Darja Kocbek

 |  Mladina 46  |  Ekonomija

Slovenija s Krko in ACH

Evropska komisija je objavila lestvico 1000 podjetij, ki so v letu 2008 največ vlagala v raziskave in razvoj

Jože Colarič, predsednik uprave Krke

Jože Colarič, predsednik uprave Krke
© Borut Peterlin

Krka in ACH sta edini podjetji s sedežem v Sloveniji, uvrščenih med 1000 podjetij s sedežem v EU, ki so lani največ investirala v raziskave in razvoj, je pokazala analiza evropske komisije. Na lestvici so podjetja, ki so za raziskave in razvoj v letu 2008 namenila vsaj 4,3 milijona evrov. Je Slovenija z dvema družbama na lestvici uspešna ali ne? To je odvisno od dejavnikov, ki jih upoštevamo pri oceni. Tudi na lestvici vlaganj v letu 2007 je imela isti podjetji, s tem, da je Krka tokrat z zneskom slabih 85 milijonov evrov vlaganj v letu 2008 na 182. mestu, lani pa je bila z 59 milijoni vlaganj v letu 2007 na 237. mestu. ACH je tokrat s 4,6 milijona vlaganj v letu 2008 na 972. mestu, lani pa je bil z enakim zneskom vlaganj v letu 2007 na 959. mestu.
Če Slovenijo, ki ima 2 milijona prebivalcev in bruto domači proizvod na prebivalca 29 tisoč dolarjev, primerjamo z drugimi novimi članicami, je vsekakor med uspešnejšimi. Madžari, ki jih je 10 milijonov, a imajo bruto domači proizvod na prebivalca v višini 19 tisoč dolarjev, imajo na lestvici dve farmacevtski družbi in obe sta uvrščeni za Krko. Čehi, ki jih je prav tako 10 milijonov in imajo približno 5000 dolarjev nižji bruto proizvod na prebivalca, imajo na lestvici eno farmacevtsko družbo, ki je s 424. mestom krepko za Krko. Po eno družbo imata na lestvici še Malta (671. mesto) in Poljska (902. mesto). Preostalih sedem novih članic na lestvici nima niti ene družbe.
Precej slabši pa je rezultat Slovenije, če ga primerjamo z avstrijskim. Avstrija ima 8 milijonov ljudi, njen bruto domači proizvod znaša 39 tisoč dolarjev na prebivalca, kar je 10 tisoč dolarjev več kot v Sloveniji, na lestvici pa ima kar 33 družb. Najvišje, na 151. mestu, je kovinsko podjetje VoestAlpine s 112 milijoni evrov vlaganj v raziskave in razvoj v letu 2008. Ta rezultat je primerljiv s Krkinim. Avstrijci imajo na lestvici podjetja iz različnih sektorjev, recimo tudi nacionalni Telekom, naftno družbo OMV, gradbenega giganta Strabag, proizvajalca živil Agrana.
Med starimi članicami je zanimiva primerjava za Slovenijo vsekakor lahko tudi Luksemburg, ki je s 500 tisoč prebivalci druga najmanjša članica EU. Se pa je iz revne kmetijske države razvil v najpremožnejšo članico EU, saj njegov bruto domači proizvod na prebivalca znaša kar 82 tisoč dolarjev, kar je 53 tisoč dolarjev več kot v Sloveniji. Luksemburg ima na lestvici tisoč podjetij iz EU, ki so v letu 2008 največ vlagala v raziskave in razvoj, devet podjetij, od tega so tri uvrščena pred Krko. Najvišje, na 86. mestu, je kovinsko podjetje ArcelorMittal z vlaganji 212 milijonov evrov. Enako uspešna je na lestvici 1000 podjetij, ki nimajo sedeža v EU, Švica z 21 družbami. Med prvimi desetimi ima kar dve - Roche je na 3., Novartis je na 8. mestu.
Novartis je v Sloveniji lastnik Leka, iz katerega pa je umaknil tako rekoč ves razvoj. Na 15. mestu lestvice evropskih podjetij je francoski Renault, ki je lastnik novomeškega Revoza, na 54. mestu je nemški Henkel, ki ima tovarno v Mariboru, na 65. mestu je francoska banka Societe Generale, ki je lastnica banke SKB.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.