• DK, STA

    6. 9. 2021  |  Politika

    Opozicijska političarka obsojena na 11 let zapora

    Beloruska predstavnica opozicije Marija Kolesnikova je bila danes obsojena na 11 let zapora zaradi svoje vloge v protivladnih protestih po lanskih spornih predsedniških volitvah v Belorusiji, poročajo tuje tiskovne agencije. Na obsodbo so se med drugim odzvali v Bruslju in drugih evropskih prestolnicah.

  • STA

    6. 9. 2021  |  Svet

    »Pozivamo vas, da začnete splošno vstajo zaradi časti, svobode in ponosa naše domovine«

    Vodja upornikov v afganistanski provinci Panšir Ahmad Masud je danes Afganistance pozval k splošni vstaji proti talibanom. Le nekaj ur pred njegovim pozivom so talibani sporočili, da so zavzeli tudi provinco Panšir, edino, ki še ni bila pod njihovim nadzorom.

  • STA

    6. 9. 2021  |  Politika

    Skoraj nikamor več brez PCT

    Z današnjim dnem se skladno z v soboto sprejetim vladnim odlokom pogoj PCT širi na številne dejavnosti. Izpolnjevati ga bodo morale osebe, ki pri opravljanju dela prihajajo v neposreden stik z drugimi osebami, izkazati ga bo moral tudi uporabnik.

  • Uredništvo

    6. 9. 2021  |  Družba

    »Šolski minister mora imeti jasne odločitve, da mu vsi sledijo in verjamejo«

    "Šolski minister mora biti močan, mora imeti jasne odločitve, da mu vsi sledijo in verjamejo. Zdaj pa se pojavlja preveč ljudi. Najprej ministrica, potem pride nekdo drug, pa tretji, pa še četrti. Moramo imeti enega človeka, ki mu res verjamemo.”

  • DK, STA

    6. 9. 2021  |  Svet

    Za študentke odredili nikab in ločene učilnice

    Ženske, ki obiskujejo zasebne afganistanske univerze, morajo nositi obleko abaja in nikab, ki pokrivata celotno telo in večino obraza, so odredili talibani. Sporočili so tudi, da morajo biti razredi ločeni po spolu ali pa vsaj razdeljeni z zaveso, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • Uredništvo

    6. 9. 2021  |  Politika

    »Najhujši pri širjenju sovražnega govora je predsednik vlade«

    "Sovražni govor kot ustoličena in materializirana politična moč danes v celoti vlada, potem ko so korupcija, nepotizem, nespoštovanje zakonov, ustave in osnovnih pravil vedenja ter masovno negativno kadrovanje spremenili državni ustroj Slovenije, da o drugih vidikih te politike niti ne govorim, tudi v tem primeru je seznam neskončno dolg. Sovražni govor ni niti globinsko niti masovno vplival na prebivalstvo, sicer bi po ulicah že patruljirale varde, je pa vladajoči garnituri omogočil prevlado povsod, kjer so bile mehke točke – denimo v javni televiziji. Sovražni govor prevladuje po zaslugi popustljivosti, toposti in domišljavosti moških komentatorjev in "analitikov", torej po zaslugi vladajočega patriarhata, pa prenosa preko poslancev in občasnega kompromisarstva v vseh drugih strankah, razen v eni. Najhujši pri širjenju sovražnega govora je predsednik vlade. Potrebuje govor sovraštva še več? Očitno potrebuje. Na sceno namreč prihaja državno privilegirani nacist."

  • DK, STA

    6. 9. 2021  |  Svet

    Gadafijev sin na prostosti

    Libijske oblasti so po več letih na prostost izpustile Saadija Gadafija, sina pokojnega libijskega voditelja Moamerja Gadafija. 47-letnega Saadija so prijeli leta 2014 v Nigru in ga izročili libijskim oblastem, kjer pa ga je sodišče leta 2018 oprostilo obtožb zločinov proti protestnikom in odredilo njegovo izpustitev. To se je zgodilo zdaj.

  • DK, STA

    6. 9. 2021  |  Politika

    Talibani trdijo, da so zavzeli še zadnjo afganistansko provinco

    Talibani so danes sporočili, da so zavzeli afganistansko provinco Panšir, ki je bila še zadnja od 34 afganistanskih provinc, ki ni bila pod njihovim nadzorom, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Glede na navedbe nekaterih upornikov to sicer ne drži. Kot so zatrdili, se bo boj v dolini Panšir nadaljeval.

  • DK, STA

    6. 9. 2021  |  Družba

    Konec programa pomoči brezposelnim

    V ZDA danes na nacionalni praznik dela (Labor Day) poteče poseben zvezni program pomoči brezposelnim, zaradi česar bo brez sredstev za preživljanje ostalo skoraj devet milijonov ljudi. Že prej je potekla veljavnost moratoriju na deložacije.

  • DK, STA

    6. 9. 2021  |  Družba

    91 let od ustrelitve bazoviških junakov, ki so simbol antifašizma

    6. septembra 1930 so na podlagi sodbe italijanskega fašističnega posebnega sodišča na gmajni pri Bazovici ustrelili člane tajne antifašistične organizacije Borba - Ferda Bidovca, Zvonimirja Miloša, Franja Marušiča in Alojza Valenčiča. Osrednja spominska slovesnost bo pri spomeniku na gmajni pri Bazovici blizu Trsta v nedeljo.

  • Uredništvo

    6. 9. 2021  |  Kultura

    Slovenski umetniki med obema vojnama

    V Galeriji Božidar Jakac Kostanjevica na Krki bodo 10. septembra ob 19. uri odprli mednarodno razstavo Vezi. Zagrebška likovna akademija in slovenski umetniki med obema vojnama. Avtorici razstave sta dr. Asta Vrečko in Dajana Vlaisavljević. Razstava, ki je nastala v sodelovanju treh slovenskih in hrvaških ustanov Galerije Božidar Jakac Kostanjevica na Krki, Nacionalnega muzeja moderne umetnosti, Zagreb in Akademije likovnih umetnosti v Zagrebu, bo na ogled do 13. februarja 2022.

  • IK, STA

    5. 9. 2021  |  Politika

    »Napad na RTV ni samo napad na novinarstvo, ampak je napad na temelje demokracije«

    Ob vdoru skupine protestnikov, ki nasprotuje trenutnim ukrepom za zajezitev širjenja novega koronavirusa, na RTV Slovenija v DNS opozarjajo, da je napad na avtonomijo javnega medija nedopusten. "Napad na javni medij ni samo napad na novinarstvo, ampak je napad na temelje demokracije," še dodajajo. Podobno ocenjujejo v novinarskem sindikatu.

  • STA

    4. 9. 2021  |  Politika

    Policija bo znova predlagala prepoved nadaljevanja shoda proticepilcev

    Policija, ki zadnje mesece spremlja prijavljene proteste nasprotnikov cepljenja, je Upravni enoti Ljubljana prepoved shoda neuspešno predlagala že konec julija, to pa bo vnovič storila po petkovem vdoru skupine protestnikov v prostore RTV Slovenija. "Okoliščine namreč ne omogočajo varne izvedbe shoda," so ocenili.

  • STA

    4. 9. 2021  |  Politika

    Poklukar svari pred težko jesenjo: »Čas je, da uporabimo razum«

    Minister za zdravje Janez Poklukar je danes ponovno izpostavil pomembnost čim hitrejše precepljenosti prebivalstva. "Sicer nas čaka težka jesen," je opozoril na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju epidemije covida-19. Sodeč po najnovejših projekcijah, bomo vrh četrtega vala dosegli oktobra, je dodal. 

  • Uredništvo

    5. 9. 2021  |  Družba

    »Živimo v sistemu, kjer sta družbeno bogastvo in moč izjemno neenako in nepravično porazdeljena«

    "Z izbruhom pandemije se je izkazalo, da živimo v sistemu, kjer sta družbeno bogastvo in moč izjemno neenako in nepravično porazdeljena. Delo ljudi se ocenjuje in ceni glede na to, koliko prispevajo k dobrobiti trga, ne pa družbe na splošno in zadovoljevanje potreb ljudi, zlasti marginaliziranih skupin. Tudi največji vpliv na politike in državne regulacije imajo tisti, ki že imajo moč in so v privilegiranem položaju. V sodobnem kapitalizmu se je ta družbeno regresivna in nedemokratična logika še zaostrila. Med najbolje plačanimi in cenjenimi poklici so postali borzni posredniki in zaposleni, ki se ukvarjajo s finančnimi špekulacijami in naložbami v delnice. Med različnimi frakcijami kapitala je prav finančni kapital tisti, ki ima najmanjši interes za kakršen koli realni prispevek k družbi in predvsem skrbi, da sam sebe oplaja, ne da bi za to imel kakršno koli osnovo v "realnem" gospodarstvu. In tu ne gre le za finančne institucije, ampak tudi za velika podjetja in multinacionalke, ki so svoje profite čedalje bolj usmerjali v finančne špekulacije in derivate, ter popolnoma zanemarjali vlaganje v proizvodnjo in ekološko prestrukturiranje."

  • Uredništvo

    5. 9. 2021  |  Družba

    »Nasprotje junaštva ni strahopetnost, temveč konformizem«

    "Teater izgublja tisti stik s publiko, ki ga je imel včasih. Morda so nekaj tega res prevzeli drugi mediji, televizija ima sedaj več dostopa. In kakovostna satirična oddaja je zlata vredna. A teater je seveda nekaj drugega. Če pomisliš, da lahko danes igraš Ivana Cankarja tako, kot ga celo v socializmu nisi mogel, ker zdaj je pa res aktualen. In me jezi, ker danes iz njegovih del poberejo le tisto, kar je najbolj pikro. Saj kakšne stvari je res napisal na hitro, z jezo, da bi pokazal tipično slovensko shizofrenost, zaplankanost, zahrbtnost, licemerstvo, ponižnost, konformizem. Nasprotje junaštva ni strahopetnost, nasprotje junaštva je konformizem. Da se prilagodiš in ostaneš."

  • Uredništvo

    5. 9. 2021  |  Kultura

    Nedeljska poezija #81

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih letih. Tokrat pesem Liu Zakrajšek iz skupinske zbirke Antologije psevdopoetov Milimeter in pol. 

  • STA

    4. 9. 2021  |  Družba

    Proticepilski protestniki vdrli na RTV Slovenija 

    Skupina proticepilskih protestnikov, ki nasprotuje trenutnim ukrepom za zajezitev širjenja novega koronavirusa, med drugim tudi cepljenju proti covidu-19 in širijo ideje o tem, da virus ne obstaja, je včeraj zvečer vdrla v prostore RTV Slovenije. Pri tem jim je uspelo vdreti tudi v studio informativnega programa. Na kraju dogodka je posredovala tudi policija, so za STA potrdili na RTV Slovenija.

  • STA

    4. 9. 2021  |  Družba

    FOTOGALERIJA: Protest proti fašizmu in neonacizmu

    Petkovi protestniki in protestnice so se danes znova zbrali na Trgu republike, kjer je potekal "vseslovenski shod proti fašizmu in neonacizmu". Ob tem so opozorili, da se borijo za svobodo, demokracijo in vladavino prava. Izpostavili so tudi, da v Sloveniji ni prostora za fašizem in nacizem ter stranke, ki ga tako ali drugače omogočajo.

  • Kako uspešna je propaganda vladajočih?

    Piarovec na ministrstvu za kulturo, predsednik vlade in državni sekretar za nacionalno varnost najbrž niso bili edini, ki so se odzvali na protestniško akcijo, s katero je skupina nasprotnikov vlade pod naslovom "Neonacizem in fašizem nista in ne moreta biti v javnem interesu!« želela opozoriti na spornost »Društva za promocijo tradicionalnih vrednot"; temu je ministrstvo podelilo poseben status in s tem omogočilo določene privilegije.

  • Uredništvo

    4. 9. 2021  |  Politika

    »Uvajanje verbalnega delikta je najmanj neobičajno in kaže na ignoranco oblasti«

    "Moje mnenje glede uvedbe verbalnega delikta je, da je ta povsem nepotreben. Naše kaznovalno pravo namreč v dovoljšnji meri ščiti osebno varnost in osebnostne pravice uradnih oseb oz. politikov, in sicer skozi kaznivo dejanje grožnje, kazniva dejanja zoper čast in dobro ime, ki se v tem primeru preganjajo celo po uradni dolžnosti ter skozi prekrške zoper javni red in mir. Dodaten prekršek bo v pravni red vnesel veliko nejasnosti in prinesel več odgovorov kot vprašanj."

  • Uredništvo

    4. 9. 2021  |  Politika

    »Nepopolna demokracija se v Sloveniji skriva pod definicijo janšizma«

    "Ponovno uvajanje verbalnega delikta je otipljiv dokaz, da Slovenija z vlado Janeza Janše postaja vse bolj trden član pakta iliberalnih demokracij in avtoritarnih voditeljev, ki so nekoč sloveli kot borci proti diktaturi komunizma. Nepopolna demokracija se v Sloveniji skriva pod definicijo janšizma, ki pa ni dokončna, ker proces formacije še ni zaključen. V Slovarju slovenskega knjižnega jezika najdemo, da gre v tem primeru za 'politično usmeritev, ki jo razvija in zastopa Janez Janša'. V neuradnem poskusu definicije janšizma pa preberemo, da je to gibanje, 'ki temelji na želji po moči, kultu osebnosti, nestrpnosti do mislečih, šovinizmu, rasizmu, ksenofobiji, homofobiji in agresivni notranji politiki, ustrahovanju in osebnih diskreditacijah."

  • Uredništvo

    4. 9. 2021  |  Družba

    Drevo na kolo

    Mladi za podnebno pravičnost so v sodelovanju z društvom Est=etika, zavodoma Bob in 404 na ljubljanske ulice poslali Drevo na kolo, s katerim skupaj z lokalno skupnostjo pozivajo k ozelenitvi mest in prehodu na trajnostno mobilnost. "Hkrati pa se lokalni skupnosti ponuja kot orodje za označitev t.i. 'vročih točk'. Drevo kolo lahko vsakdo parkira na javnih površinah, kjer bi si želel_a ozelenitve oziroma drugih primernih rešitev za odpravo mestnih toplotnih otokov. Predlagane lokacije, zabeležene s pomočjo GPS sledilca v kolesu, bomo predali mestnim oblastem skupaj s pozivom k ukrepanju," so zapisali o projektu.

  • DK, STA

    4. 9. 2021  |  Kultura

    Abba se vrača

    Legendarna švedska pop skupina Abba je po skoraj štirih desetletjih od prenehanja delovanja napovedala vrnitev z novim albumom in koncertom v Londonu, na katerem bodo namesto članov skupine na odru njihovi avatarji, je pisala francoska tiskovna agencija AFP. Album bo po napovedi izšel 5. novembra, šov pa bo predvidona izveden maja 2022.

  • Damjana Kolar

    4. 9. 2021  |  Kultura

    Film tedna: Okus lakote

    V Kinodvoru Ljubljana bo 8. septembra ob 20.30 premiera danskega filma Okus lakote, ki ga je režiral g. Boe. Zgodba v petih poglavjih govori o ljubezni in strasti, družini in vrhunski kulinariki.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    3. 9. 2021  |  Mladina 35  |  Uvodnik

    Obledele zastave

    Blejski strateški forum je bil v agendi vlade Janeza Janše mišljen kot eden ključnih dogodkov slovenskega predsedovanja Evropski uniji. Zato niti ni čudno, da so slovenski diplomati, s prvim, zunanjim ministrom Anžetom Logarjem vred, poskušali storiti vse, da bi zagotovili navzočnost pomembnih evropskih politikov oziroma voditeljev na njem. A se ni seveda izšlo: dejansko je bil na koncu blejski forum kar lokalno srečanje balkanskih in vzhodnoevropskih premierov brez resne vsebine in brez agende, ki bi lahko prišla vsaj v novice mednarodnih agencij. Na srečanje ni prišel noben vodilni politik iz starih in močnih članic, niti zunanjih ministrov ni bilo – čeprav bi se spodobilo, da se udeležijo foruma. To je celo nekako normalno, ker Slovenija predseduje, gre za kolegialno gesto med voditelji, da zagotovijo prisotnost visokih diplomatov in politikov. A žal so se srečanju vsi izognili v velikem loku.

  • Borut Mekina

    3. 9. 2021  |  Mladina 35  |  Politika

    Kako vlada Janeza Janše ohranja podporo s podkupovanjem posameznih interesnih skupin

    V skladu s tako imenovanim začasnim okvirom evropske komisije za ukrepe državne pomoči v podporo gospodarstvu ob izbruhu covid-19 lahko države EU med epidemijo izjemoma pomagajo posameznim družbam ali panogam. Državna pomoč, ki je bila v EU prej izjema kot pravilo, je v sedanji krizi postala redna praksa, kljub vsemu pa je treba vse ukrepe še naprej prijavljati evropski komisiji in dobiti njeno privolitev.

  • Dino Bauk, pravnik, pisatelj

    3. 9. 2021  |  Mladina 35  |  Komentar  Za naročnike

    Nepravica do necepljenja

    Pred začetkom cepljenja proti virusni bolezni covid-19 v Veliki Britaniji je britanski premier Boris Johnson dal dve nedvoumni izjavi. Najprej je povedal, da v Veliki Britaniji ne bo obveznega cepljenja, ker da to ni način, na katerega se te reči počnejo na Otoku. Skoraj v isti sapi pa je dodal, da bi se morali po njegovem proti nevarnemu virusu cepiti vsi.

  • Jure Trampuš  |  foto: Uroš Abram

    3. 9. 2021  |  Mladina 35  |  Družba

    »Ljudje, ki odlašajo s cepljenjem, so pogosto le prestrašeni, saj ne vedo, komu bi zaupali«

    Sašo Dolenc ni navaden znanstvenik, veliko nastopa, javno, na družbenih omrežjih, piše poljudnoznanstvene knjige in se vseskozi trudi, da bi se znanje o dognanjih znanosti bolj razširilo med ljudmi. A če gre sklepati po zavračanju cepljenja, če gre sklepati po množici teorij, ki krožijo naokoli, in navsezadnje, če gre sklepati tudi po načinu, kako oblast obvladuje epidemijo, postane jasno, da družba res potrebuje koga, ki ji bo prinesel ogenj, Prometeja, ki jo bo razsvetlil. Veliko težav, ki nas čakajo jeseni, je neposredna posledica napačnih odločitev oblasti, ki v ljudeh ni prebudila večjega zaupanja v cepljenje in znanstvene argumente. Sašo Dolenc to še vedno poskuša, vseskozi in vztrajno.

  • Luka Volk

    3. 9. 2021  |  Mladina 35  |  Družba

    Grožnja s smrtjo

    Prejšnjo sredo, 25. avgusta, je bila sklicana zaprta seja komisije državnega zbora za nadzor nad obveščevalnimi in varnostnimi službami (Knovs), na kateri so po navedbah predsednika komisije Matjaža Nemca želeli preveriti, kakšen je nadzor nad skrajno desnimi skupinami, s kom so povezane ter kdo in zakaj jih financira. Nanjo sta bila povabljena tudi premier Janez Janša in državni sekretar za nacionalno varnost Žan Mahnič, a sta se odločila, da se je ne bosta udeležila – udeležil pa se je je preiskovalni novinar Erik Valenčič, ki že 13 let preiskuje skrajno desna, neonacistična gibanja v državi. Beseda je tekla tudi o ugotovitvah iz njegovega prispevka Koalicija sovraštva II, objavljenega konec julija v Mladini.