MLADINA Trgovina

Staš Zgonik

6. 10. 2017  |  Mladina 40  |  Družba

Ko ministrstvo prek Paname prodaja rusko kremo

Spletni mazači

Zdravila in zdravilni pripomočki za lajšanje bolečin v sklepih so med najbolj prodajanimi v Sloveniji. Baza kupcev je s staranjem prebivalstva vsak dan večja, poleg tega uradna medicina na te težave pogosto nima pravega odgovora. Zato je to področje privlačno za najrazličnejše mazače in prevarante. Bralec nas je opozoril na oglas, na katerega je naletel na spletu. Ko uporabnik klikne nanj, se znajde na spletni strani, ki se izdaja za uradni portal ministrstva za zdravje, in na njej najde novico o državnem zdravstvenem programu.

»Pred enim mesecem in pol je bil zaključen državni program „Zdrava Slovenija“ za boj proti mišično-skeletnim obolenjem. Ta projekt je omogočil Slovencem, da ponovno vzpostavijo zdravje svojih sklepov, Evropa je na vrsti. Zdaj se lahko v okviru tega programa vsi prebivalci Evrope zdravijo s 50% popustom.«

»Glavni zdravnik mesta Ljubljana« Andrej Vidrih* obiskovalcu strani razloži, da je njihov center prvi v Sloveniji, ki je dobil certificiran dostop do najnovejšega zdravila proti osteohondrozi in bolečinam v sklepih. Gre za kremo, imenovano Hodrocream, katere glavna sestavina naj bi bila izvleček propolisa. »Proizvaja se samo na severozahodu Sibirije, ministrstvo za zdravje pa je porabilo 1,3 milijona dolarjev za formulacijo recepta. Mimogrede smo plačali skoraj 600 tisoč evrov za pravico do prodaje na ozemlju Slovenije.« Težko bi rekli, da je prevara posebej prepričljiva.

Kakršenkoli klik na spletni strani vas pripelje na stran, ki je glede na navedene podatke registrirana v Panami in kjer izveste, da lahko kremo po polovični ceni kupite za »le« 39 evrov, pustite pa lahko svoje ime in telefonsko številko. Vpisali smo torej ime »Radsem Nategnjen« in čakali na klic. Že po nekaj minutah nas je poklicala ženska in v spodobni slovenščini zahtevala gospoda Radsema. Izvedeli smo, da kliče iz Rusije.

Ko smo na spletno prevaro opozorili ministrstvo za zdravje, so nam sporočili, da so »po ugotovitvi, da se nekdo z grbom in vsebino izdaja za ministrstvo za zdravje, lažno izdaja za ministrstvo za zdravje, lažno spletno stran prijavili pristojni policijski postaji in o tem obvestili tudi nacionalni odzivni center za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij in informacij, tržni inšpektorat in Ministrstvo za javno upravo.« Kot so še povedali, je to prvi tak primer, s katerim so se morali ukvarjati.

*Zdravnik z imenom Andrej Vidrih dejansko obstaja, zaposlen je v ljubljanskem Kliničnem centru, a ni na noben način povezan z zgoraj opisanim primerom. Njegovo ime so zlorabili. Naziv »glavni zdravnik mesta Ljubljana« je izmišljen. Verjetno je izmišljeno tudi ime, tako da gre za nesrečno naključje.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.