Igor E. Bergant

 |  Mladina 22  |  Ekonomija

Nogometne zgodbe

Živeči avstrijski mit – Cordoba 1978

Enaindvajseti junij 1978! Za povprečnega avstrijskega ljubitelja nogometa je ta dan najpomembnejši v novejši zgodovini Avstrije. Dan ponosa! Dan, ko je avstrijski nogomet spral s sebe vse madeže preteklosti in si nadel krinko nedotakljivosti za vse večne čase odtlej. Dan, ko je mali južni sosed velikemu bratu, branilcu naslova, preprečil pot v finale svetovnega prvenstva v Argentini ter ga s tem dokončno sklatil z nogometnega prestola.
Tekma med Nemčijo in Avstrijo v provincialnem mestu Cordoba sicer ni bila nič posebnega. Avstrijci pred srečanjem drugega dela prvenstva (tedaj so ga igrali v dveh skupinah s po štirimi moštvi) niso imeli več možnosti niti za uvrstitev v mali finale, Nemci pa so nujno potrebovali zmago. Prvi polčas je potekal po pričakovanjih, saj je Karl-Heinz Rummenigge Nemce povedel v vodstvo. Preobrat se je zgodil v drugem delu - najprej je nespretni Berti Vogts z avtogolom izenačil, kmalu zatem pa je Johann »Hans« Krankl dosegel drugi zadetek za Avstrijce. A njihovo veselje je trajalo le dve minuti, saj je za Nemce izenačil Bernd Hölzenbein. Konec je bil drugačen od večine nemških tekem. Dve minuti pred koncem tekme se je spet izkazal Krankl in po furioznem driblingu premagal legendarnega nemškega vratarja Seppa Maierja. 3 : 2 za Avstrijo. Konec. Schluss. Avstrijci so prvič po 47 letih (se pravi prvič po »Anschlussu«) v nogometu spet premagali Nemce. Odločilni zadetek je s histeričnim dretjem v mikrofon začinil avstrijski radijski reporter Edi Finger. Njegov »Tor, Tor, Tor, i werd narrisch ...« (Gol, gol, gol, znorel bom) je šel v medijsko zgodovino Avstrije tudi zato, ker je zvočni posnetek televizijskega komentarja Roberta Seegerja donedavna veljal za izgubljenega. Našli so ga šele po tem, ko se je Fingerjevo kričanje še usedlo v avstrijsko nacionalno zavest.
Posledice tekme so znane: Nemci so odslovili trenerja Helmuta Schöna, ki jim je štiri leta pred tem prinesel naslov svetovnih prvakov, Krankl se je uspešno prodal v Barcelono, Nemci in Avstrijci pa so na naslednjem svetovnem prvenstvu v Španiji leta 1982 v predtekmovanju odigrali eno izmed najsramotnejših tekem v zgodovini tega športa. V Gijonu so si z bolj ali manj dogovorjenim remijem na račun Alžirije skupaj zagotovili napredovanje.
Naključje je hotelo, da je žreb Eura 2008 Avstrijce in Nemce združil v predtekmovalni skupini, in sicer na zadnji tekmi 16. junija na Dunaju. Avstrijci, ki so zadnja leta v reprezentančnem nogometu zanič, na novo zmago (ta bi bila vrhunsko presenečenje) zdaj čakajo skoraj 22 let. Zadnjo so dosegli pod vodstvom slovenskega trenerja in tedanjega selektorja dr. Branka Elsnerja. Tedaj so prav na Dunaju Nemce (ki jih je vodil Franz Beckenbauer) porazili s 4 : 1.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.