• Uredništvo

    20. 3. 2022  |  Politika

    »Kapital ima denar in vpliv, vemo pa, kdo je glavni, ko se deli denar iz proračuna«

    "To vodi v zelo nepremišljene in kratkotrajne odločitve. Socialni dialog je civilizacijska pridobitev. Velja za težkega in napornega, a moramo vedeti, da je vključevanje širše družbe v sprejemanje odločitev pomembno. Ker ne vidimo vsi vsega enako, ravno socialni dialog uravnava pot, da ne obveljajo samo interesi politike. Kapital ima denar in vpliv, vemo pa, kdo je glavni, ko se deli denar iz proračuna. Če je odmaknjena socialna komponenta s korektivom, gre zadeva v desno, v kapital. Z novelo zakona o dohodnini smo dali predvsem tistemu, ki zasluži največ."

  • Danes je nov dan

    18. 3. 2022  |  Družba

    EU pozablja lastne mini putine

    Evropska komisija ne bo sprožila nedavno vzpostavljenega mehanizma pogojevanja, ki bi Madžarski in Poljski odrekel upravičenost do financiranja iz EU proračuna zaradi nespoštovanja vladavine prava. To je bil nujno potreben mejnik, ki ga je EU končno vzpostavila po letih tolerance peščice avtoritarnih voditeljev (tudi tebe gledamo, Janez), ki so se okoriščali s finančnimi sredstvi iz EU ter istočasno po mili volji kršili njeno pravo in osnovna načela.

  • Gregorčič cinično brani Ukom in ne novinarjev RTV Slovenija

    Predsednik Programskega sveta RTV Slovenija Peter Gregorčič, nastavil ga je podaljšek Janševe politike, ki sicer obvladuje vodstvo, nadzorni in programski svet javnega servisa, je izjemno cinično zavrnil ugotovitve, da analize poročanja RTV Slovenija, ki jih opravlja vladni Ukom, niso pritisk na delo novinarjev. Po njegovem so celo potrebne. Namesto da bi se postavil v bran političnemu zatiranju RTV hiše, ga je odločno podprl!

  • Brezsramni in neprikriti politični udar na javno RTV

    Člani in članice Slovenskega centra PEN sporočamo slovenski javnosti, da smo zgroženi in ogorčeni ob vsem vidnim in brezsramnim prilaščanjem RTV Slovenija, ki ga izvaja trenutna vladna koalicija oziroma predvsem največja vladna stranka.

  • Jure Trampuš  |  foto: Uroš Abram

    18. 3. 2022  |  Mladina 11  |  Družba

    »Največje žrtve vojne so državljani Ukrajine, naslednje bodo državljani Rusije. In mi vsi skupaj z njimi.«

    Miroslav Gregorič je bil dolga leta vodja slovenske uprave za jedrsko varnost, še prej, v času rajnke Jugoslavije, je sodeloval pri neuspešnem načrtovanju nikoli postavljene druge slovensko-hrvaške jedrske elektrarne, ki naj bi bila v Prevlaki. Ko se je zgodil Černobil, je delal na Institutu Jožef Stefan. Gregorič je verjetno najbolj znan po svoji funkciji izpred dvajsetih let, bil je direktor bagdadskega centra mednarodnih inšpektorjev Združenih narodov, ki so v Iraku iskali orožje za množično uničevanje, a ga nikoli niso našli. Kasneje je delal tudi pri Mednarodni agenciji za jedrsko energijo (IAEA) na Dunaju. Napad na Rusijo je spremenil dojemanje sveta. Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je denimo dejal, da je jedrski spopad zaradi vojne v Ukrajini znova »v okviru možnosti«, ni torej nepredstavljiv. Strah, ki se širi naokoli, je logičen. Putin je povečal pripravljenost svojih jedrskih enot, spopadi v Ukrajini potekajo v neposredni bližini jedrskih elektrarn, Rusi pa Ukrajino obtožujejo, da pripravlja napad s kemičnim ali biološkim orožjem. Pa so grožnje s stopnjevanjem nasilja res upravičene? Lahko Nato nad Ukrajino razglasi »območje prepovedi preletov«? Je ruska vojska res želela porušiti jedrsko elektrarno? Kako smo se znašli tu, kjer smo?

  • DK, STA

    18. 3. 2022  |  Politika

    Za glasovanje na domu potrebno ustrezno zdravniško potrdilo

    Državna volilna komisija (DVK) je februarja sprejela sklep, da bodo lahko volivci, ki se zaradi bolezni ne bodo mogli osebno zglasiti na volišču, glasovali pred volilnim odborom na svojem domu, a le pod pogojem, da bodo vlogi za glasovanje na domu predložili tudi ustrezno zdravniško potrdilo, so sporočili z DVK.

  • Uredništvo

    18. 3. 2022  |  Politika

    To pride zelo prav pri nastajanju držav in njihovem uničevanju 

    "Predsednik Ruske federacije je v več zelo čustvenih nastopih zagotovil, da je Ukrajina privid. Globoko iz srednjega veka je potegnil nekaj simpatičnih razlogov za takšno trditev. Navedel je prince in druga pravljična bitja. Kadar je treba utemeljiti kakšno veliko neumnost sodobnosti, se je vedno dobro zateči v srednji vek. Velja za temačno obdobje, vendar je njegova slaba podoba bolj rezultat renesančne propagande kot življenja okoli leta 1000. Ampak pri nastajanju držav in njihovem uničevanju zelo prav pride. Z ustrezno selekcijo zgodbic iz zgodovine je mogoče dokazati vse, kar človeku lahko pade na pamet."

  • DK, STA

    18. 3. 2022  |  Svet

    Velika Britanija prepovedala delovanje ruske televizije RT

    Britanski medijski regulator je ruski državni televiziji RT odvzel dovoljenje za oddajanje v Veliki Britaniji. Po ruski invaziji na Ukrajino ni primerno, da ruska televizija še naprej oddaja v državi, je sporočil Ofcom.

  • Uredništvo

    18. 3. 2022  |  Kultura

    Ali je tako diktatorstvo sprejemljivo? Se strinjamo s cenzuro?

    "Faust bi lahko bil moja zadnja produkcija. Naj razložim, zakaj. V četrtem dejanju sem želel modre, bele in rdeče zastavice, ki jih je na odru videti za steno iz oken, nadomestiti z rumenimi in modrimi. Gledališče in opera bi morala slišati utrip zdajšnjosti. Zame je ta utrip obarvan modro in rumeno. A uporabo teh barv mi je direktor ljubljanske operne hiše, gospod Staš Ravter, prepovedal. Še več: upravnik vašega kulturnega templja mi je dal vedeti, da ne bom nikdar več stopil v njegovo opero, če bom to prepoved zaupal novinarjem."

  • Damjana Kolar

    18. 3. 2022  |  Kultura

    Film tedna: France

    V Kinodvoru se bo, 21. marca ob 20.30 s predpremiero filma France začel Festival frankofonskega filma. Gre za zgodbo o zvezdniški novinarki 24-urnega informativnega kanala ter o svetu, ki ga je vrgla s tečajev "vzporedna resničnost" medijev in družbenih omrežij. Film z Léo Seydoux v naslovni vlogi je delo režiserja Bruna Dumonta (Jezusovo življenje, Flandrija, Mali Quinquin).

  • Uredništvo

    18. 3. 2022  |  Svet

    Plačljivo parkiranje za zmanjšanje avtomobilskega prometa

    Dunaj želi z uvajanjem plačljivega parkiranja zmanjšati avtomobilski promet in povečati uporabo javnega prevoza. Tako bodo doprinesli k zaščiti podnebja in še višji kakovosti življenja Dunajčanov. Prihodke od parkirnin namenjajo širjenju mreže javnega prevoza.

  • Putinov pandemonij

    Štiriindvajseti februar, dan, ko je vojaško nadmočna Rusija brez kakršnegakoli povoda ali podlage v mednarodnem pravu napadla Ukrajino, se uvršča med tiste prelomne dogodke, ki dokazujejo, da je zgodovino težko obrzdati. Nekdanji španski predsednik vlade Felipe González je noč, ko je padel berlinski zid, slikovito opisal z dogajanjem zgodovine, ko »konj brez jezdeca galopira skozi noč«. Koliko življenj ukrajinskih civilistov, od otrok do žena, tudi mladih ukrajinskih in ruskih vojakov, bo medtem zahtevala ta agresorska vojna, preden bosta obe strani nazadnje sedli za pogajalsko mizo in z razumnim kompromisom zadovoljili svoje zahteve po varnosti?

  • Vasja Jager

    18. 3. 2022  |  Mladina 11  |  Politika

    Ponižani do konca

    Petra Koritnik opravlja delo, ki je izjemno odgovorno in naporno, obenem pa človečno in pogosto tudi izpolnjujoče. Njen delovni dan traja dobesedno od zore do mraka, ves ta čas pa je izpostavljena različnim mnenjem, pohvalam in pritiskom. Ti pritiski so se v letih epidemije koronavirusa okrepili do neslutenih razsežnosti, Petra Koritnik in njene sodelavke pa so s skrajnimi napori opravljale množico zastavljenih nalog, skrbele za eno najranljivejših skupin prebivalstva in s tem podpirale enega izmed temeljev skupnosti. Mnoge so na delovnem mestu izgorele, marsikatera je razmišljala o spremembi poklica, vsem pa je skupno, da so krepko podplačane in za sedanjo oblast samoumevne. In ne, Petra Koritnik ni zdravnica, temveč vzgojiteljica.

  • Luka Volk

    18. 3. 2022  |  Mladina 11  |  Politika

    Pirkovičev revanšizem

    Oktobra leta 2008 so zaposleni v multimedijskem centru (MMC) RTV SLO vodstvu javne radiotelevizije poslali pismo, v katerem so opozorili na skrb zbujajoče razmere v uredništvu. Ključna težava je bila v tem, da MMC, ki med drugim skrbi tudi za spletno stran radiotelevizije, že dve leti ni imel odgovornega urednika s polnimi pooblastili. Vodstvo naj bi zanalašč zavlačevalo postopke, vršilci dolžnosti pa naj bi se medtem menjavali kot po tekočem traku. A povod za protest zaposlenih je bil četrti urednik po vrsti. Ta naj bi v uredništvu povsem onemogočal primerne razmere za delo. Obtožili so ga, da posega v avtorsko delo novinarjev brez njihovega vedenja, hkrati pa so mu očitali, da naj bi grozil zaposlenim in da naj ne bi razumel narave spletnega medija. Taisti človek je prejšnji teden spet postal v. d. odgovornega urednika za nove medije na MMC. Igor Pirkovič.

  • Peter Petrovčič

    18. 3. 2022  |  Mladina 11  |  Politika

    Javno zbiranje prepovedano. In kaznivo.

    Od začetka ruske agresije na Ukrajino se tudi v Rusiji vrstijo javna zbiranja proti vojni in proti oblasti sami. Na njih je bilo aretiranih že skoraj 14 tisoč ljudi. Vse to v Rusiji ni nič novega. Odkar je pred dvema desetletjema Vladimir Putin prevzel oblast, se je ta na javna zbiranja, shode, proteste proti oblasti odzivala z aretacijami, sodnimi postopki ter denarnimi in zapornimi kaznimi za domnevne kolovodje teh zbiranj, predvsem vidnejše predstavnike opozicijskega gibanja. Najvidnejši predstavnik slovenskih protivladnih protestnikov zadnjih dveh let, Jaša Jenull, je prejšnji teden prejel kazen v višini 34 tisoč evrov za en sam javni shod.

  • Uredništvo

    17. 3. 2022  |  Politika

    Štefančič: »To, da se Studio City umika, je strokovno, poslovno in ekonomsko huda napaka. Norost.«

    "Malo pričakovano, ker so nas želeli na vsak način povoziti. Želeli so nas dati najprej na drugi program, a jim ga ni uspelo zgraditi. Iščejo razloge, opravičila in izgovore, da bi nas povozili, cenzurirali, utišali. Žaljivo in ponižujoče je zame, za ekipo Studia City in številno publiko."

  • Stanka Prodnik

    18. 3. 2022  |  Mladina 11  |  Kultura  |  TV

    Kako je profesorica in kandidatka SD na volitvah štirim toksičnim moškim pokazala ogledalo

    Gostilniški duh Nova24TV je dokončno dobil domovinsko pravico na TV Slovenija – vse je tako, kot smo se norčevali, da bo, ko smo pretiravali, ko smo hoteli pokazati obešenjaško sliko prihodnosti. Seveda je kolovodja te zahojene prostaškosti lik po imenu Igor Pirkovič, ta neotesani, nevedni in hkrati vase prepričani moški. Nasmejati smo se morali sicer, da je v svoji oddaji Arena na drugem programu gostil kar svojega političnega brata Branka Grimsa. Pač enaka sta. Enako neprijetna, enako artikulacijo imata, enak besedni zaklad, enak pogled na svet. Pa kako ga Pirkovič občuduje! Tako zelo, da mu je v neki točki kar pozabil postaviti vprašanje in je izustil le še: »No, gospod Grims! Beseda je vaša!« Drugi gost je bil Zmago Jelinčič. Še en popolnoma enak moški, enakih nazorov, enake grobosti, enakega pogleda na svet.

  • Borut Mekina

    18. 3. 2022  |  Mladina 11  |  Politika

    Je Janšev obisk v Ukrajini res oblika vojnega dobičkarstva?

    Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je eden najprepoznavnejših in najbolj priljubljenih politikov. Za večji del sveta, seveda predvsem za Zahod, je utelešenje Davida, ki se uspešno postavlja po robu Goljatu – ruski vojski. Pred izbruhom vojne je imel doma razmeroma nizko, približno 30-odstotno javnomnenjsko podporo in morda je Rusija zmotno računala, da se bo ob napadu ukrajinska javnost razcepila in zlomila.

  • Uredništvo

    17. 3. 2022  |  Politika

    Na stotem petkovem protivladnem protestu bo zbrane nagovoril Milan Kučan

    "Ta petek vas vse vabimo na stoti (100.) petkov protest zoper nedemokratično, protiustavno in koruptivno delovanje trenutne vlade! Ponovno se bomo zbrali ob 19. uri na Trgu republike!" so zapisali v Protestni ljudski skupščini in dodali, da si pred dvema letom nihče ni predstavljal, da bodo morali neprekinjeno protestirati kar 100 tednov, kar tudi ni bil njihov namen, a se razlogi za proteste iz tedna v teden tudi stopnjujejo. 

  • Peter Petrovčič

    18. 3. 2022  |  Mladina 11  |  Družba

    Oče je moški in mama je ženska

    Prejšnji četrtek so se pred ustavnim sodiščem zbrali protestniki. Pod vodstvom Aleša Primca, predsednika nekdanjega gibanja, zdaj politične stranke Glas za otroke in družine, so opozarjali, da ustavni sodniki odločajo o »ukinitvi zakonske zveze«, in sporočili, da je »zakonska zveza žene in moža tisočletna naravna zveza in prostor za rojstvo, vzgojo in razvoj otroka in zato ne more biti protiustavna«.

  • Vlado Miheljak

    Vlado Miheljak

    18. 3. 2022  |  Mladina 11  |  Dva leva

    Toninova krščanska geopolitika

    O. K. se zgodi; lapsus pač. Morda pa je Madžar imel v resnici v mislih reko Dravo. A kakorkoli. Nerodno je edino to, da lapsus linguae ni kar tako. Je tako rekoč priznanje. Matej Tonin kot diplomant družboslovne fakultete bi moral pobrskati po starih študentskih zapiskih in bi se hitro spomnil, da se v lapsusih, jezikovnih zdrsih, neredko manifestira, udari na plano potlačena želja oziroma motivacija. Ampak če je že Prekmurje nekakšni slovenski Donbas, Janša vsekakor ni uporni Zelenski, ampak nekdo, ki z Orbánom kolaborira. In Janšev nekritični sledilec Matej Tonin resnično pospešeno vleče krščanskodemokratski voz nazaj v blato, v kakršnem ga je Bajuk prepustil Ljudmili Novak leta 2008. Razlogi pa so zelo podobni. Tako kot Bajuk tudi Tonin ne zna vzpostaviti avtonomije v odnosu do Janše. Drugače si je komaj mogoče predstavljati, da še tik pred volitvami strelja kapitalne neumnosti in abotnosti. V nedavnem pogovoru za portal 24ur pa je presegel samega sebe. Najprej je z akrobatskim saltom mortale razložil neupravičenost ruskega napada na Ukrajino ter upravičenost ameriško-zavezniškega napada na Irak. Pač, v Iraku je vladal diktator. Kar je točno. Bo torej zavezništvo napadlo tudi druge nedemokratične, diktatorske režime? Najprej eno od pomembnih članic vojaškega zavezništva – Erdoganovo Turčijo. Ki duši človekove, politične, državljanske in narodnostne pravice. Ali še huje. Položaj žensk je bil v Huseinovem Iraku neprimerno boljši kot v avtokratski kraljevini Savdski Arabiji. V Iraku so bile pred zavezniško »vpeljavo demokracije« ženske bolj vključene v javno življenje (šolstvo, zdravstvo, politika) kot v večini drugih arabskih dežel. Verska toleranca je bila pod Huseinom višja, kot je v aktualnem Iraku. Denimo, Tarik Aziz, Huseinov zunanji minister, je bil pripadnik kaldejske katoliške cerkve, ki je v občestvu z rimskokatoliško cerkvijo!

  • Monika Weiss

    18. 3. 2022  |  Mladina 11  |  Politika

    Zloraba poslanskih vprašanj

    »Poslanska vprašanja oziroma pobude so tipična oblika izvajanja nadzorne funkcije parlamenta nad delom vlade. So sredstvo za kritično obravnavo vlade in ministrov ter preverjanje njihove odgovornosti (brez politične sankcije),« je uvodna ugotovitev primerjalne analize, ki jo je leta 2015 objavil raziskovalno-dokumentacijski sektor državnega zbora.

  • Izak Košir

    18. 3. 2022  |  Mladina 11  |  Družba

    Park izbrisanih

    Ljubljanski mestni svetniki so na ponedeljkovi seji podprli odlok o poimenovanju in določitvi mej dveh parkov na območju Ljubljane - Parka gazel ob Tehnološkem parku Ljubljana in Parka izbrisanih v Centru Rog. Kot izhaja iz obrazložitve, drugo poimenovanje sodi v »del ukrepov za popravo krivic v smislu ohranjanja zgodovinskega spomina«. Konec februarja se je izbrisanim v svojem imenu in v imenu države opravičil predsednik republike Borut Pahor, izbris pa označil za neustavno dejanje in kršenje človekovih pravic. Marsikdo je pri tem sicer cinično pripomnil, da bolje pozno kot nikoli, krivice, ki jih še vedno trpijo številni, ki ostajajo izbrisani in živijo brez urejenega statusa, pa s tem niso odpravljene.

  • Erik Valenčič

    18. 3. 2022  |  Mladina 11  |  Svet

    Poti v neznano

    Praktično vsako potovanje v vojno se začne v čakalnici nekega letališča, kjer si obkrožen z ducati ljudi, vendar hkrati neskončno sam. Prebiral sem sporočilo Reutersovega novinarja Aleksandra Vasovica, ki je že bil v Ukrajini: »Ne hodi sem brez akreditacije. Ne boš mogel delati z nikomer z oblasti in tvegaš, da te aretirajo. Ne pridi brez avtomobila. Avioni ne letijo, vlaki in avtobusi so nezanesljivi. Če ne znaš jezika, nujno potrebuješ prevajalca. Brez prevajalca se lahko znajdeš v resnem sranju. To so za začetek stvari, ki jih nujno potrebuješ.« Nič od tega nisem imel, zgolj tri kontakte v Žitomirju blizu Kijeva in okvirno zemljepisno predstavo, kako priti tja.

  • Luka Volk

    18. 3. 2022  |  Mladina 11  |  Politika

    Državni funkcionarji si želijo, da bi jim bilo udobno tudi po izteku mandata

    V državnem zboru je potekala druga obravnava predloga zakona o Pomurski akademsko-znanstveni uniji (PAZU). Gre za združenje, katerega predsednik je državni sekretar na ministrstvu za šolstvo Mitja Slavinec. Novi zakon združenju na leto zagotavlja 100 tisoč evrov proračunskih sredstev, zaposleni pa bodo imeli status javnih uslužbencev.

  • Peter Petrovčič

    18. 3. 2022  |  Mladina 11  |  Politika

    Prepovedani in dovoljeni shodi

    Prepovedana niso vsa zbiranja na javnih površinah, le tista, kjer vlada predvideva, da bo prišlo do izražanja do vlade kritičnih mnenj ali pa mnenj, ki vladnim strankam kako drugače niso po godu, med temi gre predvsem za progresivne misli.

  • Luka Volk

    18. 3. 2022  |  Mladina 11  |  Politika

    Utišanje kritičnih

    Iz informativnega programa TV Slovenija se za čas predvolilnih soočenj začasno poslavljajo oddaje Studio City, Tednik in Tarča. Gre še za eno v vrsti poskusov krnitve novinarske profesionalnosti na javni radioteleviziji – in to ravno v času, ko je ta najpomembnejša. Ker jim je letos tako povsem onemogočeno sodelovanje pri pripravi predvolilnih soočenj in povolilne analize, so ustvarjalci oddaj prepričani, da jih vodstvo RTV Slovenija, povsem podrejeno vladajočim strukturam v državi, želi na vsak način utišati. Zadnjo oddajo Studia City in Tednika pred več kot enomesečnim zatišjem si bodo gledalci lahko ogledali v ponedeljek, zadnja Tarča je bila predvajana v četrtek.

  • Luka Volk

    18. 3. 2022  |  Mladina 11  |  Svet

    Konec izmikanja zakonodaji

    Francija bo po dogovoru, sprejetem konec februarja, postala prva evropska država, kjer bo moral Google medijem plačevati za spletne objave. Združenje, v katero je vključenih okoli 300 francoskih medijev, in ameriški tehnološki velikan sta dosegla dogovor glede prihodnjih pogajanj o plačilu avtorskih pravic za prikazovanje novic na Googlovem spletnem brskalniku. Gre za zgodovinski korak, ki utira pot licenčnim pogodbam med Googlom in posameznimi mediji, hkrati pa morda za začetek konca Googlovega večletnega izmikanja francoski zakonodaji.

  • Damjana Kolar

    18. 3. 2022  |  Kultura

    REJVikend

    Petek, 18. marec