Izak Košir

 |  Mladina 39  |  Politika

Pavlinova navodila po avstrijsko

Kar so si privoščili naši sosedi, smo doživeli tudi pri nas

Avstrijsko notranje ministrstvo je policiji v internem elektronskem sporočilu svetovalo, naj z nekaterimi mediji omeji stike zgolj na zakonsko predvideni obseg. Kot razlog so na ministrstvu navedli enostransko in negativno (beri: kritično) poročanje o avstrijski policiji, za primer pa so omenili časnika Standard in Falter.

Sporočilo je pristojnim za komuniciranje pri avstrijski policiji poslal tiskovni predstavnik notranjega ministrstva Christoph Pölzl, notranji minister Herbert Kickl pa prihaja iz vrst svobodnjakov (FPÖ). Na to se je že odzval avstrijski kancler Sebastian Kurz in poudaril, da ni sprejemljiva nobena oblika omejevanja svobode medijev. »Odgovorni za komunikacije ne smejo izključevati posameznih medijev,« je poudaril.

Takšne prepovedi smo v preteklosti doživeli tudi v Sloveniji. Ena od tarč izločevanja je bila Mladina. Leta 2005 je iz kabineta takratnega predsednika vlade Janeza Janše na ministrstva, v državni zbor in vse tja do Bruslja zakrožilo posebno »navodilo za komuniciranje«, ki ga je tiskovni predstavnik vlade Jernej Pavlin poslal vladnim piarovcem.

»Prosimo, da do nadaljnjega ne komunicirate s tednikom Mladina oz. komunikacijo zreducirate na minimum. Najbolje je, ne odgovarjati, v kolikor pa ocenite, da bi bilo to potrebno, potem odgovorite le s stavkom ali dvema,« je pred 13 leti zapisal Pavlin in za primer dodal dopisovanje z novinarjem Petrom Petrovčičem. Vprašanja niso bila pogodu takratni vladi, zato je bil ukazan molk. Pismo glavnega tiskovnega predstavnika vlade se je končalo z odločnim pripisom: »Navodilo velja za vse vladne piarovce! Vsem ostalim pa priporočam, da v največji možni meri sledite našemu razmišljanju.« Zakon o medijih v 45. členu sicer jasno govori o dostopu do javnih informacij.

Pavlin je kakšen teden kasneje zaradi poslanega pisma odstopil s položaja tiskovnega predstavnika vlade. V odstopni izjavi je povedal, da se je v naglici odločil napak in da se v celoti zaveda odgovornosti.

Ali bo tudi avstrijska vlada iz Christopha Pölzla naredila žrtveno jagnje, bo znano v prihodnjih dneh.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.