• Damjana Kolar

    30. 11. 2019  |  Kultura

    360 kratkih filmov in 12 celovečercev

    V Ljubljani bo od 2. do 8. decembra potekal 16. mednarodni festivala animiranega filma Animateka, na katerem bodo prikazali 360 kratkih animiranih filmov in 12 celovečercev, retrospektiva pa bo posvečena baltskemu animiranemu filmu. Festival bodo v Kinodvoru odprli s programom kratkih animiranih filmov, v okviru katerega bodo obeležili spomin na Rosta, žiranta Animateke leta 2015 ter izborom kratkih filmov letošnjih žirantk in žirantov.

  • IK, STA

    29. 11. 2019  |  Politika

    Šarec zavrnil Pahorja

    Premier Marjan Šarec bo s sklicem seje Sveta za nacionalno varnost na temo zaostrenih odnosov med Knovsom in Sovo počakal do ugotovitev ustreznih organov. Kot je odgovoril predsedniku republike Borutu Pahorju, ki ga je pozval k sklicu seje razširjene sestave sveta, ta v tem trenutku ni smiselna, saj bi utegnila spolitizirati to telo.

  • Vasja Jager

    29. 11. 2019  |  Mladina 48  |  Politika

    Poljska kuhinja Janševih evroposlancev

    Poljska je eno od ključnih žarišč desnega populizma v Evropi, pod ultrakonservativno in katoliško usmerjeno vlado pa je nedavno storila korak v novo skrajnost. Najmočnejša koalicijska partnerica, stranka Zakon in pravičnost, je podprla predlog zakona, ki spolno vzgojo mladostnikov v šolah enači s pedofilijo.

  • Borut Mekina

    29. 11. 2019  |  Mladina 48  |  Politika

    Kamniška zveza

    Šmarca je majhno, obcestno naselje v Kamniku. V krajevni skupnosti živi okoli 1500 občanov. Vas ima cerkev, športno društvo in seveda tudi prostovoljno gasilsko društvo. Med občani Šmarce je dandanes najbolj znan predsednik vlade Marjan Šarec, med gospodarskimi družbami, ki imajo v Šmarci svoje mesto, pa je najpomembnejša Menina. Menina je podjetje svetovnega slovesa, v katerem izdelujejo krste. V francosko-italijanskem, ameriškem, avstrijskem ali nemškem dizajnu jih prodajajo po vsej Evropi. Kakšen poznavalec lokalnih razmer bi si celo upal reči, da prenekateri starši iz Šmarce pomislijo, da bi bilo zaradi bližine tovarne Menina morda dobro, če bi imel sin lesarsko izobrazbo.

  • Staš Zgonik

    29. 11. 2019  |  Mladina 48  |  Družba

    Kaj o problematiki poteka kanalizacije po vodovarstvenem območju pravijo strokovnjaki?

    Ljubljana je sredi projekta nadgradnje sistema ravnanja z odpadno vodo, ki sega tudi zunaj meja mestne občine. Dodanih naj bi bilo 130 kilometrov novih kanalizacijskih vodov. Načrtujejo, da bodo na Centralno čistilno napravo Ljubljana v Zalogu priključili večino gospodinjstev, ki imajo bodisi greznice bodisi so odvisna od čistilne naprave na Brodu, ki je zaradi rasti poselitve v severozahodnem delu Ljubljane že danes premajhna za vse potrebe. Prav tako naj bi odpadna voda v Zalog pritekala tudi iz sosednjih občin Medvode in Vodice. Čistilna naprava na Brodu bo v sklopu tega projekta ukinjena in spremenjena v zadrževalni bazen za odpadno vodo, tega pa naj bi z dolgim cevovodom povezali z Zalogom. Ta cevovod, zloglasni kanal C0, bo med Brodom in Ježico prečkal strogo varovano vodovarstveno območje, pod katerim podzemni tok reke Save napaja največjo ljubljansko vodarno v Klečah. To pa v zadnjih mesecih sproža vse več negodovanja in opozoril o grozeči ekološki katastrofi. Morebitno puščanje kanala zaradi nepredvidenih mehanskih poškodb bi namreč lahko ogrozilo enega najboljših vodnih virov v Evropi, kjer lahko neoporečna voda do pip še vedno priteče brez kakršnekoli predhodne obdelave.

  • Jure Trampuš  |  foto: Uroš Abram

    29. 11. 2019  |  Mladina 48  |  Politika

    Dr. Lev Kreft, filozof: »Upor in odpor sta edini obliki, s katerima se lahko odpre politični prostor«

    Nekoč je bil Lev Kreft politik. V mladih letih je bil predsednik Zveze socialistične mladine Jugoslavije, a so ga s tega položaja hitro odstavili. Dlje je zdržal na položaju podpredsednika slovenskega državnega zbora, vendar je kmalu ugotovil, da ni najuspešnejši politik. Zato je raje odšel na univerzo in tam že leta predava estetiko in filozofijo umetnosti. Zase pravi, da je levičar. In dodaja, da je v resnici še huje. Ima se za levičarja in marksista. Je tudi član izvršilnega odbora mednarodne zveze za filozofijo športa.

  • Danes je nov dan

    29. 11. 2019  |  Družba

    Ni vsako delo vredno dela

    Ne le v ZDA, tudi pri nas upada število brezposelnih oseb. In ne le v ZDA, tudi pri nas se politika trka po prsih s tem dejstvom. ZDA so dosegle najnižo točko brezposelnosti v zadnjih 70 letih, mi pa smo se vrnili v čas tik pred krizo, torej dobrih deset let v preteklost, in se bližamo najnižji stopnji brezposelnosti v kratki zgodovini države, tj. 4,1 %.

  • Ali naj milijarderji sploh obstajajo?

    Ni kaj, ameriški milijarderji se zelo, zelo, zelo bojijo senatorke Elizabeth Warren in senatorja Bernieja Sandersa – v nedeljo je namreč predsedniško kandidaturo napovedal milijarder Michael Bloomberg, deveti najbogatejši človek na svetu (po reviji Forbes), medijski magnat in nekdanji župan New Yorka. Tudi nesebični rešitelj, filantrop. Leta 2011 je dal brutalno razgnati protestnike, ki so se zbrali v parku Zuccotti. Zdeli so se mu sanitarno tveganje.

  • Gregor Kocijančič

    29. 11. 2019  |  Mladina 48  |  Družba

    Eci peci pec

    Ko uradni medicini spodleti oziroma zdravnikom z uveljavljenimi znanstvenimi postopki ne uspe ugotoviti, kaj so pravi vzroki in učinkovite rešitve za naše fizične ali psihične tegobe, se ljudje v obupu obrnemo k alternativam: od akupunkture prek homeopatije, zeliščnih zvarkov in bioresonance do različnih oblik komplementarne oziroma alternativne medicine, ki so vedno samoplačniške in navadno ogromno stanejo. Pogosto so tudi nekoliko vprašljive, saj se nemalokrat dotikajo vraževerja, karme, (kvazi)psihoterapije, newageevske magije, tretjih očes, čaker, avričnih obročev, misticizma in različnih nevidnih sil, svoje zdravilske pristope pa utemeljujejo z nenavadnimi ugotovitvami psevdoznanstvenih raziskav. Ena takšnih, ki zajema skoraj vse našteto, je P.E.C.A., metoda komplementarne medicine, ki sta jo pred skoraj tridesetimi leti razvila zakonca Alenka in Matjaž Rupert. »Z možem sva leta 1992 slišala glasbo univerzuma. Takrat so se nama odprle osebne sposobnosti za pomoč ljudem, ki so v energijskih stiskah,« v pogovoru za Mladino pojasni Alenka Rupert, v zdravilskih krogih znana tudi kot Aruna. Podjetje zakoncev Rupert – P.E.C.A. International, d. o. o. – je ena najuspešnejših komplementarno-medicinskih ustanov pri nas: na leto v povprečju ustvari skoraj 350 tisoč evrov prihodka, v lasti pa ima štiri nepremičnine.

  • Damjana Kolar

    29. 11. 2019  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V Channel Zero prihaja londonski producent in DJ Ahadadream, trenutno eden najbolj prepoznavnih akterjev t. i. "hard drums" klubske elektronike in soustanovitelj založbe More Time Records, v Klubu K4 bo nastopil Asimin Asanof, legenda reške glasbene scene, v Gala halo pa se vrača legendarna edicija serialke Pod pritiskom – Jungle is Massive!, na kateri se bodo predstavili Dado, Zhe, Borka, Bakto in Woo-D.

  • Stanka Prodnik

    28. 11. 2019  |  Družba

    V hramu razsvetljenstva si lahko prostor kupi tudi škodljiv šarlatan

    Kultura na TV Slovenija je resna oddaja, ki svojega predmeta obravnave in gledalcev običajno ne podcenjuje. Zato nas je v ponedeljek toliko bolj razočaralo, da je novinarka Maša Levičnik v prispevku s tiskovne konference pred začetkom 35. slovenskega knjižnega sejma spregledala ali namenoma izpustila trpko ironijo. »Ob 200. obletnici smrti Valentina Vodnika podoba tega pomembnega predstavnika razsvetljenstva vabi na knjižni sejem. In ob razsvetljenstvu, ki velja za temelj evropske kulture, je v fokusu kar celotna celina Evropa,« je obetavno predstavila veliki dogodek, nato pa visokoleteče besede prepustila še Zdravku Kafolu, predsedniku sejma. »Sejem skuša biti aktualen, družbeno odgovoren in se odzivati na dogodke,« ga je opredelil Kafol.

  • Vasja Jager

    28. 11. 2019  |  Svet

    Chomsky: »Še štiri leta Trumpa bi pomenila globalno katastrofo«

    Pred nastopom leta 2020, enega najpomembnejših v dosedanji zgodovini ZDA, se zdi, da je le malokdo sposoben ustaviti Donalda Trumpa, ki po za ves svet katastrofalnem prvem mandatu na čelu najmočnejše med državami vnovič naskakuje predsedniški položaj. Demokratska stranka svoje upa polaga na postopek Trumpove odstavitve zaradi zlorabe moči pri dodeljevanju pomoči Ukrajini, toda uspeh "impeachmenta" je vse prej kot gotov. Obenem pa demokrati še vedno niso našli zadosti prepričljivega kandidata oziroma kandidate, ki bi jo na volitvah poslali v boj proti republikanskemu demagogu.

  • IK, STA

    30. 11. 2019  |  Kultura

    Slade nocoj v Ljubljani

    Ljubljana, 30. novembra - V Hali Tivoli bodo nocoj gostili britansko zasedbo Slade, ki prihaja v Slovenijo ob 50-letnici delovanja. Skupina, ki jo vse od začetkov "držita pokonci" danes 73-letni Dave Hill in 72-letni Don Powell, je s svojo glasbo vplivala na številne poznejše rockerje, skladba Merry Xmas Everybody pa je še danes ena najbolj predvajanih božičnih pesmi.

  • ODPRTO PISMO

    28. 11. 2019  |  Kultura

    Zaprtje knjižnice Inštituta za novejšo zgodovino je škodljivo za slovenski nacionalni interes 

    Ob koncu prejšnjega tedna se je uresničila napoved, da bo knjižnica Inštituta za novejšo zgodovino s 1. decembrom 2019 zaprla svoja vrata za vse zunanje uporabnike. Ob 60-letnici inštituta in sistematičnega zbiranja gradiva za proučevanje novejše zgodovine gre za obžalovanja vreden zaplet, katerega korenine tičijo v slabo zastavljeni raziskovalni politiki slovenske vlade, česar pa si razvita in civilizirana družba, v katero naj bi sodili, ne bi smela privoščiti.

  • Uredništvo

    28. 11. 2019  |  Družba

    »Preplezal je žično ograjo, ki smo jo postavili na meji, in potem je izčrpan umrl«

    Spletna stran Second Home - in exile je na Facebooku objavila pesnitev Vinka Möderndorferja z naslovom Črni cvet. Ker se nam zdi, da je v njej zajeto marsikatero bistvo, smo jo želeli deliti tudi z vami, zato jo spodaj objavljamo v celoti.

  • Uredništvo

    28. 11. 2019  |  Družba

    Andrej Rozman - Roza: »Zdi, da se med mesojedci in vegani bije kulturni boj«

    "Ker je veganstvo intimna odločitev, je zoprno z njo mahati v javnosti. Še sploh zdaj, ko je postalo jasno, da je tudi obsedenost z mesno hrano kriva za segrevanje planeta, in se zdi, da se med mesojedci in vegani bije kulturni boj. Tudi sam sem, potem ko sem bil v mladosti nekaj let vegetarijanec, dolga desetletja užival meso in imel vegane za sumljive, ker baje črpajo energijo od mesojedcev. Mislim, da gre pri posmehovanju veganom v veliki meri za obrambni mehanizem, podoben tistemu, zaradi katerega so latentni geji najbolj homofobni".

  • Uredništvo

    28. 11. 2019  |  Politika

    To je naslovnica jutrišnje Mladine

    Jutri si v novi Mladini preberite, kako oblast pod Šarcem kadruje v gospodarstvu. Naslovnico KAMNIŠKA ZVEZA je zakrivil Uroš Abram. Od 29. novembra na vseh prodajnih mestih in na naši spletni strani. #Mladina48

  • IK, STA

    28. 11. 2019  |  Svet

    Google slovenskim potrošnikom še vedno ni odgovoril

    Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je pred letom dni pri Informacijskem pooblaščencu zaradi načina sledenja lokacijam uporabnikov vložila pritožbo proti Googlu zaradi kršitve splošne uredbe EU o varstvu podatkov (GDPR). Kot so sporočili danes, pooblaščenec še vedno ni sprejel odločitve, ali je Google kršil GDPR in ali bo moral plačati globo.

  • Danes je nov dan

    28. 11. 2019  |  Družba

    Brezčutni Drugi

    V redki pozitivni potezi je ameriški predsednik Trump v zakon podpisal akt proti mučenju živali, ki se lahko kaznuje z do sedmimi leti zapora. Nova zakonodaja ne bo vplivala na klavce, lovce in ribarje.

  • LP

    28. 11. 2019  |  Svet

    Prva ženska po 150 letih, ki je dobila to priložnost

    Opera je bila v članku, ki ga je Charlotte Higgins napisala za Guardian, oklicana za najbolj mizogino umetnostno zvrst – predvsem zaradi krutih usod, ki v kanoničnih opernih delih (ki so jih seveda napisali moški) doletijo ženske junakinje. Aida umre, Madama Butterfly se ubije, Carmen je umorjena, Lucia di Lammermoor ubije svojega moža, znori in se ubije in tako dalje v nedogled. Tudi skladateljice so v svetu vrhunske opere v manjšini; ena od njih je denimo Olga Neuwirth, Avstrijka, ki je pri glasbeni predstavi Bählamms Fest v devetdesetih sodelovala z eno najbolj priznanih (in kontroverznih) avstrijskih pisateljic, Nobelovo nagrajenko in feministično ikono Elfriede Jelinek. Jelinek je napisala tudi libreto za njeno opero, ki je tematizirala otroško zlorabo s strani nacističnega zdravnika in bi morala biti leta 2004 uprizorjena v dunajski operni hiši, vendar je vodstvo libreto zavrnilo.

  • Damjana Kolar

    28. 11. 2019  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo premiero predstave Lewisa Carrolla Alica v čudežni deželi v režiji Magdalene Reiter, pregledno razstavo Dimitryja Orlača, enega najbolj samosvojih sodobnih umetnikov, premiero družinskega muzikala Charlesa Dickensa in Neila Bartletta Božična pesem v režiji Ivane Djilas, koncert dark wave dvojca Lebanon Hanover, premiero drame Nejca Gazvode Mostovi in bogovi, ki je nastala po motivih del Toneta Partljiča v režiji Aleksandra Popovskega.

  • Uredništvo

    27. 11. 2019  |  Družba

    »Po vasi so govorili, prav ji je, pa naj strada, če se je okrog gonila«

    "Jaz jih imam zdaj 86, Tonika 62. Jaz imam 300 evrov penzije. Malo več. Tonika zasluži na črno kakih 350 evrov. Dava za kurjavo, pa vodo, smeti, pa neke položnice kakih 300 evrov na mesec. Pa nama ostane, za jesti imava. Pa pakete dobivava, pa je. Mala je najina sobica, ampak gre. Šparam za moj grobek, ko me vzame Peter k sebi, da ne bom Toniki na grbi. Kako bo reva plačala?" pravi upokojenka Joži, ki ji zdaj pomaga društvo Humanitarček. Njena zgodba, ki si jo lahko v celoti preberete spodaj, je le ena od mnogih, ki jih vsakodnevno spregledamo. Ne bodimo slepi za težave drugih, nemočnih in molčečih, predvsem na robu revščine v Sloveniji živi vedno več najstarejših.

  • Uredništvo

    27. 11. 2019  |  Svet

    Dokumentarec o Pahorju na BBC

    The Man Who Saw Too Much (Človek, ki je videl preveč) je naslov televizijskega prispevka o Borisu Pahorju, ki ga bodo nocoj pozno zvečer predvajali na britanski televiziji BBC One. Novinar Alan Yentob je o Borisu Pahorju kot najstarejšem še živečem pričevalcu grozot nacističnih taborišč posnel enourni dokumentarni film.

  • Uredništvo

    27. 11. 2019  |  Politika

    Papež med letom nad Slovenijo poslal telegram predsedniku Pahorju

    Papež Frančišek je med letom z Japonske v Rim nad Slovenijo poslal pozdravni telegram predsedniku republike Slovenije Borutu Pahorju, poroča spletni portal Vatican News. Papežev telegram objavljamo spodaj v celoti. 

  • Uredništvo

    26. 11. 2019  |  Družba

    Umrla je novinarka in urednica Zdenka Jagarinec

    Po težki bolezni se je danes poslovila dolgoletna novinarka in urednica Zdenka Jagarinec. Rodila se je leta 1959 v Ljubljani. Na takratni FSPN, danes Fakulteti za družbene vede v Ljubljani, je diplomirala iz politologije, nato pa je delala kot novinarka, urednica in redaktorica v več medijskih hišah.

  • DK, STA

    27. 11. 2019  |  Kultura

    Dva papeža

    V ameriških kinematografih je od 27. novembra dalje na ogled Netflixov film Dva papeža (The Two Popes) v režiji Fernanda Meirellesa, ki ga omenjajo kot možnega kandidata za oskarja, v njem pa nastopata igralski legendi Anthony Hopkins in Jonathan Pryce kot papež Benedikt XVI. in papež Frančišek. Film bo na Netflixu na voljo od 20. decembra

  • Danes je nov dan

    27. 11. 2019  |  Družba

    Kaj se dogaja z javnimi naročili?

    V Sloveniji se v postopkih javnih naročil porabi okoli 5 milijard evrov, torej približno polovica državnega proračuna. S sistemom javnega naročanja bi morala država zagotoviti gospodarno in učinkovito porabo javnih sredstev, žal pa so pri nas ti posli pogosto leglo nepravilnosti in korupcije.

  • IK, STA

    27. 11. 2019  |  Svet

    Narkokarteli kot teroristi

    Predsednik ZDA Donald Trump je v torkovem pogovoru z nekdanjim voditeljem ameriške televizije Fox News Billom O'Reileyjem napovedal, da namerava mehiške mamilarske kartele zaradi njihove vloge pri trgovini z mamili in ljudmi razglasiti za teroristične organizacije. V Mehki dvomijo, da bodo ZDA tak ukrep dejansko sprejele.

  • Uredništvo

    27. 11. 2019  |  Družba

    »Lani so kar 89 odstotkov prometnih nesreč zaradi alkohola povzročili moški«

    "Lani so kar 89 odstotkov prometnih nesreč zaradi alkohola povzročili moški. Torej lahko upravičeno govorimo o ženskah kot boljših voznicah, saj dobrega voznika ne odlikuje natančnost bočnega parkiranja, ampak odgovornost in kultura vožnje, predvsem pa odločitev, da nikoli ne sede pijan za volan."