• Patriotizem kot alibi

    Vse od antike so slogani zvesti spremljevalci javnega življenja. Srečamo jih namreč v oglaševanju, vojaški propagandi, vzgoji in izobraževanju, športu itn. Veni, vidi, vici Julija Cezarja, Just do it blagovne znamke Nike ali pa olimpijsko geslo Hitreje, višje, močneje so samo nekateri izmed najbolj prepoznavnih. Svoje slogane imajo tudi različna družbena gibanja. »Generacija 68« je za svoje privzela geslo ameriškega psihologa Timothyja Learyja »Turn on, tune in, drop out«. Z njim je Leary generacijo 68 pozval k odklopu od takratnega establišmenta in vzpostavitvi alternativnega družbenega reda.

  • Filmski almanah (1991–2020)

    Na začetku leta 1992 je pri Mladininem filmskem kritiku Marcelu Štefančiču, jr. doma pozvonil Mladinin novinar Ivo Štandeker (1960–1992) in mu prinesel prvi tiskani izvod Filmskega almanaha, almanaha, v katerem so bile zbrane vse Marcelove recenzije kinofilmov leta 1991. Vsi filmi leta, vsi kulti leta, vsi filmski obrazi leta, vsi krahi leta. Preden je Ivo vstopil, je rekel Marcelu: »No, zdaj si pa predstavljaj, kako bo čez deset let, ko jih bo na polici deset. In čez dvajset, ko jih bo dvajset. In čez trideset, ko jih bo trideset.« Tu se je ustavil – pri številki 30.

  • Božidar Slapšak

    11. 6. 2021  |  Mladina 23  |  Družba

    Zametki urbanega

    Proti koncu lanskega leta so v javnost prišle osupljive, z letalnikom posnete fotografije izkopanega dela železnodobnega naselja na Pungrtu nad Igom s kamnitimi temelji skoraj tipskih lesenih hiš, zgrajenih v nizu ob ulici, ki teče vzdolž masivnega obzidja, pa z ozkimi uličicami med hišami. Za tem nizom je bila ugotovljena še ena ulica, ob njej drugi niz hiš, za njimi pa notranje, morda mlajše obzidje. Tisti, ki nam v tistem predbožičnem času misli niso povsem zapolnile nakupovalne radosti, smo se zdrznili – pa saj to je videti kot pravo urbano tkivo, in to sredi prvega tisočletja pred našim štetjem, v kontinentalni Sloveniji. Dokument je vrhunski, ekipa, ki ga je pridobila, je opravila izjemno delo, podoba si zasluži častno mesto v našem kulturnem spominu.

  • Janko Lorenci

    Janko Lorenci

    11. 6. 2021  |  Mladina 23  |  Kolumna

    Korakamo, kjer hočemo

    Bil je impresiven prizor: na križišču in še naprej v ulice velikanska množica, promet ustavljen, po na hitro urejenem ozvočenju govori Jaša Jenull, 30 tisoč petkovih protestnikov od časa do časa zaploska in zahrumi, prometni policist pomaga preusmeriti v gnečo ujete avtobuse, mimo pripelje vlak in veselo zatrobenta. Robokopi zaman čakajo pred parlamentom, večinoma najbrž olajšani, Janša, Hojs, Olaj pa osmešeni. Jih je mikalo, da bi robokope poslali na križišče in tam udarili po protestnikih? Najbrž, a nad toliko ljudi si še ta režim ne upa.

  • Izak Košir

    11. 6. 2021  |  Mladina 23  |  Kultura

    Nasilne meje

    Slovenska filantropija bo od 14. do 17. junija že dvanajstič pripravila Festival migrantskega filma (FMF). Projekcije bodo v Ljubljani v Kinodvoru, Slovenski kinoteki, Pritličju in v prostorih Slovenske filantropije. Obiskovalke in obiskovalci si bodo filme lahko ogledali tudi v osmih drugih krajih po Sloveniji, v Mariboru, Murski Soboti, Ljutomeru, Žalcu, Gornji Radgoni, Logatcu, Metliki in Črnomlju.

  • Borut Mekina

    11. 6. 2021  |  Mladina 23  |  Družba

    Vsi smo turški delavci

    Ko je v bližini Postojne začela rasti tako imenovana turška vas, naselje zabojnikov za 450 turških gradbenih delavcev, ki bodo prihodnja leta gradili železniški tir med Koprom in Postojno, je pristojne prešinila strašljiva misel: Slovenci so v preteklosti s peticijami, protesti in civilnimi pobudami nasprotovali centru za huje in hudo duševno prizadete otroke ali ureditvi materinskih domov, kakšen halo bo šele nastal, ko bomo zraven vasi Orehek nastanili slovenskega prasovražnika, Turka, torej turške delavce. Tako je verjetno nastala dobro premišljena akcija pomiritve tamkajšnje javnosti.

  • Vlado Miheljak

    Vlado Miheljak

    11. 6. 2021  |  Mladina 23  |  Dva leva

    Dobro jutro, Evropa

    Če sta bila doslej Janša in janšizem predvsem slovenska nadloga, ki je bila sicer prepoznavna tudi v Uniji, sedaj postajata tudi formalno evropski problem. Še zlasti, ker vsej kritiki in kritičnosti navkljub združena Evropa nima prave volje in moči, da se nadloge reši. Spopad z avtoritarnostjo je trajni in tradicionalni problem liberalne Evrope. Ne da bi vlekli preveč banalne vzporednice, je vendarle vsaj od vzpona nacizma jasno, da Evropa praviloma odpove, ko bi morala pokazati odločnost in voljo. Od razvpitega münchenskega sporazuma, v katerem je Chamberlain ob asistenci Daladiera pokleknil pred diktatom Hitlerja in Mussolinija, pa do vse gnilobe in gnusobe evropskih politikov v pogajanjih z Miloševićem, kar je vsaj za nekaj časa legitimiralo balkansko klavnico. Morda niti ni ključni problem pomanjkanje mehanizmov, ampak predvsem odsotnost elementarne doslednosti. To se je videlo prav pred kratkim, ko sta se zvrstila dva ostudna dogodka.

  • Lara Paukovič

    11. 6. 2021  |  Mladina 23  |  Kultura

    Akcija pomoči kulturnikom zunaj institucij 

    V časih, ko so kulturniki državni paraziti številka ena in je marsikateri med njimi ostal brez dela in dohodkov, je dobrodošla solidarnost. Eden od primerov te je akcija Solidarni s kulturo. Pobudo za solidarnostno podporo v obliki finančne pomoči ustvarjalcem in delavcem v kulturi je že marca lani dala prof. Beti Žerovc s Filozofske fakultete v Ljubljani, hitro je postalo jasno, da bodo pandemija in ukrepi za njeno zajezitev prekarne kulturnike prizadeli. Poleg tega je bil na začetku epidemije govor le o oblikah državne pomoči zaposlenim in gospodarstvu, ne pa tudi samozaposlenim. Akcija Solidarni s kulturo naj bi kulturnim delavcem zagotovila premostitveno podporo in plačilo najnujnejših stroškov.

  • Lara Paukovič

    11. 6. 2021  |  Mladina 23  |  Kultura

    Obup ni bolezen človeka, ampak družbe

    »Vsi bodo dosegli svoj cilj / le jaz ga ne bom dosegel ... / Ognja prepoln, poln sil, / neizrabljen k pokoju bom legel.« Kako pretresljivo je brati ali poslušati vizionarske verze nekoga, ki je v resnici neizrabljen legel k pokoju – pri rosnih dvaindvajsetih, kmalu po tem, ko se je hudo prehladil med nočnim čakanjem na vlak. Tragičen scenarij, vreden kakšnega romana ali filma. Srečko Kosovel (1904–1926) svoje smrti ni napovedal le v pesmi Predsmrtnica, iz katere so uvodni verzi, ampak še v marsikateri drugi. Včasih si je je želel in jo je težko pričakoval, spet drugič se je je bal; najbolj znana med temi pesmimi je bržkone Slutnja. Morda je prav zato, ker je slutil, da se bo poslovil tako kmalu, ustvarjal v ekstatičnem zanosu – v le nekajletnem ustvarjalnem obdobju je napisal okoli tisoč pesmi, k temu moramo prišteti še številna pisma in publicistična besedila. Bil je tudi urednik mesečnika Mladina, predhodnika današnje Mladine.

  • Zoran Smiljanić

    11. 6. 2021  |  Mladina 23  |  Kultura

    Blast from the past*

    Kadarkoli prejmem paket založbe VigeVageKnjige, me zaščemi od ugodja. Odpiranje je namreč prav posebno, skoraj čutno doživetje, za katero si je treba vzeti čas in uživati v njem. Že na prvi pogled se zdi, kot bi lični zavitek prišel iz davno minulih časov, ko so bile naše babice še mlade in lepe; prijetno hrapav rjavosivi ovojni papir, vrvica, staromodni žig in naslov prejemnika, ročno napisan z estetsko žensko pisavo. Začenjam z odstranjevanjem vrvice. Bilo bi pregrobo, če bi jo zgolj prerezal z nožem ali s škarjami, ne, treba se ji je posvetiti in potrpežljivo razrahljati umetelno zavezan vozel na hrbtu in jo nežno potegniti čez rob, da kot naramnica obleke mehko zdrsne prek ženskega ramena. Z začudenjem opazim, da ovojni papir ni zlepljen z lepilnim trakom, pač pa je tako umetelno prepognjen, da ga drži le vrvica. Ko jo odstranim, se papir brez odpora odlušči in pade na tla. Naslednja plast je mehka folija z zračnimi mehurčki, ki zagotavlja, da bo knjiga v moje roke prišla nepoškodovana in nedotaknjena. Ko slečem še njo, si ne morem kaj, da ne bi z nežnim stiskom palca in kazalca počil mehurček ali dva: pik, pok. Nazadnje je knjiga ovita še v tesno se prilegajoči vijoličasti papir, nežen, gladek in dražljiv, kot svileno perilo, ki se, nič več me ne more presenetiti, barvno ujema z naslovnico knjige. Pod papirjem je zataknjena kartica s prijaznim, samo zame napisanim sporočilom. Šele potem primem v roke objekt poželenja, golo knjigo, jo potipam, potežkam, povoham in razprem ... Le VigeVagePunce znajo svoje stranke tako pocrkljati z vrhunskim embalažnim striptizom. Kakšna pa je sama knjiga?

  • IK, STA

    10. 6. 2021  |  Politika

    Zaposleni na STA od vlade pričakujejo takojšen začetek spoštovanja zakona

    Predstavniki zaposlenih na Slovenski tiskovni agenciji (STA) so v odzivu na danes sprejeto uredbo o opravljanju javne službe STA ocenili, da ta v ničemer ne nagovarja ključnih vprašanj za obstanek in razvoj STA. Namesto tega odpira nova vprašanja o avtonomiji agencije, državljani pa bodo dobili manj kakovosten javni servis, so opozorili.

  • Franco Juri

    11. 6. 2021  |  Politika

    Leve sanje velikega Gregorja P. 

  • Tomaž Lavrič

    11. 6. 2021  |  Politika

    Pahor: »Politika zdaj ni umetnost, ampak je precej grob diskurz«

  • Uredništvo

    10. 6. 2021  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: JAneZ

    Jutri izide nova Mladina! Tokratno naslovnico sta zakrivila Ivian Kan Mujezinović (oblikovanje) in Borut Krajnc (fotografija). Več o JAneZu, ki si lasti osamosvojitev Slovenije, preberite v naslovni temi jutrišnje Mladine. Priskrbite si svoj izvod, ki bo na voljo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani od petka, 11. junija, dalje. #Mladina23

  • Uredništvo

    10. 6. 2021  |  Družba

    Cepljenje za nenaročene

    Cepljenje za nenaročene se bo po Sloveniji izvajalo v številnih cepilnih centrih zdravstvenih domov. Večina cepljenj proti COVID-19 bo s cepivom AstraZeneca, nekateri pa bodo cepili s cepivoma Pfizer in Janssen (Johnson&Johnson). 

  • Smo socialisti, kar pomeni, da želimo odnos med družbo in kapitalom obrniti

    Kot veste, SDS in NSi poskušata razglasiti Levico za protiustavno. To počnejo zato, ker smo jim trn v peti. A ker nas je težko diskreditirati, ker v našem delovanju ne morejo najti nobenega primera korupcije, političnega kadrovanja in podobno, posušajo ljudi odvrniti od nas s strašenjem, da bomo "vse razlastili". "Pripravite se, prihaja Levica, razlastila bo kmete", je v ponedeljek na POP TV grmel Jožef Horvat (NSi).

  • IK, STA

    9. 6. 2021  |  Politika

    Tudi mednarodne novinarske organizacije obsodile Janšev napad 

    Več mednarodnih novinarskih organizacij je danes obsodilo nedeljski zapis premierja Janeza Janše, da je komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović "del omrežja lažnih novic", ker je objavila kritično poročilo o svobodi medijev in svobodi izražanja v Sloveniji. Združenja so poročilo podprla, ker da podpira tudi njihove ugotovitve.

  • STA

    10. 6. 2021  |  Politika

    Kljukasti križi na oknih ministrstva za kulturo

    Policisti so danes ponoči obravnavali primer vandalizma, pri katerem je neznani storilec z rumeno barvo na pročelje stavbe ministrstva za kulturo narisal več kljukastih križev. Policisti zaenkrat še nadaljujejo z zbiranjem obvestil zaradi suma kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari, so sporočili s PU Ljubljana.

  • STA

    10. 6. 2021  |  Družba

    V Sloveniji naj bi trenutno živelo 281 ljudi, starih sto ali več let

    Slovenci in Slovenke dosegamo vse bolj častitljivo starost. Tako naj bi pri nas živelo okoli 300 ljudi, starih sto ali več let. Pričakovana življenjska doba se zadnjih 30 let daljša; povprečen Slovenec bo dočakal okoli 80 let. Med najstarejšimi je tržaški pisatelj Boris Pahor, ki je za STA razkril nekaj skrivnosti dolgega življenja.

  • Uredništvo

    10. 6. 2021  |  Družba

    To je edino orožje, ki ga imajo

    "Prišli smo do točke zelo neelegantnega ravnanja in komunikacije z neodvisnimi organi. Zato smo ocenili, da je primeren čas, da se opozori predvsem politiko, izvršilno in deloma tudi zakonodajno vejo oblasti, da vnesemo drugačne komunikacijske vzorce. V nasprotnem primeru je naše delo pravzaprav nemogoče izvajati. Želeli smo konstruktivno prispevati k temu, da se nivo komunikacije med organi dvigne, ker to je za državo izjemnega pomena. Če državljani vidijo, da komunikacije med nami ni, zakaj bi potem razumno komunicirali z državo in imeli zaupanje v institucije."

  • Uredništvo

    10. 6. 2021  |  Ekonomija

    »Nenavadna madžarska vlaganja v slovenske medije, povezane s stranko SDS«

    "Madžarska podjetja so spretno izkoristila umike mednarodnih podjetij in vzpostavila močne tržne deleže. Zakaj prav Madžari? Del odgovora se skriva v dejstvu, da so med redkimi, ki jih poslovanje v Sloveniji sploh zanima in imajo kapital, da nakupe izvedejo. Približno milijarda evrov za banko in tristo milijonov evrov za črpalke ni malo denarja. Novi lastniki imajo namen podjetja razviti, preveč drago so jih plačali, da bi jih uničili."

  • IK, STA

    10. 6. 2021  |  Svet

    Vladni ukrepi za zajezitev epidemije so izpostavili razlike v spoštovanju temeljnih pravic

    Ukrepi za zajezitev epidemije covida-19 so izpostavili razlike v spoštovanju temeljnih pravic do zdravja, izobraževanja, zaposlovanja in socialne zaščite v celotni družbi na ravni Evropske unije, v letnem poročilu ugotavlja agencija EU za temeljne pravice (FRA).

  • IK, STA

    10. 6. 2021  |  Svet

    »EU bo podprla vsa prizadevanja za to, da se izve resnica o začetku pandemije«

    Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Evropskega sveta Charles Michel sta pred vrhom skupine G7 v Cornwallu odločno podprla preiskavo izvora novega koronavirusa. Zatrdila sta, da bo unija podprla vsa prizadevanja za to, da se izve resnica o začetku pandemije.

  • STA

    9. 6. 2021  |  Svet

    Biden preklical Trumpov ukaz za prepoved TikToka in WeChata

    Bela hiša je sporočila, da je predsednik ZDA Joe Biden preklical izvršni ukaz svojega predhodnika Donalda Trumpa o prepovedi mobilnih aplikacij TikTok in WeChat, ki sta v kitajski lasti. Trump je prepoved uvedel z utemeljitvijo, da sta med mladimi in sicer popularni aplikaciji grožnja za nacionalno varnost ZDA.

  • IK, STA

    10. 6. 2021  |  Svet

    Po svetu prisilno dela 160 milijonov otrok

    Število otrok, ki prisilno delajo, se je v zadnjih štirih letih povečalo na 160 milijonov, kar je 8,4 milijona več. Napredek na področju odprave prisilnega dela otrok se je prvič upočasnil v zadnjih dveh desetletjih, ugotavljata v danes objavljenem poročilu Sklad Združenih narodov za otroke (Unicef) in Mednarodna organizacija za delo (ILO).

  • DK

    10. 6. 2021  |  Kultura

    Ob populizmih vseh vrst se vse težje borijo za obstanek

    Na Novi pošti (SMG) v Ljubljani se bo 11. junija predstavila mreža Slovenski gledališki založniki, ki jo sestavljajo Emanat, Knjižnica MGL, Maska in SLOGI - Slovenski geldališki inštitut. Na dogodku z naslovom knjiga = dogodek, ki sta ga idejno zasnovali Petra Pogorevc in Alja Lobnik, bodo od 15. ure dalje ponudili izbrano literaturo po znižanih cenah, predstavitve knjig, koncert zasedbe Leelee in DJ program.

  • IK, STA

    9. 6. 2021  |  Politika

    Levica ovadila SDS

    Levica danes na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani vlaga kazensko ovadbo zoper SDS in "njeno medijsko mrežo" zaradi suma sistematičnega širjenja neresnic, je na novinarski konferenci povedal vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec. Zaradi suma zlorabe uradnega položaja pa bodo kazensko ovadili generalnega direktorja policije Antona Olaja.

  • IK, STA

    9. 6. 2021  |  Politika

    Vodje nadzornih institucij v državi opozarjajo na politične pritiske in napade 

    Vodje več državnih organov so se v izjavi, ki jo je koordiniral predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel, izrekli proti pritiskom politike nad neodvisne državne nadzorne institucije in proti napadom preko medijev in socialnih omrežij. 

  • Rumeni jopiči: »Ženske so izdale desno revolucijo, zato bodo morale plačati«

    Rumeni jopiči, ta neizogibna referenca oblasti, kjer se eni in drugi retvitajo do onemoglosti in kjer objemanja med njimi in prvo ligo oblastnikov kar ni konec, so zdaj postali nekolikanj jezni na – ženske.

  • IK, STA

    9. 6. 2021  |  Politika

    Zorčič podpira predčasne volitve: »Državni zbor bi veljalo znova uskladiti z voljo volivcev«

    Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič je ob 30. obletnici samostojne Slovenije v intervjuju za Slovensko tiskovno agencijo (STA) dejal, da se ne smemo odreči človekovim pravicam. "Mislim, da se moramo po 30 letih znova vprašati, kako naprej. Pred nami so namreč izzivi sodobnega časa. Danes se ne sprašujemo več, ali smo suverena država, ampak kakšna naj bo naša evropska prihodnost," je izpostavil Zorčič.