• Vlado Miheljak

    Vlado Miheljak

    16. 9. 2022  |  Mladina 37  |  Dva leva

    Fantom morale

    Plakati neredko izzovejo afere. Plakati, ki pozivajo k toleranci, še posebej. Pred kratkim je v Zagrebu nastal škandal zaradi plakata, ki je vabil na razstavo projekta tridesetih študentov, študentk dizajna iz avstrijskega Gradca, nemškega Dortmunda, Ljubljane (ALUO) in Zagreba v okviru projekta Students for Tolerance pred zagrebško Šolo za aplikativno umetnost in dizajn. In izzval strašno ogorčenje ljudi, ki v odnosu do javnih vprašanj (do žensk, spolnih in drugih manjšin, do migrantov, do tujih religij, kultur …) nenehno izkazujejo nestrpnost. Zakaj? Na spornem plakatu je nekoliko neostra, zabrisana podoba, ki asociira na nedeljsko družinsko idilo. Za mizo sedijo osebe, ki spominjajo na očeta, mater, dva otroka in starejšega moža. Nad njimi na steni je razpelo. Plakat pa ima izpisan naslov »Disgusting, but I tolerate it«. No, to bi moralo biti dovolj jasno in nedvoumno sporočilo, a so avtorji vseeno na spodnji strani plakata z drobnejšimi črkami napisali še interpretacijo: »Vsako nedeljo veteran, konservativec, liberal, gej in ateist sedijo za mizo in tolerirajo drug drugega.« To sporočilo je simbolni ugovor in odgovor na sistemske predsodke, ki jih krščanski moralisti (denimo pri nas NSi, Tonin, Cigler-Kralj, pa celotno pleme SDS …) upravičujejo z argumentom: nič nimam proti drugačnim, geje imam celo med prijatelji. Tako je pred kratkim govoril Tonin, ko je nasprotoval novelam družinskega zakonika. Sodobna multikulturna in polivalentna družba ne more temeljiti na ljubezni in afiniteti, ampak na toleranci, podkrepljeni z jasno zakonsko regulacijo. Tonin lahko ljudi drugačnih vrednot, spolnih praks, življenjskih slogov prezira, a jih mora tolerirati. Vsebinsko in tudi formalno, zakonsko regulirano. In prav to sporoča plakat. Sintagma »izrojena umetnost in morala«, ki, od nacistov do Janše, karakterizira neko normo, je relativna glede na čas in kontekst. Izrojenost, bizarnost, odvratnost nimajo absolutnega merila. Gre le za perspektivo. Vsak je lahko komu s svojim estetskim, moralnim, življenjskim slogom bizaren. Tako kot sta na primer za Janšo poosebljenje izrojene umetnosti Prešernovi nagrajenki, so to podpisanemu proslave in maše, ki jih Janševemu občestvu sklada kakšen pirkovič.

  • Zala Kramperšek

    16. 9. 2022  |  Mladina 37  |  Družba

    Sporni »strokovnjak«

    Sekcija za področje usposabljanja oseb s čustvenimi in vedenjskimi motnjami Društva specialnih in rehabilitacijskih pedagogov Slovenije je začela pošiljati vabila na seminar Vzgoja med nasiljem in nemočjo, namenjen spodbujanju strokovnjakov za izobraževanje k razmišljanju o populaciji otrok, s katerimi se ukvarjajo v institucijah. Vse bi bilo lepo in prav, če se na seznamu strokovnjakov, ki bodo na seminarju predavali, ne bi pojavil Roman Vodeb, samooklicani psihoanalitik, znan po žaljivih antifeminističnih mnenjih.

  • Erik Valenčič

    16. 9. 2022  |  Mladina 37  |  Družba

    »Naše veleposlaništvo v Moskvi mi je obrnilo hrbet«

    Rina Pleteršek, ki se je leta 1996 rodila v Celju, je v gimnazijskih letih obiskovala gledališko šolo pod vodstvom Vanje Slapar in Viktorja Ljubutina. Ta jo je navdušil za nadaljevanje dramskega izobraževanja v Rusiji. Od leta 2018 do 2022 je živela v Jekaterinburgu in tam obiskovala igralsko akademijo Jekaterinburški državni gledališki inštitut. V Rusiji je zadnje leto doživljala preživitveno krizo zaradi posledic sankcij, ena od profesoric jo je označila za državno sovražnico, nazadnje pa jo je slovensko veleposlaništvo v Moskvi pustilo na cedilu. Kljub temu ji je uspelo končati akademijo, bila je med najboljšimi študenti. Pripoveduje o življenju v Rusiji.

  • Zala Kramperšek

    16. 9. 2022  |  Mladina 37  |  Družba

    Se študentska izmenjava splača?

    Erasmus+ je program Evropske unije (EU), namenjen mednarodnemu sodelovanju študentov v izobraževanju, usposabljanju, dejavnostih mladih in športu. V zadnjih osmih letih je kar 14.988 slovenskih študentov odšlo v kako tujo državo. V tem obdobju so odšli v 50 različnih držav, med njimi tudi v Korejo, na Tajsko, v Maroko, Brazilijo, Argentino, Avstralijo in na Kitajsko. Med najbolj priljubljene države za izmenjavo sodijo Nemčija, Španija, Avstrija, Portugalska in Češka. Tudi za Slovenijo se odloča veliko tujih študentov, v osmih letih jih je ta program pri nas končalo 18.242. Največ jih je prišlo iz Španije, Nemčije, Francije in Češke.

  • Danes je nov dan

    16. 9. 2022  |  Družba

    Operacija uspela, pacient umrl

    Ob fiasku v Celju, ko so v bolnišnici zamenjali identiteto dveh pacientov, je odstopilo vodstvo, odstop pa je pripravljen ponuditi tudi zdravstveni minister Bešič Loredan. Da je ob vsej "digitalizaciji" taka napaka mogoča, je resda nepredstavljivo, njene posledice pa tragične, a vendarle gre za nezlonamerno zmoto, ne pa za premišljeno potezo.

  • Po smrti kraljice

    Smrt britanske kraljice Elizabete II. v škotskem Balmoralu je 8. septembra 2022 v hipu zasenčila vse drugo, celo vojno v Ukrajini in energetsko krizo v EU. Kraljica je bila nesporna politična ikona, edini pravi družbeni cement razpadajočega britanskega imperija po drugi svetovni vojni. Sedem desetletij je utrjevala svoj neverjetni slog obvladovanja monarhije na poti komaj znosnega razpada britanskega imperija. Nikoli se ni pritoževala, ničesar posebej pojasnjevala. »Never complain, never explain« je bil skriti moto njenega vladanja. Skrbno negovana apolitičnost na tujem in strogo obvladovana nevtralnost doma sta bili temelj njene popularnosti in moralne avtoritete. Bila je kot papež med zbledelimi monarhi sveta, z naskokom najuglednejša britanska institucija per se. Toda njene osebne vloge ni mogoče ločiti od usode imperija, prijazne in skromne kraljice od brutalne in krvave kolonialne zgodovine. In tu so in bodo ocene njene vladavine manj prizanesljive. Politična in ekonomska amnezija je del Elizabetine preračunljive zadržanosti. Namesto politične odgovornosti in ekonomskih reparacij je raje gojila mitologijo britanske zgodovinske izjemnosti. Gre za zoprno asimetrijo njene bleščeče vladavine, ceremonialne oblasti brez prave odgovornosti.

  • N'toko

    N'toko

    16. 9. 2022  |  Mladina 37  |  Žive meje

    Integracija po slovensko

    Zadnje dni je v liberalni javnosti zbudila precej pozornosti zgodba sirske begunke, ki je za portal Tukaj smo opisala svojo kalvarijo z izpitom iz slovenskega jezika. Po večkratnih neuspešnih poskusih pri pisnem delu izpita zdaj razmišlja o odhodu iz države, saj ji grozi izguba socialne pomoči, ki je zanjo pri štirih otrocih in visoki najemnini edina možnost preživetja, potem ko je izgubila službo. Številni državljani so se ob tem spraševali, kako je mogoč tak birokratski sadizem nad materjo samohranilko. Država odgovarja, da so njeni nameni dobri: hočemo le poskrbeti za integracijo tujcev! Spomnimo se, najprej je Šarčeva vlada spremenila zakon o trgu dela tako, da neevropskim državljanom za dostop do socialnih pravic nalaga obveznost opravljenega izpita iz slovenščine na stopnji A1, s spremembami zakona o tujcih in zakona o mednarodni zaščiti pa je Janševa vlada ta merila še zaostrila in razširila. Na videz razumna zahteva države, ki tujcem nalaga učenje jezika, se je v praksi izkazala za priročno orodje etničnega izključevanja, saj zagonetni izpit in nemogoči pogoji številne tujce brišejo iz javnih sistemov in jih potiskajo na družbeni rob. To je bil tudi resničen namen zakonskih sprememb.

  • Monika Weiss

    16. 9. 2022  |  Mladina 37  |  Politika

    Kdo je energetsko reven?

    Ministrstvo za infrastrukturo je pripravilo predlog uredbe, s katero bodo prvič določena merila energetske revščine v Sloveniji. Po predlogu ministrstva je energetsko revno tisto gospodinjstvo, ki je materialno ogroženo (»dohodek je nižji od praga tveganja revščine«) in prebiva v prostorih z nizko energetsko učinkovitostjo (»potrebna toplota za ogrevanje prostorov znaša več kot 150 kWh/m2 na leto«).

  • Janko Lorenci

    Janko Lorenci

    16. 9. 2022  |  Mladina 37  |  Kolumna

    Čakajoč na sunek

    Nova študija o okolju, objavljena v reviji Science, svari, da so nekatere spremembe okolja – zlom grenlandskega ledenega pokrova, upočasnitev severnoatlantskega toka, naglo taljenje permafrosta in sproščanje velikanskih količin metana (t. i. metanova bomba) – morda že nepovratne. Svet je mogoče že zapustil varno podnebno stanje, v katerem se je razvila človeška civilizacija, pravijo raziskovalci.

  • Monika Weiss

    16. 9. 2022  |  Mladina 37  |  Družba

    Nove slabe zamisli

    Ministrstvo za infrastrukturo je pripravilo predlog zakona, katerega namen naj bi bil obvladovanje kriznih razmer pri oskrbi z energijo, pri čemer naj bi omogočil obsežnejše kurjenje fosilnih goriv, začasno razveljavitev okoljskih standardov in večje izpuste onesnaževal, nove zamisli pa se porajajo tudi med energetiki.

  • Do zadnjega diha

    »Odvratno! Vsi so v Cannesu. Kaj hudiča potem jaz počnem v Parizu?« je maja 1959 kriknil Jean-Luc Godard. Njegovi prijatelji, nekdanji filmski kritiki, François Truffaut, Claude Chabrol, Alain Resnais, Jacques Rivette in Éric Rohmer, so že posneli celovečerce ali so jih ravno snemali, sam pa je imel za pasom le štiri kvikije. Zato je zdrvel v Cannes in prosil Truffauta, ali mu prepusti svojo – sicer resnično – zgodbo o Michelu, pariškem avtomobilskem tatu, ki ubije policista, potem pa se med obupanim skrivanjem pred policijo zaplete z ameriško novinarko Patricio, ki na Elizejskih poljanah prodaja New York Herald Tribune in ga nazadnje izda. Truffaut je prikimal – in privolil, da bo napisal tudi scenarij. Chabrol se je javil za »tehničnega in umetniškega svetovalca«. Takoj je dobil tudi producenta in distributerja, ki sta zastrigla z ušesi – novovalovski film, ki ga oglašujeta Truffaut in Chabrol, bo zanesljivo hit, pa četudi za režiserja ni še nihče slišal, sta si mislila.

  • Vesna Teržan

    16. 9. 2022  |  Mladina 37  |  Kultura

    Ko dizajn preseže svoj čas

    Nekoč so Ranka Novaka navduševali zemljevidi; tam pri osemnajstih letih je bil prepričan, da se bo ukvarjal z geografijo. V bistvu ga je očarala zgoščena struktura informacij, ki jih dajejo zemljevidi, saj gre za natančen sistem. A se je po maturi odločil za študij arhitekture in le na videz šel po poti očeta arhitekta. Leta 1968 je iz Zagreba, kjer se je dve desetletji prej rodil, nato pa šolal in socializiral, prišel v Ljubljano študirat arhitekturo. Najprej je prav zaradi jezika nihal med študijem v Zagrebu, Beogradu ali Sarajevu, a se je nazadnje znašel v Ljubljani, v vrtincu študentskih nemirov. Diplomiral je leta 1975 na oddelku za arhitekturo takratne Fakultete za arhitekturo, gradbeništvo in geodezijo pri profesorju Edu Ravnikarju z nalogo Vizualne komunikacije in sistemi obveščanja v javnem prometu. To je neizpodbiten dokaz, da ga je že med študijem arhitekture zanimalo grafično oblikovanje, zanimali pa so ga tudi sistemi. Torej se ne smemo čuditi, da je v tistem obdobju zase in za sošolce prevedel eno zgodnjih in ključnih teoretskih knjig Typographie (1967) Emila Ruderja, švicarskega tipografa in grafičnega oblikovalca, ki je bil tudi profesor na znameniti Šoli za oblikovanje v Baslu.

  • Damjana Kolar

    16. 9. 2022  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste, kam v petek in soboto zvečer? Preverite, kaj smo tokrat izbrali za vas.

  • Uredništvo

    16. 9. 2022  |  Svet

    Neverjetna zgodovina Rusije: od carjev do komunistov

    V sklopu edicij ZGODOVINA je izšla nova posebna številka Mladine, tokratna tema je Rusija. Slednja je namreč letos poslala svet s tečajev. Z agresijo nad sosednjo državo je podrla mednarodno ravnotežje, geopolitična razmerja in tudi svetovno ekonomijo. V naši zavesti sta Rusiji dve: Rusija Vladimirja Putina in Sovjetska zveza. A zgodovina te močne in nenavadne države je neverjetna, carji in komunisti, kulaki in izjemni umetniki, revščina in taborišča – vse to pa nam razkriva, zakaj se danes dogajajo stvari, za katere smo upali, da jih nikoli ne bomo doživeli.

  • Uredništvo

    15. 9. 2022  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: VOJNI DOBIČKARJI

    Jutri izide nova Mladina! Naslovnico je ilustriral nagrajenec Prešernovega sklada in Mladinin hišni karikaturist Tomaž Lavrič. Več o vojnih dobičkarjih in o tem, da to, kar gledamo, ni več podjetništvo, temveč kriminal, preberite v novi številki Mladine, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 16. septembra, dalje. #Mladina37

  • STA

    15. 9. 2022  |  Družba

    Fafangel: »Nikakor ne gre čakati na novo cepivo«

    Epidemična slika se v Slovenija slabša, a je stanje še vedno mogoče obvladati z razmeroma blagimi ukrepi, je na novinarski konferenci povedal vodja posvetovalne skupine za spremljanje koronavirusa Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Mario Fafangel. Ob tem je vse starejše od 60 let pozval k čimprejšnjemu cepljenju proti covidu-19.

  • STA

    14. 9. 2022  |  Politika

    Brglez pripravljen kandidirati za predsednika republike

    Milan Brglez je izrazil pripravljenost, da bi se kot kandidat SD potegoval za mesto predsednika države, so za STA sporočili iz SD. Kandidaturo morajo formalno potrditi še organi stranke, predsedstvo SD bo zasedalo v četrtek popoldne.

  • IK, STA

    15. 9. 2022  |  Politika

    »Primorcem so tuje diskusije o narodni spravi in so ponosni na partizanske spomenike«

    Danes praznujemo vrnitev Primorske k matični domovini. Spominjamo se 15. septembra 1947, ko je bila uveljavljena pariška mirovna pogodba, s katero je Italija takratni Jugoslaviji med drugim odstopila suverenost nad Zgornjim Posočjem, Vipavsko dolino, večjim delom Krasa in manjšim delom Istre. Državna proslava je bila v sredo v Portorožu.

  • STA

    14. 9. 2022  |  Svet

    WHO o pandemiji covida-19: »Nismo še tam, vendar je konec pred vrati«

    Svet še nikoli ni bil v boljšem položaju za končanje pandemije covida-19, je dejal generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Države je pozval, naj vztrajajo v boju proti virusu, zaradi katerega je umrlo več kot šest milijonov ljudi, poročajo tuje tiskovne agencije.

  • Uredništvo

    14. 9. 2022  |  Politika

    Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič poslancu SDS Žanu Mahniču: »Nisem poštar«

    "Če vi menite, da jaz s tem kršim poslovnik, imate vsa pravna sredstva, da to uveljavljate. Dejstvo pa je, da bom spoštovala vedno Ustavo in osebno in telesno integriteto vsakogar."

  • STA

    15. 9. 2022  |  Svet

    »Srednji razred je zgradil Ameriko, sindikati pa so zgradili srednji razred«

    Ameriški predsednik Joe Biden si je v sredo v Detroitu ogledal največji mednarodni avtomobilski sejem v ZDA in ob tem več tisoč avtomobilskim delavcem poudarjal pomen vlaganj v električne avtomobile za zaščito okolja in nova delovna mesta. Nekaj avtomobilov je preizkusil tudi osebno.

  • Uredništvo

    14. 9. 2022  |  Svet

    »Afrika ima ogromne zaloge plina in bi lahko oskrbovala evropske trge«

    "Afrika ima resnično ogromne zaloge zemeljskega plina in bi lahko oskrbovala evropske trge, vendar je pri tem pred velikimi izzivi. Kot ste omenili, je Afriki zaradi bližine lažje oskrbovati Evropo, a ji manjka infrastrukture in zmogljivosti za čimprejšnje povečanje proizvodnje. Trenutno namreč Evropska unija išče takojšnje dobave, zato po mojem mnenju ne moremo pričakovati veliko od Afrike v tako kratkem času.

  • Danes je nov dan

    15. 9. 2022  |  Družba

    Kdo bo koga?

    Na začetku pandemije so se pogovori vrteli okoli vprašanja, ali že poznamo koga, ki je prebolel covid-19. Zanikovalci virusa so dejstvo, da niso poznali (še) nikogar takega, uporabljali za utrjevanje svojih prepričanj, vsi pa smo opazovali, kako se število znancev, ki so že bili okuženi, počasi, a vztrajno povečuje. Danes pogovori zvenijo drugače: ali sploh še poznamo koga, ki ni bil okužen?

  • Uredništvo

    15. 9. 2022  |  Kultura

    Kakšna je človeška narava kopičenja stvari?

    V novomeški Galeriji Simulake bodo v petek, 16. septembra ob 19. uri odprli samostojno razstavo slikarke Neže Perovšek z naslovom Max capacity - Mixed reviews. Na ogled bodo izbrana dela iz obdobja zadnjega leta in pol, v katerih umetnica nadaljuje raziskovanje svojega osebnega arhiva in kompulzivnega zbiranja vizualnih materialov. 

  • Uredništvo

    15. 9. 2022  |  Kultura

    Zrcaljenje notranjih svetov in stanj

    V ustvarjalnem prostoru Hupe Brajdič v podhodu Ajdovščina, bodo danes, 15. septembra ob 19. uri odprli fotografsko razstavo Tereze Kozinc in Andreja Zavašnika z naslovom Porezava. Gre za umetniško delo, ki preplete njuna dela v razstavnem prostoru.

  • STA

    14. 9. 2022  |  Svet

    »Ni prav, da se ustvarja rekordne dobičke in izkorišča vojno na račun potrošnikov«

    Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen se je v govoru v Evropskem parlamentu zavzela za zmanjšanje porabe elektrike. Napovedala je tudi omejitev prihodkov podjetij, ki za proizvodnjo elektrike uporabljajo tehnologije, cenejše od plina. S tem ukrepom bo na voljo 140 milijard evrov za pomoč odjemalcem pri soočanju z visokimi cenami.

  • Sodišče presodilo, da rasizem v Demokraciji ni dopusten

    Bo zadnja sodba Okrajnega sodišča v Ljubljani, ki je sankcionirala širjenje rasističnih idej v Demokraciji, prinesla kakšno spremembo v našo sicer klavrno pravno in sodno prakso na tem področju? Bo poslej še mogoče enako neovirano širiti ideje belega supremacizma, pa grozljive predstave o tem, da je bela rasa večvredna od drugih, da se je Jezus rodil bel, da je potrebno vse druge rase nič manj kot iztrebiti, saj to počnemo tudi s plevelom na vrtu, končno pa bo za tiste nebele poskrbel sam Bog s širjenjem virusa?

  • STA

    14. 9. 2022  |  Politika

    Zaupanje javnosti v sodišča se povečuje

    Rezultati pete raziskave o zadovoljstvu različnih javnosti z delovanjem sodišč kažejo, da se zaupanje splošne javnosti v sodišča povečuje, medtem ko so se nekoliko poslabšale ocene s strani strokovne javnosti. Na vrhovnem sodišču menijo, da so rezultati raziskave v precejšnji meri zelo spodbudni in zagotovo tudi rezultat sistematičnega dela.

  • STA

    14. 9. 2022  |  Svet

    Ukrajina: »Ne postanite tarča ruskih terorističnih sil. Evakuirajte se!«

    Ukrajinska vojska je po sprožitvi uspešne protiofenzive dosegla mesto Liman v regiji Doneck, kjer glede na navedbe predstavnikov oblasti potekajo spopadi z ruskimi silami. V Kijevu pričakujejo, da bi lahko njihova vojska napredovala v vzhodno regijo Lugansk, poročajo tuje tiskovne agencije.

  • STA

    14. 9. 2022  |  Politika

    Pahor odhaja na pogreb kraljice Elizabete II.

    Predsednik republike Borut Pahor se bo v ponedeljek v Londonu udeležil pogreba pokojne britanske kraljice Elizabete II., so danes sporočili iz urada predsednika. V času pogreba, v ponedeljek med 12. in 14. uro, bo zastava pred predsedniško palačo spuščena na pol droga, so še sporočili iz urada.