• Uredništvo

    12. 12. 2021  |  Družba

    Ali se ni vse spremenilo prav zato, da bi ostalo čim bolj enako?

    Zgodnji dnevi pandemije davnega marca 2020 so prinesli občutek prelomnih časov, zavest o dogodku, ki spreminja čisto vse, je zapisala esejistka Mojca Pišek v posebni številki Mladine MISLITI EPIDEMIJO. "Nad množico čustvenih odzivov z obeh strani emocionalnega spektra, pretiranega optimizma in pretiranega pesimizma, je prevladovala misel, da po pandemiji nič ne bo enako kot prej. Negotovega je bilo in ostaja mnogo, a jasno je bilo eno – življenje se po velikem dogodku enostavno ne more vrniti v stare tirnice. Človeštvo je kolektivno stalo na ostri pečini časa, čez obzorje pa zrlo z nekakšnim tretjim očesom sredi čela. Izreden zgodovinski dogodek, ki je imel akuten vpliv na vsakdanje življenje, je razjasnil pogled na dosedanje zablode človeštva in dokazal, da se podoba resničnosti zares zjasni šele, ko nastopi kriza."

  • Uredništvo

    13. 12. 2021  |  Kultura

    Svetleča površina, za katero ni ničesar

    V Galeriji Salsaverde v Izoli je do 7. januarja na ogled razstava Mladininega fotografa Boruta Krajnca z naslovom Politika 2.0. Gre za nadaljevanje Politike iz leta 2014 z nestrpnimi tviti predsednika vlade Janeza Janše. Na razstavi je predstavljenih 12 slik iz koledarja Politika in nestrpni tviti predsednika vlade iz današnjega časa.

  • DK, STA

    13. 12. 2021  |  Svet

    Zaradi gnojila odstop ponudila dva ministra

    V Litvi sta zaradi nadaljevanja tranzita beloruskega gnojila čez litovsko ozemlje odstop ponudila že dva ministra. Potem ko je v petek odstop ponudil zunanji minister Gabrielius Landsbergis, je danes sledil še minister za promet Marius Skuodis, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

  • Uredništvo

    13. 12. 2021  |  Kultura

    60. obletnica izida prvega stripa o Asterixu

    V Galeriji Kresija v Ljubljani bo od 17. decembra do 11. januarja na ogled razstava Asterix - rojstvo stripa, ki jo je pripravila francoska založba Éditions Albert René in je že gostovala v mnogih evropskih mestih. V Ljubljani si lahko ogledate njeno prilagojeno različico, razstavo pa dopolnjujejo različne izdaje stripa v slovenskem jeziku. Kuratorja razstave:  Rok Glavan in Samo Pureber.

  • DK, STA

    13. 12. 2021  |  Kultura

    Prvi slovenski pesnik gre na svetovno prvenstvo slam poezije

    Zmagovalec slovenskega prvenstva v slam poeziji Matic Ačko je minuli konec tedna nastopil na evropskem prvenstvu v slamovski poeziji v Bruslju in osvojil šesto mesto. S to uvrstitvijo se je kot prvi slovenski slamovski pesnik kvalificiral za nastop na svetovnem prvenstvu v slamovski poeziji, ki bo potekalo septembra prihodnje leto v Bruslju.

  • Himna SDS v delovnem zvezku za osnovno šolo

    Domoljubje je vedno v modi, v nacionalistično obarvanih državah pa sploh. Nekateri uporabniki socialnih omrežij, med drugimi Marija Hobotnica, so po naključju ugotovili, da je ena od pesmi, dolgo časa je veljala za himno SDS, njen avtor pa je novinar Igor Pirkovič, uvrščena celo v delovni zvezek.

  • STA

    11. 12. 2021  |  Politika

    Vprašani bi za predsednika vlade izbrali Roberta Goloba, ki je prehitel Janeza Janšo 

    Če bi bile volitve to nedeljo in bi na njih sodelovale tudi nove stranke, nekatere obstoječe pa bi se združile, bi zmagala SDS s 15,2 odstotka glasov. Sledili bi SD (13,3 odstotka) in nova stranka, ki bi jo vodil Robert Golob (devet odstotkov), kaže raziskava agencije Ninamedia Novi obrazi, ki sta jo danes objavila časnika Dnevnik in Večer.

  • STA

    11. 12. 2021  |  Politika

    Počivalškova »nova« stranka mora ponovno zaprositi za članstvo med evropskimi liberalci

    Svet stranke evropskih liberalcev (Alde) se je danes na zasedanju v Rimu seznanil z združitvijo strank SMC in GAS v novo stranko Konkretno. Kot ugotavlja ob tem, je stranki SMC s prenehanjem obstoja prenehalo tudi njeno članstvo v Aldeju. Če želi, lahko Konkretno zdaj vnovič zaprosi za članstvo v tej evropski stranki, so sporočili za STA.

  • Jure Trampuš

    10. 12. 2021  |  Mladina 49  |  Politika

    Obvezno ali neobvezno

    Predstavljajte si, da nekdo pri Savljah, naselju na severu Ljubljane, ob progi proti Kamniku, ustreli v zrak. Iz objestnosti, jeze, za hec, po nesreči, ni pomembno. Naboj najprej potuje strmo navzgor, nato se začne vračati proti tlom in pri Ruskem carju ob Dunajski cesti, slab kilometer stran, v glavo zadene človeka, ki se ravno odpravlja na avtobus. Ne gre za izmišljen primer, točno to se je pred desetletji v ljubljanskih Savljah res zgodilo. Kdo je bil kriv? Usoda? Naključje? Ne, to nesrečno smrt je povzročil strelec – s svojim nespametnim obnašanjem je ubil nedolžnega človeka.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    10. 12. 2021  |  Mladina 49  |  Uvodnik

    Zdravniki

    Ko je pred desetimi dnevi predsednica zdravniške zbornice Bojana Beović rekla, da bi morali po njenem mnenju necepljeni pacienti, ki končajo na intenzivni obravnavi, doplačati za zdravljenje, verjetno sploh ni vedela, kako grozno neobčutljive so njene besede za državljane, cepljene in necepljene, kako sprto je to z družbeno pogodbo. Velik delež necepljenih, ki dvomijo o varnosti cepiv, ki jih je strah, tudi tisti, ki verjamejo v različne zarote, so poraz družbe, so poraz nas vseh. Predsednica zdravniške zbornice ne bi smela govoriti tako. S tem je narobe prav vse. A tudi državljani ne spoštujemo več zdravnikov. Postali smo nerazumevajoči, nespoštljivi, vse težje sprejemamo njihove zahteve. Ker jih ne čutimo kot sorazmerne.

  • Uredništvo

    12. 12. 2021  |  Družba

    »Brez zaupanja državljanov demokracija ne more delovati«

    "V takšnih razmerah ni nepričakovano, da mnogi v razočaranju nad predstavniško in pluralistično demokracijo rešitve ponovno iščejo v njenih alternativah. Percepcija, da je oblast odtujena in nima razumevanja, interesa in kompetenc, da bi učinkovito odgovarjala na legitimna pričakovanja državljanov, ponovno pogosto sloni na upravičenih očitkih in dejstvih. Državljani izgubljajo zaupanje v politične institucije demokracije in brez zaupanja državljanov demokracija ne more delovati."

  • Uredništvo

    12. 12. 2021  |  Družba

    »Igrati na žensko karto v stiski ni prepričljivo«

    "Veste, če je ženska na najvišjem položaju, to še ne pomeni, da je tam zagovornica ženskih pravic. Pred dvema tednoma smo imeli v Sloveniji interpelacijo zoper Simono Kustec. Slišali smo, da se do nje grdo obnašajo samo zato, ker je ženska. Ampak ona se na svojem položaju ni izkazala za zagovornico žensk. Ni reagirala na izjave premierja in podobnih, ki so bile zaničevalne. Igrati na žensko karto v stiski ni prepričljivo. Pogosto se v politiki upirajo kvotam z argumentom, da ni dovolj kvalificiranih žensk. Kvote narobe razumejo. Ne gre za številke. Kvote pomenijo, da med enakovrednimi kandidati izbereš tistega, ki je manj prisoten. Mi smo v vmesnem času med dvema generacijama. Ena generacija razume duh časa in spremembe, druga pa kvote in spol zlorablja, da promovira svoje agende."

  • Uredništvo

    12. 12. 2021  |  Družba

    »Ali obstaja življenje po covidu?«

    Se še spomnite februarja 2020? Dobro leto in pol bo tega, a videti je kot podoba nekega drugega časa, davno minulega, nepovratnega, je zapisal filozof  dr. Mladen Dolar v posebni številki Mladine MISLITI EPIDEMIJO. "Saj ne da ne bi bili tudi takrat zagatni in kaj malo spodbudni časi, a vnazaj so videti kot izgubljeni paradiž. Polne dvorane, polne predavalnice, polni lokali, mravljišče popotovanj, tesna druženja, izmenjava in živi stik. Kot slike v barvah, ki so v zadnjem letu in pol zbledele, kot da imamo opraviti le še z nekakšnimi sencami preteklosti, ki je bila v primerjavi toliko bolj realna. Po navadi so stare fotografije obledele, sedanjost pa je pisana in barvasta, a zdaj je obratno, sedanjost je videti kot puščobna podoba komaj pretečene žive preteklosti. Še nedolgo nazaj smo bili bolj živi, kot smo zdaj, kot da bi postajali sence samih sebe, in sence se podaljšujejo, kot se podaljšuje čas. Resda so ukrepi vsaj za zdaj močno omiljeni v primerjavi s prejšnjo jesenjo, a kljub temu nad vsem visi mora in grožnja, covid je še vedno glavni junak vseh naslovnic."

  • Uredništvo

    12. 12. 2021  |  Kultura

    Ulice so naše!

    V Fotografskem muzeju Maribor bo od 16. decembra do 20. januarja na ogled razstava Janeza Zalaznika, ki je kot fotograf vsak petek spremljal dogodke na demonstracijah proti vladnim ukrepom. Razstava je aktualna in pretresljiva upodobitev minulih mesecev, ko smo bili na ulicah priča nedojemljivim prizorom.

  • Uredništvo

    12. 12. 2021  |  Kultura

    Nedeljska poezija #95

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih letih. Tokrat pesem Zorana Pevca iz zbirke Na objektivističnem stolu.

  • Danes je nov dan

    11. 12. 2021  |  Družba

    Olajšava za peščico

    Naslednji teden bo državni zbor potrjeval enega najbolj škodljivih zakonov te vlade, ki v obliki nove davčne reforme ponovno razbremenjuje tiste z višjimi dohodki, kapitaliste in rentnike.

  • Jadranka Rebernik že izvaja cenzuro

    Se je nova metla na TV Slovenija, dolgo napovedovana in pričakovana, že vzpostavila in začela delovati po nareku vladajočih s pomočjo svojih novinarskih in še bolj uredniških ekspozitur?

  • Borut Mekina  |  foto: Uroš Abram

    10. 12. 2021  |  Mladina 49  |  Družba

    »Z zunanjepolitičnega vidika si take vlade še naslednja štiri leta res ne moremo več privoščiti«

    Dr. Zlatko Šabič je dolgoletni profesor mednarodnih odnosov na Fakulteti za družbene vede. Dejansko je danes eden od stebrov te vede v Sloveniji. Oktobra, ob vrhuncu našega predsedovanja EU, je katedra praznovala 60-letnico tega študija. Praznovanje vrhunca znanstvene discipline pa je sovpadlo z eno najnižjih točk, kamor je padel mednarodni ugled naše države. V praksi se bolj zdi, da je Slovenija država z eno najslabših zunanjih politik. Kaj je pri tem prenosu znanja v prakso šlo narobe in kaj moramo narediti, da se nam kaj takšnega nikoli več ne bo ponovilo?

  • Uredništvo

    11. 12. 2021  |  Politika

    »To ni politična sredina. To so podtaknjenci.«

    "Politična sredina ne morejo biti ljudje, ki govorijo o spoštovanju ustave, molčijo pa ob letu in pol neustavnega vladanja z odloki. Ki poudarjajo pomen strokovne javne uprave, podpirajo pa njeno podrejanje interesom in kadrovskim potrebam vladajoče stranke. Ki opozarjajo, da epidemija ne sme biti tema političnih spopadov, delijo pa Twitter objave predsednika vlade, ki vse kritike obtožuje za širjenje virusa. Ki ob govorjenju o položaju Slovenije v EU z besedo ne omenijo bratenja z Madžarsko. Ki si v javni razpravi želijo dostojne kritike, podpirajo pa predsednika vlade pri rušenju vseh meja dostojnega. To ni politična sredina. To so podtaknjenci."

  • Uredništvo

    11. 12. 2021  |  Politika

    »Ne moremo vam prepovedati protestov, lahko pa vam jih zaračunamo«

    "Slovenija je na tem področju inovativna. V odnose med državljani in represivnimi organi vpeljuje tržno ekonomijo. Sodba ustavnega sodišča (U-I-50/21-39) o vladnem odloku o prepovedi shodov je jasno povedala, da ključni členi odloka niso v skladu z ustavo, in je namesto protestov prepovedala odlok. 'Ne moremo vam prepovedati protestov, lahko pa vam jih zaračunamo,' je bil odgovor vlade. Protestirate lahko samo do stopnje, do katere ste proteste pripravljeni financirati. Vsak udarec s pendrekom morate plačati po ceniku policijskih intervencij, kjer je cena navedena pod paragrafom 'udarec s tehničnim sredstvom pendrek'. Tržni princip je samoumeven, ker se protesti praviloma začnejo na Trgu nebeškega miru pred parlamentom Republike Slovenije."

  • DK, STA

    11. 12. 2021  |  Svet

    Sodišče v Londonu razveljavilo zavrnitev izročitve Assangea ZDA

    Sodišče v Londonu je včeraj v pritožbenem postopku razveljavilo zavrnitev izročitve ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea ZDA. Na januarja sprejeto sodno odločitev so se pritožile ZDA in sodišče je zdaj njihovi pritožbi ugodilo. Britansko sodstvo bo moralo o ameriški zahtevi za izročitev odločati ponovno, poročajo tuje tiskovne agencije.

  • DK, STA

    11. 12. 2021  |  Svet

    Tudi v Nemčiji obvezno cepljenje za zdravstvene delavce

    Spodnji dom nemškega parlamenta je včeraj potrdil predlog zakona, ki za zdravstvene delavce uvaja obvezno cepljenje proti covidu-19, poročajo nemški mediji. V Nemčiji je sicer vse glasnejša razprava o uvedbi obveznega cepljenja za vse odrasle, čemur je med drugim naklonjen novi kancler Olaf Scholz.

  • DK, STA

    11. 12. 2021  |  Kultura

    Festival tedna: 37. festival LGBT filma

    Festival LGBT filma, ki ga organizira Društvo Škuc, bo po lanski spletni izdaji letos spet potekal v kinematografih. Ob skoraj polovičnem zmanjšanju sofinanciranja države bo od 11. do 19. decembra prikazal 16 igranih in dokumentarnih ter 26 kratkih filmov iz 22 držav.

  • Uredništvo

    11. 12. 2021  |  Družba

    »Epidemijo živimo v neprimerljivih svetovih«

    Pa tako dobro nam je šlo! Tako zelo dobro, da je slovenska vlada prva v Evropi razglasila konec epidemije, predsednik vlade pa Slovenijo oklical za evropsko zmagovalko (no ja, nekaj mest gor ali dol, ni pomembno, tako ali tako vemo, da prvi minister rad pretirava), je zapisala sociologinja dr. Metka Mencin v posebni številki Mladine MISLITI EPIDEMIJO. "A že decembra 2020 je bila Slovenija glede na delež umrlih zaradi covida med prvimi na svetu. Kot da bi lestvico obrnili na glavo. Leto pozneje se postelje na oddelkih za covid-19 spet pospešeno polnijo. Smo sredi novega epidemijskega vala, mnogi na eksistenčnem robu in/ali na robu fizičnih in psihičnih moči. Pod avtokratsko oblastjo, ki postaja vse bolj arogantna. Tako arogantna, da odkrito hvali golo razkazovanje moči v obliki policijskega nasilja in pri tem vidno uživa. Bosta povečan nadzor nad potrdili PCT in morebitno novo zapiranje povzročila apatijo in utišala proteste ali pa bo ulice napolnil še glasnejši in še bolj jezen Dost mam!?"

  • Vsi smo že ves čas doma

    V Amistadu, ki ga je pred leti posnel Steven Spielberg, je prizor, ki izgleda kot popolna anticipacija in metafora tega, kar se trenutno dogaja v svetu. La Amistad, španska ladja s sužnji, leta 1839 pluje proti Kubi. Španci – ne tihotapci, temveč povsem legalni trgovci – z afriškimi sužnji ravnajo brutalno, sadistično, nečloveško, zato se ti uprejo, pobijejo krvnike, zavzamejo ladjo in jo usmerijo proti Ameriki, ki si je že tedaj rada rekla »dežela svobodnih«. In ko izčrpani, dehidrirani, sestradani, prestrašeni sužnji počasi plujejo skozi noč, mimo – prav tako počasi – pripelje razkošna ameriška ladja, polna jet-set potnikov, ki razmetavajo s šampanjcem, kaviarjem, dragulji in obiljem. Ladji drsita druga mimo druge, počasi in neslišno – sužnji nemo strmijo v bogataše, bogataši nemo strmijo v sužnje. Drug mimo drugega polzita svetova, ki se sicer ne bi nikoli srečala, potemtakem svetova, ki se do tega »kratkega stika« – do tega, spielbergovsko rečeno, »bližnjega srečanja tretje vrste« – drug drugega sploh nista niti zavedala. Ni nujno, da se bosta še kdaj srečala. Le drug mimo drugega sta šla. To je vse.

  • Uredništvo

    11. 12. 2021  |  Kultura

    Najnovejša dela Tine Konec

    V UGM Studiu Maribor je od 11. decembra do 12. februarja na ogled razstava Evergreen, na kateri se z najnovejšimi deli predstavlja mlada akademska slikarka Tina Konec. Navdih za njena dela je narava, natančneje drevesa oziroma iglavci. Na papir ali prosojni papir polaga poteze s svinčnikom ali črnim tušem - počasi, v dolgem meditativnem procesu, eno ob drugo.

  • STA

    10. 12. 2021  |  Družba

    Pri prečkanju slovensko-hrvaške meje rečni tok odnesel 10-letno deklico

    Policisti so v četrtek zvečer iz reke Dragonje rešili 47-letno državljanko Turčije. Skupaj z otrokom je poskušala prečkati reko in na ta način vstopiti v Slovenijo, pri tem je 10-letna deklica, ki jo je imela mati na ramenih, padla v vodo in jo je odnesel tok po strugi navzdol. Čeprav so takoj začeli reševalno akcijo, otroka niso našli.

  • Jure Trampuš

    10. 12. 2021  |  Mladina 49  |  Politika

    Kako do obveznega cepljenja?

    1. Zakon o nalezljivih boleznih v 22. členu določa bolezni, za katere je predpisano obvezno cepljenje. To so hemofilus influence b, davica, tetanus, oslovski kašelj, otroška paraliza, ošpice, mumps, rdečke in hepatitis B. Bolezni covid-19 ni med njimi.

  • Erik Valenčič

    10. 12. 2021  |  Mladina 49  |  Družba

    Tekmovanje, kdo bo pobil več ljudi

    Julia Ebner, rojena leta 1991, je višja raziskovalka na britanskem inštitutu Institute for Strategic Dialogue, specializirana za islamski in skrajno desni ekstremizem, nasilje in terorizem. Že leta preučuje organiziranost in dejavnosti skrajnih organizacij tako, da se infiltrira v njihove zaprte skupine na družbenih omrežjih, ki omogočajo kriptirano komuniciranje. Tako je v roke dobila navodila privržencev Islamske države za vdiranje v računalnike, se pogovarjala s protifeministkami in sledilci QAnona o njihovih mnenjih in pogledih na svet in odkrivala podtalno delovanje militantnih neonacističnih skupin iz ZDA in Evrope, ki zagovarjajo nasilje in posameznike spodbujajo k terorističnim napadom. Poleg tega se je tudi osebno sestala s skrajnimi desničarji, vedno pod krinko in z lažno identiteto, in poskušala dognati, kaj motivira njihovo sovraštvo. O vsem skupaj je napisala že drugo knjigo, ki je v slovenskem prevodu V temi: skrivno družbeno življenje ekstremistov pravkar izšla pri založbi Modrijan. Knjiga je mednarodna uspešnica in bi morala biti tudi pri nas nujno čtivo za vse, ki želijo poznati in razumeti delovanje skrajno desnih skupin, da bi se učinkoviteje postavili po robu njihovemu sovraštvu.

  • Luka Volk

    10. 12. 2021  |  Mladina 49  |  Družba

    Omikron, drugi teden

    Vodja južnoafriškega raziskovalnega inštituta Sacema, epidemiologinja dr. Juliet Pulliam, se je skupaj s sodelavci januarja lotila analize rutinskega nadzora podatkov o okužbah z novim koronavirusom v Južni Afriki. Zanimalo jih je predvsem, kako velika je možnost ponovne okužbe z različico beta, ki je bila takrat v razmahu, potem ko je posameznik že prebolel bolezen. Rezultati so, podobno kot kasneje za delto, pokazali, da je imunski odziv prebolevnikov na novi različici učinkovit. Zbiranje podatkov so nato nadaljevali, dokler niso oktobra prvič opazili nekaj nenavadnega. Stopnja tveganja primarne okužbe se je začela manjšati, najverjetneje zaradi tega, ker se je več ljudi odločilo za osnovno cepljenje, stopnja tveganja za ponovno okužbo že prebolelih pa se je začela višati. Kmalu se je nenadno začelo višati število okužb. Ko je pred dvema tednoma virolog prof. Tulio de Oliveira, vodilni raziskovalec južnoafriške mreže za nadzor genomike NGS-SA, uradno potrdil obstoj nove različice, ki se je razplamtela po državi, je bilo dr. Pulliamovi jasno, da bi bile raziskave inštituta lahko prvi kazalci tega, kako dobro se omikron izmika mehanizmom našega imunskega sistema – in posledično morda tudi zmanjšuje učinkovitost delovanja cepiv.