• Damjana Kolar

    14. 2. 2018  |  Kultura

    Ko najstnik najde Boga

    Na odru SLG Celje bodo 16. februarja ob 19.30 uprizorili dramo Mučenik, enega najuspešnejših in najbolj prodornih sodobnih nemških dramatikov Mariusa von Mayenburga v režiji Borisa Kobala. Subtilna in večplastna drama, ki norost in strast pubertete izenači z norostjo in strastjo verskega fanatizma in ekstremizma, kjer fundamentalizem trči v strpnost in politično korektnost, kjer provokacija sproži neslutene posledice.

  • Izak Košir

    14. 2. 2018  |  Kultura

    Kako reformirati status samozaposlenih v kulturi, da bo omogočal človeka vredno življenje?

    Na uprizoritveni sceni se ustvarjalci že vrsto let soočajo s slabšanjem pogojev za delo in ustvarjanje. Na eni strani imamo obstoječe sindikate, stanovska društva in zagovorniške organizacije ter njihove številne pobude za izboljšanje stanja, na drugi pa ministrstvo, ki nenehno sprejema odločitve brez dialoga s strokovno javnostjo. Zato bodo prvi pogovor o izzivih sindikalnega organiziranja v kulturi izvedli že jutri ob 20. uri na Novi pošti, lokaciji, ki v zadnjih tednih postaja stična točka kritične kulturniške misli. 

  • NV, STA

    14. 2. 2018  |  Kultura

    Velentinov večer v znamenju vrhunskih opernih arij

    Danes bo Ramón Vargas, eden svetovno priznanih opernih pevcev, rojen v Mehiki, združil moči z Elviro Hasanagić, pevko bosanskih korenin, ki jo kritiki označujejo kot eno najobetavnejših glasov na operni sceni. Zimski festival bo potekal med 10. In 14. februarjem, poleg koncerta tenorista Ramóna Vargasa in sopranistke Elvire Hasanagić s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, pod taktirko argentinskega maestra Facunda Agudina pa se nam bodo predstavili še violinski virtuoz Nigel Kennedy in New Swing Quartet.

  • Darja Kocbek

    13. 2. 2018  |  Družba

    Bojmo se države, ki želi biti varuhinja »resnice«

    Akademik Jan-Werner Müller v svoji knjižici Kaj je populizem ugotavlja, da se populisti razkrijejo s tem, ko svojim političnim nasprotnikom ali nekaterim skupinam državljanov odrekajo legitimnost. Populisti vedno izključujejo druge, trdijo, da so edini legitimni predstavniki ljudstva, izključujejo vse, ki ne ustrezajo njihovi simbolični podobi za »prave ljudi«. Zato morajo drugi politiki poskrbeti za demokracijo, pravi Müller, v Guardianu piše Paul Chadwick.

  • Borut Mekina

    9. 2. 2018  |  Mladina 6  |  Ekonomija

    Manipulacija gospodarske zbornice

    Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je teden pred največjimi protesti zaposlenih v javnem sektorju pripravila propagandno gradivo. Pripravila je animirani filmček Od gospodarstva je odvisna naša prihodnost, v katerem je predstavljen vlak z vagoni, torej javno upravo, zdravstvom, šolstvom, upokojenci in brezposelnimi, ki jih vleče lokomotiva – »gospodarstvo«, in letak Plačne zahteve v javnem sektorju v luči kakovosti storitev za državljane, v katerem svari pred zahtevami 160 tisoč zaposlenih v javnem sektorju.

  • IK, STA

    13. 2. 2018  |  Družba

    Opozorilna stavka

    Po policistih, ki so začeli stavkati v ponedeljek, so svoje nezadovoljstvo z dveurno opozorilno stavko danes izrazili zaposleni v zdravstvu in socialnem varstvu. V okviru stavke, ki je potekala med 8. in 10. uro, v regijskih bolnišnicah, tudi ljubljanskem kliničnem centru, so pripravili shode zaposlenih, na katerih so predstavili svoje zahteve.

  • NICOL VUJOVIĆ

    13. 2. 2018  |  Kultura

    Odkrili več tisoč do zdaj neznanih majevskih ruševin

    Revolucionarna tehnologija, znana kot LiDAR (Light Detection and Ranging) je akademikom pomagala odkriti ruševine predkolumbijske civilizacije, ki je bila bolj kompleksna kot so sprva strokovnjaki za majevsko kulturo predvidevali. "Lasersko skeniranje je ena izmed tehnik daljinskega zaznavanja in se že 20 let uspešno uporablja za zajem različnih 3D podatkov o prostoru, razvita pa je bila predvsem za vojsko. Laserski instrument proti merjenemu objektu pošlje laserski žarek in njegov odboj potem tudi izmeri. Instrument je sestavljen iz oddajnika laserskih žarkov in sprejemnika odbitih žarkov," so zapisali Vasja Bric, Mihaela Triglav Čekada in Maja Bitenc, v znanstvenem članku Uporaba laserskega skeniranja pri zaščiti in reševanju ter vojaških aktivnosti ( The use of Laser Scanning Technology in Protection and Rescue, and Military Activities).

  • Damjana Kolar

    13. 2. 2018  |  Kultura

    Nadnacionalni model, v katerem se pod skupnim krovom družijo različne identitete 

    Future Architecture (FA) je prva vseevropska platforma arhitekturnih muzejev, festivalov in producentov, katere cilj je približati ideje o arhitekturi in prihodnosti mest širši javnosti. V okviru platforme bosta v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani 15. in 16. februarja potekala prvi dogodek ustvarjalna izmenjava in že tretja spoznavna konferenca. Ustvarjalna izmenjava (Creative Exchange) je evropsko srečanje ljubiteljev arthitekture in oblikovanja ter strokovnjakov s tega področja. Javni dogodek bo s predavanji, intervjuji, predstavitvami in koktajli omogočil srečanja ter interakcije med kulturniki, obetavnimi ustvarjalci in občinstvom. 

  • IK, STA

    12. 2. 2018  |  Politika

    SDS padla na tretje mesto

    Volivci štiri mesece pred parlamentarnimi volitvami največji delež glasov namenjajo Listi Marjana Šarca, in sicer 19,5 odstotka. Drugo največje število glasov bi dobila stranka SD (13,1 odstotka), na tretjem mestu pa bi bila z 11,4 odstotka SDS. Tako je pokazala najnovejša anketa časnika Delo

  • NICOL VUJOVIĆ

    14. 2. 2018  |  Kultura

    Zgodbe alpinističnih sten

    Že 12. leto zapored bo tudi letos Festival gorniškega filma gostil alpinistične legende, ki bodo na predavanjih govorili o svojih podvigih. Med 26. februarjem in 4. marcem bodo obenem v Ljubljani, Domžalah, Celju in Mojstrani, prikazali kar 35 filmov iz 19 držav v štirih kategorijah: alpinizem, plezanje, gorska narava in kultura ter gore, šport in avantura.

  • Izak Košir

    12. 2. 2018  |  Kultura

    "Sovražni govor je rak sodobne družbe"

    V ženskem odboru Slovenskega centra PEN MIRA najodločneje zavračajo napade na nekatere letošnje Prešernove nagrajenke in nagrajence kot tudi na člane komisij Prešernovega sklada. Gre za dejanja, ki presegajo meje zdravega nastopanja v sferi javnega, so zapise v sporočilu za javnost. Zato menijo, da je o tem potrebno obvestiti, ne le pristojne organe, ki kazensko sankcionirajo sovražni govor, temveč tudi širšo slovensko javnost. "Na družabnihomrežjih kot tudi med komentarji člankov v posameznih časopisih se namreč pojavljajo vse glasnejši pozivi k linču nad slovenskimi umetniki in umetnicami ter k pogromu nad slovensko kulturo in umetnostjo. To pa je zaskrbljujoče!" so zaskrbljene članice ženskega odbora Pena.

  • Darja Kocbek

    12. 2. 2018  |  Svet

    Italija kot nepomembna država

    Evropska unija (EU) Italije tudi po volitvah, ki bodo prihodnji mesec, ne bo obravnavala kot pomembno državo. Čeprav je ena od ustanovnih članic in je po Nemčiji in Franciji tretje največje gospodarstvo v območju evra, jo pogosto obravnava kot politično lahkokategornico in gospodarskega invalida. Po izstopu Velike Britanije bo Italija postala še tretje največje gospodarstvo v celotni EU. Marc Lazar, profesor zgodovine in politične sociologije na pariški univerzi Sciences-Po, po pisanju Politica pravi, da se Francozi spomnijo na Italijane le, ko imajo probleme z Nemci ali ko so v Italiji volitve, ki bi lahko povzročile probleme.

  • Dominik Šik Vukovič

    12. 2. 2018  |  Svet

    Ko olimpijski ogenj gori za denar

    Olimpijski ogenj v Pjongčangu je zagorel, športni program iger se bo nadaljeval do zaključne prireditve, ki bo na sporedu 25. februarja. Poleg športnega dogajanja igre ponujajo tudi pester kulturni spremljevalni program. Nekaj manj kot tri tisoč športnikov bo zastopalo 92 držav v petnajstih športih. Zaradi globalne narave iger je zanimanje politike in pokroviteljev veliko, kar se kaže tudi v dogodkih, ki so zaznamovali uvod iger.

  • Damjana Kolar

    12. 2. 2018  |  Kultura

    Slovo slavnega igralca in nenavadna ljubezenska zgodba

    Reynolds Woodcock (Daniel Day-Lewis) je ugleden modni oblikovalec, ki skupaj s sestro Cyril (Lesley Manville) vodi modno hišo The House of Woodcock, v kateri se oblači londonska aristokracija 50. let. Njihove stranke so smetana takratne družbe - ne manjka ne filmskih zvezdnic in kraljevih dostojanstvenikov, kot tudi bogatih dedinj in ostalih petičnih dam izbranega okusa. Ženske prihajajo in odhajajo iz Reynoldsovega življenja - zapriseženemu samcu dajejo navdih in prijetno družbo. Vse dokler mu poti ne prekriža mlada in odločna Alma (Vicky Krieps), ki kmalu postane njegova ljubimka in muza. Čeprav je modni oblikovalec že prestopil prag zrelih let je ljubezen tista, ki zmoti in pretrese njegovo utečeno in previdno ukrojeno samsko življenje.

  • Nicol Vujović

    12. 2. 2018  |  Kultura

    Je eden največjih pisateljev prepisoval?

    Dennis McCarthy, kompozitor za film in televizijo, in June Schlueter, profesorica na univerzi LaFayette, sta s pomočjo detektorja za plagiate, WCopyfind odkrila možnost, da je William Shakespeare, eden največjih pisateljev prepisoval svoja dela. Časnik The Guardian poroča, da je še neobjavljen rokopis Georga Northa A Brief Discourse of Rebellion, about the dangers of rebelling against the king (Kratka razprava o uporu in o nevarnostih upora proti kralju), močno podoben par Shakespearovim delom, med drugimi Macbethovo primerjanje pasem z različnimi razredi ljudi in prerokbo o Kralju Learu.

  • NV, STA

    12. 2. 2018  |  Kultura

    Slovenci prisegamo na Luko Dončiča in Jana Plestenjaka

    Podjetje Icertias je na podlagi spletnih anket spet izvedlo raziskavo Qudal. Anketiranci so odgovarjali na vprašanja, kaj bi kupovali, katere znamke se jim zdijo najbolj kakovostne, katere športnice, športnike in športne klube gledajo in katere glasbenike in glasbenice poslušajo. Anketa je bila izvedena že leta 2014, kjer jo je izpolnilo 1200 slovenskih prebivalcev, starejših od 15 let, ugotovili pa so da se visoko ceni znamka Apple, poslušajo The Rolling Stones in Modrijani ter gleda FC Barcelona, najljubša športnica pa je Tina Maze. Leta 2016 so spletno anketo ponovili ter izvedeli, da je znamka Samsung prehitela Appla, še vedno bi se gledalo FC Barcelono, najljubši športnici Tini Maze, bi se pridružil še Peter Prevc. Letos, v na zadnje izvedeni raziskavi, je smučarja prehitel košarkaš Real Madrida in slovenski reprezentant, Luka Dončič.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    9. 2. 2018  |  Mladina 6  |  Uvodnik

    Pripravimo se

    V intervjuju, ki ga je v Linzu za to številko Mladine naredil Borut Mekina, njegov sogovornik Robert Eiter, vodilni avstrijski antifašist, uvede pojem socialna ne-varnost. K njemu se bomo še vrnili. Je središčni pojem, ki opredeljuje sedanjost, predvsem pa bo risal našo prihodnost.

  • Anja Golob

    8. 2. 2018  |  Kultura

    Umetnost ni pašteta

    Dejstvi sta, da ima ta, ki razpolaga z denarjem, moč, in da je človek bitje, ki brez hrane ne preživi. Kdor ima moč, narekuje pogoje delovanja, denimo pogoje delovanja države. Če ima država resno smolo, se znajde v situaciji, ko ima v njej moč elita, ki je ali tako samozaverovana ali pa tako nerazgledana, da sledi zgolj in samo lastnemu interesu. Njena lenoba v obeh primerih vodi k istemu cilju: lastni mir kot glavna prioriteta. Nobenih komplikacij, čim manj nadzora nad njenim početjem, ki se, ko gre za vladajočo elito v kapitalizmu, slej ko prej giblje v registrih servisiranja peščice, ki bogati na račun množice. Ena temeljnih funkcij umetnosti je, da iztakne, prebudi (misel in čustva), premoti, da spodbudi zavest o sebi in svetu, za kar je potreben gibek in prožen kritični duh, ki se redno uri. To more biti vladajočim elitam nevarno. In odgovornost za degradacijo duha posameznikov v družbi, najsi je zavestna ali ne, na zgolj in samo eno – želodec – nosijo vladajoče elite; biti bi namreč morale v službi prebivalstva države, ne lastnih (partikularnih) interesov.

  • Vasja Jager

    9. 2. 2018  |  Mladina 6  |  Kultura

    Gnilo srce naroda

    Med dobitniki in dobitnicami Prešernove nagrade, najbolj cenjenega državnega priznanja na področju umetniškega ustvarjanja, je letos dramaturginja Simona Semenič. Predlagali sta jo tako komisija za literaturo kot komisija za scenske umetnosti, kar je izredna redkost. Tako impresivni so namreč njeni dosežki. Njene drame so prevedene v številne svetovne jezike in uprizarjane po vsej Evropi. Poleg Prešernove nagrade je prejela tudi Šeligovi priznanji in tri Grumove nagrade, prvo leta 2009. Samo lani je v knjižni obliki izdala dve zbirki dram, obenem pa še igra in režira. Pri vsega 42 letih je tako Simona Semenič že »ena najpomembnejših sodobnih slovenskih gledaliških osebnosti«, kot piše v utemeljitvi letošnje Prešernove nagrade. Država je torej nanjo upravičeno ponosna. Kljub temu se Semeničeva komajda prebije iz meseca v mesec.

  • Jure Trampuš

    9. 2. 2018  |  Mladina 6  |  Politika

    Naivno iskanje izgubljenega zaupanja

    Člani, vodstvo, poslanci Nove Slovenije so že nekaj časa nezadovoljni. Stranki nikakor ne uspe preseči 10-odstotne meje anketno izmerjene volilne podpore, kar na volitvah pomeni slabih 100.000 volilnih glasov. Prej velja nasprotno. Krivulja izmerjene podpore napoveduje, da NSi »postaja stranka parlamentarnega roba«. Rekordne uvrstitve njihovih idejnih predhodnikov iz časa Lojzeta Peterleta in Slovenskih krščanskih demokratov, ko so na volitvah leta 1994 zbrali 14,5 odstotka glasov, so realno nedosegljive.

  • Stanislav Koblar  |  foto: Borut Krajnc

    9. 2. 2018  |  Mladina 6  |  Kultura

    Elvira Hasanagić, sopranistka

    Tako je pisal Nordbayern o sopranistki Elviri Hasanagić, najmlajši iz nove generacije slovenskih opernih pevk, ki so se iz domače sivine operne ustvarjalnosti zavihtele do mednarodnega sozvezdja, posutega z opernimi zvezdami in zvezdicami, in pogumno vstopile na najpomembnejše mednarodne operne in koncertne odre. Na valentinovo se bo na gala koncertu opernih arij Zimskega festivala Ljubljana predstavila ob slovitem mehiškem tenoristu Ramónu Vargasu, spremljali pa ju bodo Simfoniki RTVS pod taktirko argentinskega mojstra Facunda Agudina. Mariborsko občinstvo se je najbrž še spominja po uspešnem debiju v muzikalu My Fair Lady leta 2015. O njenih uspehih veliko pove tudi naslov mlade umetnice leta 2017, ki ji ga je v Dresdnu podelila Nemška zveza za podporo mladim opernim umetnikom.

  • Damjana Kolar

    9. 2. 2018  |  Kultura

    REJVikend

    V Channel Zeru bo v okviru specialnega Dub Laba nastopil Egoless, legenda hrvaške in svetovne bass scene. V Cvetličarni bodo na svoj račun bodo prišli ljubitelji disco klasik iz 70-ih in 80-ih let, v Gala hali se obeta Pustna slovenska popevka, v K4 pa Techno Oldies Goldies.

  • Izak Košir

    8. 2. 2018  |  Družba

    Nič več svinjine na Gimnaziji Vič

    Če ste prejšnji teden na spletu zasledili članek z naslovom Nič več svinjine na Gimnaziji Vič, kjer je pisalo, da želi vodstvo šole dijakom in dijakinjam muslimanske vere olajšati razmere, ste mu, če niste bili pozorni, po vsej verjetnosti verjeli, saj naj bi bil objavljen na spletni strani Mladine. A spletna stran, na kateri je bil objavljen, ni bila www.mladina.si, temveč www.mladina.eu.

  • IK, STA

    8. 2. 2018  |  Svet

    Prvi Britanci naj bi bili temnopolti 

    Znanstveniki londonskega Prirodoslovnega muzeja so analizirali zapis DNK iz skoraj celotnega okostja t. i. moškega iz Cheddarja, ki so ga našli v neki jami v soteski Cheddar na jugozahodu Anglije leta 1903. "Moški iz Cheddarja je bil mezolitski lovec in nabiralec, že povsem moderni človek, imel pa je temno polt in modre oči," so objavili. Visok je bil okoli 166 centimetrov, najverjetneje pa je umrl v 20. letih svoje starosti.

  • NV, STA

    9. 2. 2018  |  Kultura

    Pred stotimi leti zaprli Ivana Cankarja, bodo zdaj Simono Semenič?

    Cankarjev dom se je letos na obletnico Prešernove smrti ponovno napolnil z znanimi umetniki in umetnicami, ki so postregli s kar nekaj ostrimi izjavami do stanja kulture v državi. Tarča kritik je zaradi krčenja sredstev neodvisni kulturi predvsem ministrstvo za kulturo. 

  • Uredništvo

    8. 2. 2018  |  Družba

    To je naslovnica nove Mladine

    Jutri že na prodajnih policah in v naši spletni trgovini.

  • Damjana Kolar

    8. 2. 2018  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    Tokrat priporočamo razstavo v Grafičnem kabinetu Bogdana Borčića: Pogled skozi mrežo, ki je posvečena grafikam iz umetnikovega najzgodnejšega ustvarjalnega obdobja, koncert enega najvidnejših violinistov Nigela Kennedyja, slovensko premiero dokumentarnega filma Raving Iran, nemške režiserke Susanne Regine Meures, koncert britanskega izvajalca Kinga Kruleja.

  • Darja Kocbek

    7. 2. 2018  |  Svet

    Ukinitev zimskega in poletnega časa v Evropi?

    Poslanci Evropskega parlamenta (EP) bodo jutri razpravljali o ukinitvi prestavljanja ure na zimski in poletni čas. Na mizi imajo dva predloga. Po prvem bi najprej izvedli raziskavo o učinkih in se nato odločili za ukinitev. Po drugem bi poletni čas najprej ukinili, pa potem izvedli raziskavo, poroča die Presse. Evropski poslanec iz Avstrije v največji politični skupini Evropske ljudske stranke (EPP) Heinz Becker vidi možnost, da poslanci podprejo ukinitev, saj je bilo narejenih veliko študij, ki potrjujejo škodljive vplive prestavljanja ure na zdravje. Poslanka Karin Kadenbach, ki je članica druge največje politične skupine Socialisti in demokrati (S&D), dodaja, da tudi prihranki energije niso ugotovljeni.

  • NV, STA

    7. 2. 2018  |  Svet

    Dogodek leta

    Prvi mož zasebnega vesoljskega podjetja in izumitelj ter lastnik tovarne električnih avtomobilov Tesla Elon Musk je včeraj iz vesoljskega izstrelišča Kennedy v Cape Canaveralu na Floridi, kjer je Nasa vedno pošiljala svoje rakete s človeško posadko v vesolje. Musk je uspešno izstrelil svojo do zdaj največjo raketo Falcon Heavy, dogodek pa je na floridski obali spremljalo več tisoč ljudi, prek spleta pa več milijonov.