Urša Marn

 |  Mladina 16

Istrski eksperiment

Bale - istrska občina, ki ji vladajo mali delničarji

Občina Bale ima dobrih devet kilometrov neokrnjene obale in takšno jo nameravajo ohraniti tudi v prihodnje, zato je v pasu sedemsto metrov od morja prepovedana gradnja turističnih nastanitev.

Občina Bale ima dobrih devet kilometrov neokrnjene obale in takšno jo nameravajo ohraniti tudi v prihodnje, zato je v pasu sedemsto metrov od morja prepovedana gradnja turističnih nastanitev.
© Borut Peterlin

Majhni istrski občini Bale s komaj 1200 prebivalci je v dobrih treh letih uspelo to, kar ne uspe niti nekaterim največjim mestom na svetu. Zgradili so sodobno športno dvorano, prenovili osnovno šolo, uredili štiri parkirišča, prenovili fasade osemdesetih hiš, prav zdaj pa končujejo gradnjo kanalizacije in ostale podzemne infrastrukture. Tako so poleg kanalizacijskih cevi položili še cevi za plin, telekomunikacije, elektriko, vodovod in dve rezervni cevi za morebitne bodoče potrebe. Infrastrukturni projekt, vreden skoraj dva milijona evrov, je bil v celoti financiran iz občinskega proračuna, brez enega samega bančnega posojila. A to še ni vse. Občina osnovnošolcem in srednješolcem krije polovico stroškov prevoza, študentom plačuje štipendijo, upokojencem na leto podari 700 kun dodatka in za vsak pogreb prispeva tisoč kun. 67 družinam, ki so najele posojilo za zunanjo ureditev hiše, krije celotne stroške obresti, mladim družinam pa v zameno za eno kuno deli zazidljiva zemljišča. V ta namen so na severnem robu mesta Bale rezervirali 19 hektarjev veliko zemljišče s 114 lokacijami za gradnjo. Tudi zaradi tega je lani število rojstev na območju občine prvič po mnogih letih preseglo število umrlih. In kar je še bolj zanimivo: kljub omenjenim akcijam se je občinski proračun od leta 2005 do danes povečal kar za štirikrat! Zaradi izvirnih idej in najvišjega proračunskega prihodka na prebivalca v Istri so se Bale iz popolne anonimnosti povzpele na naslovnice hrvaških medijev ter postale sinonim za rast in razvoj.
Tako velik preskok verjetno ne bi bil mogoč, če se ne bi odločili za politično podjetniški eksperiment, ki se mu reče Mon Perin. Gre za trgovsko združenje in istoimensko podjetje, ki so ga jeseni leta 2005 ustanovili občani Bal, občina in »prijatelji mesta Bale«, med katere spadajo tisti hrvaški državljani, ki v Balah ne živijo, a so bili v projekt pripravljeni vložiti kapital. Da bi preprečili morebiten prevzem družbe s strani enega ali več malih delničarjev, so vložek fizičnih oseb omejili na največ 50 tisoč kun, vložek posamezne družine pa na največ 200 tisoč kun. Ponudbo je zagrabilo 740 vlagateljev, ki so zbrali 12,5 milijona kun. S poznejšo dokapitalizacijo se je število vlagateljev povzpelo na 900, osnovni kapital pa na 30 milijonov kun. Občina in lokalno prebivalstvo sta v lastniški strukturi ohranila večino, po statutu Mon Perina pa brez njunega soglasja ni mogoče sprejeti nobene pomembnejše odločitve. Naložba se je izkazala za več kot odlično. Vrednost delnic se je do danes podvojila, vrednost zazidljivih parcel pa je narasla s 25 na 140 evrov za kvadratni meter. Čeprav je bilo predvideno, da se bo Mon Perin že konec leta 2008 preoblikoval v pravo delniško družbo, ki bo kotirala na borzi, so zaradi globalne finančne krize zamisel začasno preložili.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.