Dr. Mladen Dolar, filozof

Pahorjeva vlada izvaja in napoveduje hud poseg v socialno državo, delavske pravice, pokojnine. Zdi se, kot da Pahor to počne zato, da tega čez dobri dve leti ne bi bilo treba početi Janezu Janši.

Hja, kaj naj rečem. Zdi se mi, da je vsebina knjige Doktrina šoka, ki jo je napisala Naomi Klein, zelo uporabna za trenutno situacijo. Ekonomska kriza je prišla kot naravna katastrofa, ki je padla z neba. Ni se poskušalo resno spoprijeti z razlogi zanjo, čeprav so zelo očitni. Doktrina šoka je pravzaprav izgovor za to, da lahko storimo tisto, česar v normalnih razmerah ne bi mogli: resno oklestimo normalne pridobitve socialne države, zaradi krize moramo vsi zategniti pasove, treba je zmanjšati pravice, nasploh funkcije države. Obenem pa iste države z enormnimi investicijami solidarno najprej rešujejo tiste, ki so to krizo zakuhali. Gre za neko preprosto situacijo, v kateri je Pahorjeva vlada nazadnje postavljena v vlogo realiziranja neoliberalne agende, ki so jo postavili določeni ljudje v času Janševe vladavine, vendar je takrat ni bi bilo mogoče izvesti v taki meri. Sedaj imamo vlado, ki utegne to uresničiti. Najboljša ideja, kako iz krize, je: skrčiti, zreducirati, vzeti. Na strani dajanja pobud pa ničesar.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.