• Jure Trampuš

    24. 1. 2020  |  Mladina 4  |  Politika

    Klofuta šolstvu

    Skoraj natančno leto dni je, odkar je med slovenskimi starši, babicami in dedki, učenci, učitelji in zaskrbljenimi občani krožila peticija Društva Svet staršev o nujnosti sprememb šolskega sistema in se bliskovito širila po spletu. Kot blisk se je razširila po vsej Sloveniji, z enako hitrostjo so se razširile tudi informacije, da naj bi bil finski šolski sistem napreden in da ponekod v osnovnih šolah ne poznajo domačih nalog. Strokovno popolnoma nedosledna peticija – četudi je postavljala prava vprašanja, so bile predlagane rešitve nespametne – je spodbudila politični odziv. Minister za izobraževanje Jernej Pikalo se je na začetku lanskega februarja sestal s pobudnico peticije Natašo Šram in ji obljubil, da bo pozive zaskrbljenih uslišal. Napovedal je resen strokovni premislek o prenovi slovenskega šolstva.

  • GR

    23. 1. 2020  |  Družba

    Stanje ekonomije v Sloveniji: »Ni razloga za preplah«

    Povprečja nikoli ne povedo vsega, so pa presek neke situacije in določenega trenutka. In v povprečju je ocena, da gospodarstvo dela dobro, prava, dobičkonosnost podjetij se je v zadnjih letih močno izboljšala, obseg izvoza je visok, dodana vrednost na zaposlene se je v zadnjih letih povečala. Tudi zaposlenost je rekordna in bolj kot brezposelnost regijo pesti pomanjkanje kadrov, sploh nekaterih specifičnih profilov. Podjetja sicer z marsičem niso zadovoljna in bi želela pogumnejše ukrepe s strani države, pa vendar pretiranega nezadovoljstva ni. In to so okoliščine, v katerih podjetja načrtujejo in sprejemajo odločitve glede poslovanja. Letošnje srečanje štajerskega gospodarstva, ki ga je včeraj pripravila Štajerska gospodarska zbornica, je bilo namenjeno prav temu. Za širšo predstavitev aktualnega gospodarskega trenutka je poskrbel mag. Velimir Bole, priznani analitik in makroekonomist z inštituta EIPF.

  • Damjana Kolar

    24. 1. 2020  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V okviru druge edicije Soundhitectures bo v K4 nastopila srbska didžejka Nevena Jeremic, ki v svoje sete vključuje disco, house, electro in techno ritme, v Cvetličarni pa bodo  na serialki Technogym nastopili: ukrajinska princesa techna Marika Rossa, eden izmed najbolj vročih techno producentov zadnjega leta T78 in rezident DJ najboljšega hrvaškega kluba, Boogaloo Zagreb, Shipe, domače barve pa bodo zastopali DJ Gumja in Jona.

  • Izak Košir

    23. 1. 2020  |  Politika

    Je pravično, da prejemnik nizke pokojnine plačuje enako kot poslanec?

    Včeraj so se glede ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja oglasili sindikati, ki opozarjajo, da bi odlašanje te odločitve na kasnejšo celovito zdravstveno reformo pomenilo prelaganje tega ukrepa v nedoločljivo prihodnost. Že lani so to problematizirali v Levici, decembra pa smo javno pismo poslankam in poslancem napisali tudi v uredništvu Mladine. Zdaj je ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja podprla tudi poslanska skupina Šarčeve stranke LMŠ. "S tem bomo čez leto dni milijone, ki predstavljajo dobičke zavarovalnic, namenili ljudem, njihovemu zdravju in zdravstveni oskrbi," so zapisali v sporočilu za javnost.

  • Uredništvo

    23. 1. 2020  |  Politika

    To je naslovnica jutrišnje Mladine

    Jutri izide nova Mladina. V njej razkrivamo, kdo vse je nazdravil po izvolitvi Aleksandre Pivec ... in zakaj. Naslovnico četrte letošnje številke je oblikoval Damjan Ilić, fotografije sta prispevala Borut Krajnc in Miha Fras. #Mladina4 

  • Uredništvo

    23. 1. 2020  |  Politika

    Damir Črnčec: »Opozicija izvaja nadzor, ki je podoben politični policiji iz starih časov«

    "Matej Tonin se je pustil omrežiti in postati nekdo, ki je voden s strani največje opozicijske stranke. Parlamentarni nadzor, ki ga opozicija izvaja skozi Knovs, je postal po načinu in obliki delovanja podoben politični policiji iz starih časov. Njen namen je destabilizacija nacionalnovarnostnega sistema, in še dodal, da obstajajo zelo jasni indici o tem, da je prišlo do razkritja tajnih podatkov v eni prejšnji zgodbi, torej v zadevi arbitraža. Vsa ta ravnanja seveda škodijo slovenskim nacionalnim interesom, kakor tudi obveščevalno-varnostnemu sistemu."

  • Uredništvo

    23. 1. 2020  |  Družba

    »Nisem pričakoval šopka rož ali bonboniere, samo korekten zaključek sodelovanja, človeški razhod«

    "Ljudje v svobodnih poklicih moramo ves čas razumeti situacijo, razumeti, da denarja pač ni, pristajati na pogoje sodelovanja, ki jih ustvarjajo drugi. In kar je najbolj absurdno: o tem nam praviloma pridigajo tisti, ki so na pozicijah moči. No, v konkretnem primeru mi vsaj pridig in apelov, naj bom razumevajoč, ni bilo treba poslušati, v konkretnem primeru se mi je zgodil ghosting. Pa da ne bo pomote, nisem pričakoval fanfar, častnih sprejemov, šopka rož ali bonboniere, samo korekten zaključek sodelovanja, človeški razhod. Eno je, da ves čas po malem visiš v zraku. Nekaj povsem drugega pa je, da se nekdo obnaša, kot da te ni."

  • Damjana Kolar

    23. 1. 2020  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo razstavo pionirja konceptualne umetnosti, filmskega ustvarjalca in avtorja animiranih filmov Gorana Trbuljaka, premiero glasbene gledališke predstave Plašč ruskega pisatelja in dramatika Nikolaja Vasiljeviča Gogolja v režiji Juša A. Zidarja, koncert pianista, skladatelja in producenta Bowraina, ki bo predstavil najnovejši projekt 2020 Seconds(A)live, premiero znanstvenega kabareta 2020 po motivih besedil izraelskega pisatelja Yuvala Noaha Hararija v režiji Ivice Buljana.

  • IK, STA

    22. 1. 2020  |  Svet

    Umrl legendarni montypythonovec 

    Umrl je valižanski igralec in član slovite britanske satirične skupine Monty Python Terry Jones. Že več let se je boril z redko obliko demence, je sporočila njegova družina, umrl pa je v torek zvečer. Star je bil 77 let.

  • Uredništvo

    22. 1. 2020  |  Politika

    Tudi sindikati se zavzemajo za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja

    Vse pomembne zveze sindikatov so danes v javnost poslale skupno izjavo, v kateri so poudarili, da od poslancev pričakujejo, da bodo zagotovili pogoje za nemoteno poslovanje zdravstvenega sistema tudi po letu 2020. Izpostavili so, da zavzemajo za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, saj bo Državni zbor predvidoma 27. januarja na 15. redni seji opravil tretjo obravnavo predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju.

  • IK, STA

    22. 1. 2020  |  Politika

    Hillary Clinton ostro nad Bernieja Sandersa: »Nihče ga ni maral, nič ni dosegel«

    Nekdanja državna sekretarka ZDA in v preteklosti neuspešna kandidatka za ameriško predsednico Hillary Clinton je v novem dokumentarnem filmu zelo kritična do svojega nasprotnika v tekmi za demokratsko predsedniško nominacijo leta 2016, senatorja Bernieja Sandersa iz Vermonta. Kot pravi, ga ni nihče maral, ko sta skupaj služila v senatu. Po njenih besedah tudi ni ničesar dosegel.

  • IK, STA

    22. 1. 2020  |  Svet

    Grčija dobila prvo predsednico: »Nastopil je čas, da se odpremo prihodnosti«

    Grški parlament je danes za predsednico države izvolil sodnico Ekaterini Sakelaropulu, ki je postala prva ženska na predsedniškem položaju v zgodovini države. 63-letno strokovnjakinjo na področju okoljskega in ustavnega prava je podprlo 261 od 300 poslancev, poročajo tuje tiskovne agencije.

  • Danes je nov dan

    22. 1. 2020  |  Družba

    Utopija ali distopija?

    Ruanda – kjer je v ne-tako-daljni zgodovini vihrala državljanska vojna, ki se je zaključila z genocidom – danes velja za afriško zgodbo o uspehu, ki ne zasleduje le ekonomske rasti, temveč se zavezuje tudi k cilju, da postane zelena in nizkoogljična država do 2050.

  • IK, STA

    22. 1. 2020  |  Svet

    V ZDA potrdili prvi primer okužbe s kitajskim virusom

    Ameriške zdravstvene oblasti so včeraj potrdile prvi primer osebe v ZDA, ki je zbolela zaradi okužbe z novim virusom s Kitajske. Moški, ki je okužen, se je nedavno vrnil v Seattle v zvezni državi Washington iz kitajskega mesta Wuhan, kjer je žarišče virusa, so sporočili iz Centra za nadzor bolezni in preventivo (CDC).

  • IK, STA

    21. 1. 2020  |  Politika

    Davos: Šarec govoril s Plenkovićem, Greta o podnebni krizi, Trump o lažni paniki

    Premier Marjan Šarec je imel danes ob robu Svetovnega gospodarskega foruma (WEF) v Davosu tudi več dvostranskih srečanj. Med drugim se je na kratko pogovoril s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem in se sestal z generalno direktorico Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Kristalino Georgievo, so navedli v kabinetu premierja.

  • Uredništvo

    22. 1. 2020  |  Politika

    »Hvala Bogu, da slovenski sodniki niso pristojni tudi za Nürnberške procese«

    "Kaj reči ob razveljavitvi njegovega procesa, ki zgodovinskih dejstev in odgovornosti seveda ne more izničiti? Na tem procesu je sedel na zatožni klopi poleg petih Slovencev tudi SS-Obergruppenführer Erwin Rösener. Očitno je po analogiji tudi on oproščen. Edini primer v sodni praksi sodobne Evrope. Hvala Bogu, da slovenski sodniki niso pristojni tudi za Nürnberške procese. Sicer bi doživeli sramoto, da bi še Hermanna Göringa oprostili."

  • Uredništvo

    22. 1. 2020  |  Družba

    »Kar jaz rečem kot ženska, ima manjšo težo kot nekaj, kar reče moški«

    "V naši družbi je žal še vedno tako, da ima nekaj, kar jaz rečem kot ženska, manjšo težo kot nekaj, kar reče moški."

  • DK, STA

    22. 1. 2020  |  Kultura

    Režiserja Amelie in Dežela La La snemata za Netflix

    Francoski režiser Jean-Pierre Jeunet, najbolj znan po filmih Delikatese in Amelie, ter francosko-ameriški režiser Damien Chazelle, dobitnik oskarja za uspešnico Dežela La La, snemata za ameriško produkcijsko družbo Netflix, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • IK, STA

    22. 1. 2020  |  Svet

    Slovenija bo gostila najvidnejše svetovne raziskovalce 

    V Ljubljani bo poleti potekal 45. mednarodni kongres biokemije FEBS 2020, ki ga v sodelovanju z Evropsko zvezo biokemijskih društev FEBS pripravlja Slovensko biokemijsko društvo. Dogodka, na katerem bodo kot vabljeni predavatelji sodelovali najvidnejši raziskovalci v svetovnem merilu, se bo udeležilo več kot 1800 udeležencev iz 70 držav.

  • DK, STA

    22. 1. 2020  |  Kultura

    Generacija 1985

    V Kinodvorovi galeriji je do 29. februarja na ogled prva samostojna razstava filmskega snemalca, direktorja fotografije in fotografa Darka Heriča z naslovom Filmska generacija, ki predstavlja fotografske portrete filmskih ustvarjalcev generacije 1985.

  • Staš Zgonik

    21. 1. 2020  |  Svet

    Strah pred novim virusom

    Število okuženih z novo vrsto virusa, ki povzroča pljučnici podobno obolenje, se je včeraj na Kitajskem že približalo številki 300. Nacionalna zdravstvena komisija je včeraj prav tako potrdila, da so zabeležili prve prenose virusa s človeka na človeka. Prej je namreč veljalo, da so se oboleli okužili ob obisku ribje in divjačinske tržnice v mestu Wuhan, kjer so prve primere zabeležili konec lanskega leta, zato gre sklepati, da so primarni gostitelj virusa živali. Zdaj pa so potrdili prve primere, ki jih ni mogoče neposredno povezati z obiskom tržnice, med drugim tudi več primerov okužb medicinskega osebja. Do zdaj so zaradi okužbe umrli štirje ljudje.

  • Uredništvo

    21. 1. 2020  |  Družba

    Svet24 se je moral opravičiti za neresnične trditve

    "Opravičilo ne bo popravilo povzročene škode zaposlenim, nekdanjim zaposlenim in ustanovi zaradi objavljenih neresnic in žalitev. Sodni epilog nas kljub temu utrjuje v prepričanju, da je pomembno dosledno ukrepati ob objavi neresničnih navedb," je včeraj na Twitterju zapisal UKC Ljubljana. Časnik Svet24 se je moral ljubljanskemu kliničnemu centru namreč opravičiti zaradi neresničnih zapisov. 

  • IK, STA

    21. 1. 2020  |  Svet

    Do zob oboroženi zagovorniki nošenja orožja 

    V Richmondu, prestolnici ameriške zvezne države Virginija, se je včeraj zbralo več tisoč podpornikov orožja, med njimi tudi kar nekaj desničarskih skrajnežev, ki so pred državnim kongresom vzklikali gesla v podporo nošenju orožja in predsedniku ZDA Donaldu Trumpu. Guverner zvezne države Ralph Northam je zato razglasil izredne razmere.

  • Uredništvo

    21. 1. 2020  |  Družba

    So tudi vam povišali najemnino?

    So tudi vam povišali najemnino? Nikakor ne morete najti sobe/stanovanja, katerega najemnina bi ustrezala vašemu mesečnemu dohodku? Se zavedate stanovanjske problematike ali pa jo čutite na lastni koži in menite, da je treba ukrepati? Tako gibanje KVADRATNI METER v sodelovanju s platformo KJE BOMO PA JUTRI SPALI želi opozoriti na nastalo situacij in težave lokalne stanovanjske politike. Zato bodo v ponedeljek, 27. januarja, ob 11. uri organizirali shod, ki se bo sprehodil od Socialnega centra ROG do Trga republike. 

  • Uredništvo

    21. 1. 2020  |  Kultura

    Homofobija skozi oči gimnazijcev 

    V Plesnem forumu Celje bo 23. januarja ob 19.30 premiera predstave Kamenčki v izvedbi gledališke skupine Središče z Gimnazije Celje - Center, tokrat na temo homofobije v obliki dokumentarnega gledališča. V začetku šolskega leta 2018/2019 se je ekipa na pobudo četrtošolca Aljaža Primožiča, ki je tudi avtor besedila ter režiser predstave Kamenčki, spopadla s poskusom dokumentarnega gledališča, ki se je razvilo med leti 1950 in 1970 v Nemčiji, v procesu ustvarjanja uprizoritve pa uporablja zlasti zgodovinske in sociološke vire za osvetlitev političnih ali moralnih vprašanj.

  • IK, STA

    21. 1. 2020  |  Svet

    Za izobraževanje najrevnejših otrok ni denarja

    Skoraj tretjina mladostnic iz najrevnejših gospodinjstev nikoli ni hodila v šolo, je danes pred svetovnim gospodarskim forumom opozoril Sklad ZN za otroke (Unicef). Kot ugotavlja v svojem poročilu, izključenost na vsaki stopnji izobraževanja ohranja začarani krog revščine in je ključno gonilo globalne krize izobraževanja.

  • Danes je nov dan

    21. 1. 2020  |  Družba

    Tehnološki giganti stavijo na nafto

    Tehnološki giganti, kot so Google, Microsoft in Amazon, z veseljem izpostavljajo svoje zaveze in ukrepe, s katerimi naj bi pomagali reševati okolje, vendar pa njihova dejanja pogosto kažejo drugačno sliko. Prav vsa omenjena podjetja so v zadnjih nekaj letih namreč vstopila na trg fosilnih goriv, kjer z različnimi storitvami aktivno pomagajo naftnim velikanom.

  • Uredništvo

    21. 1. 2020  |  Družba

    »Okoljski aktivisti dajemo glas okolju in tako skrbimo za dobrobit vseh nas«

    "Okoljski aktivisti so ljudje, ki na težave opozarjajo. Zavedajo se namreč manka, ki ga ustvarja država, ko ne skrbi za našo pravico do življenja v zdravem življenjskem okolju. Zdravo okolje je naša osnova za preživetje, brez tega ne gre, kar pa pogosto pozabimo, sploh ob mamljivih ponudbah podjetij o novih delovnih mestih ali dodatnih površinah nakupovalnih centrov. Okoljevarstvo ni a priori nasprotovanje vsem posegom v okolje, je aktivno opominjanje, da so nekateri posegi pregrobi in da bodo prekomerno obremenili naše okolje ter povzročili tveganje, da ostanemo brez osnove za preživetje. Okoljske organizacije damo glas okolju, ki ga samo po sebi nima, a hkrati tako skrbimo za dobrobit vseh nas: posameznikov, družbe, okolja in narave.«

  • IK, STA

    21. 1. 2020  |  Svet

    Repatriacija otrok borcev Islamske države

    Preiskovalci Združenih narodov so v danes objavljenem poročilu države opozorili na obvezo repatriacije otrok tujih borcev Islamske države (IS) iz Sirije, saj bi otrokom lahko škodovali, če bi njihovim staršem odvzeli državljanstvo.

  • Uredništvo

    21. 1. 2020  |  Družba

    »V Sloveniji še lahko pijemo vodo iz pipe, kar je v tujini redkost«

    "Menim, da ima Slovenija še vedno zelo kakovostno pitno vodo – pijemo jo lahko, denimo, iz pipe, kar je v tujini redkost. Je pa dejstvo, da se v zadnjih letih kaže trend naraščanja antropogenih obremenitev v okolju, kot so, recimo, posamezni pesticidi, organske spojine, antibiotiki, vedno pogosteje pa se pojavljajo tudi ostanki zdravil, zato je še toliko pomembneje, da se obremenitve zmanjšujejo in tako zaščitijo vodni viri za prihodnje generacije."