Monika Weiss  |  foto: Luka Dakskobler

 |  Mladina 4  |  Politika  |  Intervju

Jana Ahčin / »Vlada mora začeti skrbeti za javni denar«

Predsednica računskega sodišča

© Luka Dakskobler

Jana Ahčin je bila za predsednico računskega sodišča imenovana julija 2022, nasledila je Tomaža Vesela, ki mu je mandat potekel že konec maja 2022. Je univerzitetna diplomirana ekonomistka z več kot 20-letnimi izkušnjami na vodilnih delovnih mestih v javni upravi. Delovala je v Službi družbenega knjigovodstva in nato njenih naslednicah, agenciji za plačilni promet in upravi za javna plačila, ki jo je tudi vodila. Bila je tudi direktorica davčne uprave in izpeljala združitev s carinsko upravo v finančno upravo, ki jo je vodila do leta 2019. Po koncu mandata v letu 2019 se je kot svetovalka predsednika zaposlila na računskem sodišču.

Ta teden ste objavili revizijo učinkovitosti poslovanja pretežno državnega Telekoma med januarjem 2019 in oktobrom 2022. Poročilo se bere kot seznam vseh možnih kršitev skrbnega poslovanja, izrekli pa ste mnenje, da je bil Telekom »delno učinkovit«.

Telekom je ena od velikih gospodarskih družb v državni lasti. Država ima več kot 70-odstotni lastniški delež in zato je za nas to zelo pomemben revidiranec. Za Telekom zaradi evropskih direktiv ne veljajo pravila javnega naročanja. Ampak ne glede na to, mi od družbe v večinsko državni lasti pričakujemo, da ravna učinkovito, da ima pri prejemkih vodilnih, pri razpisih, pri sklepanju vseh vrst pogodb postavljena ustrezna merila in da vodi ustrezne postopke. Vse to je še pomembnejše, ker gre za veliko družbo, ki ima na leto povprečno 600 milijonov evrov prihodkov in več kot 2000 zaposlenih. Res je, revizija je potekala tako rekoč na vseh področjih – pogledali smo prejemke poslovodnih oseb, oglaševanje, sponzorstva in donacije, upravljanje ter prodaje in nakupe odvisnih družb, projekte novi viri prihodkov ter plačevanje avtorskih pravic za prenos TV-programov. Pokazala je odsotnost notranjih pravil in meril, ki bi omogočala učinkovito, skrbno in transparentno poslovanje. Ponekod so neka merila obstajala, vendar brez določenih uteži. V dobro revidiranca naj povem, da so v Telekomu že med revizijo uvedli veliko število popravljalnih ukrepov, ki smo jih predlagali. Zato tudi ne zahtevamo odzivnega poročila.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.