• IK, STA

    19. 8. 2019  |  Politika

    Richard Gere: Salvini je mali Trump

    Besedni dvoboj med ameriškim igralcem in italijanskim notranjim ministrom se nadaljuje. Hollywoodski igralec Richard Gere je italijanskega notranjega ministra in vodjo skrajno desne stranke Liga Mattea Salvinija označil za "malega Trumpa", ki za pridobivanje glasov izrablja strahove ljudi.

  • Danes je nov dan

    19. 8. 2019  |  Družba

    Pravila so pravila

    Prejšnji teden so ZDA v Irak deportirale diabetičnega shizofrenika, čeprav tam nikoli ni bil in ni znal arabsko (preteklik, ker je v Iraku umrl zaradi pomanjkanja inzulina). Agencija ICE je v eni največjih racij v Misisipiju aretirala 680 priseljenskih delavcev, od katerih so mnogi za seboj pustili otroke brez nadzora. V Bostonu so policisti počistili ulico brezdomcev in uničili invalidske vozičke.

  • IK, STA

    18. 8. 2019  |  Politika

    Umrl je Ivan Oman, borec za pravice kmetov

    V soboto je umrl Ivan Oman, soustanovitelj in prvi predsednik Slovenske kmečke zveze. Bil je eden ključnih ljudi pri ustanavljanju Demosa in osamosvajanju Slovenije, politični sopotniki in tekmeci pa se ga spominjajo kot treznega politika. Njegovi komentarji aktualnih razmer so imeli vedno velik odmev.

  • Damjana Kolar

    19. 8. 2019  |  Kultura

    Prva petletka slavi ženske

    Od 19. do 24. avgusta bo v Ljubljani potekal 5. festival kratkega filma FeKK, ki bo tudi tokrat postregel z najboljšimi kratkometražnimi filmi domače in tuje produkcije. V okviru tekmovalnega programa FeKK SLO in FeKK YU se bodo filmi potegovali za nagrade v različnih kategorijah, festival pa bodo zaznamovali tudi retrospektiva kratkih filmov Dušana Makavejeva, predstavitev kratkometražcev mlade srbske režiserke Jelene Gavrilović, gostovanje slovitega portugalskega festivala IndieLisboa, zmagovalni evropski kratki filmi preteklega leta, VR-kino, ki bo že drugo leto zapored ponudil nabor štirih večkrat nagrajenih 360-stopinjskih filmov preteklega leta. pester strokovni program za predstavnike filmske stroke ter druženja s številni mednarodni gosti.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    16. 8. 2019  |  Mladina 33  |  Uvodnik

    Starost je biznis

    Že v času krize, pred desetimi leti torej, pa ob napovedih, da bo prišlo do temeljnih sprememb v naravi dela – da bodo torej nekatera delovna mesta že srednjeročno začela izginjati –, smo v Mladini pisali o tem, da bi se morala Slovenija začeti ukvarjati z biznisom, imenovanim starost. Živimo sredi Evrope, sredi odločno starajoče se Evrope, kjer se doživetvena starost zaradi boljšega življenja in napredka znanosti vidno povišuje – in Slovenija sama je tudi taka država. Izpostavljali smo, da bi morala Slovenija iz skrbi za kakovostno in prijetno življenje starajočega se prebivalstva narediti panogo, novo panogo. Da bi torej morali začeti graditi prilagojena naselja, ustvariti celo panogo oskrbe in nege, ob tem razvijati tudi posebne bolnišnične dejavnosti in centre zdravstvene oskrbe. S tem bi ustvarili novo gospodarsko in zaposlitveno področje, ki pa v nasprotju s turizmom ne traja le nekaj bolj izrazitih poletnih mesecev, ampak vse leto.

  • Izak Košir

    15. 8. 2019  |  Družba

    Radio Mladina: Koliko je vredna vaša pozornost na spletu?

    Prisluhnite pogovoru z novinarjem Mladine Vasjo Jagrom, ki je v naslovni temi analiziral, zakaj je vaša pozornost na spletu trenutno najdragocenejše blago na svetu. Več v novi številki Mladine, ki izide v petek, 16. avgusta! >> #Mladina33 

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/665626283&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • Vasja Jager  |  foto: Marko Pigac

    16. 8. 2019  |  Mladina 33  |  Družba

    Marko Slavič, direktor najboljšega doma za ostarele v Evropi: Sistem se sesuva pred našimi očmi

    Stanja v slovenskem sistemu oskrbe starejših žal ne moremo opisati drugače kakor kolaps. V tem trenutku ni v vseh domovih za ostarele, ki delujejo v javni mreži, niti enega prostega mesta, čakalne dobe so ponekod dolge tudi po nekaj let. Zgarane medicinske sestre, negovalke in delovni terapevti v iskanju večjih plač in manjših obremenitev uhajajo čez mejo, tisti, ki ostajajo, so vse bolj izgoreli in otopeli. Država pa težave javne mreže zavodov za oskrbo starejših »rešuje« s pospešeno privatizacijo in podeljevanjem koncesij, kar Marka Slaviča, direktorja mariborskega Doma Danice Vogrinec, še posebej moti. Slovenski javni domovi za ostarele namreč znajo delati dobro – dokaz je nagrada za najboljši dom v Evropi, ki jo je Slavičevi ustanovi lani podelilo Evropsko združenje za oskrbo starostnikov. Toda v sedanjih razmerah ti zavodi ne morejo konkurirati zasebnemu kapitalu, ki ga eden ključnih podsistemov naše družbe še kako mika, opozarja Marko Slavič, ki dom nadvse uspešno vodi že šestnajst let. Tale pogovor je nekako tudi njegov klic na pomoč, namenjen odločevalcem.

  • Kako je Charles Manson poskrbel, da se šestdeseta niso nikoli končala

    Kako se je končal štikel Revolution Blues, ki ga je leta 1974 posnel Neil Young. In anonimni pripovedovalec, ki tako zelo sovraži zvezde iz holivudskega Laurel Canyona in ki pravi, da s svojim klanom živi v »prikolici na robu mesta«, da jih »ni videti, ker se ne kažejo«, da imajo »petindvajset pušk« in da se bliža revolucija (»Vidim fontane krvi in deset milijonov puščavskih bugijev, ki prihajajo s planin«), naj bi bil Charles Manson.

  • Jure Trampuš

    16. 8. 2019  |  Mladina 33  |  Politika

    Kdo je nova zvezda desnice?

    Alojz Kovšca je predsednik državnega sveta. Na ta položaj je bil izvoljen na začetku decembra 2017. Mandat predsednika državnega sveta traja dve leti in pol, to pomeni, da se bo Kovšca čez slabo leto znova potegoval za ta položaj, znova bo potreboval glasove večine svetnikov. Predsednik državnega sveta je po protokolu eden izmed najpomembnejših javnih funkcionarjev, zato Kovšca na državnih slovesnostih sedi v prvih vrstah, zraven predsednika vlade, predsednika državnega zbora in predsednika ustavnega sodišča. Ta pozornost mu godi, rad se suče po diplomatskem parketu, rad nastopa, rad je politično aktiven, noče, da bi bil državni svet slepo črevo slovenske demokracije.

  • Peter Petrovčič

    16. 8. 2019  |  Mladina 33  |  Družba

    Spolne zlorabe ne smejo zastarati?

    Marija, Neža in Eva so ženske, ki so v preteklih mesecih za Mladino spregovorile o svoji izkušnji iz otroštva, ko so bile spolno zlorabljene. Njihova imena so izmišljena, družbena stigma je še vedno prevelika, da bi v javnosti nastopile z imenom in priimkom, se postavile pred fotografski objektiv … Vse so zlorabile osebe, ki so jih dobro poznale, brat, sosed, duhovnik. Poleg tega jih druži tudi to, da so pretekla dolga leta, desetletja, preden so bile o stiski, v kateri so vse od otroštva, sposobne spregovoriti sploh komurkoli, prijateljem, sorodnikom, kaj šele policiji, tožilstvu, sodnikom.

  • Slovenci in hitlerizem

    Marca 1938 je nemška vojska zasedla Avstrijo, nemška in avstrijska vlada pa sta izdali ustavni zakon o priključitvi (Anschluss), čeprav je versajska mirovna pogodba po prvi svetovni vojni izrecno prepovedovala združitev Avstrije in Nemčije. Avstrijci so skoraj stoodstotno podprli novo stanje na aprilskem plebiscitu, na katerem avstrijski Judje niso smeli glasovati. Konec septembra istega leta je bil sklenjen münchenski sporazum evropskih voditeljev z Adolfom Hitlerjem, v skladu s katerim je Nemčija dobila dovoljenje za zasedbo čeških Sudetov, kamor so nemške čete vkorakale jeseni. Sodobnikom se je sporazum sprva slikal kot uspešen manever za preprečitev vojne večjih razsežnosti.

  • Jure Trampuš

    16. 8. 2019  |  Mladina 33  |  Politika

    Enajst volkov in en Marjan

    Bilo je spomladi 2000, Marjan Podobnik je bil takrat podpredsednik vlade Janeza Drnovška. Ta je tri mesece kasneje sicer padla, a Podobniku ni bilo hudega, za eno leto je postal epizodni direktor Telekoma Slovenije. V tistem času je veljal za politično zvezdo, njegova stranka SLS je leta 1996 na volitvah pometla s SDS, Podobnik je bil prvi pravi, prijazni, uspešni slovenski populist, najljubši zet. Tega se je dobro zavedal. Zelo rad je hodil naokoli, na teren, med ljudi, obiskoval je kmete in tako je bilo tudi marca 2000, ko si je osebno ogledal kraj človekovega spopada z medvedom. Nato je stopil pred novinarje in obljubil, da bo storil »vse, čisto vse, kar se bo le dalo«, da se kaj takšnega ne ponovi. Marjan Podobnik se je v Kot pri Ribnici pripeljal z vladnim BMW-jem zelene barve.

  • Peter Petrovčič

    16. 8. 2019  |  Mladina 33  |  Družba

    Časnik Delo z globo nad pozornega in kritičnega bralca medijev Borisa Vezjaka

    Boris Vezjak je profesor na dveh fakultetah v Mariboru, filozofski in pedagoški. Že nekaj let pa na svojem blogu In media res nastavlja ogledalo (slovenskim) medijem. Ima veliko dela, iz leta v leto več.

  • Marcel Štefančič jr.

    16. 8. 2019  |  Mladina 33  |  Kultura  |  Film

    Bilo je nekoč ... v Hollywoodu

    Film Once Upon a Time ... in Hollywood je tako dober, da je postal akronim – OUATIH. Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) je holivudski zvezdnik, ki je tam nekje v petdesetih letih tako zaslovel s TV-serijo Bounty Law, da bi leta 1963 skoraj igral glavno vlogo v Sturgesovem Velikem pobegu (prehitel ga je Steve McQueen), zdaj pa le še gostuje v serijah, ki jih pilotirajo drugi zvezdniki. Rok trajanja mu je potekel. Iz dneva v dan je manj uporaben. Živčno kadi in joče, pije in joče, si puli lase in joče, agonično besni in joče, pozablja tekst in joče in išče vlogo, ki bi ga prepoznala in odrešila, vlogo, v kateri bi lahko razodel svojega “notranjega” Marlona Branda, vlogo, v kateri bi lahko jokal. A le otroci, kot je njegova osemletna soigralka v nekem vesternu, bi padli na njegovo verzijo Metode. Z brki ali brez.

  • Damjana Kolar

    16. 8. 2019  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V Gala hali bodo v okviru serialke Swaguljčica odmevali mastni trap in hip hop beati najnovejše produkcije, za katere bodo poskrbeli Tschimy, K'Pow, White AF in Lil Ris, na ljubljanski Špici pa bodo v okviru Innocent Music gostili kolumbijskega DJ Davida Gtronica, Avstrijca Marxa.P in domača Aneya F. in Rodaha.

  • Uredništvo

    15. 8. 2019  |  Družba

    To je naslovnica jutrišnje Mladine!

    JUTRI izide NOVA Mladina! Vaša pozornost na spletu – najdragocenejše blago na svetu. O pozornosti prodaje je pisal Vasja Jager. #Mladina33

  • IK, STA

    14. 8. 2019  |  Svet

    Trikrat več primerov ošpic

    Število primerov ošpic se je v svetu v prvih sedmih mesecih letos skoraj potrojilo v primerjavi z enakim obdobjem lani, je opozorila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). To je tudi najvišje zabeleženo število primerov od leta 2006, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • IK, STA

    15. 8. 2019  |  Kultura

    Varuh v rži zdaj tudi v elektronski obliki 

    Dela ameriškega avtorja J.D. Salingerja, najbolj znanega po romanu Varuh v rži iz leta 1951, bodo izšla v elektronski obliki. Kot e-knjige bodo objavljena skoraj deset let po njegovi smrti. Doslej niso bila na spletu, ker je pisatelj sovražil računalnike in tehnologijo, je po poročanju britanskega BBC za New York Times povedal njegov sin Matt.

  • Darja Kocbek

    14. 8. 2019  |  Svet

    Mehičani umirajo zaradi ameriškega terorizma

    Patrick Crusius, ki je v strelskem napadu v trgovini Walmart v ameriškem El Pasu ubil 22 ljudi, je po svoji aretaciji povedal policiji, da je želel streljati na Mehičane, piše v policijskem poročilu, ki so ga objavili nekateri ameriški mediji. El Paso je po poročanju STA oddaljen okoli devet ur vožnje od Allena, kjer je živel Crusius. To mesto je očitno izbral zaradi velikega števila latinskoameriškega prebivalstva. Leži ob reki Rio Grande, ki predstavlja mejo med ZDA in Mehiko. V njem živi okoli 680.000 ljudi, 83 odstotkov pa jih ima latinskoameriške korenine.

  • IK, STA

    14. 8. 2019  |  Kultura

    Placidu Domingu zaradi obtožb o spolnem nadlegovanju odpovedujejo koncerte

    Operni pevec Placido Domingo je še eden v vrsti slavnih osebnosti, ki se soočajo z obtožbami o spolnem nadlegovanju. Opera v Los Angelesu je zaradi tega začela preiskavo, simfonični orkester v Filadelfiji pa je umaknil povabilo za nastop, ki bi ga imel septembra. Koncert mu je odpovedala tudi Opera v San Franciscu. 

  • Danes je nov dan

    14. 8. 2019  |  Družba

    Funkcionarska hinavščina

    Ob mednarodnem dnevu mladih so nekatere organizacije opozorile, da se veliko mladih sooča s pomakanjem dostopnih stanovanj in študentskih domov. Posebej se je potrudila Študentska organizacija Slovenije, ki je novinarsko konferenco priredila v Akademskem kolegiju, ki mu grozi zaprtje. Vendar onkraj spretno kurirane PR-ovske podobe znotraj družine ŠOS najdemo precej nespodbudnih praks.

  • Damjana Kolar

    14. 8. 2019  |  Kultura

    V Ljubljani muzikala po delih Puškina in Bulgakova

    V okviru 67. Ljubljana Festivala bosta naslednji teden v Križankah na ogled dva ruska muzikala v izvedbi Gledališča LDM Novaya Scena iz Sankt Peterburga, ki sta nastala po literarni predlogi: Onjeginov demon po motivih Puškinovega romana v verzih Jevgenij Onjegin (19. in 20. avgusta) ter Mojster in Margareta po istoimenskem fantazijsko-satiričnem romanu Mihaila Bulgakova (22. in 23. avgusta).

  • Damjana Kolar

    14. 8. 2019  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od srede do sobote

    Tokrat priporočamo 8. Overjam International Reggae Festival, na katerem se bo v treh dneh na dveh odrih zvrstilo več kot 40 izvajalcev, med njimi Alborosie & Shengen Clan, Ward 21, Junior Kelly, Cali P, Queen Ifrica, Zion Train, Israel Vibration, 12-urni maraton Mary Don't Go!, koncert japonskih psihedelikov Kikagaku Moyo, Od:vod festival, ki bo potekal od 14. do 18. avgusta v Parku Tivoli in ljubljanskih klubih.

  • IK, STA

    13. 8. 2019  |  Politika

    Stanovanjska problematika v Sloveniji otežuje osamosvajanje mladih

    Mladinske organizacije so ob mednarodnem dnevu mladih opozorile na stanovanjsko problematiko mladih, saj po njihovi oceni stanovanjska politika kljub nenehnim opozorilom ostaja pomanjkljivo urejena. Kritični so tudi do nezadostnega ukrepanja vlade na tem področju, ki mladim ob negotovih oblikah zaposlitve in nizkih plačah otežuje osamosvajanje.

  • IK, STA

    13. 8. 2019  |  Svet

    Trump želi vzeti socialno podporo tudi zakonitim priseljencem

    Vlada predsednika ZDA Donalda Trumpa je pripravila spremembo pravil izvajanja zveznega zakona, ki zadeva priseljence in socialne programe. Priseljenci, ki prejemajo bone za hrano ali so vključeni v program medicaid, tako v ZDA ne bodo več mogli dobiti zakonitega statusa ali državljanstva. Tožbe so že pripravljene.

  • Damjana Kolar

    13. 8. 2019  |  Kultura

    Ruski pes

    V mariborskem razstavišču KIBLA Portal je do 7. septembra na ogled pregledna razstava kontroverznega ruskega umetnika Olega Kulika z naslovom Zlato runo, ki je nastala ob zaključku enomesečne umetniške rezidence v okviru mednarodnega projekta Tvegaj spremembo (2016—2020). Razstava, ki jo je pripravilo mariborsko Društvo za sodobno umetnost X-OP, zajema umetnikov opus od začetka 90. let do danes, obenem pa predstavlja nova dela, nastala v produkciji KID KIBLA v času umetnikovega bivanja v Mariboru (Zlato runo, Opazovalec, Imperij) ter delo Merry-Go-Round, ki je nastalo letos v produkciji MSUV – Muzeja za sodobno umetnost Vojvodine v Novem Sadu. 

  • Danes je nov dan

    12. 8. 2019  |  Družba

    Prepoved matematike in luknjanje zasebnosti

    V zadnjih letih uporaba aplikacij, kot sta WhatsApp in Signal narašča, s tem pa tudi "end-to-end" šifriranje komunikacije. Enkripcija sporočil pomeni, da jih lahko preberejo samo osebe, ki v pogovoru sodelujejo, prestreči in razvozlati pa ji ne morejo niti lastniki strežnikov, preko katerih se sporočila pošiljajo. Da policiji in varnostnim agencijam to ni preveč všeč, ni nobena skrivnost.

  • IK, STA

    12. 8. 2019  |  Politika

    Šarcu podpora zrasla

    Vrstni red strank na prvih treh mestih javnomnenjske raziskave Barometer, ki jo za Delo izvaja Mediana, tudi tokrat ostaja enak, za njimi pa je nekaj sprememb. Na prvem mestu je LMŠ, sledita ji SDS in SD, NSi pa je prehitela Levico. Večina politikov na avgustovskem Barometru priljubljenosti je dobila slabšo oceno kot julija.

  • Janša: Slovenije nismo delali zato, da bi bile v njej zveri bolj zaščitene kot slovenski kmetje

    Na kakšen način uspeva prvak SDS vedno znova konstruirati zunanjega sovražnika? Na protest pod geslom »Slovensko podeželje ne bo zverinjak«, organiziral ga je Sindikat kmetov Slovenije, je svoj lonček takoj in nemudoma v široki akciji pristavil na način, ki razkriva njegovo prepoznavno politično in retorično gesto obenem. Ne edini: tudi Marjan Podobnik iz SLS je skorajda napovedal, da bo lastnoročno razredčil število volkov v državi.