Zgodilo se je čisto blizu vas

Je bil teroristični napad na Mumbaj le preventivni udarec, s katerim so skušale dobro zlinkane »sile«, ki so ga orkestrirale, preprečiti, da bi Indija - in posledično južna Azija - iz te krize prišla kot zmagovalka?

Zgodilo se je v Mumbaju, toda čisto blizu vas. Kaj se je zgodilo v Mumbaju? Vsi so gledali proti nebu: pazite, potniška letala so potencialno teroristično orožje! Kot 11. septembra 2001. In pazite: če že v orožje za množično uničevanje ne bodo prelevili potniških letal, potem bodo v orožje za množično uničevanje prelevili sebe - in se samorazstrelili! Kot v Londonu. Ali pa bodo podtaknili bombe. Kot v Madridu. Pa na Baliju. In tako dalje. Toda vsekakor: bombe! Ali: leteče bombe. Glejte proti nebu! In bodite pozorni na ljudi, ki poleti okrog hodijo v debelih zimskih plaščih! Tiste, ki okrog hodijo v versaceju, lahko mirno ignorirate - to so naši.
Toda: Mumbaja teroristi niso udarili z letali, ampak s čolni. Niso prišli po zraku, ampak po morju. Niso udarili kakega nebotičnika ali pa karizmatičnega vojaškega objekta, ampak deluxe hotele (Taj Mahal, Oberoi-Trident) in deluxe restavracijo (Cafe Leopold), potemtakem lokacije, na katerih se je mumbajski in internacionalni jet-set počutil najbolj varnega. Njihova operacija ni bila hipna, sunkovita, kratkotrajna, enopotezna, ampak je trajala tri dni - Mumbaj so dobesedno zavzeli, ugrabili. Operacije ni izpeljal le en sam »mučenik«, ampak jih je bilo 10. Niso udarili z bombami, ampak s kalašnikovi in ročnimi granatami - kot gverilci.
Kot komandosi - v versaceju in jeansu. Teroristi - še zlasti fant s temno versacejevo mikico, ki ga je videl cel svet - so izgledali kot žrtve, pravi Sandip Roy, reporter Salona. Ali bolje rečeno: izgledali so kot gostje luksuznih jet-set hotelov, ki so jih napadli, ugrabili, rešetali, požgali, terorizirali.
Terorist v versaceju je o sebi povedal premalo in obenem preveč: s tem versacejem je namreč povedal, da ima do Zahoda in do »zahodnjaškega življenjskega sloga« tako kompliciran in protisloven odnos kot vsi teroristi. Da ga Zahod privlači in obenem odbija. Iskali so zahodne turiste, predvsem turiste z ameriškimi in britanskimi potnimi listi: blef ali sporočilo? Kajti pobijali so vse - muslimane, hindujce, tujce. Preveč je pri teroristih vedno premalo. In obratno. V vseh smislih, tudi v tem: vsi vedno mislijo, da je bilo huje! Tokrat so takoj rekli: Mrtvih vsaj 5000! Pretiravanje. Kot običajno. Toda ta preveč je premalo, ki je preveč. Tudi 11. septembra 2001 so takoj oznanili, da je mrtvih 10.000, celo 15.000 ljudi, pa se je potem izkazalo, da je bilo mrtvih precej manj, toda če vračunate posledice 11. septembra (Afganistan, Irak itd.), hitro ugotovite, da je bilo mrtvih bistveno več kot le 10.000 ali 15.000. Tudi Mumbaj utegne imeti zelo dolg rep, vprašanje je le: koliko bo tokrat mrtvih? Ne pozabite na »apokaliptični scenarij«, ki pravi: teroristi so skušali s tem napadom spor med Indijo in Pakistanom speljati v nuklearno vojno. Pakistan in Indija sta si že zelo dolgo v laseh - in oba imata nuklearno orožje. Hotel Taj Mahal, ki so ga teroristi s takim užitkom razsuvali in zažigali (tako da je bil »razsvetljen« kot Svetovni trgovinski center 11. septembra), je v lasti mamutske korporacije Tata Group, ki izdeluje najcenejši avto na svetu (tata nano), obenem pa se zadnje čase uveljavlja tudi kot del indijskega nuklearnega pogona in del ameriško-indijskega sporazuma o nuklearnem sodelovanju.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.