• Nicol Vujović

    7. 2. 2018  |  Kultura

    Lačen umetnik ni dober umetnik

    Včeraj je potekala novinarska konferenca kulturnikov in kulturnic v Lutkovnem gledališču v Ljubljani, kjer so predstavili posamična stališča kulturnih združenj in organizacij ter njihove poglede. Ministrstvo namreč želi sprejeti posamične škodljive ukrepe brez dialoga s strokovno javnostjo. Kulturna združenja se ukvarjajo samo z umikom dveh dokumentov iz procedure in to sta Nacionalni program za kulturo in krovni zakon. Če se dokumenti ne umaknejo, kulturniki pozivajo k odstopu ministra za kulturo, Antona Peršaka.

  • Damjana Kolar

    6. 2. 2018  |  Kultura

    Kam na praznik slovenske kulture?

    Ob slovenskem kulturnem prazniku 8. februarju bodo kulturne ustanove na stežaj odprle svoja vrata ter pripravile pester program prireditev za vse generacije. Prešernov dan ob obletnici smrti največjega slovenskega pesnika se kot praznik slovenske kulture praznuje že od leta 1945, državni praznik je od leta 1946, dela prost dan pa je od leta 1991.

  • Damjana Kolar

    7. 2. 2018  |  Kultura

    V ritmih flamenka

    V Cankarjevem domu bo od 9. do 13. februarja potekal mednarodni bienalni festival flamenka Bi flamenko, ki je nastal v sodelovanju z nizozemskim festivalom Flamenko bienale. Na festivalu se bo tradicija mešala s sodobnim, z urbanim, klasični flamenko koraki se bodo združevali z modernimi plesnimi, elektronski biti bodo posegli v utečene melodije klasičnih inštrumentov, arabski in afriški ritmi se bodo prepletali z mediteranskim temperamentom.

  • Uredništvo

    6. 2. 2018  |  Kultura

    Zahtevaj umetnost. Do nje imaš pravico.

    Moči smo združili Novi kolektivizem, Anja Golob, Ingrid Pokorn, Mladina, Robert Botteri in Tam Tam. 

  • Uredništvo

    1. 2. 2018  |  Politika

    Izšla je posebna številka Mladine o Vladimirju Putinu

    Po nemški kanclerki Angeli Merkel in papežu Frančišku bo nova posebna izdaja Mladine posvečena ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu. Besedila za tretjo številko biografij pomembnih osebnosti je prispeval novinar Andrej Stopar, odgovorni urednik Prvega programa Radia Slovenija in nekdanji dopisnik iz Moskve. Od 2. februarja na vseh prodajnih mestih in tudi v naši spletni trgovini

  • Janko Lorenci

    Janko Lorenci

    2. 2. 2018  |  Mladina 5  |  Kolumna

    Nekaj manjka

    Za kuliso nenehnega vrvenja na ulicah, stadionih, v supermarketih, na tv, družabnih omrežjih ... se skriva nasprotje tega mrzličnega mrgolenja – osamljenost. Človek je družbeno in družabno bitje, sodobno življenje pa mnoge sili v osamljenost, ki dobiva razsežnosti epidemije.

  • Darja Kocbek

    6. 2. 2018  |  Svet

    Bitka za Junckerjevega naslednika se začenja

    Prerekanja, kako izbrati kandidata ali kandidatko, ki bo v jeseni 2019 na položaju predsednika evropske komisije nasledila Luksemburžana Jeana-Clauda Junckerja, ki je že sporočil, da se za drugi mandat ne bo potegoval, so že v polnem teku. Evropski parlament namerava o svojih predlogih razpravljati in glasovati jutri v sredo, 7. februarja, voditelji držav članic bodo o svojih predlogih predvidoma razpravljali na vrhu EU, ki bo 23. februarja.

  • Nicol Vujović, STA

    6. 2. 2018  |  Svet

    Berlusconi migrante označil za bombo, ki bo eksplodirala

    Silvio Berlusconi je včeraj v intervjuju za televiziji Canale 5 izjavil, da je v Italiji zdaj več kot 600.000 nezakonitih migrantov in da je to bomba, ki bo eksplodirala. S tem je komentiral napad, ki se je zgodil blizu kraja Macerata, ko je moški iz vozečega avtomobila s polavtomatsko pištolo streljal in ranil enajst temnopoltih ljudi. Napadalec Luca Treini je napad priznal, pred aretacijo pa se je ogrnil v italijansko zastavo. Napadalec je na lanskih regionalnih volitvah v deželi Marke kandidiral na listi protipriseljenske in protievropske stranke Severna liga. V njegovem stanovanju so našli izvod knjige Mein Kampf, avtobiografijo nacističnega voditelja Adolfa Hitlerja in veliko nacističnih simbolov. Vzrok za streljanje naj bi bil umor 18-letne Pamele Mastropietro, ki so jo razkosano našli v dveh kovčkih. V povezavi s smrtjo so aretirali nigerijskega prebežnika, ki mu je bila lani zavrnjena prošnja za azil, a je vseeno ostal v Italiji. 

  • NV, STA

    6. 2. 2018  |  Svet

    Makedonija, kraj nesrečnega imena

    Čeprav je Makedonija mlada država, ki je postala neodvisna leta 1991, segajo njene korenine globoko v zgodovino. Ime Makedonija je pravzaprav eno najstarejših preživelih imen držav na kontinentu Evrope. Republika Makedonija je locirana v centru južnega Balkana, severno od antične Grčije, vzhodno od Ilirije in zahodno od Trakije. Izvorno je bilo antično kraljestvo Makedonija majhen del sedanje istoimenske grške province, po razpadu Jugoslavije pa je bila v Združene narode sprejeta kot Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija (FYROM). 

  • Damjana Kolar

    6. 2. 2018  |  Kultura

    Zadnja razstava iz cikla Pazi, sveža grafika!

    V TAM-TAMovi Ulični galeriji na Vegovi v Ljubljani bodo danes, 6. februarja ob 17.00 odprli dvanajsto razstavo iz cikla Pazi, sveža grafika!, ki sta jih skupaj pripravila MGLC in TAM TAM. Na zadnji razstavi se bo predstavil Mladinin sodelavec Ivian Kan-Mujezinović s projektom Interferenca 3/1.

  • NV, STA

    6. 2. 2018  |  Kultura

    Klemen Slakonja bo Župnik

    Po nepričakovani smrti televizijske in filmske ikone Jerneja Šugmana, ki je umrl v 49. letu starosti zaradi srčne kapi, se je predstava začasno ustavila, zdaj pa si boste uprizoritev Hlapci lahko ponovno ogledali 19. februarja. V vlogi Župnika, ki ga je prej upodabljal Šugman, bomo zdaj gledali Klemna Slakonjo, ki nas je navdušil v filmu Osebna prtljaga, v igri Županova Micka in kot imitator mnogih znanih osebnosti. 

  • NICOL VUJOVIĆ

    6. 2. 2018  |  Kultura

    Splet, prijatelj in sovražnik otrok

    Danes ljudje množično uporabljamo internet, ampak kar tretjino uporabnikov predstavljajo otroci. UNICEF opozarja na to, da bi bilo treba dostop do spleta omogočiti vsem otrokom sveta, saj jim bo to pomagalo pri izobrazbi, pri razvoju, sklepanju prijateljstev in spoznavanju novih vsebin. Hkrati nas želijo opozoriti na nevarnosti, ki prežijo na nas pri nepravilni rabi interneta. Splet se lahko uporablja precej nenadzorovano in brez nobene kontrole, kar lahko povzroči zelo neprijetne posledice. Spletna omrežja kot so temni splet (Dark web) in kriptovalute lahko povzročijo najhujše oblike zlorab, otroci med seboj komunicirajo skrajno nespoštljivo, pojavlja se cyberbullying oziroma spletno nasilje. Potrebno je omogočiti dostop do spleta vsem a hkrati poskrbeti za varen dostop. Pomembno je, da otroci, ki živijo v državah tretjega sveta niso prikrajšani za uporabo interneta in jim to skušamo čimbolj približati.  

  • Vsote, ki jo klubi namenijo za prestope nogometašev, iz leta v leto naraščajo

    Zimski prestopni rok za nogometaše se je s koncem januarja zaprl v glavnini najmočnejših evropskih lig, v preostalih evropskih ligah, tudi v slovenski, pa so prestopi igralcev možni še približno 14 dni. Na Japonskem, v Braziliji ali v Rusiji pa je rok za registracijo nogometašev še daljši, saj je tudi sistem tekmovanja drugače urejen. V Evropi tekmovalna sezona poteka v dveh koledarskih letih, po drugi strani pa (npr. v Braziliji) nogometna sezona poteka znotraj posameznega koledarskega leta. Število prestopov in vsota, ki jo klubi namenijo za prestope pa iz leta v leto narašča.

  • Darja Kocbek

    5. 2. 2018  |  Družba

    Zakaj bi Facebook »duhovno jogo« ponujal kot brezplačno storitev?

    Tehnološka industrija ima dvoličen odnos z uporabniki. Na eni strani zaradi brezbrižnosti nastopajo kot dr. Zloba, na drugi strani se kažejo sočutni. V njihovi zgodbi o sočutju je nekaj resnice, v Guardianu piše Evegeny Morozov. Tehnološki giganti so vzpostavili svoje poslovne modele, da bi nam omogočili potrošnjo. Tako so njihovi interesi na nek način povezani z našimi, saj potrebujemo plačo, da si lahko kupimo, kar nam podjetja ponujajo prek oglasov. 

  • Damjana Kolar

    5. 2. 2018  |  Kultura

    Turbulenten odnos med uporniško najstnico in njeno mamo

    V Kinodvoru si lahko med 8. in 14. februarjem predpremierno ogledate film Lady Bird, režijski prvenec igralke Grete Gerwig, ki prejel zlati globus za najboljši film in najboljšo žensko glavno vlogo ter 5 nominacij za oskarja. Grenko-sladka zgodba prinaša oseben pogled na turbulenten odnos med materjo in najstniško hčerko, v vlogi katerih blestita Saoirse Ronan kot Lady Bird in Laurie Metcalf kot njena mama Marion.

  • NV, STA

    5. 2. 2018  |  Kultura

    Slovenski kratki filmi petič v Franciji

    40. mednarodni festival kratkega filma bo zavzel francosko mesto Clermont Ferrand. Potekal bo do 10.2.2018, na njem pa se bodo že peto leto predstavili slovenski kratki filmi.

  • NV, STA

    5. 2. 2018  |  Kultura

    Valentina Turcu in njen Jevgenij Onjegin

    Koreografinja Valentina Turcu, letos obeležuje 25-letnico ustvarjanja v Slovenskem narodnem gledališču (SNG) Maribor. Prejela je že eno najprestižnejših nagrad Lydie Wisiakove, ki jo podeljuje Društvo baletnih umetnikov Slovenije, letos pa bo prejela nagrado Prešernovega sklada za baletno mojstrovino Jevgenij Onjegin, avtorja Aleksandra Sergejeviča Puškina.

  • Nicol Vujović

    5. 2. 2018  |  Kultura

    Tudi v Sloveniji nimamo vsi enakih možnosti za branje

    Zavod Risa je center za splošno, funkcionalno in kulturno opismenjevanje, ki je začel s svojim dvoletnim projektom izobraževanja govorcev in govork, ki potrebujejo prilagojene, lažje razumljive informacije. Zaenkrat obstaja le lahko branje na spletu, in sicer literarnih vsebin, časopisov in novic. Po besedah vodje projekta Tatjane Knapp, gre za prvi tovrsten projekt za lahko branje pri nas.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    2. 2. 2018  |  Mladina 5  |  Uvodnik

    Cerar na poti v poraz

    Morda bi bilo dobro, da bi kdo napisal priročnik za predsednike vlad. Saj ni treba, da je ta priročnik javen, naj bo knjižica spravljena v zgornjem predalu premierske mize na Gregorčičevi ulici. In morda bi moralo biti na platnicah z velikimi tiskanimi črkami napisano: to knjižico si odpri vsak dan in preberi vsaj dve strani. Lahko bi bila oblikovana kot otroška slikanica, na vsaki strani le en stavek. Na prvi strani bi pisalo: Ne pozabi, kako in zakaj je odšel tvoj predhodnik. A morda bi bilo še bolje, če bi si vsak premier vsak večer zavrtel le TV Dnevnik z istega dne mandata svojega predhodnika. Malo več časa bi mu vzelo, a tako bi si lahko nazorno ogledal, kako vztrajno ponavlja napake tistih pred njim.

  • Izak Košir

    2. 2. 2018  |  Politika

    Radio Mladina: Zakaj Slovenija manjša enega od že tako najmanjših javnih sektorjev v Evropi?

    Pogovor z novinarjem Borutom Mekino je nastal na podlagi članka Vitki ali shirani? >> 

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/392915877&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • Borut Mekina

    2. 2. 2018  |  Mladina 5  |  Politika

    Vitki ali shirani?

    Javni sektor je parazit. Javnih uslužbencev je preveč. Imajo previsoke plače, kofetkajo, filozofirajo in pasejo lenobo. Največji zagovorniki vitke države so pred leti iznašli nove skovanke, s katerimi so ilustrirali tega razvojnega sovražnika. Govorili so o »lenuhokraciji« in »akademskem karkolizmu«. Vladajoči politiki so ob tem, v skladu s prevladujočimi stereotipi, javnosti predstavljali učinke varčevanja in rezanja pri državnih uslužbencih. Leta in leta, pri eni in drugi vladi, je bil boj proti državnemu uradništvu ena pomembnejših prioritet. Omejevanje zaposlovanja v javnem sektorju je bilo predstavljeno kot uspeh, kot najproduktivnejša oblika državnega varčevanja. Mantra, ki smo jo slišali in jo bomo po novem slišali ob še treh prihajajočih, napovedanih stavkah zaposlenih v javnem sektorju, je, da je gospodarstvo tisto, ki služi, dela in zagotavlja kruh, s katerim se hranijo javni uradniki in ostali zaposleni v javnem sektorju, od učiteljev do medicinskih sester.

  • Urša Marn

    2. 2. 2018  |  Mladina 5  |  Družba

    Podhranjena intelektualna elita

    Prof. dr. Marko Marinčič predava rimsko in grško književnost na Filozofski fakulteti v Ljubljani in je predsednik Visokošolskega sindikata. Akademsko kariero je začel pred 24 leti kot asistent na oddelku za klasično filologijo. Pet let pozneje je postal docent, nato izredni profesor, od leta 2009 pa je redni profesor. Je odličen poznavalec antične poezije, dramatike in romana. Objavil je kopico prevodov iz latinske, grške in francoske književnosti ter gostoval na več evropskih univerzah, tudi na Oxfordu. Njegova neto plača skupaj z vsemi dodatki, vključno z nadomestilom za malico in prevoz na delo, je decembra znašala 2500 evrov. »Kak mesec pridem na 2550 evrov neto, več pa ne.« Kot redni profesor je Marinčič dosegel skoraj vse, kar v sedanjem plačnem sistemu javnih uslužbencev sploh lahko doseže visokošolski učitelj.

  • Vasja Jager  |  foto: Uroš Abram

    2. 2. 2018  |  Mladina 5  |  Politika

    Simon Kardum, direktor Kina Šiška: "Toneta Peršaka je treba ustaviti. Zdaj."

    Minister za kulturo Tone Peršak skoraj z vsako odločitvijo preseneti kulturniško srenjo. Pa najsi gre za razpis za državno sofinanciranje produkcije nevladnih organizacij, ki je pomembno oklestil sredstva nekaterim uglednim ustvarjalcem, ali za sprejemanje ključnih strateških dokumentov na področju kulture. Odkar je v koalicijskih kupčkanjih resor postal pristojnost upokojenske stranke Desus, je izčrpavanje vseh struktur ustvarjalcev umetniških vsebin doseglo vrhunec; v skladu s Peršakovo logiko umikanja države iz kulture brez prepotrebnih sredstev ostajajo tako samozaposleni kot nevladne organizacije in tudi javni zavodi. Od splošne vstaje v kulturniški srenji nas tako nemara delijo le še milimetri, opozarja filozof, dramaturg in eden najbolj cenjenih producentov v Sloveniji, direktor javnega zavoda Kino Šiška Simon Kardum, ki je tudi sam delal na ministrstvu za kulturo.

  • Marjan Horvat  |  foto: Uroš Abram

    2. 2. 2018  |  Mladina 5  |  Kultura

    "Sam v Ljubljani, morda zato, ker sem bil kulturni emigrant, nestrpnosti nisem nikoli doživel"

    Plavi orkestar – frontman Saša Lošić, Mladen Pavičić na kitari ter brata Samir in Admir Ćeramida v vlogi ritem sekcije – je v osemdesetih s pesmimi, kot so Suada, Sava tiho teče, Bolje biti pijan nego star, Kaja, polnil dvorane in stadione po vsej Jugoslaviji. Njihove plošče so se prodajale v polmilijonski nakladi, s svojo podobo so narekovali modne smernice, kjerkoli so se pojavili, so jih pričakale trume oboževalk. Ni čudno, da so bend, ko je bil na vrhuncu slave, tuji mediji imenovali »Beatlesi za železno zaveso«.

  • Damjana Kolar

    2. 2. 2018  |  Kultura

    REJVikend

    V Pritličju bo nastopila Elie Gregory iz Berlina, ki bo predstavila projekt Strip Down, elektro pop ali synth pop z značilnimi in nepozabnimi basovskimi linijami ter z visoko energetskimi performansi, v K4 pa bosta v okviru MENT Ljubljana nastopila ukrajinska izvajalca Vakula in Koloah + YGT live, Soter Amun live, Lavka, Levanael in Lara.

  • Nicol Vujović

    2. 2. 2018  |  Kultura

    Kino Sloga se vrača kot predigra valentinovega

    Ljubljanski mestni kino ima pestro poreklo. Dobrih trideset let nazaj je javno predvajal filme z erotično in pornografsko vsebino. Pod imenom Sloga je kino deloval vse do začetka 90. let in do takrat so vanj množično drli gledalci, ki so se želeli ogledati pornografske vsebine. Kinosloga. Retrosex. pa nocoj pripravlja nostalgičen večer, s predvajanjem treh erotičnih filmov, peta erotična filmska noč pa bo v znamenju treh velikih avtorjev in njihovega "najbolj žlahtnega cveta deklet". Filmski večer označujejo tudi kot valentinovo predigro.

  • Darja Kocbek

    1. 2. 2018  |  Svet

    Facebook je prepovedal oglaševanje bitcoina in drugih kriptovalut

    Družba Facebook je prepovedala vse oglase za kriptovalute vključno z bitcoinom, z utemeljitvijo, da morajo biti oglasi varni. Za zavajajoče in goljufive oglase na Facebooku ni prostora, piše v sporočilu uporabnikom. Z novo politiko je Facebook prepovedal oglase za finančne produkte in storitve, ki so pogosto povezani z zavajajočimi ali goljufivimi promocijskimi praksami. Poleg kriptovalut med te produkte in storitve šteje tudi binarne opcije (napovedi, kako se bo določena delnica, index ali dobrina vedla v določenem časovnem obdobju), in primarne izdaje virtualnih valut (ICO).

  • IK, STA

    1. 2. 2018  |  Politika

    "Vlada ne more biti enaka drugim organizatorjem referendumske kampanje"

    Ustavno sodišče je presodilo, da sta zakon o referendumu in ljudski iniciativi ter del zakona o volilni in referendumski kampanji v neskladju z ustavo. Referendumski spor pred vrhovnim sodiščem ni urejen jasno, vlada pa lahko proračunska sredstva za kampanjo porablja, če v njej predstavi tako razloge za kot proti zakonu, meni sodišče. 

  • Damjana Kolar

    1. 2. 2018  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do sobote

    Tokrat priporočamo noč erotičnega filma Kinosloga. Retrosex: Cvet deklet, s katero se bodo že petič poklonili zgodovini nekoč erotičnega in še danes legendarnega Kina Sloga, odprtje razstave Prodajalna praznin, enega najbolj priznanih bosansko-hercegovskih umetnikov Jusufa Hadžifejzovića, festival MENT Ljubljana, ki bo letos potekal na kar 9 prizoriščih, premiero absurdne komedije francoskega avtorja Jeana Cocteauja Strašni starši, ki je ob svoji krstni uprizoritvi v pariškem Théâtru des Ambassadeurs leta 1938 izzvala škandal zaradi domnevne amoralnosti.