Jure Trampuš

 |  Mladina 45  |  Politika

Paranoje, manipulacije in racionalnost

Izšla je knjiga Borisa Vezjaka o psihopolitiki zarot na Slovenskem, žal ne prva knjiga o tej temi

Dr. Boris Vezjak, avtor knjige o psihopolitiki paranoje in stigmatizaciji političnih nasprotnikov

Dr. Boris Vezjak, avtor knjige o psihopolitiki paranoje in stigmatizaciji političnih nasprotnikov
© Borut Peterlin

Te dni je Nova revija, nekakšen intelektualni agar desnih političnih strank, sklicala okroglo mizo o izzivih svobode. In kakšna je njihova diagnoza slovenske družbe? Katastrofalna. V povabilu na okroglo mizo je zapisano, da se v Sloveniji kažejo znaki avtokracije. »Družbene skupine se interesno bojujejo druga proti drugi in med seboj, civilna družba, kar je je še ostalo, nemočno stoji ob robu, posamezniki z znanjem in izobrazbo, ki so sposobni prevzemati odgovornost in odločitve, odstopajo s položajev ali jih nočejo prevzeti, črna borza slovenske tranzicije pleni zadnje ostanke državne substance.« Še več. Sloveniji naj bi vladalo utesnjeno omrežje interesnih skupin, ki zlorabljajo institute države. »Prefinjena primitivna agresija nadzoruje intelektualni prostor, ki edini lahko ustvarja nove kvalitete. Z zatesnitvijo prostora ta omrežja onemogočajo izraz vrednostnih norm, ki naj vzpostavljajo vitalno in urejeno družbo.«
Apokaliptični besednjak razumnikov je na prvi pogled točen. Kaj se dogaja s slovensko družbo? En poslanec je v zaporu, drugega so osumili dostopanja do pedofilskih strani, spet tretji je ovaden zaradi podkupovanja, šefa opozicije preiskujejo kriminalisti treh držav, neki tožilec naj bi sprejel podkupnino, partner ministrice za notranje zadeve je preveč vpliven, neki drug minister naj bi vseskozi delal za svoje podjetje, mladi povzpetniki se združujejo v skupino Yes, stari spomeničarji pa mimo nemočnega premiera vodijo državo po partijskih direktivah. Pa je res tako? Je slovenska družba resnično pred moralnim zlomom, smo res družba brez vrednot, brez perspektive, je Slovenija res majhna zadovoljna provinca, ukrojena po zakonih tranzicijske mafije? Ali pa se nam tako samo zdi, ker nam jo tako slikajo politiki in ker jim pritrjuje del medijev?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.