• Ob reki Maas

    Pred tridesetimi leti, 7. februarja 1992, je bila podpisana maastrichtska pogodba, politično-ekonomsko morda najvplivnejši dokument EU po ustanovitvi tega združenja držav. Simbolnih sporočil je veliko. Pogajanja in podpis dokumenta niso zadevali velikih prestolnic najvplivnejših držav, temveč majhno nizozemsko mesto na bregovih reke Maas. Nastal je v obdobju velikega političnega upanja in ekonomskega optimizma, po padcu berlinskega zidu in razpadu socialistične Vzhodne Evrope. Pogodba je potrdila okvire ekonomske in monetarne unije, skupaj z evrom. Postavila je temelje ekonomske stabilizacije celotne zveze in procesne konvergence držav članic. Prinesla je zametke ekonomske in socialne kohezije, skupne varnostne in zunanje politike, tudi jasnejšega političnega soodločanja. EU je danes sredi permanentnih kriz in vedno novih zapletov. Politični populizem je povsod prinesel protievropske poglede in avtokratske posege, privatizacijo ekonomskih koristi EU in politični nacionalizem. Maastrichtske rešitve so ostale, njihov skupni optimistični duh pa je zamrl.

  • Stanka Prodnik

    11. 2. 2022  |  Mladina 6  |  Kultura  |  TV

    Prava državotvorna proslava

    Verjetno je bil kar pokojni Jaša L. Zlobec tisti, ki je kmalu po tem, ko je leta 1991 Demos prevzel oblast, zaznal, da so novi oblastniki malce togotni in razočarani: saj so dobili oblast v svoje roke, kot so si želeli, a kaj, ko so morali privoliti v kompromis, ki se mu je reklo demokracija. Prav frustriralo jih je, da nimajo take moči, kot bi jo imeli v enopartijskem sistemu. Zdelo se jim je, da se jim je zgodila neizmerna krivica. In so se nemudoma začeli jeziti na medije, tudi na kulturo, ki so bili seveda kritični tudi do njih, oblastnikov. Mi vsi ostali pa smo bili kar zadovoljni, da je vsak lahko dihal po svoje in da se je dalo vse tudi primerno kritizirati. A ta bolečina je ostala in nasledniki Demosa jo demonstrirajo vsakič znova: tako je bilo z Bajukovo vlado, tako je z vsako naslednjo Janševo, le da je vsakič slabše. Mladi lahko danes v živo opazujejo, kaj je bil problem jugoslovanskega in slovenskega režima pred demokratizacijo. In morda so res najboljši prikaz te preteklosti državne proslave, ki jih pripravlja današnja oblast. Poveličevanje naroda, izjemnosti modrega vodstva, nobene kritike in veliko patetike. Res veliko patetike.

  • Vesna Teržan

    11. 2. 2022  |  Mladina 6  |  Kultura

    Ni nam vseeno

    Kdaj, če ne zdaj, v tem zgodovinskem trenutku, je pravi čas, da nam tudi umetniki in umetnice pomagajo razumeti, kaj se dogaja v naši družbi. Njihov kritični odziv na družbenopolitične razmere, zaznamovane s populizmom in ksenofobijo ter s pojavom novih oblik fašizma in ponovnim vzponom nacionalizma in sovražnega govora, je pomemben prispevek, ki odkriva nov/drugačen zorni kot in terja vnovičen razmislek o družbenih rečeh.

  • Gregor Kocijančič

    11. 2. 2022  |  Mladina 6  |  Kultura

    Nediskretni šarm evforije

    Velika televizijska uspešnica leta 2019, najstniška (melo)drama na steroidih Evforija (Euphoria), se je po predolgem zatišju, ki je bilo seveda posledica pandemije, pred nekaj tedni končno vrnila z novo, drugo sezono. Čeprav so mnenja o njej za zdaj izrazito nasprotujoča si – številni kritiki novi sezoni očitajo pretirano zanašanje na nasilje, erotiko, goloto in šokiranje občinstva –, nedvomno že sodi tudi med največje televizijske hite letošnjega, komaj dobro začetega leta. Podrla je rekord gledanosti vseh prvencev na platformah za pretakanje televizijske mreže HBO, gledanost pa se je v primerjavi s prvo sezono povečala za skoraj sto odstotkov: premiero nove sezone si je do zdaj ogledalo že več kot 13 milijonov gospodinjstev.

  • Lara Paukovič

    11. 2. 2022  |  Mladina 6  |  Kultura

    Gozdne pripovedi

    Dobrodošli v Borovem gozdu! Pa ne le v gozdu, ki nosi ime Borov gozd po – kakopak – drevesih, rastočih v njem, temveč tudi v istoimenskem mestu. Ta mali kraj sredi gozda ima vse, kar bi od slikovitega mesteca pričakovali: hiše, trgovinice, restavracije, šolo, mestno hišo, parke, tudi jezero je blizu. V mestu živi zajček Otja, botanik, navdušenec (med drugim) nad skandinavskim oblikovanjem, vintidž pohištvom in znanstveno fantastiko. Včasih ga je zanimal tudi namizni tenis, v katerem se je odlikovala njegova mama, a je navdušenje z leti usahnilo. Ko ob večerih konča delo, ga pogosto obiščejo štirje najboljši prijatelji: medved Lorem, računalničar (skupaj z Otjo sta člana krajevnega društva ljubiteljev gosi), risinja Freja, učiteljica zgodovine in zavzeta pripovedovalka zgodb, lisica Dolor, telovadka z obročem, ter polh Ipsum, multimedijski umetnik. Veliko se druži tudi s svojo razširjeno družino – brati in sestrami, bratranci, sestričnami, nečaki, tetami, strici, najraje pa z babico in dedkom, ki ju kliče Babek in Dedica. Sicer pa je v Borovem Gozdu še cel kup zanimivih prebivalcev, ki jih je vredno spoznati ...

  • Uredništvo

    10. 2. 2022  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: ŽELEZNI MOŽ

    Jutri izide nova Mladina! Naslovnico je oblikoval Ivian Kan Mujezinović, fotografija pa je delo Boruta Krajnca. Več o tem, kdo je direktor policije, s katerim se je Slovenija vrnila v čas verbalnega delikta, preberite v novi številki Mladine, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 11. februarja, dalje. #Mladina6

  • Monika Weiss

    10. 2. 2022  |  Družba

    Lani vsak enajsti prodani avtomobil v EU električen

    Prodaja električnih vozil v EU, spodbujena s cilji EU za izpuste CO2, je lani narasla že drugo leto zapored - delež prodaje baterijskih električnih vozil je bil 9,1‑odstoten, kar pomeni, da je bil vsak enajsti prodani avtomobil v EU lani popolnoma električen. Vendar tak trend rasti ni samoumeven, opozarjajo v društvu za sonaravni razvoj Focus. V organizaciji Transport & Environment (T&E), katere član je tudi Focus, namreč ocenjujejo, da bo brez ambicioznejših ciljev za avtomobilske izpuste CO2 rast prodaje električnih vozil v Evropi do konca tega desetletja upadla, znova pa se utegen večati tržni delež avtomobilov na bencin in dizel.

  • Oštro.si

    10. 2. 2022  |  Svet

    Jerala: »Cepiva proti covidu-19 ne morejo povzročiti mutacij virusa«

    Belgijski doktor veterinarske medicine in virolog Geert Vanden Bossche je 24. decembra lani v javnem pozivu Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) zapisal, da mu je »eden od najbolj priznanih svetovnih strokovnjakov za cepiva sporočil, da bo cepljenje s cepivi proti covidu-19 vzgojilo nove različice virusa«. Kateri strokovnjak, ni pojasnil.

  • STA

    10. 2. 2022  |  Politika

    Pahor bo mandat za sestavo vlade bo podelil kandidatu z zadostno podporo poslancev 

    Predsednik republike Borut Pahor je danes h mandat za sestavo vlade po posvetih z vodji poslanskih skupin podelil tistemu kandidatu za mandatarja, ki bo med poslanci užival podporo 46 glasov ali več.

  • STA

    10. 2. 2022  |  Politika

    KUL z rešitvami za boljšo Slovenijo

    Prvaki KUL so včeraj na posvetu Rešitve za boljšo Slovenijo predstavili nekatere vsebinske točke njihovih volilnih programov. Zavzeli so se za javno zdravstvo in javno šolstvo, za vsem dostopna stanovanja in stabilne javne finance. Izpostavili so tudi, da brez stabilnega gospodarstva ni močne socialne države. Pozvali so k udeležbi na volitvah.

  • Danes je nov dan

    10. 2. 2022  |  Družba

    Od kratkočasja do fenomena

    Ste v zadnjem času opazili objave na družbenih omrežjih z barvnimi kvadratki? Gre za izjemno popularno besedno igro Wordle s ciljem najti petčrkovno besedo v največ šestih poskusih.

  • STA

    10. 2. 2022  |  Svet

    Zahteva za spremembo zakonodaje zaradi ubojev žensk

    Po vse več ubojih žensk so hrvaški socialdemokrati naslovili zahtevo vladi, naj v kazenski zakonik posebej uvrsti tudi femicid kot spolno pogojeno nasilje ali uboj zaradi sovraštva do žensk, je v sredo sporočila predsednica poslanske skupine socialdemokratov Ivana Posavec Krivec. Kot je spomnila, so predlog že poslali na vlado, a ga je ta zavrnila.

  • Uredništvo

    10. 2. 2022  |  Družba

    »Popadljivost politikov je v zadnjem času velika«

    "V času poglobljene politične konfliktnosti, kot je čas pred volitvami, je novinarski poklic vedno težak, saj je občutljivost izjemna. Letos to konfliktnost in razdražljivost potencira še pandemija. Biti novinar javnega medija, za katerega državljani plačujemo prispevek in potem pričakujemo, da bo odseval našo lastno sliko sveta – je še zlasti težko. Ampak spet ne bi rada tega dramatizirala. Danes je povsod težko. Povsod se moramo boriti za boljše pogoje dela, za to, da delamo po priznanih profesionalnih merilih, in za pravico, da od tega ne odstopamo. Je pa res, da je popadljivost politikov in dela javnosti v zadnjem času velika in da so sploh ženske v novinarskem poklicu tarče izjemno vulgarnih obračunov. To je vse treba zdržati. Kot je zadnjič nekdo zapisal: Demokracija ni za šleve!"

  • Uredništvo

    10. 2. 2022  |  Kultura

    »Dobra karikatura mora iti čez mejo«

    "Vidite, v tem je skrivnost: dobra karikatura mora iti čez mejo. A to mora napraviti na sofisticiran način. Poznam genialen, rahlo vulgaren bosanski vic, ki to odlično pojasni. Mujo vpraša mujezina, kaj je to demokracija. 'Vidiš, Mujo, to je to, ko se jaz povzpnem na minaret. Če hočem, se lahko na vse vas poščijem.' 'Ampak to ne more biti demokracija!' "Počakaj, Mujo, nisem povedal do konca. Seveda je to demokracija, saj se vsi vi lahko poščijete name, ki sem tam gor na minaretu." V vsaki, tudi najbolj idealni družbi, ostaja delitev na tiste zgoraj in spodaj. Kadar je ta razdalja prevelika, karikaturist ne more naciljati gor na tiste na oblasti. Kadar je premajhna, satira nima smisla. V zmerno totalitarnih družbah z elementi demokracije pa karikatura in satira cvetita. V takih družbah živimo danes. Smrekarja je ubila skrajno totalitarna družba italijanskega fašizma; v zmerno totalitarni Avstro-Ogrski je obtožbe o srbofilstvu vendarle preživel."

  • STA

    10. 2. 2022  |  Svet

    Ameriška desnica bi prepovedala razpravo o spolni usmerjenosti 

    Ameriški predsednik Joe Biden je v torek na Twitterju kritiziral predlog floridskega zakona, ki prepoveduje razpravo ter informiranje o spolni usmerjenosti in identiteti v osnovni šoli. Biden je diskriminatorni zakon opredelil kot sovražen in obljubil podporo učencem, ki jih bo prizadel.

  • STA

    10. 2. 2022  |  Svet

    Kanadski premier obsodil proteste proti vladnim ukrepom, policija zagrozila z aretacijami

    Kanadska policija je v sredo udeležencem protesta proti ukrepom za zajezitev pandemije covida-19, ki ga vodijo tovornjakarji, zagrozila z aretacijami. Premier Justin Trudeau pa je proteste označil za nesprejemljivo početje, ki ogroža gospodarsko okrevanje države po pandemiji.

  • STA

    10. 2. 2022  |  Svet

    Ponujenih 26.000 evrov za izseljence premalo za vrnitev v domovino

    Ponudba hrvaške vlade, da izseljence privabi nazaj v domovino z 200.000 kunami (26.500 evrov), se je po dobrem mesecu izkazal za polomijo. Doslej se je za to finančno spodbudo prijavila samo ena oseba, je v sredo poročala hrvaška televizija RTL.

  • Uredništvo

    10. 2. 2022  |  Kultura

    Svet, ki nam beži izpod nadzora

    V Prešernovem gledališču Kranj bo danes ob 19.30 premiera avtorskega projekta Zadnji naj ugasne luč v režiji Doriana Šilca Petka, ki je nastal v koprodukciji s Kinom Šiška. Uprizoritev je študija absurdnosti sodobnega življenja, sveta, ki nam beži izpod nadzora, in čarobnosti, ki jo vendarle lahko poiščemo v kakofoniji bivanja.

  • IK, STA

    9. 2. 2022  |  Politika

    »Slovenija lahko ta nakup prepreči«

    Medtem ko imata Slovenski državni holding (SDH) in Kapitalska družba (Kad) do konca meseca čas za odločitev o uveljavitvi predkupne pravice za Yorkov delež v Savi, se vrstijo pozivi za zaščito strateške turistične infrastrukture. V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) so tak poziv danes posredovali v Državni zbor (DZ), v Zavezništvu za demokratično in pravično Slovenijo pa so politiko pozvali k uveljavitvi predkupne pravice.

  • Uredništvo

    9. 2. 2022  |  Politika

    Janša ima covid-19

    Predsednik vlade Janez Janša je s samotestiranjem potrdil okužbo z novim koronavirusom. Na Twitterju je objavil fotografijo pozitivnega testa in zapisal, ima vse klasične simptome, ki so zaenkrat milejši.

  • Meta Vražič

    8. 2. 2022  |  Družba

    »Nehajte imeti otroke«

    Medtem ko ministra v Janševi vladi slovenske državljanke in državljane spodbujata, da bi imeli čim več otrok, se med mlajšo generacijo pojavlja ravno nasproten trend. "Če ima naš minister Janez Cigler Kralj štiri otroke, gre za zelo plemenito dejanje, za doprinos celotni družbi in častivredno," je pred kratkim dejal Jernej Vrtovec, minister za infrastrukturo, njegov vladni kolega Zdravko Počivalšek pa pred nedavnim poudaril, da "moramo nekaj storiti, da nas bo čez desetletje tri milijone, ne pa dva, ampak zaradi tega, kar se bo dogajalo v Sloveniji, ne s priseljevanjem."

  • STA

    8. 2. 2022  |  Politika

    Za slovenske državljane odprava revščine pred javnim zdravjem

    Evropejci od Evropskega parlamenta pričakujejo predvsem obrambo demokracije, med političnimi prioritetami parlamenta pa na vrh postavljajo javno zdravje, je pokazala danes objavljena raziskava Eurobarometra. Slovensiki državljani dajejo prednost varstvu človekovih pravic ter odpravi revščine in socialnega izključevanja.

  • STA

    9. 2. 2022  |  Svet

    Ukrajina: »Rusija se poskuša maščevati, ker je Sovjetska zveza izgubila hladno vojno«

    Ukrajina je danes ocenila, da evropski diplomatski pritisk, katerega cilj je preprečiti rusko invazijo na to nekdanjo sovjetsko republiko, deluje, vendar so razmere še vedno napete, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • Danes je nov dan

    9. 2. 2022  |  Družba

    Jedan čovek i jedna žena*

    Odzivi na izjemne nastope slovenskih smučarskih skakalk so nas opomnili, da živimo v šovinistični družbi. Pri tem ne mislimo le na ostudne odzive najbolj znanih domačih incelov in blesave komentatorje, temveč tudi na medijske odzive.

  • STA

    8. 2. 2022  |  Svet

    Test, ki je zanesljivejši in hitrejši od testa PCR?

    Kitajski znanstveniki trdijo, da so razvili nov test za okužbo na novi koronavirus, ki je natančen kot laboratorijski test PCR, le da rezultate prikaže v samo štirih minutah. PCR testi veljajo za najbolj natančne teste za odkrivanje okužb z novim koronavirusom, vendar običajno traja več ur, da pokažejo rezultate.

  • DK, STA

    9. 2. 2022  |  Svet

    Tovornjakarji, ki nasprotujejo cepljenju, zaostrujejo protest in onemogočajo promet

    Kanadski tovornjakarji, ki nasprotujejo obveznemu cepljenju proti covidu-19, so včeraj zavzeli glavni mejni prehod z ZDA pri Detroitu in začasno onemogočili promet. Kanadske oblasti opozarjajo na gospodarsko škodo zaradi blokade prehoda. Še naprej vztrajajo tudi tovornjakarji na Novi Zelandiji, ki so jih navdahnili kanadski kolegi.

  • DK, STA

    9. 2. 2022  |  Svet

    »Razmere so zelo zapletene. Vse pozivam, naj molčijo.«

    Kriza v Gibanju pet zvezd, trenutno najmočnejši sili v italijanskem parlamentu, se je še poglobila, potem ko je sodišče razveljavilo nov statut gibanja in volitve vodstva stranke, ki so bile lani avgusta in na katerih je bil na čelo izvoljen nekdanji premier Giuseppe Conte.

  • DK, STA

    9. 2. 2022  |  Svet

    Prve spolno nevtralne nagrade

    Na torkovi podelitvi glasbenih nagrad brit v Londonu, je britanska pevka Adele za aktualno ploščo 30 osvojila kipec za album leta. Zvezdnica jje prejela še nagrado za izvajalko leta in za pesem leta s skladbo Easy On Me, poročajo tuje tiskovne agencije.

  • Uredništvo

    9. 2. 2022  |  Kultura

    »Ministrstvo za kulturo dejavno zavira razvoj sektorja«

    "Jasno je videti, da ministrstvo ne razume in nima posluha za sektor, o pomenu katerega v Asociaciji vseskozi ozaveščamo. Navkljub številnim evropskim priporočilom in podatkom vztrajno in sistematično ignorira vsakršne pozitivne evropske prakse in priporočila ter položaj predvsem slabša."

  • Uredništvo

    9. 2. 2022  |  Politika

    »Se bo nova vlada uspela prebiti mimo strankarskih plačancev in njihovih lažnih profilov?«

    "In ko zdaj razmišljam o prihajajočih volitvah, ki bodo v veliki meri določile našo prihodnost naslednjih deset in več let, si mislim, da se bo na njih med drugim pokazalo tudi to, kako zelo narazen sta si v resnici ta dva svetova oziroma ali se svet družbenih omrežij sploh še dotika resničnosti zunaj njih."