• STA

    23. 7. 2021  |  Svet

    Raziskava: »Dva odmerka cepiv Pfizer in AstraZeneca učinkovita proti različici delta«

    Dva odmerka cepiv proti covidu-19 družb Pfizer in AstraZeneca sta skoraj tako učinkovita proti delta različici novega koronavirusa kot sta proti alfa različici, je razvidno iz ta teden objavljene študije v znanstveni reviji New England Journal of Medicine. Ob tem so znanstveniki posvarili, da en odmerek ni dovolj za visoko stopnjo zaščite.

  • Vlado Miheljak

    Vlado Miheljak

    23. 7. 2021  |  Mladina 29  |  Dva leva

    Idila slovenske diplomacije

    Ko so enkrat sredi aprila mediji objavili fotografije, na katerih je veleposlanica Republike Slovenije v Romuniji Lea Stančič izročala poverilna pisma predsednika republike Pahorja moldavski predsednici Maii Sandu in tako prevzemala nerezidenčno akreditacijo, je to povzročilo vsaj smeh, če že ne šok. Slika je bila res nenavadna: svetovljansko napravljena moldavska predsednica v okusnem hlačnem kostimu prevzema poverilna pisma od slovenske veleposlanice v narodni noši. Kot da smo neka predmoderna skupnost tretjega sveta s še nerazdelanimi zametki državnosti. Seveda ni nič narobe z narodnimi nošami, problem je s percepcijo lastne države. Koga in kaj veleposlanica predstavlja? To, da gre na protokolarni dogodek napravljena, kot da je pobegnila s kakšnega folklornega festivala, pomeni, da se država etnificira, reducira na neki partikularni, pa četudi večinski moment. Kot da bi želeli nacijo reducirati na etnijo, diplomacijo pa na folkloro; kot da med etnosom in nacijo ni razlike. Seveda so se takoj in pričakovano oglasili tisti, ki so začeli naštevati, kolikokrat posamezni veleposlaniki in politiki nastopijo v opravah, ki razkrivajo njihov izvor. To je res, a je drugače. Če ima kakšen afriški politik čez »civilno oblačilo« togo in na glavi značilno pokrivalo ali denimo indijski specifično skrojen suknjič in pokrivalo, to ni redukcija na partikularno etnično dimenzijo, ni folklora, ampak subtilni ali manifestni upor proti vsiljeni dominaciji vesterniziranih oblačilnih kodov. No, poseben fenomen so avstrijske in južnonemške civilne oprave, ki koketirajo s tradicionalnimi elementi, a to praviloma niso avtentične narodne noše, ampak izpeljanke, ki upoštevajo modne smernice glede krojev, barv ...

  • Vanja Pirc  |  foto: Borut Krajnc

    23. 7. 2021  |  Mladina 29  |  Kultura

    Oživljeni dvorec

    Sredi Spodnje Savinjske doline že skoraj tri stoletja stoji mogočen baročni dvorec Novo Celje. Po zgledu dunajskega Schönbrunna ga je dal sredi 18. stoletja na prostrani ravnici sezidati grof Anton pl. Gaisruck, kasneje pa je dvorec večkrat zamenjal lastnike in v prejšnjem stoletju kar nekajkrat tudi namembnost; sprva je bil novo središče celjske gosposke (od tod njegovo ime) in dom različnih plemiških družin, tudi družine prve slovenske pesnice Fani Hausmann, kasneje je v njem delovala »umobolnica«, kot so ustanovo imenovali v času Dravske banovine, med drugo svetovno vojno je bil tam okupatorjev lazaret, po njej pa pljučna bolnišnica in dom starejših občanov.

  • Janko Lorenci

    Janko Lorenci

    23. 7. 2021  |  Mladina 29  |  Kolumna

    Čas za prelome

    Konec prejšnjega tedna so se dogajale čudne reči. Koalicija je glasovala proti lastnemu zakonu in umaknila zakon o demografskem skladu, dotlej zanjo ključen. Janša zdaj te kozolce prikazuje kot zmernost, modrost, umirjanje pregretega ozračja. V resnici je v globoki defenzivi in strahu pred hitrim političnim koncem. Zakona je umaknil, ker se je bal, da bosta padla, in ker so sindikati že napovedali zbiranje podpisov za nov referendum.

  • Maja Novak

    Maja Novak

    23. 7. 2021  |  Mladina 29  |  Ihta

    Razumem, razumeš, naj razume, kdor more

    V redu, miški iz vlade, z zunanjega ministrstva in ministrstva za raziskovanje rud ter izgubljanje časa, razumem. Kdaj pa še česa nisem? Neki Peter iz Zelene Jame me vleče na pivo, kadarkoli potrebuje zastonj psihoterapevtko, zatorej vem, kako se tem stvarem streže. Razumem, da se želite maščevati za vsa tista desetletja, ko ste že pred Nipkejem prepevali: »Zakaj nihče me ne razume?« in ko niste mogli krasti, ker se je takrat kradlo le v partiji, tam pa niste bili ali pa so vas od tam celo nagnali, ker so bile vaše ideje preveč radikalne za svinčene čase brez sadnih jogurtov. Razumem. Ampak kje, hudiča, ste našli ravno Iran?

  • Uredništvo

    22. 7. 2021  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: KOALICIJA SOVRAŠTVA

    Jutri izide nova Mladina! O koaliciji sovraštva si preberite v novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 23. julija, dalje. #Mladina29

  • Uredništvo

    22. 7. 2021  |  Politika

    V času sedanje vlade neonacisti v Sloveniji ponovno doživljajo prerod

    Jutri v naslovni temi nove Mladine preberite obsežen članek Erika Valenčiča, v katerem obravnava tako imenovano koalicijo sovraštva oziroma neonacizem v Sloveniji. "Med neonacisti v Sloveniji ni več pomembno, kdo je po narodnosti Slovenec; sebe prvenstveno vidijo kot belce, ki branijo belo Evropo," je med drugim zapisal. Slovenska obveščevalno-varnostna agencija je v letošnjem tajnem Poročilu o delu in finančnem poslovanju poudarila, da sta se neonacistični skupini Blood & Honour Slovenia in Narodni blok organizirali v rumene jopiče kot protiutež protivladnim protestom.

  • Spolno nadlegovanje ni tema

    Slovita filozofinja Martha Nussbaum je nedavno v intervjuju za The New Yorker komentirala svojo novo knjigo z naslovom »Zatočišča ponosa: spolna zloraba, odgovornost in sprava«, v kateri se v kontekstu svojega dobro znanega teoretskega zanimanja, analize čustev in še zlasti enega med njimi, jeze, ukvarja tudi z družbenimi učinki in dilemami gibanja #MeToo.

  • STA

    22. 7. 2021  |  Svet

    Hrvaška: Plenković napovedal zaostritev protikoronskih ukrepov za Dalmacijo

    V Dalmaciji bodo zaostrili ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa, je na danes napovedal hrvaški premier Andrej Plenković. Hrvaški notranji minister Davor Božinović pa je pojasnil, da bodo s ponedeljkom poostrili nadzor nad prireditvami, ki se jih udeležuje večje število ljudi.

  • LV, STA

    22. 7. 2021  |  Svet

    Mineva deset let od najnasilnejšega dne na Norveškem

    Mineva deset let od najnasilnejšega dne na Norveškem po drugi svetovni vojni. Skrajnež Anders Behring Breivik je 22. julija 2011 v enem dnevu na več lokacijah skupno ubil 77 ljudi, med njimi večinoma najstnike, ki so se udeležili tabora pomladka laburistične stranke na otoku Utoya nedaleč od prestolnice Oslo.

  • Uredništvo

    22. 7. 2021  |  Družba

    »Najhuje v pandemiji ni bil virus«

    "Sodobna medicina nekoliko z začudenjem odkriva, da staranje ni nujno nočna mora z vsemi tegobami. Če si zdrav, dejaven in živiš v ugodnih socialnih in ekonomskih razmerah, je lahko staranje nekaj lepega. Če pogledamo rezultate merjenja stopnje zadovoljstva različnih narodov, kot najbolj zadovoljni izstopata dve skupini. Na eni strani so skandinavski narodi, v katerih ljudje sicer plačujejo visoke davke, a se z leti mnogi izoblikujejo v sproščene izobražene in svobodomiselne, fizično aktivne in karitativne ljudi; so individualisti, a vedo in čutijo, da tudi ko bo prišla starost, bo ta kakovostna in varna. To je zelo pomembno. Ena izmed temeljnih stvari, ki jih potrebuje človek, je občutek varnosti, predvidljivosti. Najhuje v pandemiji ni bil virus – najbolj je ljudi ohromila epistemična negotovost. Ko ne veš, kaj je, kaj bo, kaj je res in kaj ni. Epistemična negotovost je tisto, kar naši možgani najtežje premagajo. Zato tako zlahka zdrsnemo v obup, strah, eksistencialno grozo, teorije zarot."

  • STA

    22. 7. 2021  |  Svet

    Skrajno desni politik ustrelil Maročana

    Italijanski lokalni politik iz vrst skrajno desne stranke Liga Massimo Adriatici je v torek na trgu v mestu Voghera na severu države ustrelil maroškega državljana, ki je podlegel poškodbam. Vodja Lige Matteo Salvini je danes stopil v bran Adriaticiju, za katerega so oblasti odredile hišni pripor.

  • IK, STA

    22. 7. 2021  |  Svet

    V Franciji zaradi vohunjenja sklicana izredna seja sveta za nacionalno varnost

    Francoski predsednik Emmanuel Macron je za danes sklical izredno zasedanje sveta za nacionalno varnost o vohunjenju s programsko opremo Pegasus, je sporočil tiskovni predstavnik francoske vlade Gabriel Attal. S Pegasusom naj bi vohunili tudi za Macronom.

  • STA

    22. 7. 2021  |  Svet

    »Na sovraštvo se je treba odzvati«

    Na Norveškem se danes spominjajo žrtev terorističnega napada skrajnega desničarja Andersa Behringa Breivika v Oslu in na otoku Utoya. Norveška premierka Erna Solberg je ob tem poudarila, da se je treba na sovraštvo odzvati, poročajo tuje tiskovne agencije.

  • »Tukaj pokojni Marko«

    Kot lahko razberemo iz tviter objave novinarja Večera Blaža Petkoviča, je velik del slovenskih medijev nasedel potegavščini Marka Breclja. Ne, kultni kantavtor ni umrl, kot tudi v tem hipu piše veliko medijev, čeprav nekateri med njimi že brišejo svojo lažno objavo, recimo RTV Slovenija. Če ga pokličete na telefon, vam bo odvrnil takole: »Tukaj pokojni Marko…«.

  • STA

    22. 7. 2021  |  Svet

    Protitelesa proti koronavirusu imata dve tretjini Indijcev

    V Indiji bi se lahko doslej z novim koronavirusom okužilo približno dve tretjini prebivalcev, je pokazala raziskava indijske vlade. V raziskavi so protitelesa proti koronavirusu odkrili pri 67,6 odstotka od 29.000 sodelujočih.

  • Uredništvo

    22. 7. 2021  |  Politika

    »Vladavina ljudstva mora biti navzoča vsak dan«

    "Vladavina ljudstva mora biti navzoča vsak dan, to pa omogočata prav sodobna računalniška tehnologija in tehnika. Vse večje število državljanov z digitalnimi potrdili se ponuja kot samoumevno orodje za to, da lahko na spletu in s tem v družbi kot celoti šteje vsak dan mnenje prav vsakega državljana, ki z imenom in priimkom podpiše podporo nekemu utemeljenemu stališču o družbenih razmerah. Če je teh podpisov veliko, lahko, pogojno rečeno, govorimo o avtoriziranem večinskem javnem mnenju (AVJM). Ob ustrezno izdelani računalniški platformi naj bi državljani, nekaj tisoč, deset tisoč ali celo sto tisoč njih, pridobili zakonsko pravico zahtevati, da se o tako množično podprtem stališču obvezno razpravlja in glasuje v parlamentu ter seveda tudi na referendumu."

  • STA

    22. 7. 2021  |  Politika

    Biden na položaj veleposlanice v Sloveniji imenoval pravnico 

    Ameriški predsednik Joe Biden je v sredo na položaj veleposlanice ZDA v Sloveniji imenoval pravnico Jamie L. Harpootlian, ki je soproga demokratskega senatorja v Južni Karolini Dicka Harpootliana. Senator je za lokalne medije izjavil, da bo žena šla v Slovenijo sama, ker ne namerava odstopiti s položaja.

  • Luka Volk

    21. 7. 2021  |  Politika

    Orbán napoveduje referendum

    Ob tem, ko je Bruselj sprožil pravni postopek proti nedavno sprejetemu madžarskemu zakonu, ki v izobraževalnem procesu prepoveduje širjenje vsebin z namenom krepitve ozaveščenosti glede skupnosti LGBTIQ+, je madžarski premier danes napovedal referendum okoli spornega zakona. Ob tem je »bruseljske birokrate« obtožil izrabljanja moči in na državljane apeliral, da se Bruslju skupaj uprejo.

  • LV, STA

    21. 7. 2021  |  Politika

    Poročilo Evropske komisije izraža resne skrbi o vladavini prava v Sloveniji

    "Glavno sporočilo Sloveniji v včeraj predstavljenem drugem letnem poročilu o vladavini prava v članicah EU je, da obstajajo na področju vladavine prava v Sloveniji resne skrbi, ki jih je komisija tudi zelo natančno in jasno navedla", je po objavi poročila Evropske komisije povedal komisar Lenarčič v izjavi za STA. V poročilu ni po njegovih besedah nikakršnega presenečenja. Nekaj je izboljšav glede na lani, zlasti pri informatizaciji v sodstvu, hkrati pa je izražena velika zaskrbljenost komisije nad poslabšanjem stanja na področju svobode medijev ter neimenovanja državnih tožilcev in delegiranih evropskih tožilcev.

  • Janševi mediji se krepijo

    Medtem ko prijava na medijskem inšpektoratu zoper spletno mesto Nacionalne tiskovne agencije (NTA), prvi »fašistični medij« v državi, še čaka na odgovor, saj ta ni vpisan v razvid medijev, so vzniknili še trije novi portali – Informer.si, Telegraf.si in Politico.si, vsi skrajno desno profilirani. Tudi za njimi stoji Aleš Ernecl, poroča Večer, pri počasnem odzivu inšpektorata, ki bi moral imeti res lahko delo, pa ne gre spregledati, da deluje pod okriljem Simonitijevega Ministrstva za kulturo.

  • Luka Volk

    21. 7. 2021  |  Politika

    Militantno obeleževanje dneva prijateljstva z državo Izrael

    Zveza združenj borcev (ZZB) je vest o ponedeljkovi slovesnosti ob dnevu slovensko-izraelskega prijateljstva na letališču v Prilozju v Beli Krajini, na katero sta vabila predsednik države in veleposlanik Izraela, sprejela z velikim nelagodjem. "Ocenjujemo jo kot neprimerno in nesprejemljivo," so zapisali v javnem pismu. "Zavračamo militantno obeleževanje dneva prijateljstva z državo Izrael z demonstracijo njene vojaške (padalske) enote in še padalcev Madžarske na slovenskih tleh. To je še bolj neprimerno in nesprejemljivo kot je bilo obeleževanje domnevnega konca epidemije v minulem letu z preletavanjem letal ZDA slovenskega zračnega prostora."

  • Uredništvo

    21. 7. 2021  |  Politika

    »Na ustavnem sodišču je skoraj toliko epidemiologov kot v strokovni skupini«

    Nataša Pirc Musar, pravnica in nekdanja informacijska pooblaščenka, se je na Twitterju odzvala na izjavo notranjega ministra Aleša Hojsa. Ta je ob odločitvi ustavnega sodišča, da so bili odloki o prepovedi in omejevanju shodov neustavni, izjavil, da so na ustavnem sodišču očitno "poleg vrhunskih pravnikov tudi najboljši epidemiologi, tako da bodo že vedeli, kaj je prav." K temu je še dodal, da pač niso "vsi tako veliki strokovnjaki, kot so na ustavnem sodišču."

  • LV, STA

    21. 7. 2021  |  Politika

    Erbežnik: »Dikaučič nima osnovnega znanja prava EU«

    Anže Erbežnik je pojasnil, da z mesta državnega sekretarja na ministrstvu za pravosodje odstopa zaradi nezmožnosti strokovnega dela na način spoštovanja prava EU, vladavine prava in pravne države ter človekovih pravic. Ministrstvu očita, da poskuša prikriti lastne napake iz neuspešnega postopka imenovanja evropskih delegiranih tožilcev.

  • LV, STA

    21. 7. 2021  |  Politika

    Novi premier

    Novi premier Haitija je v torek postal Ariel Henry, s čimer je soglašal tudi vršilec dolžnosti premierja Claude Joseph, ki je vodil državo po umoru predsednika Jovenela Moiseja 7. julija. Henry je napovedal oblikovanje vlade narodne enotnosti. V državi so ob tem sporočili aretacijo treh policistov, ki naj bi bili vpleteni v umor predsednika.

  • Uredništvo

    21. 7. 2021  |  Politika

    »Jankoviću sem rekel, da nima smisla, da greva vsak po svoji strani ulice in se ne pozdraviva«

    "Odkar sem šel iz urada predsednika vlade, sem se videl s Karlom Erjavcem, a na nekem dogodku, kjer sva pač bila oba. Sicer pa se ne dobivam z njimi, tudi nič slabega ne bom govoril o nikomer. Z Zoranom Jankovićem sem se pogovarjal pred dvema letoma, rekel sem mu, da sva toliko stara, da nima smisla, da greva vsak po svoji strani ulice in se ne pozdraviva. In sva rekla, da je zdaj v redu. To ni odnos, kot je bil prej, se pa ne kličeva. Prideš v fazo, ko se ti ne da več - ne kregati in biti slabe volje. Nikoli v življenju nisem želel komu škodovati, to ni moj način. Človeka lahko kam pošljem, mu povem iskreno v obraz, a ko svoje povem, greva v življenju naprej."

  • Uredništvo

    21. 7. 2021  |  Družba

    »Slovencem ne smeš groziti, ker boš dosegel popolnoma nasproten učinek od želenega«

    "Prva stvar: ne pričakujem, da bodo ljudje drli v cepilne centre, če bo Luka Dončić rekel, da se je cepil. Gre za stalni proces izobraževanja in vzpostavljanja zaupanja, ki je tek na dolge proge. Na vse možne načine, ki jih poznamo, ga je treba vzpostavljati. Potrebni so nevsiljivi, poljudni članki v vseh medijih, ne le v klasičnih, ampak tudi v vseh tistih medijih, ki so osrednji mediji mlajše generacije." 

  • LV, STA

    21. 7. 2021  |  Svet

    Povečanje števila okužb

    Tudi v Izraelu v zadnjem času beležijo velik porast okužb z novim koronavirusom, zato so tam danes v veljavo stopile nove omejitve. Te veljajo predvsem za velike dvorane in prireditve z več kot sto udeleženci v zaprtih prostorih. Na njih bodo smeli odslej sodelovati le cepljeni, prebolevniki in osebe z negativnim testom na novi koronavirus.

  • LV, STA

    21. 7. 2021  |  Svet

    Vnovična zaostritev protikoronskih ukrepov

    V hrvaškem štabu civilne zaščite pripravljajo nove protikoronske ukrepe, ki naj bi jih uveljavili pred koncem julija, ko se končajo sedanji ukrepi, danes neuradno poročajo hrvaški mediji. Medtem so v najbolj znanem hrvaškem prizorišču za zabave, plaži Zrće na otoku Pag napovedali, da bodo vstop dovolili samo polno cepljenim osebam.

  • Uredništvo

    21. 7. 2021  |  Kultura

    Razstava, postavljena v čas, ko je človeška vrsta že izumrla

    V oblikovalskem studiu Ljudje na Ilirski ulici 15 v Ljubljani bodo 22. julija ob 19. uri odprli intermedijsko razstavo RIP ljudje (Počivajte v miru ljudje), ki na spekulativen način prevprašuje kapitalistično hiperprodukcijo, razvoj emocionalne ekonomije in umetne inteligence. Razstava je namreč postavljena v čas, ko je človeška vrsta že izumrla. Obiskovalec razstave bo tako dobil edinstveno priložnost; to, kar šele prihaja, bo lahko pogledal za nazaj, presodil potek dogodkov in se zamislil o tem kako bi lahko bil tok naše "zgodovine" oziroma prihodnosti drugačen.