• IK, STA

    29. 10. 2019  |  Družba

    Brezplačni javni prevoz za upokojence

    Poslanci so danes soglasno s 75 glasovi potrdili novelo zakona o prevozih v cestnem prometu, ki med drugim s 1. julijem 2020 uvaja brezplačen medkrajevni javni potniški prevoz za upokojence. Na predlog SMC, SDS, NSi, SNS so poslanci z dopolnilom brezplačni prevoz omogočili tudi vojnim veteranom.

  • IK, STA

    29. 10. 2019  |  Politika

    »Si pristojni na Banki Slovenije želijo novo recesijo in da se ljudem življenjski standard še bolj zniža?«

    Predsednik vlade Marjan Šarec se je na zaostritev ukrepov na področju kreditiranja odzval z oceno, da "gre za premalo premišljen ukrep, ozko in predvsem računovodsko usmerjen, v škodo ljudi in konec koncev tudi države". Pri pripravi ukrepov bi morali biti "bolj človeški in realni", je dejal in pozval k ponovnemu premisleku.

  • Uredništvo

    29. 10. 2019  |  Politika

    Po Janši se je z Orbanom sestal tudi Šarec

    Slovenski premier Marjan Šarec in madžarski premier Viktor Orbán sta včeraj v Budimpešti v pogovoru največ pozornosti namenila oceni dvostranskih odnosov, dinamiki gospodarskega sodelovanja ter možnostim za dodatno izkoriščenost obstoječega potenciala, aktualnim evropskim temam in izzivom v naši skupni soseščini. Tako je na Twitterju zapuisala slovenska vlada. V sporočilu za javnost so dodali, da so odnosi med državama "zelo dobri in tesni". "Posebno mesto v dvostranskih odnosih imata obe narodni skupnosti. Državi povezuje tudi obojestranski interes za poglobitev sodelovanja na področjih gospodarstva, prometne in energetske infrastrukture, turizma in kulture," so dodali v slovenski vladi. O poskusu cenzure Mladinine naslovnice in težkem položaju opozicijskih medijev na Madžarskem Šarec in Orban, sicer dober prijatelj Janeza Janše, očitno nista govorila.

  • LP

    29. 10. 2019  |  Svet

    Asteriks in Obeliks končno tudi v ženski družbi

    24. oktobra je v Franciji v petih milijonih izvodov izšel nov del legendarnega stripa o Asteriksu, Asteriks in glavarjeva hči. Prvič v njegovi zgodovini so se ustvarjalci odločili, da se nadobudnima Galcema, ki si skačeta v lase z Rimljani, pridruži ženska junakinja. To je Adrenaline, hči galskega kralja Vercingetoriksa, pogumna rdečelasa najstnica v črnih kavbojkah in z zlatimi slušalkami, ki se precej razlikuje od ženskih likov, ki so se v manjših vlogah do sedaj pojavili v stripu. Pisec Jean-Yves Ferri in ilustrator Didier Conrad, zaslužna za zadnje tri dele sage, ki sicer izhaja od leta 1959, sta namreč dejala, da nista želela razviti lika zapeljivke, ki se je pogosto pojavljal v preteklih izdajah stripa. »Večinoma so to privlačne mlade ženske, fatalke, ki osvajajo Obelixa, a bolj kot to se njihova vloga ne razvije.« Adrenaline je za razliko od njih svojeglava upornica, ki jo preganjajo Rimljani, ki so že ujeli njenega očeta, junaka pa ji pomagata bežati pred njimi.

  • Lara Paukovič

    25. 10. 2019  |  Mladina 43  |  Družba

    Tudi nacionalka odprla vrata »vplivnežem«

    Lanska zmagovalca Eme Zala in Gašper sta z mladostjo in svežino očitno navdihnila Emine organizatorje, saj so znotraj izbora za Emo 2020 vzpostavili poseben projekt Ema Freš. Ta je bil odprt za vse glasbenike, mlajše od 26 let, ki imajo izdane največ tri avtorske skladbe. Sočasno še vedno traja izbiranje uveljavljenih izvajalcev, a zdi se, da ekipa Eme tokrat bolj stavi na podmladek, Zalin in Gašperjev nastop na Pesmi Evrovizije v Tel Avivu je po njenih besedah pomembno povečal spremljanje te prireditve na spletu, po gledanosti med mladimi pa je bila TV Slovenija letos na drugem mestu med vsemi članicami EBU.

  • Uredništvo

    29. 10. 2019  |  Družba

    Jasmina Gregurič: Ljudje od tebe zahtevajo, da jim narediš nekaj brezplačno, oni pa ti naredijo reklamo

    "Zelo popularno je "sponzorstvo". Ljudje malodane od tebe zahtevajo, da jim narediš nekaj brezplačno, oni pa ti naredijo reklamo. Če nimaš nobenih strank in nihče ne ve zate, je to dobro. Nekje moraš začeti. Imela sem srečo, da sem imela že prej stranke, ki so bile popularne, tudi angleškega pevca Karla Michaela. S sponzorstvi sem sedaj opravila. Zdi se mi, da sem prišla že tako daleč, da so takšne zahteve žaljive. Ko dobim takšne prošnje, bi najraje odgovorila: A v trgovini prodajalki tudi rečeš, naj ti da sir brezplačno, ti pa boš objavil #jošt?" (Šivilja in modna oblikovalka Jasmina Gregurič za Žurnal24 o izzivih, kako dobiti stranke, ki dejansko plačujejo)

  • Danes je nov dan

    29. 10. 2019  |  Družba

    Balkan se bo pač obrnil proti Ankari, Moskvi in Pekingu

    Francija in Nizozemska sta pretekli teden na glasovanju o postopkih razširitve EU dali rdečo luč Albaniji in Severni Makedoniji, kljub temu, da sta obe državi izpolnili pogoje za začetek pristopnih pogajanj. Macron pravi, da mora Unija najprej poskrbeti za lastno notranjo reformo – moderen centrist v stilu klovna Donalda z manj populističnimi besedami sporoča: "Europe first!"

  • Damjana Kolar

    29. 10. 2019  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od torka do nedelje

    Tokrat priporočamo premiero tragične veseloigre z lutkami Napravite mi zanj krsto v režiji Jana Zakonjška, premiero predstave Varje Hrvatin Vse se je začelo z golažem iz zajčkov v režiji Eve Kokalj, koncert ameriške darkwave/dreampop/shoegaze/synthpop zasedbe Drab Majesty, 12. Noč grozljivk, tradicionalni halloween horror maraton po izboru Marcela Štefančiča jr., Finale Klubskega maratona 2019, na katerem bo nastopilo vseh šest zasedb: Pantaloons, TiTiTi, Bring on The Vanguards, Parliament Attack, GLOG in Lovekovski.

  • IK, STA

    28. 10. 2019  |  Družba

    V Mariboru množična evakuacija zaradi najdenih bomb 

    Neeksplodirani bombi iz druge svetovne vojne, ki so ju minuli konec tedna našli na dveh mestih v Mariboru, bodo onesposobili v četrtek in nedeljo. Zaradi tega bo treba izprazniti območje najmanj 300 metrov okoli mesta najdbe, kar vključuje tudi del bolnikov v kliničnem centru, je danes povedal direktor Gasilske brigade Maribor Aleš Ciringer.

  • Darja Kocbek

    28. 10. 2019  |  Družba

    Glavni predstavniki demokratizacije so delavci in ne srednji razred

    Nova študija, ki je bila izvedena v 150 državah, je pokazala da so bili industrijski delavci glavni predstavniki demokratizacije in so zanjo pomembnejši od srednjega razreda, poroča Washington Post. Če se delavci združijo in množično nasprotujejo diktaturi, je velika verjetnost, da sledi demokratizacija.

  • Darja Kocbek

    28. 10. 2019  |  Svet

    Snowden: Nezemljani nikoli niso vzpostavili stika z Zemljo

    Žvižgač Edward Snowden je po poročanju CNN raziskoval mreže ameriških tajnih služb in ugotovil, da teorije zarote niso resnične. Kot nekdanji uslužbenec tajne službe CIA in pogodbeni sodelavec agencije za nacionalno varnost (NSA) ima dostop do nekaterih največjih državnih skrivnosti.

  • IK, STA

    28. 10. 2019  |  Politika

    SDH: Tudi od nadzornikov Petrola se pričakuje, da delujejo v interesu družbe

    Uprava Slovenskega državnega holdinga (SDH), ki jo vodi Gabrijel Škof, bo danes skladno z vladnim navodilom nadzornemu svetu Petrola poslala poziv, da pojasni razloge za dogodke iz prejšnjega tedna. Ob tem bo nadzorni svet prosila, naj isti poziv prenese tudi članom nekdanje uprave, ki so sporazumno odšli s položaja.

  • IK, STA

    28. 10. 2019  |  Svet

    VIDEO: Tako so na stadionu izžvižgali Trumpa

    Ameriški predsednik Donald Trump se je včeraj prvič po nastopu predsedniške funkcije odpravil na ogled tekme v baseballu, kamor je povabil še nekaj ranjenih veteranov, kongresnih podpornikov in prvo damo ZDA Melanio Trump. Ko so ga organizatorji predstavili publiki, ga je ta glasno izžvižgala in zahtevala, naj ga zaprejo ("lock him up!"). 

  • Danes je nov dan

    28. 10. 2019  |  Družba

    Kako pljuniti zunanjega ministra?

    Letošnji prejemnik Ježkove nagrade je vsestranski umetnik Marko Brecelj. Ker je v dolgih letih ustvarjanja – tako kot kameleon – zamenjal številne vloge povezane s kulturo, ga je nemogoče opisati. Na prejete nagrade se požvižga, zato je to le še eno v vrsti nepomembnih priznanj.

  • Uredništvo

    28. 10. 2019  |  Družba

    Tereza Vuk: Zdaj je pomemben samo videz, pa čim manj knjig prebrat

    "Malo pretiravam, samo je šlo res že vse v maloro. Vrednote so čisto druge. Zdaj je pomemben samo videz, pa čim manj knjig prebrat. Pa doživet svojih pet minut slave na TV-ju, pa magari tako, da ves obupan iščeš partnerja pred celo Slovenijo in izigravaš pajaca." (Pisateljica in kolumnistka Tereza Vuk v reviji Kralji ulice)

  • DK, STA

    28. 10. 2019  |  Kultura

    Velika Borštnikova nagrada za predstavo Še ni naslova

    Včeraj se je v Mariboru zaključilo 54. Borštnikovo srečanje, na katerem so nagrado za najboljšo uprizoritev pretekle sezone podelili predstavi še ni naslova v režiji Tomija Janežiča in produkciji Slovenskega mladinskega gledališča, Društvo gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije pa je za najboljšo predstavo izbralo uprizoritev Ali: Strah ti poje dušo v režiji Sebastijana Horvata in produkciji SNG Drama Ljubljana. Borštnikov prstan je prejela dolgoletna članica Slovenskega mladinskega gledališča Marinka Štern.

  • Uredništvo

    27. 10. 2019  |  Politika

    Marjan Šarec: Ve se, kdo je dlje v politiki in kdo ima kje kakšne ljudi

    "Zame kot predsednika LMŠ je pomembno, da to ni LMŠ, kdo pa je drug zadaj, pa ne vem. Ve pa se, kdo je dlje v politiki in kdo ima kje kakšne ljudi." (Premier Marjan Šarec v oddaji Politično s Tanjo Gobec o tem, da ne ve, kdo je zamenjal upravo Petrola)

  • Vasja Jager

    27. 10. 2019  |  Kultura

    Spolne kvote tudi pri Borštnikovem prstanu

    Danes se s podelitvijo Borštnikovega prstana zaključuje letni praznik slovenskega gledališča. Najbolj prestižno priznanje na tem področju bo na slovesni podelitvi prejela igralka Marinka Štern, ikona Slovenskega mladinskega gledališča, v katerem je doslej odigrala že več kot 80 vlog. Kot je v obrazložitvi nagrade zapisala strokovna žirija, lavreatko odlikujejo "predanost, vrhunskost in unikatnost." Pri tem pa seveda niso omenili nepisanega, a ključnega kriterija, po katerih se Borštnikov prstan podeljuje že od samega začetka leta 1970 – spolnih kvot.

  • Uredništvo

    27. 10. 2019  |  Kultura

    Marko Brecelj: Ježkova nagrada me je doletela po delovanju lobija

    "Ježkova nagrada me je doletela po delovanju lobija," je pogovor z Armandom Šturmanom na Radiu Koper začel letošnji dobitnik Ježkove nagrade Marko Brecelj.

  • Uredništvo

    27. 10. 2019  |  Svet

    12 kvadratnih metrov prodanih za 872.000 evrov

    Johnny Cheung je za pičlih 12 kvadratnih metrov velik parkirni prostor v Hongkongu prodal za 872.000 evrov. Tako poroča ameriška televizija CNN, ki se sklicuje na vire v kitajskih medijih. Cheung je imel v lasti štiri od 400 parkirnih mest v neposredni bližini znane stolpnice, in to je bilo zadnje, ki ga je prodal. Tudi za preostale tri naj bi iztržil za šestštevilčno vsoto.

  • LP

    27. 10. 2019  |  Družba

    Ali mačke res ne marajo ljudi?

    Kadar se prepirajo ljubitelji mačk in psov, je argument, uporabljen proti mačkam, navadno ta, da niso preveč socialna bitja – za razliko od psa, ki je seveda "človekov najboljši prijatelj". Mačke naj bi bile skrivnostne in samostojne, njihovo naklonjenost pa si morajo lastniki prislužiti postopoma – pa še to jim ne uspe vedno. A nova študija živalske behavioristke dr. Kristyn Vitale, objavljena v reviji Current Biology, o kateri je pred kratkim poročal časnik The New York Times, razkriva, da se mačke na nas navežejo ravno tako močno kot psi ali otroci.

  • DK, STA

    27. 10. 2019  |  Družba

    Cobainova jopa za ceno stanovanja

    Več kot petindvajset let po samomoru pevca Nirvane Kurta Cobaina bodo na dražbi ponudili njegovo od cigarete ožgano jopo, ki jo je imel oblečeno novembra 1993 v znani koncertni oddaji MTV Unplugged. Po ocenah dražbene hiše Julien's Auctions bi lahko zanjo iztržili od 200.000 do 300.000 dolarjev.

  • Uredništvo

    26. 10. 2019  |  Politika

    Luka Mesec: Intelektualno očitno po novem lahko zmaguješ enostavno tako, da - kričiš

    "Že drugi dan berem komentarje, kako naj bi mi Sonja Šmuc zadnjič na Kanalu A "dala lekcije" in me "intelektualno porazila". Ljudje, ki podajajo tako oceno, so si ogledali izrezek, v katerem Sonja Šmuc 30 sekund kriči. Na vprašanje, kaj je bila vsebina njenega kričanja, s katerimi argumenti naj bi me "intelektualno porazila", ni odgovoril še nihče. V resnici se je s kričanjem odzvala na dva moja argumenta, ki sta resnična: 1. Da se ljudje iz Slovenije ne selijo zaradi davkov, in da se ponavadi selijo celo v države, ki imajo višje davke na plače kot Slovenija, npr. v Nemčijo in Avstrijo (komentar 1). 2. Da so v Avstriji davki na plače višji (komentar 2).

  • LP, Global

    26. 10. 2019  |  Družba

    Seks in moč

    Zaradi tehnologije so meje zakonske zveze prepustnejše kot kadarkoli, zapeljevanje neznancev je lažje kot včasih. V nenehnem boju med neodvisnostjo in predanostjo je zunajzakonsko razmerje včasih zgolj nekaj, kar si posameznik privošči za dušo: gre za trenutke užitka, zlasti v kulturi, ki ceni narcisizem.

  • Danes je nov dan

    26. 10. 2019  |  Družba

    Skupna točka protestov

    Ne glede na to, da so med seboj oddaljeni več tisoč kilometrov, lahko med protesti širom sveta najdemo mnoge skupne točke. Trenutno ljudje na ulicah Libanona, Čila, Španije, Hong Konga in drugod glasno opozarjajo na krivice in zahtevajo spremembe.

  • Damjana Kolar

    26. 10. 2019  |  Kultura

    Kam si izginila, Bernadette?

    Od 1. do 12. novembra bo v Kinodvoru na ogled komična drama Kam si izginila, Bernadette? v režiji Richarda Linklaterja (Fantovska leta, Pred polnočjo), ki je nastala po knjižni uspešnici ameriške pisateljice Marie Semple Kam si šla, Bernadette. V filmu spremljamo Bernadette (Cate Blanchett), ki po letih žrtvovanja za družino spet odkrije svojo ustvarjalno strast. 

  • Peter Petrovčič

    25. 10. 2019  |  Politika

    Parlamentarna preiskava v zadevi Kangler ustavljena

    Ustavno sodišče se je hitro odzvalo na začetek delovanja parlamentarne preiskovalne komisije, poznane pod »primer Kangler«. Tudi najvišje sodišče je pripoznalo, da gre za verjetno najbolj sporno preiskovalno komisijo doslej. In sicer zato, ker želi z njo politika (točneje stranka SDS) ugotavljati politično odgovornost posameznih policistov, tožilcev in sodnikov, ki so kdaj po uradni dolžnosti križali poti z nekdanjim mariborskim županom, sedaj državnim svetnikom Francem Kanglerjem. Do končne odločitve je zdaj delovanje komisije zadržano.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    25. 10. 2019  |  Mladina 43  |  Uvodnik

    Študenti? Vrsta škodljivcev?

    Ta teden so poslanci državnega zbora – koalicije – sprejeli novo ureditev študentskega dela, na podlagi katere bruto urna postavka za študentsko delo v Sloveniji od novega leta ne bo smela biti nižja od 5,4 evra oziroma 4,56 evra neto, odslej pa se bo usklajevala z minimalno plačo. Gre za ukrep, ki ga je koalicija sprejela na podlagi sporazuma Levice z vlado Marjana Šarca. Izvorno so se sicer dogovorili, da se urna postavka dvigne na pet evrov neto, a nato so se dogovorili za zvišanje na 4,76 evra neto. Vendar si je koalicija nato premislila in v torek izglasovala 20 centov nižji dvig minimalne urne postavke za študente.

  • Vasja Jager

    25. 10. 2019  |  Mladina 43  |  Politika

    Skriti privilegiranci

    Razdalja med Litijo in Ljubljano ni velika, slabih 37 kilometrov. Po aplikaciji Viamichelin vožnja med mestoma traja v povprečju manj kot tri četrt ure; mnogo ljudi s tistega konca se zato vsak dan vozi na delo v prestolnico. Med njimi pa ni poslanca SDS Borisa Doblekarja. Razlog je preprost, Doblekar ima v Ljubljani v najemu službeno stanovanje, ki je sicer v lasti države. Stanovanje ni majhno, ima 65 kvadratnih metrov, poslanec pa zanj plačuje dobrih 220 evrov najemnine. To je precej manj, kot bi moral odšteti navaden smrtnik; po uradnih ocenah višine najemnin v Ljubljani bi ga takšno stanovanje stalo okoli 780 evrov.