MLADINA Trgovina

Marjan Horvat

14. 7. 2017  |  Mladina 28  |  Politika

Fašistična plaža

Lastniku gre demokracija na bruhanje

Posmehljiv napis ob vhodu v WC-je

Posmehljiv napis ob vhodu v WC-je

Italijanski časnik La Repubblica je v nedeljski prilogi objavil obsežen prispevek o obmorskem letovišču Punta Canna v bližini Chioggie južno od Benetk, prežetem s fašistično ikonografijo in poveličevanjem Mussolinija. Napis pri vhodu goste opozori, da morajo v letovišču spoštovati »red, strogost in disciplino ter čistočo«, saj »ta pravila v državi, ki jo obvladujejo institucionalni in mali roparji, manjkajo«. Na parkirišču se obiskovalci seznanijo s tem, da vstopajo na »antidemokratično, fašistično območje« (Zona antidemocratica e a regime).

Letovišče je polno Mussolinijevih fotografij in napisov »Iztrebite narkomane«, »Stranišča zanjo, zanj, za lezbijke in geje« in posebnega humorja v obliki sporočil, kot so »Strežemo samo gostom, drugi bodo dobili s palico po glavi« ali, veliko bolj zlovešče, »Vstop prepovedan, plinske celice«.

Gianni Scarpa (64), dolgoletni koncesionar letovišča, na vsakem koraku sporoča, da v njem »veljajo moja pravila«, ki se jim stranke, v glavnem mladi moški in ženske, očitno podrejajo brez pomislekov. Scarpa med vsakodnevnim pozdravom po ozvočenju slavi Mussolinija, navaja antidemokratična gesla in goste opomni, da so dobrodošli vsi razen narkomanov, ki bi »jih bilo treba iztrebiti«. Leta 2012 je v pogovoru za Corriere del Veneto še pojasnil, da mu gre »demokracija na bruhanje«, izrazil neodobravanje sporočil papeža Frančiška, govoričil pa je tudi o »človeških smeteh«, med katere uvršča polovico svetovnega prebivalstva. Sicer pa je takrat še dejal, da je »očistil umazano letovišče, zaznamovano z nasiljem in prešuštvom. To sem storil s palico in pestmi. Zaleglo je. V vseh teh letih v našem letovišču policija ni posredovala niti enkrat.«

No, v nedeljo popoldne, le nekaj ur po izidu članka, je v letovišče vdrla protiteroristična enota in koncesionarje pozvala, naj s plaže takoj odstranijo vse, kar spominja na fašizem. Scarpi grozi tožba zaradi poveličevanja fašizma, letovišče, kjer gostuje 650 počitnikarjev, pa bi lahko v kratkem zaprli. Da so oblasti (pre)dolgo dopuščale obstoj bizarnega letovišča, je v pogovoru za britanski Telegraph opozorila Noemi Di Segn, predsednica Judovske skupnosti Italije, in izrazila zaskrbljenosti, ker »morajo novinarji, ne pa oblasti razkrivati takšne sramotne« primere poveličevanja fašizma.

Italija je leta 1952 s tako imenovanim Scelbovim zakonom kriminalizirala poveličevanje fašizma in širjenje fašistične propagande. Z Mancinovim zakonom iz leta 1993 pa prepovedala kretnje, dejanja in gesla, povezane s fašistično in drugimi diskriminatornimi ideologijami. Toda dvignjene desnice (rimskega pozdrava), Mussolinijevih plakatov in fašistične propagande ji z zakonoma ni uspelo zajeziti. Morda se bo to zdaj spremenilo, saj je tudi zaradi bizarnega letovišča pri Benetkah in kopice podobnih primerov poveličevanja fašizma Demokratska stranka nekdanjega premiera Mattea Renzija minuli teden v spodnjem domu italijanskega parlamenta predlagala zakon, ki prepoveduje vse oblike fašističnega izražanja in ravnanja. Po predlogu demokratov bi za zdaj z njim prepovedali rimski pozdrav in kakršnokoli javno razkazovanje fašističnih simbolov, njihovo proizvodnjo in prodajo. Zakonu seveda nasprotuje vsa desna in populistična opozicija.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

Pisma bralcev

  • Peter Petrovčič, Mladina

    Fašistična plaža

    V 28. številki Mladine smo v članku z naslovom Fašistična plaža napak zapisali, da je italijanski premier Matteo Renzi. Italijanski premier je seveda Paolo Gentiloni. Za napako se vsem prizadetim opravičujemo.  Več