• Lara Paukovič

    20. 12. 2018  |  Kultura

    Slovenski pesnik pred svojim časom

    Pesnik, pisatelj in esejist Jure Detela (1951–1992) je bil gotovo ena najzanimivejših literarnih figur, ki so v Sloveniji delovale v osemdesetih letih, vendar ga je takrat poznalo in bralo bolj malo ljudi. Šele v zadnjih letih Detelova poezija pridobiva veljavo, gotovo tudi zahvaljujoč pesniku, prevajalcu in umetnostnemu zgodovinarju Miklavžu Komelju, ki je dolga leta preučeval njegov opus in zapuščino ter tudi uredil zbirko Zbrane pesmi, ki je izšla letos pri Beletrini in v kateri so prvič zbrane vse Detelove pesmi, verzni fragmenti in osnutki – po kronološkem vrstnem redu.

  • Damjana Kolar

    20. 12. 2018  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo dogodek Prenos veščin, na katerem bodo gostili mednarodno uveljavljeno oblikovalko nakita, modnih dodatkov in pohištva Laro Bohinc, informans Dragana Živadinova, Dunje Zupančič in Mihe Turšiča Kozmizem::2001 / Černigoj / Zajec, 5. Noč kratkih filmov, ki bo potekala v Slovenski kinoteki in petnajstih dvoranah Art kino mreže po Sloveniji, prvi sejem avtorskih koledarjev z naslovom "Maš čas?", na katerem bo svojo koledarsko produkcijo predstavilo 19 slovenskih oblikovalcev in ilustratorjev.

  • Darja Kocbek

    19. 12. 2018  |  Družba

    Tudi v Evropi bomo morali začeti kupovati vse več električnih avtomobilov

    Novi avtomobili bodo v EU leta 2030 smeli povzročiti za 37,5 odstotka manj izpustov kot leta 2021. Tako so se dogovorili pogajalci držav članic, evropskega parlamenta in evropske komisije. Proizvajalci avtomobilov so že pohiteli s kritikami, da so nove zahteve pretirane in nerealne. Ta dogovor je pomemben tudi za Slovenijo, saj številna slovenska podjetja proizvajajo dele za avtomobile.

  • Uredništvo

    19. 12. 2018  |  Politika

    "Če bi bil tak dogovor mogoč, bi bil mogoč tudi novi LDS"

    Pobuda, da stranke koalicijskega trojčka (LMŠ, SMC in SAB) na evropskih volitvah nastopijo skupaj, je prišla iz samega vrha Alde (Zavezništvo liberalcev in demokratov za Evropo). Sestanek, ki ga je na temo sklical premier Marjan Šarec, se zaradi različnih obveznosti predsednikov strank, še ni zgodil. Čeprav je članica Alde poleg SMC, LMŠ in SAB tudi stranka Desus pa ta k pogovorom ni povabljena. Poslanec Desusa v Evropskem parlamentu Ivan Vajgl tudi dvomi v uspešnost dogovora. "Če bi bil tak dogovor mogoč, bi bil mogoč tudi novi LDS," meni Vajgl

  • Damjana Kolar

    19. 12. 2018  |  Kultura

    Vrhunsko pripravljena telesa

    V Cankarjevem domu v Ljubljani bo med 28. in 31. decembrom gostovala avstralska skupina Circa Contemporary Circus s plesno-cirkuškim spektaklom Ta čudovita bitja. Circa sodi v sam vrh skupin, ki jih uvrščamo v t. i. sodobni cirkus, v katerem namesto številnih rekvizitov, bleščeče scenografije in živali glavno igrajo ljudje. Njihova vrhunsko pripravljena telesa so v predstavi prignana do točke, na kateri se združujeta tako ples, akrobacija kot tudi cirkuški elementi. Ustanovljena je bila leta 2004, sedež ima v avstralskem Brisbanu, že od začetka pa jo umetniško vodi Yaron Lifschitz.

  • Uredništvo

    19. 12. 2018  |  Kultura

    Nočem, da gre moj ljubimec na delo

    Nocoj ob 19. uri bo v Kulturnem centru Tobačna 001 odprtje razstave z naslovom Nočem, da gre moj ljubimec na delo. Gre za konceptualno postavitev črnogorskega umetnika Danteja Buuja, ki v svoji praksi združuje fotografijo, besedila, video, vezenine in performans. Njegova dela raziskujejo tradicionalne vloge spolov in nanje vezane stereotipe kot tudi identitete, ki postajajo v času digitalne dobe vse bolj fluidne.

  • Darja Kocbek

    18. 12. 2018  |  Politika

    Evropo je težko razstaviti ter obenem ohraniti in reformirati

    Če je brexit dokaz, da izstop iz EU ni sprehod po parku, ki so ga obljubljali evroskeptiki, težave, s katerimi se sooča francoski predsednik Emmanuel Macron, dokazujejo, da je slepa zvestoba Evropi enako nerealistična. Janis Varoufakis v Guardianu pojasnjuje, da razlog tiči v tem, da je Evropo težko razstaviti ter obenem ohraniti in reformirati.

  • Izak Košir

    14. 12. 2018  |  Mladina 50  |  Družba

    Izobčeni skrajneži

    Na spletnem portalu Islam.si je bil prejšnji teden objavljen zapis z naslovom Homoseksualnost – nemoralna spolna usmerjenost. V besedilu je nepodpisani avtor občevanje med dvema osebama istega spola označil za »največjo perverzijo« in dodal, da »homoseksualnost uničuje moralo in dostojanstvo med ljudmi«. V nestrpnem besedilu se je avtor obregnil tudi ob to, da je bila homoseksualnost v prejšnjem stoletju pri Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) izbrisana s seznama duševnih bolezni in za to okrivil »pritisk množice ljudi« ter se vprašal, zakaj potem s tega seznama ne umaknejo tudi shizofrenije in aidsa.

  • Damjana Kolar

    18. 12. 2018  |  Kultura

    Učenje onkraj programskih smernic in enoznačnih preverjanj znanj

    V Galeriji Škuc v Ljubljani bo od 19. decembra do 20. januarja na ogled skupinska razstava z naslovom Otroci / Kids, ki se nanaša na delo Franca Purga iz leta 2002, ki je nastalo med njegovim rezidenčnim bivanjem v Belfastu in New Yorku. Umetnik je usmeril pozornost in pogled kamere na presunljivo nasilno igro skupine otrok z obrobja mesta. Ulica jim predstavlja prostor učenja, otroci pa s posegom v realno okolje in poskusom spreminjanja le-tega oblikujejo sebi lastne izkušnje in pomene, a hkrati z igro razkrivajo lasten položaj v družbeni strukturi. Umetnik v njihovo aktivnost ne posega, z opazovanjem spoznava skupinsko obliko interakcije znotraj kompleksne socialne situacije. Kustosinja razstave je Maja Hodošček.

  • IK, STA

    17. 12. 2018  |  Politika

    Podpora Šarčevi vlade raste, premier in njegova stranka pa po priljubljenosti ostajata na 2. mestu 

    Javnomnenjska raziskava Vox populi je pokazala, da delo vlade Marjana Šarca kot uspešno ocenjuje 49,9 odstotka vprašanih. Med strankami se je na drugem mestu pred SD ponovno znašla LMŠ z 12,8 odstotka podpore, na vrhu lestvice pa z nekoliko večjo podporo kot novembra ostaja SDS, ki bi jo volilo 18,7 odstotka vprašanih.

  • Darja Kocbek

    17. 12. 2018  |  Svet

    Še vedno bodo tiskali poceni evre za premožne

    Evropska centralna banka (ECB) je odločila, da bo z letom 2019 ukinila program za odkup obveznic, prek katerega je od marca 2015 dala na trg za 2600 milijard sveže natisnjenih evrov, so sporočili v četrtek po zadnji seji sveta guvernerjev v letošnjem letu. Koliko denarja je 2600 milijard dejansko, si ni lahko predstavljati, na spletni strani Deutsche Welle piše Hardy Graupner. Ta predstava najbrž ni nič lažja ob vedenju, da bi z njim lahko pokrili stroške 12 tisoč ločitev zvezdniških zakonskih parov v ZDA ali bi dobili 30 milijard evrov obresti, če bi ga dali v banko z enoodstotno obrestno mero. Zaslužki špekulantov in premožnih, ki so od tega poceni denarja imeli največ koristi, so seveda bili neprimerno višji.

  • Dominik Šik Vukovič

    17. 12. 2018  |  Družba

    Kolesarski brexit

    V kolesarskem svetu se je dolgo šušljalo, da obstaja velika verjetnost, da se bo po desetletju končala uspešna zgodba, ki so jo ustvarjali pri britanski ekipi Sky (Team Sky). Iz najuspešnejše kolesarske ekipe zadnjega desetletja so sporočili, da se po koncu prihajajoče kolesarske sezone telekomunikacijski gigant Sky umika z mesta glavnega pokrovitelja. V kolesarstvu so ekipe namreč tradicionalno poimenovane po glavnem pokrovitelju, ki zagotovi finance. Smo priča kolesarskemu brexitu?

  • Damjana Kolar

    17. 12. 2018  |  Kultura

    Spletke na dvoru angleške kraljice 

    Od 19. do 30. decembra bo v Cankarjevem domu v Ljubljani na ogled angleška kostumska drama Najljubša v režiji grškega eksecentrika Yorgosa Lanthimosa, ki je na filmskem festivalu v Benetkah osvojila veliko nagrado žirije, Olivia Colman pa je prejela nagrado za najboljšo igralko. Zgodovinska drama govori o spletkah na angleškem kraljevem dvoru na začetku 18. stoletja.

  • Peter Petrovčič

    14. 12. 2018  |  Mladina 50  |  Politika

    Šiško obtožen

    Mariborsko okrožno tožilstvo je zoper vodjo t. i. Štajerske varde Andreja Šiška vložilo obtožnico, v kateri predlaga tudi podaljšanje njegovega pripora, ki traja že dva meseca.Obsežen obtožni akt na 77 straneh vsebuje bolj ali manj vse dosedanje aktivnosti in izsledke preiskave zoper Šiška in soobtoženega Mateja Lesjaka (v času storitve domnevnega kaznivega dejanja člana izvršilnega odbora podmladka SDS), ki je obtožen pomoči pri storitvi kaznivega dejanja »ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve«, kar tožilstvo Šišku očita.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    14. 12. 2018  |  Mladina 50  |  Uvodnik

    Primer Merc. Zaplet.

    Ta teden je prinesel o primeru ravnatelja Dušana Merca preveč informacij, da bi lahko zgodba ostala znotraj črno-belih tonov, ki so nam omogočali dosedanje opredeljevanje. Ob ustavitvi kazenskega postopka zoper Merca je obveljalo, da je upokojeni ravnatelj sicer malo po domače vodil ljubljansko Osnovno šolo Prule (čemur ugovarja), kar se ponavadi v vsej svoji dimenziji pokaže, ko gre kaj narobe, a vendar je imel dobre namene in je zaščitil žrtev spolnega nadlegovanja. Pri čemer je bilo vsakemu z malo izkušnjami jasno, da se bo ignoranca postopkov na koncu izkazala kot glavni problem. Ampak Merc in njegov odvetnik sta stvari zapeljala dovolj spretno, da je bil vsak ugovor razumljen kot branjenje storilcev. Govorimo seveda o dogodkih iz leta 2014.

  • Izak Košir

    14. 12. 2018  |  Politika

    Radio Mladina: Je prav, da slovenski poslanci v parlamentu dobijo molilno kapelo?

    Prisluhnite pogovoru, ki je nastal na podlagi članka Molilni zajtrki >> #Mladina50 

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/544830315&color=%23ff000f&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • Kako nastane rumeni jopič – in koga potem voli

    Včasih se zdi, kot da živimo v Kačurjevih sanjah. Martinu Kačurju, Cankarjevemu velikemu liberalcu, so se namreč izpolnile sanje, saj je Slovenija postala natanko takšna, kot si jo je želel. Kot vidimo, je samostojna, neodvisna in socialna, stopila je »med druge narode«, ni več »zadnja v vrstah«, ne pobira več le »ostankov«, ima svojo kulturo, na oblasti je liberalna sredina, država in verske skupnosti so ločene, svoboda, enakost, demokracija, vladavina prava in človekove pravice so temelji.

  • Marjan Horvat  |  foto: Uroš Abram

    14. 12. 2018  |  Mladina 50  |  Politika

    Predsednik Katalonije: Vsi španski politiki so namigovali, da je Slovenija odgovorna za nasilje v Jugoslaviji

    »Tudi jaz bi imel takšno pisarno,« nam je dejal katalonski predsednik Quim Torra (55) in z gibom roke proti oknu pokazal na park Tivoli, v katerem stoji Muzej novejše zgodovine Slovenije. Tam, na Cekinovem gradu, daleč od njegovega urada, sedeža katalonske vlade, razkošne barcelonske palače iz 15. ali 16. stoletja, ki izpričuje večstoletno avtonomijo Katalonije, smo se s predsednikom pogovarjali o ključni temi njegovega mandata: o prizadevanjih Kataloncev, da bi na zavezujočem, v mednarodni skupnosti potrjenem referendumu o neodvisnosti lahko sami odločali o svoji usodi.

  • Naš manifest za rešitev Evrope pred samo seboj

    Od izvolitve protievropsko nastrojenih vlad po vseh koncih Evropske unije in ob skorajšnjem odhodu Združenega kraljestva ni več mogoče nadaljevati po starem. Ne moremo preprosto čakati na naslednji odhod oziroma nadaljnje razpadanje unije, ne da bi poskrbeli za temeljite spremembe v sedanji Evropi. Naša celina je ujeta med politična gibanja, katerih program je omejen na preganjanje tujcev in beguncev, na drugi strani pa so tista, ki se imajo za evropska, a v resnici še vedno menijo, da že samo skrajni liberalizem in povečevanje konkurence štejeta kot politični projekt. Ne zavedajo se, da ravno to pomanjkanje družbenih ambicij vodi v občutke odrinjenosti.

  • Borut Mekina

    14. 12. 2018  |  Mladina 50  |  Politika

    Funkcionarski privilegij

    Poslanci, uradniki in funkcionarji, pa tudi policisti in zaposleni v vojski od države najemajo stanovanja po nizkih cenah, za kar pa ne plačujejo dohodnine.

  • Igor Jurekovič

    14. 12. 2018  |  Mladina 50  |  Politika

    Duhovniki politiki

    Lokalne volitve so odprle vprašanje vloge duhovnikov v predvolilni politični agitaciji. Tokrat se je zgodilo na Dolenjskem, v Šentrupertu, kjer naj bi župnik Jakob Trček med jutranjo in drugo nedeljsko mašo 25. novembra »pozival vernike k odločitvi volivcev na volitvah za določenega kandidata«. Tako piše v protestnem pismu 15 občanov, ki pravijo, da je »nedopustno in etično sporno, da se gospod župnik Jakob Trček politično opredeljuje«. V tamkajšnjem drugem krogu lokalnih volitev sta se soočila dolgoletni župan in neodvisni kandidat Rupert Gole in protikandidat stranke SDS Andrej Marin Kostelec. Župnik Trček se brani, da »nikogar ni poimensko imenoval«, saj se je le »zavzel za spremembe«.

  • Damjana Kolar

    14. 12. 2018  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? V Klub Monokel prihaja Deena Abdelwahed, glasbena producentka, DJ-ka in aktivistka, razpeta med Tunisom in Toulousom, ki je s svojimi hibridnimi DJ seti, na katerih združuje sodobno elektroniko in elemente arabske folklore, dodobra pretresla elektronsko sceno in začela sodelovati s kolektivi, kot sta Room 4 Resistance in Discwoman. V nedeljo 16. decembra ob 19.00 bo v Pritličju sledil pogovor z Deeno Abdelwahed; o iskanju zvoka kot sredstva upora v času arabske pomladi, mejah in njihovi transcendenci ter rumenih jopičih se bo pogovarjal Luka Volk, aktivist in član kolektiva Ustanova. V Gala hali bo nastopila mlada angleška DJ-ka in producentka Kyrist, v K4 pa nemški DJ in producent Roman Flügel.

  • Uredništvo

    13. 12. 2018  |  Politika

    To je naslovnica jutrišnje Mladine

    Na naslovnici: Rumeni jopiči, 2018, Pariz & Eugène Delacroix: Svoboda vodi ljudstvo, 1830, Louvre.

  • Darja Kocbek

    13. 12. 2018  |  Svet

    Brexit in nacionalizem

    Združeno kraljestvo je bilo do zdaj razdeljeno po razredih, regijah, rasah. Te delitve je prikrivala politična in gospodarska uspešnost. Zato se Angleži kot dominantni narod v Združenem kraljestvu ne znajo soočati z neuspehom in izgubo samozaupanja. Zdaj je glavno vprašanje, ali bodo poslanci parlamenta sprejeli predlog predsednice vlade Therese May za izstop iz EU oziroma brexit. Ne glede na to, kaj se bo zgodilo v prihodnjih tednih, rešitve splošne krize ne bo prineslo, v Independentu piše Patrick Cockburn. Nasprotno, ločitve, ki jih je brexit zaostril, se bodo samo še poglobile in postale bolj strupene. Na domačem političnem prizorišču bodo onemogočile razpravo o vsem drugem.

  • Damjana Kolar

    13. 12. 2018  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo razstavo akt fotografij Almina Zrna, razstavo Marie Yablonine, ki razvija različne vrste robotov, s katerimi ustvarja pletene strukture, premiero plesno-gledališke predstave Razgaljeno v koreografiji Rosane Hribar, koncert skupine Matter ob izidu tretje plošče, tradicionalno prednovoletno zabavo Kina Šiška z nizozemskimi trance/blues šamani My Baby in premiero Shakespearove tragedije Macbeth v režiji Janusza Kice.

  • Damjana Kolar

    12. 12. 2018  |  Kultura

    Begunci, ki bežijo pred nacizmom in norec, ki visi z roba okenske police

    V Cankarjevem domu bo 13. in 14. decembra gostovalo Jugoslovansko dramsko gledališče iz Beograda. Na ogled bosta  predstavi Einsteinove sanje, ki je nastala po romanu ameriškega fizika in pisatelja Alana Lightmana (r. Slobodan Unkovski) in Naključna smrt nekega anarhista po romanu italijanskega dramatika in nobelovega nagrajenca Daria Foja (r. Maja Maletković).

  • Darja Kocbek

    12. 12. 2018  |  Svet

    Ko gospod predsednik končno ugotovi, da so državljani jezni

    Francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je na položaju šele leto in pol, je Rumene jopiče končno priznal kot tisto, kar dejansko so: največja nevarnost zanj kot predsednika države. V ponedeljkovem televizijskem nagovoru je skušal svoje rojake pomiriti, ugotavlja Annika Joeres v die Zeit. Da so se pridni uradniki, upokojenci, ki živijo v skromnih razmerah, matere samohranilke končno pojavili v vidnem polju francoskega predsednika, da končno upošteva vse male ljudi, ki se dejansko prebijajo skozi življenje in imajo komajda še dovolj za preživetje, piše Andres Wysling v Neue Zürcher Zeitung. Macron je končno ugotovil, da so državljani jezni.

  • Lara Paukovič

    7. 12. 2018  |  Mladina 49  |  Družba

    »Končaj vame!«

    Tretjega decembra je bila v Londonu podeljena letošnja »Bad Sex in Fiction Award« (nagrada za najslabši seks v literaturi), ena najzanimivejših nagrad na tuji literarni sceni. Od leta 1993 jo Literary Review podeljuje avtorjem, ki jim je v sicer kakovostno literarno delo uspelo vključiti obupno slab prizor seksa. To so lahko osladne, patetične scene, vredne kakšnega tretjerazrednega ljubezenskega romana, prizori, ki so pretirano neokusni, ki tehnično ne delujejo ali ki so glede na ostalo dogajanje v romanu enostavno odveč. Erotična in pornografska literatura je iz obravnave izpuščena.

  • Darja Kocbek

    11. 12. 2018  |  Politika

    Brezplačno pripravniško mesto je napaka. Tudi pripravnike bi morali plačevati!

    Alexandria Ocasio-Cortez, nova članica demokratske stranke v predstavniškem domu ZDA, je še preden je uradno začela delati kot članica kongresa, pozvala svoje bodoče kolege v kongresu, da je treba uradnikom, ki so zaposleni v kongresu, plače dvigniti na raven, ki omogoča preživetje, in naj ne najemajo brezplačnih pripravnikov, saj so sami plačani bistveno bolje od povprečnega Američana.