraj poteka demontaža concertine na panelni ograji od kopališča Brodišče pri Vinici v smeri proti Učakovcem oziroma Proksljevem mlinu v dolžini 610 metrov, v teku današnjega dne bodo predvidoma zaključili z demontažo preostalega dela.« Dodali so, da je panelna ograja po pogodbi izvedena z »V-nadgradnjo«, na katero nameščajo concertino. Slednja se v skladu z dogovorom »ne namešča v kampih in ob turističnih naseljih«. Panelne ograje je izdelalo podjetje Minis. Kot so nam povedali, so dodatne obroče izdelali istočasno kot panelne ograje in so v načrtu že od samega začetka …

Še bolj nenavadno je, da o tem nihče ni obvestil predsednika vlade, ki je rezilno žico na vrhu panelnih ograj označil za »napako«. Cerar je v odzivu na protestno pismo okoliških prebivalcev zatrdil, da ga je novica o tem negativno presenetila. »Očitno je prišlo do nekega nesporazuma,« je še izjavil. V njegovem kabinetu pa so nam kasneje pojasnili, da so vse nadaljnje odločitve o postavljenih začasnih tehničnih ovirah odvisne od razvoja dogodkov.

O tem, ali lepotni popravki skrivanja rezilne žice pred turisti pozitivno ali negativno učinkujejo na turistično sezono, bomo lahko sodili na koncu poletja.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.